»

Apple v ZDA pred protimonopolnim postopkom

Slo-Tech - Po poročanju časnika The Information se h koncu bliža preiskava Applovih praks, ki jo je ameriško pravosodno ministrstvo začelo leta 2019. V zadnjem času se je preiskava zelo okrepila, iztekla pa se bo v sodni postopek, pravijo viri z ministrstva.

Pravosodno ministrstvo je v zadnjem času Applu poslalo več zahtevkov, prav tako pa je na primer razporedilo več uradnikov. Odkrili naj bi bili več resnih kršitev, zaradi katerih preiskava ostaja odprta. Osredotoča se predvsem na Applov prevladujoč položaj na trgu, zlasti v povezavi z App Storom, vpisnim sistemom (Sign in with Apple) in pravicami do dostopa do lokacije, ki so za aplikacije tretjih proizvajalcev bistveno strožje kot za Apple. Zato je v prihodnjih tednih pričakovati, da bo ministrstvo vložilo tožbo, ki za Apple ne bo prijetna. Na prelomu tisočletja so v takšnem postopku skorajda razkosali Microsoft.

Na razvoj postopka utegne vplivati tudi potrditev novega vodje protimonopolne komisije. Jonathan Kanter, ki čaka le še uradno...

20 komentarjev

Veliki štirje pod drobnogledom države

vir: Pxhere

Slo-Tech - Pred dnevi smo poročali, da se nad Googlom zgrinjajo temni oblaki poostrenega nadzora s strani predstavniškega doma in regulatorjev v ZDA. Zdaj je postalo jasno, da se mu bodo pri tem pridružili še Facebook, Apple in Amazon. Poslanci namreč želijo preveriti, kako upravljajo z družbeno močjo, ki so jim jo zadnja leta zagotovili njihovi izdelki, zlasti v smislu kršitve konkurenčnih pravil. Parlamentarna preiskava se ne bo osredotočala na katero od konkretnih družb, pač pa bo izhajala iz predpostavke, da se je internet v zadnjih letih pokvaril in ga je treba popraviti. Jasno sliko si nameravajo ustvariti s pomočjo zaslišanj in pričanj izvršnih direktorjev vodilnih podjetij.

Zadeva je v bolj...

25 komentarjev

Deset let pozneje se protimonopolni nadzor Microsofta v ZDA končuje

Leta 1998 je pričal tudi Bill Gates, tedanji izvršni direktor Microsofta in njegov ustanovitelj.

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Pred desetimi leti je ameriško sodišče odločilo v protimonopolnem postopku, da se mora Microsoft razdeliti v dve podjetji. Proces dvajsetih ameriških zveznih držav in pravosodnega ministrstva zoper Microsoft se je začel 18. maja 1998, na njem pa so dokazovali, da ima Microsoft monopol na trgu operacijskih sistemov za osebne računalnike in brskalnikov, kar izkorišča za nedovoljeno integracijo. Naslednje leto 5. maja je sodišče odločilo, da je šlo v resnici za nedovoljen monopol, zato se mora Microsoft razdeliti v dve podjetji - proizvajalca operacijskih sistemov in vsega ostalega.

Microsoft se je na razsodbo pritožil in leta 2001 so izposlovali poravnavo, ki ni več predvidevala razdelitve,...

5 komentarjev

Varuhi konkurence preučujejo Apple

The Wall Street Journal - Ameriške in evropske protimonopolne inštitucije so začele preliminarne postopke v zvezi z novo Applovo storitvijo naročnin za medijske vsebine prek iTunes. Ameriško pravosodno ministrstvo in Zvezna komisija za trgovino (FTC) sta v prvi fazi preučevanja primera, na koncu katere se bosta odločili, ali bosta sprožili protimonopolne postopke zoper Apple ali ne. Evropska komisija za zdaj "skrbno spremlja situacijo".

Pravosodno ministrstvo in FTC preučujeta, ali Apple s tem, ko je vtaknil vsa medijska podjetja v...

1 komentar

Se Applu nemara obeta protimonopolni postopek?

Tržni delež iPhona

New York Post - Ameriško pravosodno ministrstvo in Zvezna trgovinska komisija se po poročanju New York Posta dogovarjata, katera institucija bo začela poizvedbo zoper Apple. Zbodla jih je predvsem zadnja Applova odločitev, da bodo razvijanje aplikacij za iPhone in iPad omejili le na uporabo njihovih lastnih orodij za programiranje. Z začetno poizvedbo bodo ugotavljali, ali nova politika na nedovoljen način ovira konkurenco.

Preiskava še ne pomeni, da bodo zoper Apple sprožili tudi postopek. Z začetno poizvedbo namreč organi le preverijo, ali je začetek polne in temeljite preiskave utemeljen. V tem primeru bi pristojna agencija Applu vročila nalog za predajo potrebne dokumentacije, preiskava pa bi lahko...

105 komentarjev

Še en spamer oglobljen

Kraljestvo spama

vir: The Age
The Age - Na vsesplošno zadovoljstvo so na križ pribili še enega plodnega spamerja, ki je bil odgovoren za dobršen del spama v naših nabiralnikih. Lance Atkinson iz Christchurcha v Novi Zelandiji, ki je zadnja leta sicer živel v Avstraliji, je bil obsojen na plačilo 16 milijonov dolarjev kazni zaradi razpošiljanja spama. Ameriška zvezna trgovinska komisija (FTC) je že lani zamrznila njegovo premoženje, ko so uvedli preiskavo, sedaj pa ga izdatno je oglobila.

