»

Acer kljub zavezam nadaljeval prodajo v Rusijo

Reuters - Tajvanski proizvajalec računalnikov Acer je med 8. aprilom 2022 in 31. marcem 2023 v Rusijo prodal za vsaj 70 milijonov dolarjev računalnikov in komponent, čeprav se je formalno pridružil sankcijam in napovedal prekinitev dobave komponent v Rusijo. Acerjevo početje ni bilo nezakonito, je bilo pa v nasprotju s potezami drugih zahodnih dobaviteljev (Dell, HP), ki so aprila lani prenehali dobavljati v Rusijo, in tudi v nasprotju z javnimi navedbami. Acer je za prodajo v Rusijo uporabljal svojo podružnico v Švici.

Čeprav je Tajvan uvedel sankcije proti Rusiji, v tem primeru ni šlo za kršitve, ker so pošiljke izvirale iz Švice. Prav tako tedaj Švica ni prepovedovala izvoza računalniških komponent v Rusijo, zato je bila prodaja povsem zakonita. A Acer je 8. aprila lani dejal, da so zaradi nedavnih dogodkov ustavili poslovanje z Rusijo. Formalno je to držalo, v resnici pa so poslovanje nadaljevali prek švicarske podružnice. Acer je sedaj dejal je, da je Acer Sales International SA...

29 komentarjev

Microsoft osumljen podkupovanja na Madžarskem

Microsoft Magyarország Kft

vir: Wikipedia
The Wall Street Journal - Po neuradnih informacijah sta ameriško ministrstvo za pravosodje in agencija za trg vrednostnih papirjev začela preiskavo podjetja Microsoft, ker naj bi na Madžarskem v letih 2013 in 2014 podkupoval v zameno za pridobivanje javnih naročil, poroča The Wall Street Journal. Microsoft naj bi svojo programsko opremo, zlasti Office, po zelo znižani ceni prodal madžarskemu posredniku, ki je potem državnim institucijam zaračunal polno ceno. Iz razlike naj bi se izplačevale tudi podkupnine za ljudi, ki so poskrbeli za posle. Po ameriški zakonodaji (US Foreign Corrupt Practices) je plačevanje podkupnin v zameno za posle prepovedano.

Povedna je tudi Microsoftova izjava, da so takoj po zaznavi potencialnih nepravilnosti v letu 2014...

19 komentarjev

EU ustanavlja svojo kibervojsko?

Raimundas Karoblis, predlagatelj kibervojske EU

vir: The Register
The Register - Litva je ta teden predlagala, da EU ustanovi svoje akcijske sile za informacijsko varnost, že dan zatem jo je podprla šesterica držav članic in ministri Sveta za zunanjo politiko so v Luksemburgu o tem že podpisali pismo o nameri. Litvi so se že pridružile Hrvaška, Estonija, Francija, Finska, Nizozemska, Španija in Romunija. Belgija, Grčija, Nemčija in Slovenija, so za zdaj opazovalke. Do konca leta naj bi se pobudi pridružilo še nekaj držav.

V prvi fazi naj bi zgolj proučili tehnične, pravne in finančne vidike delovanja takih sil, v drugi pa naj bi že pričeli z medsebojnim sodelovanjem pri urjenju osebja.

Kot je pojasnil litovski obrambni minister Raimundas Karoblis, je ustanovitev...

48 komentarjev

Litovski goljuf Google in Facebook ožel za 100 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Ameriško tožilstvo je minuli mesec razkrilo, da je bil v Litvi aretiran Evaldas Rimašauskas, ki je dve ameriški podjetji ogoljufal za več kot 100 milijonov dolarjev. Medtem ko v Litvi potekajo postopki glede izročitve, so novinarji izbrskali imeni podjetij, ki ju je Rimašauskas oškodoval. To sta kar Google in Facebook, ki o tem nista obvestila delničarjev ali Agencije za trg vrednostnih papirjev (SEC), kot jima nalaga zakonodaja.

Rimašauskas je uporabil eno najstarejših prevar, le prilagodil jo je modernim časom. Ugotovil je, s katerimi dobavitelji poslujeta Facebook in Google, potem pa je podjetjema pošiljal račune, ki so bili na las podobni originalnim računom. Podjetji sta mu izplačali skupno več kot 100 milijonov dolarjev, za katere so domnevali, da gredo...

18 komentarjev

HP priznal in bil obsojen dajanja podkupnine

Slo-Tech - V San Franciscu se je končal postopek ameriškega pravosodnega ministrstva proti Hewlett-Packardu in njegovim ruski, mehiški in poljski podružnici, v katerem je bilo podjetje obsojeno dajanja podkupnin. Skupno bodo morali plačati 108 milijonov dolarjev glob in sodnih stroškov.

