» »

Kako dobro švedski zakoni ščitijo Wikileaks

Kako dobro švedski zakoni ščitijo Wikileaks

Slo-Tech - Wikileaks ima svoje strežnike na Švedskem z razlogom. Ta nordijska država ima namreč eno najbolj rigoroznih zakonodaj, kar se tiče svobode izražanja, novinarske svobode in zaščite virov. Po švedski zakonodaji novinarji identitete svojih virov sploh ne smejo izdati, saj bi v nasprotnem primeru zagrešili kaznivo dejanje. Vir, katerega identiteta je bila izdana brez privoljenja, sme tožiti brezvestnega novinarja in tožbo bo dobil. Tudi organe pregona vežejo enako stroge določbe, saj ne le da novinarja ne smejo zasliševati in od njega terjati razkritja vira, marveč tudi če bi za identiteto vira izvedeli, ga ne smejo preiskovati.

S temi podatki se hvali tudi Wikileaks, a po poročanju švedskega časnika Sydsvenskan resnica ni tako enoznačna. Namestnik švedske generalne tožilke Håkan Rustand je poudaril, da vse navedene zakonske zaščite veljajo le za registrirane medije na Švedskem. Wikileaks resda ima svoje strežnike v tej državi, a to jih avtomatično ne uvršča pod zaščito, saj se niso registrirali kot medij. Pisatelj in novinar Anders R. Olsson, ki se ukvarja večidel s svobodo izražanja, ima podobne pomisleke. Spletna stran potrebuje licenco, da jo omenjeni zakoni lahko zaščitijo. Urednik in tiskovni predstavnik Wikileaksa Julian Assange ni bil dosegljiv za komentar, so pa pred nekaj urami na Twitterju zanikali navedbe v članku.

Kakorkoli že, najsi so navedbe resnične ali zgolj poizkus diskreditiranja Wikileaks, ima zgodba tudi drugo plat. Wikileaks ni novinarska hiša v pravem pomenu besede, saj objavljajo surove podatke z malo komentarjev. Predvsem pa vse skupaj teče, ker so viri dejansko anonimni in ne ker bi jih ščitili neki zakoni. Pošiljateljev prek naprimer omrežja Tor in več proxyjev ni mogoče identificirati in če bi Wikileaks padel na Švedskem ali v Belgiji, kjer imajo prav tako strežnike in kjer jih prav tako ščitijo zakoni, bi kmalu zagnali zrcalne strežnike v drugih državah. V tem primeru bi registracija strani kot medij Assangeu dejansko škodovala, saj se mediji morajo držati vseh zakonov, urednik pa odgovarja za kršitve.

7 komentarjev

Redorange ::

Naj Wikileaks in piratebay združijo moči, kupijo eno letalonosilko in uresničijo piratebay-eve sanje izpred parih let:D

Poldi112 ::

Pa da jih prvi dan potopi kakšna USA podmornica? Za wikileaks bi se po mojem kar hitro angažirali.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Pyr0Beast ::

Ma ne moreš potopiti nasedle ladje :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Tear_DR0P ::

Ma ne moreš potopiti nasedle ladje :)

ji pa lažje pocvikaš kable, kakor švedski
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

spamer ::

Ma dej, vsaj nekje, da velja demokracija in svoboda govora. Sicer pa nekatere osebe so ze tako ali tako zascitene po ustavi, recimo duhovniki zdravniki in podobne scene, kjer imajo kao pravico zamolcati osebne informacije, ki so jim bile zaupane, jaz pa te pravice nimam in zelijo sodisca od mene iztrziti vse informacije, tudi tiste najbolj intimnejse. Bolana drzava.

Pyr0Beast ::

Hmm. Kako postaneš duhovnik ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

gogitm ::

Spamer, mislim, da maš tole malo obrnjeno - zdravniki in duhovniki NE SMEJO izdati zaupanih osebnih podatkov (ne da jim ni treba; velika razlika). Če pa jim to naroči sodišče, pa morajo vseeno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Assange izgubil boj z britanskim sodiščem, čaka na izročitev Švedski (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
6717070 (8045) nsa_ag3nt
»

Assange spregovoril v javnosti, pozval h koncu "lova na čarovnice" (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / NWO
22646900 (41338) bluefish
»

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange aretiran (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Novice / NWO
575124274 (107452) Zheegec
»

Islandija za največjo zaščito novinarjev na svetu

Oddelek: Novice / NWO
53006 (2617) Shuli

Več podobnih tem