»

Nokia Oyj odslej Microsoft Mobile Oy

Slo-Tech - Microsoft je lani septembra najavil prevzem dobršnega dela Nokie, ki se ukvarja z mobilnimi telefoni, medtem ko na Finskem ostajajo le omrežna infrastruktura, HERE in Advanced Technology. Posel bo zaključen še ta mesec. Sedaj pa je Microsoft presenetil s pismom, ki je ušlo v javnost in kaže, da se bo kupljeni del preimenoval v Microsoft Mobile.

Kot so zapisali, bo postopek prevzema zaključen 25. aprila. Zamude je posledica težav z regulatorji trga in varuhi konkurence v Aziji, ki so imeli nekaj pomislekov glede prevzema. Pismo, ki je priromalo na splet, je namenjeno dobaviteljem podjetja, v katerim jih Microsoft obvešča o nadaljevanju poslovanja in spremembi firme pravne osebe. Nokia Oyj se bo preimenovala v Microsoft Mobile Oy, ki bo v stoodstotni Microsoftovi...

8 komentarjev

Facebook kani izgubiti blagovno znamko "facebook"

Techdirt - Zuckerbergov Facebook je v preteklosti izredno agresivno nastopil proti vsem spletnim stranem s podobnim imenom, tj. začenši na "face" in s končnico "book". Trdili so, da je izraz "facebook" njihova blagovna znamka, se pravi pravica intelektualne lastnine, ki jim omogoča "razlikovanje blaga ali storitev enega podjetja od blaga ali storitev drugega podjetja" (slovenski ZIL v 42. členu - predmet varstva znamke).

Spremembo domene so zahtevali tudi od britanskega shagbook.com (Shagbook adult dating UK, kaj pa drugega), vendar se je je lastnik slednjega podjetja odločno uprl in britansko sodišče celo poprosil, da Facebooku odvzame že dodeljeno blagovno znamko.

Shagbook svojo zadevo...

14 komentarjev

O Googlu in "googlanju"

BBC - Malce starejši računalničarji se gotovo dobro spomnite, kako je Google v preteklosti začel svojo pot in na prestolu nasledil legendarno Altavisto ter postal najbrž najboljši in najbolj popularen iskalnik med uporabniki interneta. Iskalnik je postal celo tako popularen, da beseda "google" od nedavnega pomeni isto kot glagol iskati. Tako je po poročanju BBC-ja beseda "google" postala del vsakdanjika. O "googlanju" lahko slišimo tako na televiziji kot tudi na cesti.

Nekateri menijo, da so pri Googlu lahko počaščeni, saj gre za velik poklon temu podjetju, vendar pa googlovci niso takega mnenja. Tako je Paul McFedries, ki vodi leksikografsko stran Word Spy prejel pismo, da naj takoj odstrani definicijo besede "google" iz svojega leksikona, ali pa samo navede, da gre za blagovno znamko podjetja Google.

Marsikdo bo gotovo pomislil, da gre za standardne odvetniške peripetije, ki smo jim priča praktično vsak dan, vendar pa je Googlova reakcija v tem primeru upravičena, saj gre navsezadnje...

12 komentarjev

X-Box prinaša izgubo!

MSNBC - Po podatkih na MSNBC položaj X-Boxa trenutno ni ravno najbolj idealen, saj se Microsoft spopada s precejšnjo izgubo, ki jo je ta konzola pridelala do sedaj. Tako naj bi konzola do 30. junija tega leta pridelala 750 milijonov $ in do naslednjega 30. junija še dodatnih 1.1 milijarde $ izgube. Kljub napovedani izgubi pa to ne pomeni, da se bo prodaja X-Boxov ustavila ali znižala. Microsoft celo napoveduje, da bodo do 30. junija prodali 3.5 do 4 milijone X-Boxov, za naslednje leto pa pričakujejo še prodajo od 9 do 11 milijona teh konzol. Po nekaterih podatkih naj bi izgubo prinašala predvsem cenovna vojna z drugim udeležencem, ki so na trgu prisotni že kar precej časa (tu mislim predvsem na PS2), saj je moral Microsoft konzoli iz začetnih 412 $ znižati na 266 $. MSNBC obenem tudi navaja, da ima Microsoft z vsako konzolo 150 $ izgube, čeprav odgovorno navajajo, da z vsakim X-Boxom prodajo tudi 3 igre.
Itak pa za projekt X-Box ni bilo nikoli mišljeno, da bo trajal od jutra pa do večera,...