Preiskava HP-ja zaradi podkupovanja se je v ZDA pričela že pred štirimi leti, v Evropi in Rusiji pa je tekla še dlje. V ZDA so HP-ju očitali kršitve zakona o prepovedi podkupovanja v tujini (FCPA), saj naj bi odgovornim osebam v Rusiji izplačali večmilijonske podkupnine, da so dobili posel na ruskem tožilstvu. Podobno so si v Mehiki zagotovili posel z naftnim podjetjem v državni lasti ter na Poljskem s policijo.

Že aprila letos se je HP pogodil z ameriško agencijo za nadzor trga vrednostnih...

7 komentarjev

Hewlett-Packard priznal podkupovanje

Guardian - Hewlett-Packard se je pogodil z ameriško agencijo za nadzor trga vrednostnih papirjev (SEC), tožilstvom in pravosodnim ministrstvom v postopku zaradi podkupovanja in pranja denarja. Podjetje bo plačalo 108 milijonov dolarjev globe, začenjajo pa se tudi kazenski postopki, so sporočili iz pravosodnega ministrstva. Preiskavo so skupaj opravljali FBI, ameriška davčna služba (IRS), SEC in tuji organi pregona.

Korupcijo so odkrili pri pregledu pogodb s poljsko policijo v vrednosti 40 milijonov dolarjev za vzpostavitev IT-sistema. Preiskava je pokazala, da je HP nepošteno posloval tudi v Rusiji, kjer je delal za tožilstvo, in v Mehiki, kjer je delal za naftno podjetje v državni lasti. V vseh teh državah je HP podkupoval uradnike, da so mu ti priskrbeli omenjene dobičkonosne...

9 komentarjev

Kazenski procesi zoper Siemensovo vodstvo v polnem teku

vir: Heise
Heise - V četrtek se je na sodišču v Münchnu začel sodni proces proti nekdanjemu članu uprave Siemensa, odgovornemu za informacijsko in komunikacijsko področje, Thomasu Ganswindtu. V 39 strani dolgi obtožnici ga bremenijo nevestnega vodenja podjetja, podkupovanja in sodelovanja pri skrivanju denarja v črnem fondu. Jeseni 2006 je namreč nemška policija v raciji odkrila dokaze o hudih nepravilnostih pri poslovanju Siemensa. Med leti 2004 in 2006 naj bi v črnih fondih poniknila 1,3 milijarde evrov, kar so uporabili za podkupovanje pri pridobivanju poslov v Rusiji in Nigeriji.

V četrtek obravnava ni trajala dolgo, saj se je Ganswindtov zagovornik še pred prebiranjem obtožnice pritožil zoper sestavo senata. Tega sta...

12 komentarjev

Spletna stran za 1,2 milijona evrov

Slo-Tech - Se medtem, ko si v potu svojega obraza služite vsakdanji kruhek, izgubljate v občudovanju naših politikov, ki znajo tako umetelno spravljati denar iz državnega na svoje račune? Resnici na ljubo, slovenska šola korupcije ni kaj dosti ni napredovala od osnovne finte z zmagovanjem znancev in sorodnikov na javnih razpisih. Pravzaprav je mala šola. Če želite univerzitetno raven, poglejte v Rusijo.

Pred tednom dni je rusko ministrstvo za zdravstvo in socialni razvoj objavilo javni razpis za izdelavo spletne strani, nekakšne socialne mreže, ki bi jo uprabljali zdravniki. Razpis sam po sebi ne bi bil neobičajen, če ne bi bil rok za dokončanje projekta 16 dni, ministrstvo pa je izvajalca sklenilo poplačati s 55 milijonov rubljev kar znese 1,2 miljona evrov. Ni slabo, kajne? Visoko ceno so na...

17 komentarjev

Leteči sloni, deviške LaToye in - ruski telefoni.

Fotografija: Kanal 1

Slo-Tech - Povprečen Rus je edini naseljenec tega planeta, ki je - oblečen v najkice in leviske, naslonjen na Fordov avto in med prigrizovanjem Bigmaca - po iPhonu sposoben prijatelju šimfati zavoženi zahod. Da, le redki državljani največje države na svetu, ko gre za njihov denar, kupijo izdelek Made in Russia.

