»

Nove različice Flasha za Linux bodo na voljo le za Chrome

PC World - Adobe je danes precej zvito napovedal partnerstvo z Goooglom pri nadaljnjem razvoju vtičnika Flash Player, kar niti ne bi bil problem, če to ne bi pomenilo ekskluzive pri dobavi bodočih Linux inačic Flash Playerja za brskalnik Google Chrome. Chromium (odprtokodna različica), Firefox, Opera, Konqueror in drugi bodo tako ostali brez.

Razlog na nekompatibilnost od vključno 11.3 (izid enkrat letos) leži v prepisu na nov API za komunikacijo med brskalnikom in vtičniki - PPAPI oz. Pepper, ki ga seveda razvija Google in naj bi zamenjal obstoječo Mozillino ponudbo NPAPI. Mozilla je za zdaj...

41 komentarjev

Štiri petine nameščenih brskalnikov potrebujejo posodobitve

Wolfgang Kandek, Qualys

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Tehnični direktor podjetja Qualys, Wolfgang Kandek, je na konferenci RSA v San Franciscu predstavil rezultate o varnosti brskalnikov, ki so jih zbrali s svojim orodjem BrowserCheck. Pregledali so računalnike z nameščenimi operacijskimi sistemi Windows, Mac OS X in različnimi distribucijami Linuxa ter ugotovili, da kar 80 odstotkom namestitev brskalnikov manjka vsaj en kritični popravek. Če vračunamo še vtičnike zanje (Flash, Adobe Reader, Java, Silverlight ...) je ranljivih 65 do 90 odstotkov sistemov.

Od teh je 30 odstotkov kroničnih bolnikov, ki imajo stalno neposodobljene brskalnike, kar je trikrat več od pogostnosti nenameščanja popravkov za operacijski sistem...

19 komentarjev

Zaščita pred sesuvanjem vtičnikov tudi v Firefoxu

Mozilla.org - Sprememba tretje številke v različici Firefoxa, ki ga uporablja okoli 400 milijonov ljudi po vsem svetu, običajno označuje manjše posodobitve na področju varnosti in zanesljivosti. Tokrat pa je novost precej pomembnejša, tako da gre pravzaprav za novo zmogljivost.



Mozilla je izdala podporo v dolgo pričakovano različico 3.6.4 brskalnika Firefox, ki prinaša zaščito pred sesuvanjem vtičnikov (plug-ins). Odslej namreč podobno kot v Googlovem Chromu tečejo v svojem procesu. Če se npr. med ogledom videa ali igranjem iger sesuje Adobejev Flash, lahko uporabniki nemoteno nadaljujejo z uporabo brskalnika, za ponovno delovanje sesutega vtičnika pa je potrebno le osvežiti spletno stran.

V različici...

56 komentarjev

Google opušča Windows

Chrome OS tudi kot delovni sistem?

vir: Wikipedia
Financial Times - Do sedaj so vodilni pri Googlu izbiro operacijskega sistema, v katerim so njihovi zaposleni ustvarjali Googlove storitve, prepuščali zaposlenim samim ter jim tako omogočali uporabljati Linux, OS X oz. Windows, ne glede na prednosti ali slabosti kateregakoli izmed njih. Ta čas se očitno končuje, kratko pa bo potegnila po svetu daleč najbolj razširjena skupina operacijskega sistema, Microsoftov Windows.

O novici poročajo pri Financial Times, ki so za novo politiko izvedeli ob številnih Googlovcev. Razlog za spremembo politike znotraj podjetja naj bi se skrival v napadih, za katere naj bi bila domnevno kriva kitajska vlada. Pri Googlu namreč zdaj trdijo, da so različice Windows prevelika grožnja za varnost, česar ne morejo trditi za odprtokodni Linux in OS X....

130 komentarjev

Flash integriran v Chrome

Bo ta prizor redkejši?

vir: TG Daily
TG Daily - Čeprav je Chrome v samem vrhu nativne podpore predvajanja video in zvočnih posnetkov, Google obljublja, da bodo uporabnikom v čim krajšem možnem času predstavili Chrome, ki bo Flash imel vgrajen v sam brskalnik. Prvo različico celo lahko že uporabljate, a je del najmanj stabilne in najnovejše razvojne veje Chromea, trenutno označenega kot verzijo 5. Podobno funkcionalnost lahko pričakujemo tudi za Firefox, saj Google in Adobe sodelujeta z Mozillo, s katero pripravljajo nov, standarden API za vtičnike za brskalnike.

Trenutne rešitve namreč ne dovoljujejo pretirane integracije vtičnikov v same brskalnike. So zelo omejujoče, slabo dokumentirane...

27 komentarjev

Firefox 3.6 še ta mesec

Persone

vir: CNet
CNet - Naslednja posodobitev Internet Explorerju najbolj nevarnega in sploh najbolj razširjenega brskalnika na svetu, Firefox 3.5, ki je poznana kot Firefox 3.6, bo po krajši zamudi najverjetneje izšla še ta mesec. Prvotno je bilo načrtovano, da bo izšla še pred koncem leta 2009, a se je zalomilo tik pred koncem, pri Mozilli pa niso želeli izdati nedokončanega izdelka. Testi brskalnika v obliki kandidatke za izid (RC1) pri približno milijonu uporabnikov gredo za zdaj dobro, večjih napak niso odkrili, če bo tako ostalo še naprej, pa bodo dosegli načrtovan cilj izida v zadnjih dveh tednih januarja.

