»

Amazon: v zadnjem polletju devetkrat več zahtevkov za izročitev osebnih podatkov

Slo-Tech - Amazon je izdal polletno poročilo o zahtevkih za dostop do informacij o uporabnikih, ki jih je prejel v minulem polletju. Podatke načeloma razkrivajo le, ko organi v ZDA ali drugih državah predstavijo zakonito sodno odredbo ali nalog (search warrant), medtem ko na pozive (subpoena) ne izdajajo vsebinskih podatkov, temveč osebne in prometne. V minulem polletju so 42 odstotkov vseh zahtevkov vložile nemške oblasti, sledijo pa španske (19 odstotkov), italijanske in ameriške (oboje po 11 odstotkov), britanske (4 odstotke) in francoske (tri odstotke), če ne upoštevamo AWS. Pri tej storitvi pa je kar 75 odstotkov zahtevkov izviralo iz ZDA.

Amazon deli zahtevke na vsebinske in nevsebinske. V prvem primeru se razkriva vsebina, ki jo ima uporabnik shranjeno na Amazonovih strežnikih, medtem ko v drugem primeru Amazon posreduje le prometne in identifikacijske podatke (imena, naslovi, datumi, zgodovina uporabe, nakupi). Kar 99,8 odstotka zahtevkov je bilo po nevsebinskih podatkih (oziroma 97...

5 komentarjev

Google pozabil članek, odziv pričakovan

Slo-Tech - Pa smo dočakali prvi primer časopisnega članka, ki ga je Google v skladu s sodbo evropskega sodišča umaknil na zahtevo osebe, ki se v njem pojavi v negativni podobi. Posledice so predvidljive: poteza je dvignila precej prahu, članek pa si je ogledalo bistveno več ljudi, kot bi si ga sicer.

Gre za BBC-jev blog iz leta 2007, v katerem novinar Robert Peston razpravlja o investicijski banki Merrill Lynch in njenem takratnem predsedniku Stanu O'Nealu. Takrat je bila finančna kriza najakutnejša, zato je članek precej neprizanesljiv.

Če boste članek znotraj EU iskali po Googlovih iskalnikih danes, ga ne boste našli - Google je dobil zahtevek za izbris iz seznama zadetkov in mu ugodil. (Na Yahooju in Bingu ga za zdaj še normalno najdete.) Peston se v kolumni za BBC...

8 komentarjev

Adeus, Orkut!

Slo-Tech - Google je napovedal, da bo septembra ukinil svojo storitev Orkut. Če je morebiti ne poznate, je razlog to, da ne živite v Braziliji, kjer je storitev izjemno popularna.

Orkut je začel delovati že leta 2004, ko Facebooka še ni bilo, ampak je šele nastajal. Družabno omrežje, kot jih je danes več, je bilo tedaj eden izmed pionirjev na tem področju. Orkut se ni začel nič kaj brazilsko, saj je imel svoje strežnike in ekipo skrbnikov v Kaliforniji, polovico obiskovalcev pa iz ZDA. Njegov oče pa je Turk, saj ga je ustvaril in poimenoval Orkut Büyükkökten v okviru 20 odstotkov. Gre za nekdanji Googlov program, v okviru katerega so lahko razvijalci petino svojega delovnika namenili razvoju stvari, ki so jih zanimale, niso pa bile povezane z njihovim delovnim mestom. Tako se je začela vrsta...

3 komentarji

Google bo pokazal, ali so rezultati iskanja 'pozabljeni'

vir: Google
Guardian - Google se še naprej pripravlja na uvedbo pravice do pozabe, ki jo je minuli mesec zahtevalo Evropsko sodišče. Kot smo že poročali, bo lahko vsakdo izpolnil spletni obrazec, na katerem se bo moral identificirati in navesti natančne naslove strani, ki jih želij izbrisati iz iskalnih zadetkov, če te vsebujejo neprijetne informacije o njem.