Toda planska ekonomija ne obupava in poskuša delovati vsaj na propagandni ravni. Rusija naj bi tako prihodnje leto na trg poslala lasten mobilni telefon. Sergej Čemezov, direktor državnega podjetja Rostehnologi je pred dnevi obiskal ruskega predsednika Dimitrija Medvedjeva in mu pokazal prototip mobilnika, ki so ga izdelali na Tajvanu, kasneje pa naj bi proizvodnja stekla v Rusiji.

...

30 komentarjev

Preiskava zaradi podkupovanja HP-ja se širi

The Wall Street Journal - V ZDA so razširili preiskavo podjetja Hewlett-Packard, ki mu od letos pod prste gledajo zaradi domnevnih večmilijonskih podkupnin, s katerimi so si zagotovili posle v Rusiji prek nemške podružnice. Oblasti v ZDA, Nemčiji in Rusiji preiskujejo sedanje in nekdanje zaposlene v HP zaradi suma podkupovanja, poneverbe in utaje davkov v poslu podjetja Hewlett-Packard ISE GmbH z ruskim tožilstvom. Podkupnine v višini 10,9 milijona dolarjev za posel, vreden 44,5 milijona dolarjev, naj bi v letih 2001-2006 prejeli na ruski strani, kar je kršitev FCPA.

Sedaj pa ameriško pravosodno ministrstvo in nadzornik trga vrednostnih papirjev SEC sumita, da so se nečedni posli odvijali na večjem območju Skupnosti neodvisnih držav že od leta 2000. Pravosodno ministrstvo in SEC uradnih komentarjev ne dajeta, v HP-ju pa so dejali, da v največji meri sodelujejo v preiskavi, ki je očitno razširjena.

Če bodo HP-ju dokazali nezakonito ravnanje, jih čakajo visoke kazni. Kršitev FCPA se kaznuje s 500.000...

0 komentarjev

Applov menedžer aretiran zaradi milijonske podkupnine

ComputerWorld - Sedemintridesetletni Paul Shin Devine, Applov menedžer za globalno prodajo, je bil aretiran in obtožen pranja denarja, prevare in sprejemanja podkupnin v višini več kot milijon dolarjev od azijskih podjetij, ki so želela postati Applovi dobavitelji dodatkov za iPhone in iPade. Skupaj s Singapurcem Andrewom Angom naj bi podjetja nagovarjala k plačevanju podkupnin in jih tudi sprejemala v zameno za informacije, ki so jim omogočile sklenitev pogodb z Applom. Devine in Ang sta imela odprtih več računov v tujini na lastno in ženino ime ter eno slamnato podjetje, azijska podjetja pa so nanje nakazovala ne previsoke zneske z namenom nakazila Vzorec ali podobno, da ne bi vzbudili pozornosti. Shema je tekla več let.

The Wall Street Journal omenja imena podjetij Cresyn iz Južne Koreje, Kaedar Electronics iz Kitajske in Jin Li Mould Manufacturing iz Singapurja, blia so še druga. V slednjem podjetju je bil zaposlen tudi Ang, ki je deloval kot posrednik med Devinom, svojimi šefi v JLMM in...

19 komentarjev

Hewlett-Packard v preiskavi zaradi podkupovanja

Kenneth Willett

vir: CNet
CNet - Ameriški organi pregona so se pridružili ruskim in nemškim v preiskavi obtožb zoper Hewlett-Packard, da naj bi si podjetje z večmilijonskimi podkupninami zagotovilo javna naročila v tujini, s čimer so kršili zakon FCPA. Kot poroča The Wall Street Journal, ameriško pravosodno ministrstvo in njihov ATVP poizkušata ugotoviti, ali je podjetje kršilo omenjeni zakon s podkupovanjem tujih državnih uradnikov, kar je v njem eksplicitno prepovedano.

Nemške oblasti že nekaj časa raziskujejo, ali je HP resnično plačal 10,9 milijona dolarjev podkupnin, da so dobili posel, v katerem so ruskemu tožilstvu prek nemške podružnice prodali sistem za varne komunikacije. HP-jeve moskovske pisarne je v sredo ruska policija preiskala, da bi...

2 komentarja

Največji Intelov kupec je Hewlett-Packard

TG Daily - Vsake toliko časa se na našem forumu razplamti sveta vojna med Intelovimi in AMD-jevimi privrženci, ki goreče hvalijo, malodane malikujejo svojo znamko. Res je za podjetje hvalevreden dosežek imeti v nekem trenutku na tržišču kakšen izdelek, ki je v nekem pogledu naj in privabi sline na usta navijalcem, a od tega se težko živi. Prave denarje namreč prinašajo OEM-pogodbe z ogromnimi sestavljavci računalnikov, ki se nato pretvorijo v milijone prodanih komponent.

