»

V ZDA se organizirajo poletni tabori za otroke, bodoče zvezde YouTuba

Slo-Tech - V ZDA so se začeli širiti poletni tabori za otroke, v katerih se ti izobražujejo, kako uspeti na YouTubu. Za do 1000 dolarjev na teden (nekateri so seveda cenejši) se otroci, ki so stari od 9 do 15 let, učijo veščin, ki so potrebne za uspešno postavitev in vodenje kanala. Snemanje, intervjuvanje, obdelava zvoka, izbira tem, izbira privlačnega formata oddaje, postprodukcija, priprava naslovne sličice (thumbnails) itd. Vseh teh podrobnosti se je treba naučiti, če želimo postaviti uspešen kanal z veliko naročniki in ogledi.

Taborov je več, vsak je namenjen svoji podmnožici. Eden izmed enotedenskih taborov za 10- do 12-letne otroke obljublja, da jim bo pomagal "postaviti znamko in postati zvezda na YouTubu". Drugi tabor enako starim...

12 komentarjev

Slab teden za Google ali ko YouTube krvavi milijone

theguardian.com - Val nezadovoljstva nad Googlovo oglaševalsko platformo se je iz Evrope pretekli teden prelil tudi v ZDA, poroča The Guardian. Potem ko je celo britanska vlada prenehala oglaševati prek Youtuba, ker so se njeni oglasi pojavljali ob neprimerni vsebini, so oglaševalske milijone abecednemu tehnološkemu velikanu pričeli odtegovati tudi ameriške korporacije. YouTuba tako več ne marajo telekomi, kot je Verizon, farmacevti, kot je GSK, na seznamu pa so podjetja iz bolj ali manj vseh sektorjev: Pepsi, Walmart, Johnson & Johnson. Poslovna škoda YouTuba je zaradi tega le v enem tednu dosegla milijone.

Vse se je začelo s člankom

Če ste kdaj ponesreči sami zajadrali na recimo torrent spletne portale, ste verjetno že pred desetletjem opazili, da so se vam...

41 komentarjev

Na YouTubu prvi posnetek v ločljivosti 8K

Slo-Tech - Googlov YouTube je dobil prvi posnetek, ki je za ogled na voljo tudi v ločljivosti 8K (oziroma 7680 x 4320 točk). Medtem ko so 4K podprli že pred petimi leti in danes ne manjka posnetkov v tej resoluciji, smo morali na 8K počakati.

V Googlu so sicer povedali, da je YouTube ločljivost 8K formalno podpiral že od leta 2010, da pa so letos dodali napis 4320p v meni. Uporabniki po svetu ugotavljajo, da se je zadnja sprememba zgodila šele pred dnevi. Glede podpore posnetkov pa ne moremo reči ni konkretnega, ker do včeraj ni bilo naloženega nobenega posnetka v tej ločljivosti, torej je tudi podpora bolj filozofsko vprašanje.

Kakorkoli, posnetek Ghost Towns, dasi 8K za zdaj deluje le v Chromu. Posneli so ga s kamero RED Epic Dragon 6K v pokončni orientaciji in potem v...

86 komentarjev

Iskanje številk kreditnih kartic z Googlom

Najteže je poguglati prav številke kartic American Express, ker se tudi kartice iste izdajateljice razlikujejo v prvih številkah.

Slo-Tech - Ukradene številke kreditnih kartic se na internetu prodajajo na črnem trgu, in sicer na raznih skrivnih forumih. S tem početjem se ukvarjajo hudodelske družbe, ki so največkrat iz vzhodne Evrope, vse skupaj pa je zaradi nelegalnosti odmaknjeno od oči javnosti. Zato bo toliko bolj presenetljivo, da se je še pred kratkim dalo številne številke kreditnih kartic preprosto poguglati.