Google je samo prvi dan prejel več kot 12.000 zahtevkov, do danes pa se jih je nabralo več kot 40.000. Vse obravnavajo ročno, ker je treba presojati, ali gre za relevantno informacijo, ki ne bo pozabljena (recimo obsodba), ali ne. Nasprotniki sicer terjajo, da bi to pravico odločanja imela nevtralna institucija, najraje kar kakšno sodišče, a za zdaj ostaja v Googlovih rokah.

Glavno neznanka pa je bila, ali bodo drugi uporabniki pri iskanju imeli informacijo, da so rezultati...

1 komentar

Google degradira strani z veliko "take-down" zahtevki

Google - Nekaj najhujšega, kar lahko zadene spletno mesto, je spust v Googlov pekel. S tem se imenuje degradiranje strani daleč na dno iskalnih rezultatov, s čimer Google kaznuje strani, ki se ne držijo poštenih smernic za rangiranje, poizkušajo goljufati ali se zgolj pretvarjajo, da ponujajo koristno vsebino. Ko stran v rezultatih enkrat potone, mora preteči precej časa, da se spet vrne na površje; v vmesnem času seveda izgubi precej obiskovalcev. Google s tem misli tako resno, da so v preteklosti kaznovali že sami sebe. Sedaj so, tudi na pritisk organizacij RIAA in MPAA, dodali nov kriterij, kdaj bodo strani kaznovane.

Strani, ki so prejele veliko zahtevkov za odstranitev vsebine (take-down...

31 komentarjev

Največ zahtevkov za odstranitev političnih vsebin z Googla iz - ZDA

Google - Google je objavil sveže polletno poročilo o transparentnosti na internetu, v katerem lahko najdemo podatke o zahtevkih po odstranitvi vsebin. Te pošiljajo vladne agencije iz različnih držav in v njih terjajo odstranitev politično ali pravno oporečnih vsebin, nič pa ne zaostajajo lastnikih avtorskih pravic, ki se s podobnimi zahtevki borijo proti piratstvu svojih stvaritev. Trendi so skrb vzbujajoči, sproti pa si jih lahko ogledate kar na Googlovih straneh.

Dogajanje v zadnjih šestih mesecih bi lahko povzeli z besedo rast. Objavljeni podatki sicer zajemajo obdobje od julija do decembra lani, a trendi v letošnjem letu so bržkone ostali enaki. Iz vladnih agencij največkrat prihajajo zahtevki po odstranitvi vsebin (kadar te gostujejo na Googlovih strežnikih) oziroma...

47 komentarjev

Google ureja cenzuro po državah

Techdirt - Kruta realnost mednarodnega poslovanja je, da bo podjetje slej ko prej trčilo na zahteve te, one, tretje ali zahodne države za odstranitev (cenzuro) določenih vsebin. Ker je proračun omejen, (pravnega) interesa za branjenje uporabnika pa pravzaprav ni, podjetja praviloma in brez vprašanj ugodijo takim zahtevkom. Stranska posledica tega je nezadovoljstvo uporabnikov, 3/4 in hitra tehnična rešitev pa omejitev cenzure na teritorij države prijaviteljice.

Minuli teden je bil to Twitter (withheld tweets), ta teden je to Google, vsaj za storitev brezplačnega gostovanje blogov Blogger.

Spremembo bodo bralci blogov na Googlovi domeni blogspot.com videli enkrat te dni, in sicer bodo nemški bralci bloga slovenia-taiwan.blogspot.com (izbira je naključna, sicer pa zapisi sploh niso slabi) preusmerjeni na slovenia-taiwan.blogspot.de, francoski na .fr in ruski na .ru. To bo Googlu omogočilo blokado specifičnih vrhnjih domen za specifične obiskovalce, tako da bodo lahko ob zahtevi države X za...

13 komentarjev

Države od Googla zahtevajo vedno več osebnih podatkov

Guardian - Lani spomladi smo pisali o številu zahtevkov za dostop do uporabniških podatkov oz. za izbris podatkov, ki jih vladni in sodni organi posameznih držav pošiljajo Googlu. Zdaj so v okrivu projekta Google Transparency Report na voljo številke za prvo in drugo polovico lanskega leta.