19 komentarjev

Prodaja X-boxa

CNN - Prodaja X-boxa je stekla in srečneži iz čezoceanskih držav se že lahko zabavajo z najnovejšo konzolo in nekaterimi naslovi, ki so jih podjetja spisala prav za X-box. S prvo prodajo pa so nastopile tudi majhne težave, saj je imel Microsoft kar nekaj problemov s podporo za kupce. Težave so se odražale v kar dolgih čakalnih dobah za zamenjavo defektne konzole. To pa nikakor ni vplivalo na blagodejne odzive kupcev. Gotovo so to samo začetne težave Microsofta, ki jih bo le-ta poizkušal čimprej odpraviti.

8 komentarjev

Zlorabljanje tržne znamke?

Slo-Tech - Po dolgem času smo spet priča toženju, ki se odvija okrog neupravičene uporabe tržne znamke ali vsaj tržne znamke, ki je sumljivo podobna originalu. Tožbo je sprožil Microsoft, ki mu kar nekako ne gre v račun, da se konkurenčni Linux operacijski sistem, ki je namenjen poganjanju Windows aplikacij, imenuje Lindows. Lahko rečemo, da je zmagovalec v tej sodbi Microsoft, saj se majhno podjetje, ki izdeluje distribucijo Lindows enostavno ne more meriti s softverskim velikanom. To je pred kratkim spoznalo tudi podjetje, ki si je sprva lastilo pravice do imena X-box.
Sicer pa se prerekanja okrog tržnih znamk ne pojavljajo samo v Ameriki, ampak tudi pri nas. Pred časom se je pri nas odvijala pravda glede monitorjev Sonix, ki so kar preveč spominjali na originalno ime SONY. SONY je pritisnil na slovensko podjetje in odslej na prej omenjenih monitorjih piše samo še Onix.
Skratka, Microsoft naj toži še AMD zaradi domnevne kraje delčka imena njihovega najnovejšega operacijskega sistema. Zeh....

4 komentarji

X-box

Vnunet - Izid X-box-a bo na Japonskem očitno zamudil. Krivdo bi posredno lahko naprtili Nintendu, saj se Microsoft po svojih besedah 'osredotoča na zagotavljanje dovoljšnega števila enot v Severni Ameriki'. Znano? - Seveda, enake namene ima Nintendo s svojim GameCube-om, ki bo izšel le nekaj dni za Microsoftovo konzolo. Skratka, X-box na Japonskem 22. februarja 2002. Klik!

Medtem pa MS na Madžarskem pospešeno gradi novo proizvodnjo linijo, namenjeno izdelavi konzol za evropski trg. Število enot ter datum izida bosta znana oktobra. Klik!

0 komentarjev

Vedno nižje

3D Chipset - Tokrat pa ne cene. Ampak Nvidiin GPU, ki naj bi ležal v prihajajočem X-boxu. Ko je Microsoft naznanil X-box, so rekli, da bo GPU deloval pri (uau) 300MHz! Potem je prišlo do nekih problemov, komplikacij in kar naenkrat so rekli, da bo GPU deloval pri 250MHz. To je veljalo do včeraj...
Danes pa si lahko tu preberete nove specifikacije GPU-a in sami boste videli, da je padel na 233MHz. Kakšne probleme ima Nvidia si lahko le predstavljamo... Sploh je z razvojem X-boxa povezano več problemov kot z razvojem drugih igralnih konzol, se vam ne zdi? Si je Microsoft zastavil cilje svoje igralne konzole malo preagresivno? Ali pa so te le močni porodni krči konzole, ki bo pokončala PC-je, oziroma vsaj igre na njih (I think NOT!)?