Že davnega leta 2007 so raziskovalci odkrili, da lahko v Google vpišete prvih osem številk številke svoje kartice, ta pa vam bo potem postregel z rezultati, med katerimi bo mnogo številk kreditnih kartic. Še bolje je delovalo iskanje po intervalu številk, recimo vnos 4147000000000000..4147999999999999. Google je "luknjo" kmalu popravil in iskanje sedaj vrne napako, če...

29 komentarjev

Steam pohekan, potencialno odtujeni uporabniški podatki

vir: Steam
Steam - Danes ponoči je Steam objavil, da so neznanci uspeli dostopati do njihovih vBulletin forumov. V procesu raziskovanja se je izkazalo, da vdor ni bil omejen samo na uporabniške forume in je segal tudi v druge strežnike. Zlikavcem so tako imeli potencialno dostop do: uporabniških imen, zgoščene oblike gesel, kupljenih iger, e-mail naslovov, naslovov kupcev in šifriranih kreditnih kartic.

Steam sicer poudarja, da ni dokazov, da bi napadalci res prenesli te podatke ali zlomili zaščito gesel in kreditnih kartic. Pri tem so celo tako samozavestni, da vas ne bodo prisilili v zamenjavo Steam...

37 komentarjev

Google prevzel Zagat

Google - Google je včeraj najavil, da so prevzeli podjetje Zagat, ki je znan ocenjevalec lokalov, trgovin itn. Za razliko od večine Googlovih nakupov, ki jih predstavljali relativno mladi start-upi, je bil Zagat ustanovljen že leta 1979. Prav tako podjetje ni prisotno zgolj na internetu, ampak objavlja ocene kakovosti restavracij tako na spletu kakor tudi v tiskanih izdajah (kjer so pravzaprav začeli).

Zagat restavracije ocenjuje po ključu z več postavkami, tako da lahko skupaj zberejo do 30 točk. Pokrivali so več kot sto mest, pri ocenjevanju pa so se zatekali tudi k mnenju uporabnikov (gre za enega prvih primerov user-generated content). Svoj obseg so razširili na restavracije, hotele, motele, trgovine, nočne klube, diskoteke itn.

Zaradi naštetega so bili privlačna tarča za Google, ki je hitro uvidel...

19 komentarjev

MPAA toži Hotfile

Ars Technica - Ameriška filmska cehovska organizacija MPAA toži stran Hotfile, kamor lahko uporabniki naložijo datoteke in jih delijo naokoli. MPAA je včeraj razkrila, da so v imenu studiev 20th Century Fox, Universal Studios, Columbia Pictures in Warner Bros na floridsko sodišče vložili tožbo zaradi kršenja avtorskih pravic, omogočanja kršitev tretjim uporabnikom in služenja denarja s tem početjem.

MPAA trdi, da Hotfile uporabnike napeljuje k objavljanju nelegalnih vsebin, ker nudi ugodnosti za uporabnike, ki so naložili najpopularnejše datoteke - in te so po navadi avtorsko zaščiten material. Ker uporabnikom zaračunavajo naročnino za hiter prenos datotek, s svojo dejavnostjo ustvarjajo zaslužek, dodaja MPAA in pravi, da je stran v zadnjih dveh letih postala eno izmed 100...

23 komentarjev

Google prevzel BlindType

CNet - Google je te dni prevzel mlado podjetje BlindType, s katerega dosežki namerava izboljšati tipkanje oziroma vnos besedil na napravah z Androidom. Kot so zapisali na blogu, so v BlindTypu navdušeni, da postanejo del koncerna Google, a kaj drugega tako ali tako ne morejo dejati. Podjetje je še tako zelo sveže (start-up), da pravzaprav niso izdali še nobenega kosa kode kot končni izdelek. Julija so beta verzijo premotrili na Singularity Hubu in ji dali pozitivno oceno.

BlindTypova rešitev po njihovih lastnih besedah omogoča enostavno tipkanje na pametnih mobilnih napravah brez naprezanja. Kot so dejali, se navidezna tipkovnica na zaslonu ves čas prilagaja uporabniku, tako da je mogoče slepo tipkanje brez tipkarskih napak. To ji uspeva z...

