»

Pozdravljena, hitrost! Adijo polnilec in slušalke!

iPhone 12 Pro in Pro Max

Slo-Tech - Apple je sinoči izpeljal svoj virtualni dogodek pod naslovom Hi, speed!, najpomembnejša najava je seveda bila namenjena novi generaciji pametnih telefonov. iPhoni 12 so štirje, vsi podpirajo 5G, vsi imajo OLED zaslone prekrite s prevleko Ceramic Shield, ki naj bi bolje ščitila pred udarci, prav tako vse poganja procesor A14 Bionic, ki smo ga prvič srečali v letošnji četrti generaciji iPadov Air. Vsem je skupno tudi to, da prvikrat k kupcem prihajajo brez polnilca (vsi podpirajo brezžično polnjenje) in slušalk. Mislite si, kar si hočete, pri Applu so tovrstno varčevanje pojasnili z večjo skrbjo za okolje.

iPhone 12 in iPhone 12 Mini sta osnovna, cenejša modela, oba po ploščati zasnovi robov nekoliko spominjata na štirico oz. petico izpred let. Na zadnji strani imata dva objektiva, ki oba podpirata nočni način zajemanja fotografij. Največja razlika med obema modeloma je velikost zaslona, Mini ima diagonalo 5,4, iPhone 12 pa 6,1 palca, večji bratec ima tudi malenkost zmogljivejšo...

228 komentarjev

Neuspela akcija Mobli

Schneier.com - Dva tedna nazaj je britanska policija pripravila posebno akcijo "Mobli" proti kraji mobilnih telefonov. V več lokalih v krajih Hastings in St. Leonards na jugu države so načrtno pustili mobilne telefone, pač pod vtisom, da jih je nekdo pozabil. Aparati so bili opremljeni z dodatnimi sledilci in oznakami, lokale pa so v sodelovanju z lastniki patruljirali še dodatni policisti v civilu, upajoč, da se bo kateri od obiskovalcev ujel v nastavljeno past.

Žal (ali...

27 komentarjev

Instagram 2.0

Slo-Tech - Od danes naprej je v App Storu na voljo druga različica programske opreme Instagram, ki devetim milijonom uporabnikov prinaša filtre v realnem času, neposredni tilt-shift, fotografije v visoki ločljivosti in hitrejše delovanje. Odslej bodo tako vsi učinki, ki jih lahko priredimo fotografiji (filtri, tilt-shift, vrtenje), združeni v enem pogledu, ki ga lahko spremljamo med zajemom posnetka.

Po...

12 komentarjev

Apple toži Samsung

Dobro znan razpored programov v mreži s horizontalnim pomikanjem, izpostavljen gumb na sredini pod zaslonom - bi ga nepoznavalci lahko zamenjali za iPhone?

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - V svetu mobilnih telefonov, mobilnih operacijskih sistemov in z njimi povezanih tehnologij so patentne tožbe nekaj povsem vsakdanjega. Izredno pogost igralec na tem področju je Apple, ki je začel še eno igro. Tožijo namreč Samsung, katerega obtožujejo, da so si nekoliko preveč podrobno sposodili nekatere elemente iPhona, iPada in operacijskega sistema iOS ter jih uporabili v svojih mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih iz serije Galaxy in v svoji preobleki Androida, ki jo imenujejo TouchWiz.

Pri Applu so se osredotočili predvsem na Galaxy S 4G, Epic 4G, Nexus S in Galaxy Tab, svoje...

151 komentarjev

Prvoaprilske potegavščine leta 2011

CNet - Niti letošnji prvi april ni minil brez tradicionalnih potegavščin, s katerimi so nepazljive bralce poizkusili naplahtati na vseh večjih internetnih straneh razen Slo-Techu. Nekatere potegavščine so tako odbite, da jih prepoznamo že od daleč, medtem ko so druge povsem verjetne, tako da se na njih marsikdo opeče. Pregled so pripravili na Cnetu, omenimo jih le nekaj.

