Slo-Tech

»

Umrl je Paul Allen

Paul Allen

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Novico so sporočili iz podjetja Vulcan, ki ga je Allen ustanovil 1986. Paul Allen je sicer najbolj znan kot soustanovitelj Microsofta, ki ga je zapustil leta 1983, ko je prvikrat zbolel za krvnim rakom, boleznijo, ki se mu je pred časom povrnila in bila zdaj zanj tudi usodna.

Z Billom Gatesom se je seznanil pri štirinajstih letih, ko sta skupaj obiskovala šolo v Seattlu. Manj kot deset let pozneje sta ustanovila Microsoft, prav...

21 komentarjev

COBOL še vedno poganja precej bančnih sistemov

Slo-Tech - Redko pridejo programski jeziki v novice, še redkeje med novice za splošno javnost. Še redkeje pa pride na prve strani jezik iz 60. let, ki ga danes ne učijo več na skoraj nobeni univerzi. Gre seveda za COBOL, ki še danes poganja ogromno bančnih sistemov po vsem svetu. Ti sistemi so z leti doživeli nadgradnje, a jedro je ostalo, tako da še vedno tečejo na COBOL-u. Sedaj pa je začelo zmanjkovati programerjev, ki ga razumejo.

Za vsakdanjo rabo so COBOL zamenjali modernejši jeziki, kot so Java, C ali Python (ki sedaj že niti niso več novi), v bankah pa je COBOL ostal. Poleg prednosti, med katerimi sta najpomembnejši zanesljivost in pravilno zaokroževanje centov (pri običajnem...

30 komentarjev

Letališča poganja Windows 3.1, vesoljsko sondo Voyager pa Fortran

Slo-Tech - Minuli vikend so na pariškem letališču Orly prizemljili nekaj deset letal, ker so imeli težave z računalniškim sistemom. Se zgodi, a v tej zgodbi je zanimivo, da jo je zagodel program, ki teče na operacijskem sistemu Windows 3.1. DECOR je program, ki ga na pariškem letališču kontrolorji uporabljajo za posredovanje vremenskih podatkov pilotom. Preteklo soboto zaradi težav z operacijskim sistemom pilotom niso mogli posredovati podatka o vidljivosti na vzletni stezi (RVR), zato so vzlete do razrešitve težave prekinili.

Generalni sekretar francoskega združenja kontrolorjev Alexandre Fiacre pojasnjuje, da ima podjetje ADP, ki upravlja največji pariški letališči Orly in Charles de Gaulle, še vedno nekaj računalnikov, ki jih poganjata Unix ali Windows XP, nekaj pa...

52 komentarjev

Redmondski velikan 40 let pozneje doživlja drugo pomlad

Microsoft Surface 3 Pro

Slo-Tech - Paul Allen se je rodil leta 1953 v Seattlu, dve leti pozneje se je v istem kraju rodil še Bill Gates. Spoznala sta se na elitni zasebni srednji šoli Lakeside School, kjer ju je družilo navdušenje nad računalniki. Po stoodstotnem rezultatu na maturi je šel Allen študirat na Washington State University, Gates pa se je odpravil na drug konec države na Harvard, a sta z Allenom vseskozi ostala v stikih. Leta 1974 je Allen obesil študij na klin in šel delat kot programer v podjetje Honeywell, Gates pa mu je med počitnicami občasno pomagal. Januarja 1975 je izšel računalnik MITS Altair 8800, ki je uporabljal Intelov procesor 8080 in ki je spremenil zgodovino računalništva.

Dvaindvajsetletni Allen in devetnajstletni Gates sta 4. aprila 1975 v Novi Mehiki ustanovila...

54 komentarjev

Microsoft zasegel domene No-IP

Ars Technica - Microsoft je zasegel 23 domen, ki jih je uporabljalo podjetje Vitalwerks Internet Solutions, ki skrbi za znano storitev No-IP za zagotavljanje dinamičnih DNS-jev. V boju zoper dva kosa škodljive programske opreme z imenoma Bladabindi (NJrat) in Jenxcus (NJw0rm) je Microsoft izvedel radikalno potezo in povzročil težave več kot štirim milijonom legitimnih uporabnikov storitve No-IP.

V izjavi za javnost so v Microsoftu zapisali, da gre za izvršitev sodne odredbe, ki so jo dobili v postopku, ki so ga začeli 19. junija zoper kuvajtskega in alžirskega državljana ter Vitalweks. Omenjena sta pisca ali pa vsaj upravljavca naveden škodljive programske opreme, ki je uporabljala storitev No-IP za komunikacijo s krmilno-nadzornimi strežniki.

Dinamični DNS je eno izmed priljubljenih...

58 komentarjev

BASIC je star pol stoletja

Slo-Tech - Pred pol stoletja, točno 1. maja 1964 ob 4.07 zjutraj sta John Kemeny in eden izmed njegovih študentov na računalniku v Dartmouth Collegeu v New Hampshiru itočasno pognala dva programa, napisana v novem programskem jeziku BASIC. Kemeny je bil profesor matematike, ki je verjel, da morajo računalniki postati uporabni tudi v drugih vedah, ne le v matematiki in računalništvu, poznavanje računalništva pa nujen sestavni del izobrazbe. V letih 1963-1964 je skupaj s Thomasom Kurtzem napisal programski jezik, ki sta ga poimenovala Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code ali kratko BASIC.

Tisti čas so bili računalniški programi zapisani na luknjanih karticah, ki so jih v računalnike nalagali eno za drugo. Problem je bil, da so tako lahko izvajali le predpripravljene programe in le...