8 komentarjev

Dodane izjeme v DMCA: odklepanje iPhona legalno

Yahoo News - Ameriški zakon DMCA je najbolj znan po kriminalizaciji izogibanja tehničnim ukrepom oz. DRM-ju (ti. anti-circumvention clause), a le ni docela slab. Vključuje namreč tudi redni troletni pregled prakse in določitev novih izjem, ki zaradi svoje neutemeljenosti ne smejo več veljati. Pregled opravlja Kongresna knjižnica, in včeraj so po novembru 2006 objavili kopico novih sprememb, ki stopajo v veljavo danes.

Med drugim je zdaj v ZDA dovoljeno:
  • Zlomiti zaščito pred poganjanjem neavtoriziranih aplikacij na iPhonu (jailbreaking); S tem se uporabnikom omogoči namestitev programja, ki ga Apple ni odobril za prodajo v svojem App Stor-u; uporaba alternativnih trgovin (Your App Shop, morda tudi Cydia), in celo namestitev drugega operacijskega sistema. Zgodba se ne konča s tem - Federal Trace Commission (njihov urad za varstvo konkurence) že nekaj časa preiskuje, ali Applova omejevalna politika glede nameščanja programov ne omejuje konkurence na relevantnem trgu.
  • zlomiti zaščito na telefonu,...

28 komentarjev

Google prevzel ITA Software

CNet - Google je objavil vest, da bodo prevzeli podjetje ITA Software, ki se ukvarja s posredovanjem informacij za popotnike različnim spletnim stranem. Za podjetje bodo v Mountain Viewu odšteli 700 milijonov dolarjev, pridobitev pa bodo uporabili za prikaz podatkov o letalskih letih in rezervacijah kart iz Googlovega iskalnika.

ITA, ki ima 500 zaposlenih, uporablja posebne algoritme in tehnologijo, s katerimi so spremenili način rezervacij vozovnic in iskanja ugodnih letih. Z njimi sodelujejo skoraj vse večje letalske družbe, storitve pa ponujajo tudi turističnim agencijam in spletnim iskalnikom. ITA vsrka vse informacije o letalskih voznih redih, cenah, zasedenosti, jih prežveči in posreduje partnerjem. Vsi ti se lahko znajdejo v težavah, če bo Google po prevzemu sodelovanje prekinil.

Google, ki želi ponuditi nakup vozovnic neposredno s svojih strani, se bo najverjetneje znašel pod drobnogledom protimonopolnih inštitucij. Zvezna trgovinska komisija je podobno dolgo preiskovala...

9 komentarjev

Google prevzel Plink

CNet - Naslednje podjetje, ki se je znašlo v Googlovi nakupovalni košarici, je britanski Plink. Podjetje je postalo znano z razvojem Androidne aplikacije PlinkArt, ki omogoča uporabniku fotografirati in v telefon naložiti posnetek umetniške slike, nato pa aplikacija na spletu poišče podrobnosti o delu in avtorju. Aplikacijo so uporabniki dobro sprejeli, saj je doživela več kot 50.000 prenosov v prvem mesecu po objavi.



PlinkArt bo še naprej na voljo, a ga ekipa Plinka odslej ne bo več dopolnjevala,...

20 komentarjev

Google prevzel Episodic

Google - Google je prevzel podjetje Episodic iz San Francisca, ki se ukvarja z gostovanjem videa. Na svojih straneh ponujajo video vsebino v živo in na zahtevo, za kar omogočajo tudi vstavljanje oglasnih sporočil in transakcije s kreditnimi karticami. Za zdaj je mobilna verzija strani na voljo le za iPhone, a obljubljajo tudi podporo za Android, Blackberry in Symbian.