Google se vsako leto posebej izkaže in letos ni bilo nič drugače. Pripravili so Gmail Motion, ki omogoča upravljanje elektronskega predala kar s telesom. Na podoben način je mogoče krmiliti tudi z Google Docs Motion, ki bo omogočala ustvarjanje dokumentov s kretnjami (podprtih bo več kot 10.000). Da se ne bi spremenili v zavaljene in zamaščene računalnikarje, so predstavili...

15 komentarjev

Android 2.3 teče na iPhonu 3G

Slo-Tech - Kot so to storili kmalu po izidu Androida 2.2, je tudi najnovejša verzija 2.3 Gingerbread že predelana, da teče tudi na z jailbreakom odklenjenem iPhonu 3G. Predelava hekerja z vzdevkom nickpack sloni na projektu iDroid in programski opremi OpeniBoot, tako da omogoča izbiro med iOS-om in Androidom ob zagonu (dualboot). Širši javnosti predelava še ni dostopna, se bo pa po besedah avtorjev to zgodilo kmalu.

26 komentarjev

Skype podpira videoklice na iPhonu

vir: CNet
CNet - Medtem ko so Kitajci napovedali vojno Skypu, je ta vse uporabnike iPhonov razveselil z videoklici. Včeraj so namreč izdali aplikacijo, ki podpira dvosmerne videoklice prek omrežja Skype na iPhonu.

Za videoklice lahko uporabimo bodisi omrežje 3G bodisi Wi-Fi. Podpira vse klasične funkcije, kot so utišaj (mute), kliči in oglasi se s kamero ali brez ter poljubno menjevanje med zadnjo in sprednjo kamero. Pomožne funkcije, kot so hipno sporočanje, tekstovna sporočila in podobno ostanejo, kakršne so bile. Za opravljanje videoklicev seveda potrebujete telefon s kamero (iPhone, iPod), medtem ko samo za sprejemanje videa zadostuje tudi iPad ali iPod Touch.

23 komentarjev

Najbolj lačni podatkov uporabniki Androida

Vsak izmed Galaxy S-ov operaterjem povzroča zgolj preglavice

vir: Ars Technica
Ars Technica - Podjetje Arieso, ki se ukvarja z nadzorom in optimizacijo raznih omrežij, je razkrilo rezultate svoje raziskave, v kateri so preverili, kateri mobilni telefoni so odgovorni za največji prenos podatkov. Kot osnovo so vzeli nekoliko starejši iPhone 3G, ostale operacijske sisteme oz. posamezne mobilnike pa primerjali z njim. Količina prenesenih podatkov se je z dvema generacijama v primeru iPhone 4 dvignila znatno, saj uporabniki Applovega najnovejšega izdelka podatkovne klice izvajajo 44 % pogosteje, obenem pa na mobilnik prenesejo za 41 % več podatkov.

A vseeno so nesporni zmagovalci uporabniki mobilnih telefonov z Androidom, ki so močno prekašali celo uporabnike iPhone...

35 komentarjev

Interaktivni video oglasi za Android

Dokler bo oglase možno preskočiti oz. jih ukiniti z nakupom aplikacije bo še vzdržno

vir: TechCrunch
TechCrunch - AdMob, podjetje v lasti Googla, ki skrbi za mobilne oglase, za Android pripravlja interaktivne video oglase. Podporo so že vključili v najnovejšo izdajo SDK-ja, za razliko od iPhone, kjer naj bi AdMob to že ponujal, pa bodo razvijalci na Androidu imeli nekaj več nadzora nad samimi oglasi. Ti se bodo lahko prikazali, ko se bo aplikacija zagnala oz. v sami aplikaciji. Da bodo uporabniki dobili situaciji najprimernejši oglas, bo poskrbelo zaznavanje hitrosti prenosa na omrežju, v katerega bo uporabnik povezan, poleg zmogljivosti naprave, predvsem ločljivosti zaslona. AdMob že ponuja prek 120 oglasov v obliki videoposnetkov, kjer so med naročniki zaenkrat predvsem ameriške družbe, npr. Universal...