7 komentarjev

Microsoft odprl kodo starih MS-DOS-a in Worda

Microsoft - Izvorne kode Microsoftovih programov ni povsem nemogoče pridobiti, saj lahko veliki kupci, vladne inštitucije in nekateri drugi v zameno za podpis pogodbe o nerazkrivanju dobijo v roke vsaj dele izvorne kode programske opreme. Pred desetimi leti se je celo zgodilo, da so na internet ušli deli izvorne kode za Windows NT 4 in 2000, kar je zakrivilo podjetje Mainsoft. Vseeno pa velja, da je izvorno kodo Mirosoftovih programov bistveno teže videti kakor pri odprtokodnih programih. Microsoft je sedaj sporočil, da bo njihove najstarejše programe sedaj v celoti odprl.

Javnost je dobila vpogled v celotno izvorno kodo prvih verzij operacijskega sistema Microsoft MS-DOS in urejevalnika besedil Word. Gre za različici DOS 1.1 in...

29 komentarjev

Microsoft star 35 let

Naslovnica revije Popular Electronics, januar 1975

Slo-Tech - Leta 1975 je pri devetnajstih letih Bill Gates po dveh letih obesil šolanje na Harvardu na klin. Njegov prijatelj, dve leti starejši Paul Allen, je Univerzo Washington State zapustil nekoliko prej, tudi preden bi utegnil diplomirati. Namesto tega se je Allen zaposlil pri podjetju Honeywell v Bostonu, kjer pa ni ostal dolgo. Omenjenega leta 1975 je Gates v reviji Popular Electronics bral o Altairju 8800, ki ga je razvilo podjetje MITS. Z Allenom sta jih...

26 komentarjev

Umrl izumitelj osebnega računalnika

vir: engadget
engadget - V četrtek je umrl Dr. Henry Edward Roberts, človek, ki je po mnenju mnogih izumitelj danes tako razširjenih osebnih računalnikov. Leta 1970 je ustanovil podjetje MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems), ki je pet let kasneje izdalo računalnik Altair 8800, v katerem je počival Intelov procesor 8080. Pomembnost Altaira se skriva v dejstvu, da je prav ta računalnik dal zagon Microsoftu, saj sta Bill Gates in Paul Allen dobila pogodbo za izdelavo prve programske opreme, ki bi tekel na Altairu. Šlo je za Altair-BASIC. Svojo žalost ob novici, da je Dr. Roberts umrl, sta izrazila tudi soustanovitelja...

12 komentarjev

X-Wing poletel in razpadel

vir: Gizmodo
Gizmodo - Gospod Andy Woerner je s kolegi sestavil 9 metrov dolgo repliko X-Winga, takega, kot ga poznamo iz filmov Star Wars. Poganjajo ga štirje raketni motorji na trdno gorivo, notri pa sedi robot R2-D2. Plovilo so v nedeljo tudi testirali. Sama izstrelitev je potekala lepo, vendar je žal plovilo razpadlo po nekaj deset metrih letenja. Sklepajo, da je prišlo do prevelikih obremenitev na krila.Sedaj čakamo da nekdo naredi še Death Star..

25 komentarjev

Obletnica pristanka na Luni in še česa

Slo-Tech - Včeraj je minilo 35 let, odkar je prvi človek pohodil Luno. Misija se je začela 16. julija 1969, ko so Neil Armstrong, Michael Collins in Buzz Aldrin zapustili Zemljo. 20. julija je Armstrong postal prvi človek, ki se je sprehodil po Luni, sledil mu je Aldrin, Collins pa je ostal v orbiti nad Luno. Astronavti so se varno vrnili na Zemljo štiri dni za tem. Klik!

Obletnica pristanka na Luni je gotovo bolj odmevna, še bolj aktualen pa je morda pristanek plovila Viking 1 na Marsu, ki se je prav tako zgodil na včerajšnji dan, leta 1975. Viking 1 je kmalu za tem na Zemljo poslal slike površja Marsa, ki še danes velja za enega izmed planetov našega osončja, na katerem bi lahko bilo življenje. Klik!

In še ena obletnica: včeraj je minilo 60 let od neuspešnega poskusa atentata na Adolfa Hitlerja. Klik!

Da pa ne bi govorili samo o včerajšnjem dnevu, še današnja obletnica: leta 1970 je po 11. letih gradnje bil dograjen Asuanski jez, kot poslednica dogovora Egipta in Sudana o skupnem...

52 komentarjev

50 let sledilne kroglice

Slashdot - Pred časom smo bili priča kar nekaj pomembnim obletnicam, ki so bolj ali manj zaznamovale računalniško industrijo v preteklosti. Praznovali smo 30. obletnico elektronske pošte, 20. obletnico osebnega računalnika in 10. obletnico obstoja operacijskega sistema Linux. No, kljub temu, da so se najpomembnejše obletnice že zvrstile, pa smo pred kratkim dočakali še eno - 50. obletnico sledilne kroglice. Mogoče boste nekateri zavijali z očmi, vendar pa je sledilna kroglica izum, iz katerega se je kasneje razvila miška. Če hočemo biti bolj natančni, lahko ugotovimo, da se je sledilna kroglica razvila iz navadne kegljaške krogle, prišla pa je iz vojaških logov, kjer so pred 50. leti imeli blazne probleme s pomikanjem kurzorja. Od odkritja sledilne kroglice, preko odkritja in razvoja miške vodi bralca precej poučen in zanimiv članek, ki ga enostavno morate prebrati.
Kdo bi si mislil, da so moramo za klikanje po Excelu in igranju iger zahvaliti ravno kegljaški krogli :). ...

2 komentarja