Atkinson je sicer že pred tem priznal pošiljanje spama, za kar ga je novozelandsko sodišče kaznovalo s 100.000 dolarji (50.000 evrov), kar se je Američanom zdelo premalo. Nič čudnega, saj so z dvema milijonoma spamerskih sporočil, ki so jih poslali...

11 komentarjev

Prevzem Suna pod drobnogledom EU

The Register - Oracle je že zdavnaj pripravljen na prevzem Suna, kar so mu dovoliti tudi vsi, ki bi lahko prižgali rdečo luč, razen Evropske komisije. Ta si je vzela čas za premislek in analizo, kaj bi takšna združitev pomenila za konkurenčnost na evropskem trgu. In nič ne kaže, da bo pozitivna odločitev znana kmalu. Kot poroča The Register, se EU nagiba v nasprotno smer.

Glavni trn v peti še vedno ostaja Sunov MySQL, ki je konkurenca Oraclovim rešitvam, zato je Komisijo strah, da ga bo Oracle kar ukinil. Evropska komisarska za konkurenco Neelie Kroes pravi, da morajo zelo natančno pregledati učinke predlaganega povezovanja in posledice za uporabnike. Kot pravijo, EU trenutno izvaja preliminarne raziskave, a naj bi kmalu začela s temeljito preiskavo. Oracle za zdaj ne namerava ponuditi nobenih kompromisov, ampak bodo raje počakali na končno odločitev. Temeljita preiskava namreč ne pomeni, da bo EU a priori zavrnila združitev - še vedno imajo možnost zgolj zahtevati določene strukturne spremembe...

15 komentarjev

EU: Oracle, počakajte, prosim!

X-Bit Labs - Oracle je že dobil zeleno luč uprave, delničarjev in ameriškega regulatorja trga za prevzem Suna. Čakajoč le še na blagoslov Evropske komisije, so začeli s postopki za dokončanje prevzema, a bo Evropa vso stvar nekoliko podaljšala.

Preliminarna preiskava Komisije je namreč pokazala, da bi predlagani prevzem utegnil povzročiti nedovoljeno koncentracijo na trgu podatkovnih baz, saj sta sedaj Oraclova in Sunova baza konkurentki. Zaradi tega so začeli s temeljito preiskavo, ki bo preverila vsako ped dogovora in premotrila, kako kani Oracle nadaljevati z odprtokodno vizijo razvoja MySQL. Sedaj ima Komisija 90 dni časa, to je do 19. januarja 2010, da sprejme končno odločitev, ali bi omenjeni prevzem pomenil zaviranje konkurence v Evropskem gospodarskem prostoru ali njegovem večjem delu.

19 komentarjev

Intimna preiskava mladoletnikov v ZDA ni več dovoljena

EPIC - 25. junija 2009 je ameriško Vrhovno sodišče presodilo, da intimna preiskava 13-letne učenke s strani zaposlenih na šoli predstavlja nedovoljen poseg v njeno zasebnost.

Pritožnico iz Arizone so uslužbenci šole preiskali na podlagi izjave nekega učenca, da naj bi omenjena skrivala tablete analgetika Ibuprofena. V okviru preiskave so jo slekli in jo temeljito preiskali, vendar pri njej niso našli nikakršne nedovoljene substance.

Vrhovno sodišče je skoraj soglasno (za odločitev je glasovalo 8 sodnikov, eden je bil proti), presodilo, da je bila preiskava izredno vsiljiva, kljub temu pa po mnenju sodišča šolski uslužbenci niso civilno odgovorni, saj v času preiskave ni bilo povsem jasno, da je takšna preiskava nezakonita.

Šolsko osebje je v postopku sicer trdilo, da so tovrstne preiskave nujne zaradi preprečitve zlorab drog in zdravil in da morajo šolski uslužbenci imeti pravico proste presoje glede tovrstnih preiskav, če se v šolskih okoljih želijo soočiti s problemom drog in...

16 komentarjev

Hynix je kriv

X-Bit Labs -

Hynix je kriv, pravijo pri Evropski komisiji. Po osmih mesecih preiskovanja so prišli do teh zaključkov, so sporočili ta konec tedna. S temeljito preiskavo so namreč ugotovili, da je podjetje Hynix Semiconductor neupravičeno pridobivalo korejsko vladno pomoč prek nakazil v bankah, ki jih je nadzorovala država.

Da bi omejili morebitno nelojalno konkurenco na evropskih tleh s Hynixove strani, so tako pri Evropski komisiji določili dodatnih 30-35 % davka na Hynixove pošiljke DRAM-čipov v države Evropske unije. Kdaj natančno bodo omejitve stopile v veljavo, še ni znano, a predvidevamo lahko, da bo do tega prišlo 25. aprila, ko bo dozdaj preliminarna odločitev bodisi stopila v polno veljavo bodisi bo preklicana. Več o tem.

3 komentarji