15 komentarjev

HTC prevzel Abaixo

Slo-Tech - HTC je včeraj objavil, da prevzemajo francosko podjetje Abaixa, ki se specializira za ustvarjanje programske opreme po meri za operaterje in izdelovalce mobilnih telefonov. Abaixa trenutno ponuja kopico začetnih zaslonov (angl. home screen) za pakete uporabniških vmesnikov, ki imajo integrirane logotipe, identiteto in storitve operaterjev vanje. Abaixa deluje na vseh platformah, ki jih HTC-jevi telefoni uporabljajo, torej na Androidu, Windows Mobile in Javi (iPhone OS in webOS). HTC je za podjetje odštel 13,2 milijona dolarjev, prevzem pa naj bi bil dokončan do konca tega meseca.

1 komentar

Adijo iPhone OS, naj živi iOS

Primerjava vseh treh iskalnikov v iOS 4

vir: engadget
engadget - Na WWDC so se pri Applu so se enostavno odločili, da bodo iPhone OS preimenovali v iOS, začenši s 4. večjo izdajo. Javnosti bo brezplačno (tudi za iPod Touch!) na voljo čez 2 tedna, 21. junija, ter za že znane naprave, vse iPhone in iPod Touche, razen prve generacije (na 2. generaciji obeh, torej iPhone 3G in primerljivem iPodu, z nekoliko omejeno funkcionalnostjo), iPhone 4 (ki bo imel iOS 4 že naložen) ter seveda iPad.

Novosti v operacijskem sistemu smo predelali že ob predstavitvi, torej ena izmed največjih novosti, podpora večopravilnosti, ostaja. A spori z Googlom so očitno pustili posledice pri Applu, saj je zdaj v brskalniku mogoče izbrati privzet iskalnik, kjer sta Googlu dodana Yahoo in Bing. V iOS 4 je tudi...

18 komentarjev

Android za iPhone 3G na voljo javnosti

vir: engadget
engadget - Pred dvema tednoma smo poročali o uspešnem prenosu Androida še na iPhone 3G, po javni dostopnosti Androida za iPhone prve generacije, ki podpira le mobilna omrežja 2. generacije. Takrat smo obljubili, da bo Android za iPhone 3G javnosti na voljo že čez nekaj dni, a se je to, kot rečeno, zavleklo na dva tedna. Kakorkoli že, možnost poganjanja dveh operacijskih sistemov na iPhone 3G je tukaj, naslednji korak pa je iPhone 3GS, a le ko bo dodelana izdaja za iPhone 3G. Trenutna izdaja je sicer delujoča, a še nima nobenih varčevalnih funkcij, kar pomeni, da bo napolnjen iPhone v Androidu deloval le okrog ene ure. Sicer gre za nekoliko zastarelo izdajo 1.6, poznano pod kodnim imenom Donut (sploh ko je tik pred...

10 komentarjev

Android tudi za iPhone 3G

vir: PC World
PC World - O prvi generaciji iPhonea, na katerem je tekel Android, smo poročali že pred kratkim, takrat pa povedali, da bo podpora za novejša (in za Evropo mnogo bolj zanimiva) iPhone 3G in 3GS prišla v kratkem. Prva polovica, podpora za iPhone 3G je tukaj in je jasno delo istega avtorja kot prej, planetbeinga. Trenutno Android na iPhone 3G še ni tako dodelan, kot na prvi generaciji, saj npr. še ne deluje zvok, a to ta trenutek niti ni tako pomembno, saj bo možnost...

22 komentarjev

Android na vrhu v ZDA

Gibanje svetovnega deleža operacijskih sistemov

vir: Ars Technica
Ars Technica - Najnovejši podatki podjetja AdMob, ki se ukvarja z oglaševanjem na mobilnih telefonih, kažejo, da je po količini prenesenih podatkov, če se omejimo le na ZDA, od koder pride 45% vseh zahtevkov, Android v marcu prehitel iPhone ter tako postal mobilni operacijski sistem z največjim deležem serviranih oglasov. Iz grafov, ki so jih pripravili pri Ars Technici, vidimo, da je v preteklih letih daleč največ izgubil Symbian. Jeseni 2008 je namreč prejel kar 60% vseh (svetovnih) oglasov na mobilnih telefonih, ta delež pa je v letošnjem marcu padel na le 21%, kar ga umešča na 3. mesto na lestvici. Na svetovni lestvici je Android tik pred njim (25%, Symbian je prehitel v lanskem decembru), medtem...