Angleški Guardian v povzetku navaja, da je Google samo v zadnjih 6 mesecih lanskega leta prejel več kot 14 tisoč zahtevkov za razkritje podatkov o uporabnikih njihovih storitev, in to večinoma od 26 razvitih držav. Ugodi se med 75% in 90% odstotkom zahtevkom, odvisno od države. Daleč največ zahtevkov pride iz ZDA, sledijo pa Brazilija, Indija (oba Orkut), Združeno kraljestvo in Francija. William Echikson,...

4 komentarji

Google Street View brez novih posnetkov v Nemčiji

Anonimizirani posnetki Münchna

vir: Spiegel Online
Mashable - Google se je odločil, da ne bo več posodabljal svoje storitve Google Street View v Nemčiji. V tej državi so imeli namreč cel kup težav, saj so morali na zahtevo lastnika katerega koli dela stanovanjske enote le-to zabrisati, poleg tega pa so morali na sodišču dokazati, da je snemanje z višine več kot treh metrov sploh dovoljeno. Čeprav jim je slednje uspelo, Google ne bo več slikal novih posnetkov po Nemčiji. Trenutno objavljeno slikovno gradivo bo ostalo, novega pa ne bo.

Googlov tiskovni predstavnik je povedal, da ima Google druge prioritete. Med njimi so zbiranje podatkov o imenih cest in ulic, prometne znake in podobno, da bi izboljšal svoje zemljevide in navigacijo. Upoštevaje še naraščajoče število...

73 komentarjev

Katere države želijo Googlove podatke

Ars Technica - Google je na svojih straneh predstavil izjemno zanimivo statistiko, kjer so navedene države in število zahtevkov za izbris določenih vsebin ali posredovanje podatkov o uporabniku, ki so jih poslale. Google priznava, da so rezultati za obdobje med 1. julijem in 31. decembrom 2009 še zelo grobi, saj kažejo zgolj število zahtevkov. Ob tem je povsem možno, da posamezen zahtevek vsebuje navodila za odstranitev več vsebin in obratno, da se različni zahtevki nanašajo na isto vsebino. Prav tako najdemo tudi informacije, na koliko odstotkov zahtevkov za odstranitev vsebine so pozitivno odgovorili.

Prvi pri zahtevkih po odstranitvi vsebin so Brazilci, visoko pa so še Iidijci, kar gre pripisati razširjenosti storitve orkut v teh državah. Večina...

9 komentarjev

Ohranjevalnik zaslona omogoča upočasnitev spammerskih spletnih strežnikov

The Register - Kot poroča The Register, je Lycos Europe pričel ponujati ohranjevalnik zaslona, ki na spletne strežnike, oglaševane v spam sporočilih, pošilja veliko število zahtevkov in s tem upočasnjuje njihovo delovanje.

Spletne strežnike, ki jih upočasnjujejo, izbirajo iz različnih virov, naprimer iz Spamcop-a. Ohranjevalnik zaslona komunicira s strežnikom Lycos, ki koordinira napad in z različnimi preverjanji poskrbi, da ne pride do preobremenitve napadene strani (DOS napada). Stran je tako še vedno dostopna, vendar so odzivni časi zelo povečani.

Lycos meni, da bodo z veliko količino prometa spammerjem povzročili dodatne stroške in s tem uničili njihovo dejavnost.

68 komentarjev

Orkut: novo socialno omrežje

InfoWorld - Zadnjih nekaj dni se po spletnih časopisih ter logih širijo informacije o novem spletnem socialnem omrežju Orkut, ki ga je razvil Orkut Buyukkokten, inženir pri Googlu. Osnovna ideja je, da vzpostavite osnovno bazo uporabnikov, ki nato povabijo zraven prijatelje in ti svoje itd.

Nato opazujete interakcije med ljudmi, prijateljske vezi ali recimo, kdo koga pozna. Prav tako služi kot mesto za iskanje novih prijateljev. Ideja sicer ni nova, saj podobna storitev, Friendster, že obstaja. Vseeno bo zanimivo opazovati, če se bo Orkut prijel tudi pri nas. Več informacij v tem prispevku.

In zdaj lahko le čakam, kdaj me bo kdo povabil zraven ...

6 komentarjev