Persone, do sedaj podprte s pomočjo razširitve, bodo v Firefox 3.6 vgrajene že tovarniško, dobili pa bomo še...

78 komentarjev

Microsoft odsvetuje Googlov Chrome Frame

Ars Technica - Google je ta teden predstavil vtičnik Chrome Frame za Internet Explorer 6, 7 in 8, ki vanje integrira Chromova pogona Javascript V8 in WebKit. S tem tako dinozaver IE6 kot novejši IE8 dobita podporo za vse moderne tehnologije, ki jih Microsoft ni uspel podpreti - tu mislimo predvsem HTML 5 s pripadajočimi značko canvas, SVG ipd. Na ta način lahko uporabniki, ki so iz raznovrstnih razlogov priklenjeni na te brskalnike, brskajo tudi po straneh, ki so se prej prikazovale podrto in razmetano. Razvijalci so se razveselili.

Microsoft je hitro odgovoril in namestitev vtičnika odsvetoval. Njihov tiskovni predstavnik je za Ars Tehnico resno dejal, da so z Internet Explorerjem 8 dosegli pomemben napredek in posodobitve, zaradi katerih je brskalnik varnejši. Zaradi varnostnih težav vtičnikov na splošno in še zlasti Googlovega Chroma njegovo poganjanje podvaja možnost napadov malwara in škodljivih skript, je še dodal.

V teh besedah je veliko PR, toda povsem iz trte izvite navedbe Microsofta...

27 komentarjev

Google bo posodobil IE6

Ars Technica - Če krava ne gre h koritu, bo šlo pa korito h kravi, bi lahko opisali nov Googlov poskus, da olajša razvoj spletnih aplikacij. Ne le zase (Google Wave), temveč tudi razvijalcem po svetu, ki jih je Microsoft obsodil na še dodatnih pet let trpljenja, ker zaradi podjetij, ki se zanašajo na delovanje IE6, vanj ne morejo ustreliti milostnega strela.

Google je tako predstavil Google Chrome Frame, vtičnik za Internet Explorer 6, 7 in 8, ki vanje vgradi Chromov Javascript V8 in WebKit pogon, s čimer pride tudi podpora za HTML 5 (npr. canvas značko, SVG, itd.) in vse ostale dobrote, ki jih lahko spletni razvijalci redno uporabljajo za sodobne brskalnike, a morajo zaradi večine uporabnikov še vedno nameniti nesorazmerno veliko časa za vzdrževanje...

54 komentarjev

Izbira brskalnika vpliva na avtonomijo prenosnika

AnandTech - Pred nekaj leti je bila izbira brskalnika trivialna (večina je uporabljala Internet Explorer), a danes temu ni tako. Microsoftu z Internet Explorerjem močno grozi Mozilla s Firefoxom, zanemariti pa ne smemo tudi bolj redko uporabljane Opere ter Googlovega Chromea in Applovega Safarija, ki iz dneva v dan pridobivata tržni delež. Pri Anandtechu so se zato vprašali, kako izbira brskalnika vpliva na avtonomijo prenosnika oz. kateri brskalnik je najbolj varčen. Ob bok so v 64-bitni Windows Visti Home Premium postavili 6 različnih brskalnikov, Safari 4.0.3, Chrome 2.0.172.43, Firefox 3.5.2, Internet Explorer 8.0.6001.18813 in Opero 9.6.4 ter 3. beta različico opere 10, in uporabili prenosnike z običajnimi mobilnimi procesorji AMDja in Intela ter vedno bolj popularne netbooke. Firefox so obenem pognali v standardni različici ter z vklopljenim dodatkom AdBlock, ki prepreči prikaz oglasov s Flash vsebino, a zato zahteva nekaj več procesorske moči za prikaz strani.

Na običajnih prenosnikih...

24 komentarjev

Internet Explorer 8 najboljši proti malwaru

ComputerWorld - V študiji, ki so jo izvedli v podjetju NSS Labs, so primerjali trenutno najbolj uporabljane spletne brskalnike in njihovo prepoznavanje in blokiranje škodljivih malware strani. Zmagovalec je postal Internet Explorer 8, ki je uspešno prepoznal 81 odstotkov okuženih strani. Na drugem mestu je s 27-odstotno uspešnostjo Firefox 3.0, sledijo pa mu Safari 4.0 z 21 odstotki, Chrome s sedmimi in Opera z enim odstotkom. V dvanajstih dneh so s temi petimi brskalniki obiskali 2100 sumljivih strani, ki so bile napravljene na način, da bi uporabnika pretentale v prenos škodljivega programja, največkrat pod pretvezo, da gre za posodobitev kakšnega popularnega vtičnika, denimo Flasha. Strani, ki ne potrebujejo sodelovanja uporabnika,...

85 komentarjev