14 komentarjev

iPhone dobiva večopravilnost

Upravljalnik opravil (spodaj) zatemni in privzdigne vsebino na zaslonu

vir: engadget
engadget - Applova predstavitev iPhone OS 4.0 je za nami, s tem pa ni več dvoma, kaj bomo poleti, ko bo operacijski sistem izšel, ugledali novega na jabolčnih telefonih, iPod Touchih ter nekoliko kasneje, jeseni, na iPadu. Med najpomembnejšimi novostmi je brez dvoma večopravilnost, ki so jo mnogi pogrešali dolgo, za druge je bil to dovolj dober razlog, da iPhona niso niti pogledali, medtem ko je bilo tretjim popolnoma vseeno oz. so bili celo navdušeni nad hitrejšim delovanjem naprave z večjo avtonomijo.
Posodobitev sicer ne bo na voljo za vse naprave, ki trenutno poganjajo iPhoneOS, saj je telefoni in iPodi Touch prve generacije ne bodo deležni. Prav tako je večopravilnost (za razliko od ostalih posodobitev) rezervirana samo za...

54 komentarjev

iPhone OS 4 prihaja

vir: engadget
engadget - Apple je pred kratkim najavil novo, zanje nekoliko običajno prireditev, ki se bo zgodila že čez dva dni, v četrtek, 8. aprila. Da gre za iPhone OS 4 dajo misliti besede 'Get a sneak peak into the future of iPhone OS' (Privoščite si kratek vpogled v prihodnost iPhone OS) z velikansko štirico in njeno senco v ozadju. Prireditev se bo dogajala v Applovem Infinite Loop kampusu v Cupertinu s pričetkom ob 10. uri dopoldne po lokalnem času oz. ob 19:00 za nas srednje-Evropejce. Iz statistike uporabe PixelCUBE Studios, podjetja, ki je izdelalo največkrat preneseno brezplačno aplikacijo za iPhone in iPod Touch, The Impossible Test, bode podatek, da se je iPhone OS 4 že pojavil. A ne le v eni različici,...

108 komentarjev

Google gre po nakupih

CNet - Google je šel včeraj spet malo nakupovat. To pot so pogled vrgli na AdMob, ki se ukvarja z oglaševanjem na mobilnih napravah. Uporabnikom je podjetje bržkone najbolj poznano kot dobavitelj reklam na iPhonih in Androidih, zaradi česar je seveda zamikalo Google. AdMob, ki je bil ustanovljen leta 2006, vodi svoj Mobile Advertising Network po več tisoč straneh in trži oglase za velikane, kot sta Ford in Coca-Cola. Google je zanj odštel 750 milijonov dolarjev v delnicah, s čimer je to tretji najdražji Googlov prevzem - prekašata ga zgolj DoubleClick (3,1 milijarde dolarjev) in YouTube (1,6 milijarde dolarjev). Googlova delnica je pridobila 1,8 odstotka, medtem ko AdMob ne kotira.

3 komentarji

Symbian in Windows Mobile nazadujeta

Deleži mobilnih operacijskih sistemov

vir: CNet
CNet - AdMob morda res nima najbolj natančne slike tržnih deležev operacijskih sistemov za pametne mobilne telefone, a so po drugi strani morda le-ti nekoliko bolj reprezentativni. Pametni mobilniki so multimedijske naprave in so mišljeni tudi za ogled spletnih strani. AdMob svoje statistike sestavlja glede na oglase, ki so prikazani mobilnim telefonom. Mnogo je verjetno uporabnikov, ki imajo pameten mobilnik, a nikoli ne zaženejo spletnega brskalnika. Nekoliko logično je torej sklepati, da bi isti uporabniki lahko preživeli tudi z neumnim, oz. feature telefonom, saj je vprašanje, če sploh izkoriščajo prednosti, ki jih pametni mobilniki prinašajo.

Kakorkoli že, avgust je, sploh v primerjavi z letošnjim februarjem, postregel z...

62 komentarjev