Intelova največja kupca sta bila lani pričakovano Hewlett-Packard in Dell, ki sta podjetju prinesla več kot tretjino vsega letnega prometa, razkriva zadnje Intelovo poslovno poročilo. V primerjavi z letom prej sta se HP in Dell zamenjala na prvih dveh mestih, skupaj pa sta nakupila za 13,9 milijarde dolarjev opreme. HP je dosegel 20-odstotni delež (leto prej 17-odstotnega), Dell pa 18 odstotkov. Večina prodanih izdelkov je bilo kakopak mikroprocesorjev (73 odstotkov), preostanek pa so predstavljali drugi polprevodniški...

0 komentarjev

Novi upogljivi zasloni

X-Bit Labs - Hewlett Packard in Center za razvoj upogljivih zaslonov (FDC) na Arizona State University sta danes najavila prvi prototip upogljivih in cenovno dostopnih zaslonov, poroča X-Bit Labs. Gre za kot papir tanke računalniške zaslone, ki so skoraj v celoti zgrajeni iz plastike. Razvijalci trdijo, da gre za revolucionaren dosežek pri razvoju tovrstnih visokočljvostnih zaslonov za široke množice, hkrati pa porabijo do 90 % manj materialov kot klasični zasloni.

Nezlomljivi zasloni so narejeni na osnovi tehnike SAIL (self-aligned imprint litography), ki so jo razvili v HP-jevih...

20 komentarjev

Trg strežnikov: HP na prvem mestu

Vnunet - Združeni Hewlett-Packard je prevzel prvo mesto na lestvici tržnega deleža na strežniškem trgu. Tu je izpodrinil večnega tekmeca IBM, katerega četrtletni prihodki so iz 3.5 MIO GBP (v enakem obdobju lani) padli na 2.9 MIO GBP. Klik!

17 % upad prihodkov pa zna biti -- čeprav ni omenjeno -- za giganta kar hudičev zalogaj. Ne smemo namreč pozabiti, da imajo taka podjetja veliko večja vlaganja v sam razvoj, da vezave sredstev ne omenjam. No, po drugi strani pa je svoj konec tortice izgubil tudi 'združeni' HP, ki ima s 33 % drobtinic za skoraj 1.8 % manj, kot sta jih leto dni nazaj imela HP in Compaq posamezno.

Seveda pa so ti rezultati dejansko samo tržni delež prodanih enot -- ne vključujejo storitev (vzdrževanje), ki so za podjetja še kako pomembna (tiskalniki : kartuše analogija [:)])

0 komentarjev

Burner Wars: Imperij Vrača Tožbo

The inquirer - Hewlett Packard je že na tapeti, imena še 30 podjetij, proizvajalcev in uvoznikov "orodij za množično kršenje avtorskega prava", torej CDRW pečk, pa se lahko zdaj zdaj znajde na sodiščih. Nemško podjetje Gema, tožnik, namerava od vsakega (tudi v preteklosti) prodanega pekača kot kazen / prispevek za avtorske pravice / Havaje zahtevati celih 10 evrov. Klikot!

Ja, komaj čakam, da mi iz moje omiljene štacune pošljejo račun za dodatnih 10 evrov, plus DDV, seveda :-)

3 komentarji

HP kupil Compaq

Slashdot - Hewlett Packard bo kupil Compaq. Zanj bodo dali 25 miljard USD v delnicah. S tem bo nastalo po prihodkih drugo največje računalniško (hardware) podjetje, takoj za IBM.
Kaj bo to prisnelo kupcem še ni čisto jasno... Kam to sploh pelje?

Appendix by Morpheus: Zatem, ko je HP za 26$ miljard dolarjev kupil Compaq in je tako sedaj združena firma vodilna dobavljalka osebnih računalnikov z vsega skupaj nič manj kot 87.4$ miljarde dolarjev, so vodilni možje HP-ja objavili novico, da bodo odpustili 13.000-15.000 delavcev. Novica je že sama po sebi slaba, vendar pa fantje pri www.theinquirer.net pravijo, da je to šele začetek. Toda to še ni vse, saj bodo posledice odpuščevanja pri HP-ju in Compaq-u, še večje na podjetjih, ki dobavljajo HP-ju in Compaq-u. Sploh se bo to poznalo na večjih Tajvanskih podjetjih, ki Compaq-u dobavljajo orodja in naprave v vrednosti do 10$ miljard dolarjev in tako ni popolnoma jasno, kako bo HP-jev mogočni direktor balansiral težo verjetnosti. Več o tem si lahko...

9 komentarjev