Google bo z novo pridobitvijo oplemenitil svoj YouTube. Z novimi možnostmi prevzetega podjetja bi lahko iz YouTuba v obliki verzije Pro iztisnili tudi kakšen dolar. Ker je Google znan predvsem po obratni poti (plačljiv Urchin je postal brezplačen Google Analytics), je verjetnejša kakšna druga smer. Google bi lahko Episodic izrabil...

4 komentarji

Bo YouTube začel posojati filme?

Extremetech - Spletna stran YouTube je bila sprva zastavljena kot središče, kjer bi uporabniki lahko objavili in delili lastne video posnetke, a je kmalu postala vse kaj več kot to. Vedno večje količine avtorsko zaščitenih vsebin, ki so se nalagale nanjo, so vznejevoljile velike založbe. Trenutni status quo vzdržujejo pogodbe z veliko četverico (Warner Music, Sony, UMG in EMI), ki YouTube vsako leto stanejo milijone dolarjev, in odstranjevanje zvoka pri posnetkih, za katere avtorji nimajo pravic.

YouTube je ugledal novo tržno nišo, poroča ExtremeTech. Začeli so pogajanja z Lions Gate Entertainment, Sony Pictures in Warner Brothers o novem poslovnem modelu posojanja filmov. Uporabniki bi tako za majhno pristojbino prenesli film s spleta in si ga ogledali, podobno kot pri iTunes. To bi pomenilo, da bi YouTube uporabnikom prvikrat v zgodovini zaračunal kak cent za ogled vsebin. Ideja ni tako nora, kot se zdi na prvi pogled, saj YouTube lastniku Google še vedno ne nosi dobička, kot bi ga ta želel....

22 komentarjev

YouTube bo omogočil snemanje video posnetkov

Google - YouTube je v svojem blogu objavil, da bo uporabnikom kmalu dovoljeno video posnetke s strani sneti in si jih ogledati tudi kasneje brez povezave v splet. Avtorji posnetkov bodo z izbiro licence, pod katero je njihovo delo objavljeno, lahko omogočili prenos svojih videov brezplačno ali pa za majhno nadomestilo, ki ga bo moč poravnati prek Google Checkout. Storitev je za zdaj še v fazi testiranja, kar pa seveda ne pomeni, da se vsebine z YouTuba ni dalo sneti že prej. Kratek izlet na Google z ustreznimi ključnimi besedami namreč razkrije cel kup možnosti, delujočih in nedelujočih, ki služijo temu namenu.

14 komentarjev

YouTube bo prodajal iskalne termine

CNet - YouTube je včeraj objavil, da bo izdal novo oglasno platformo, poimenovano Sponsored Videos. Trženje oglasov bo zelo podobno, kot to počne recimo Google s sponzoriranimi povezavami, ki se prikažejo na barvnem ozadju ob vsakem iskanju. Podobno bo tudi YouTube prodajal ključne besede podjetjem, katerih izbrani posnetki se bodo prikazali ob iskanju po teh ključnih besedah. Google priznava, da za 1,65 milijarde dolarjev kupljen YouTube z 80 milijoni uporabnikov ni tako dobičkonosen, kot so upali. S tem pristopom želijo nekoliko izboljšati poslovanje YouTuba, čeprav ni jasno, zakaj so to storili šele po dveh letih od nakupa.

12 komentarjev

Google Video po novem samo iskalna storitev

Ars Technica - Odkar je Google prevzel YouTube, je bila njegova storitev Google Video nekako odveč. Ista zadeva na dveh koncih uporabnike samo zmede, zato so jo fantje posodobili in spremenili njen namen. Odslej bo delovala tako kot večina ostalih Google funkcij, služila bo namreč predvsem iskanju. Pri tem sicer ne bo analizirala celotnega spleta, ampak zgolj kopico popularnejših strani, specializiranih za objavljanje posnetkov (poleg YouTubea še MySpace, BBC, Yahoo Video, Metacafe, itd.). V prihodnosti se bo seznam seveda razširil, trenutno pa je največja težava prepoznavanje podvojenih posnetkov.

Izvorna novica.

17 komentarjev