3 komentarji

Blagovne znamke

Linux Today - Verjetno ste danes na Studio City poslušali štorijo o 'Toywar' med Etoy vs. Etoys inc. za domeno etoy.com. K sreči je takrat zmagala zdrava pamet (in odvetniki, ki so mastno zaslužili), zato korporacijski umetniki še vedno držijo domeno www.etoy.com.
A bitke za blagovne znamke očitno še niso končane. Tokrat napada Adobe. Adobe grozi namizju KDE zaradi njihovega programa Killustrator, ki naj bi kršil Adobovo blagovno znamko. Ali to počnejo zato, ker se bojijo, da jih utegne Killustrator ogroziti ali zato ker so preprosto zlobni, ali pa mogoče konspirirajo z majhnim mehkim ob splošni ofenzivi na prosto programje, pa bo treba še ugotoviti.
Update: še link na Slashdotovo poročanje o tem.

3 komentarji

Ime X-box v rokah Microsofta

The Register - Zadnje čase je vse v znamenju X-boxa. Zakaj pa ne, saj je Microsoft organiziral dobro oglaševalsko kampanjo. Prišlo je že celo do tega, da so se našli zagovorniki, ki X-box kujejo v oblake, čeprav na vse viže opevana konzola sploh še ni izšla. Ampak to je že druga zgodba. Kmalu pa se je zgodilo nekaj neverjetnega. Microsoft je naletel na mino, ki ga je kar precej pretresla - X-box je bila že blagovna znamka floridskega podjetja Xbox Technologies. Kaj sedaj? Star ljudski pregovor pravi: denar je sveta vladar. To je veljalo tudi v tem primeru. Podjetje se Microsoftu ni upiralo in je prodalo blagovno znamko v zameno za (zaenkrat še) neznano količino denarja. Tako, blagovna znamka je v Microsoftovih rokah, zato se lahko prodaja konzole začne

7 komentarjev

Nvidia in zvok

Penstar Systems - Nvidia, sodeč po teh govoricah, kmalu ne bo več le proizvajalec grafičnih čipov. Vstopila naj bi tudi na tržišče zvočnih čipov.
Kot veste, Nvidia sodeluje z Microsoftom pri izdelavi X-Box konzole. Nvidiin del je seveda grafika in zvok. To je združeno v čipu imenovanemu MCPX (media and communications processor for X-Box). Tukaj pa se poraja vprašanje. Če že Nvidia načrtuje zvočni čip za X-Box, zakaj ne bi izdala še nekaj podobnega za PC? Očitno si je Nvidia postavila isto vprašanje in ugotovila, da tehtnega razloga, da ne bi, ni. Torej se Creativu, ki je po propadu Aureal Company postal pravi monopolist, obeta močna konkurenca s strani Nvidie. Kaj pa proizvajalci zvočnih kartic (Hercules, Turtle Beach,...) pravijo? Seveda so navdušeni. Če pride do "vojne" med Creativeom in Nvidio, bodo cene čipov šle le še navzdol. Ampak ne pozabite, gre (le) za govorico!...

4 komentarji

V X-Boxu bo DDR pomnilnik

Micron - Microsoft in Micron sta danes najavila sklenitev dolgoročnega sporazuma o uporabi DDR pomnilnika v X-Boxu. Po pogodbi bo Micron 6 let dobavljal DDR pomnilnik Microsoftu, le-ta pa ga b vgrajeval v svoje konzole naslednje generacije. X-Box bo uporabljal 64MB DDR pomnilnika s prepustnostjo 6.4GB/s. Celotno sporočilo javnosti si lahko ogledate tukaj. Še en hud udarec za Rambus... Yes [>:D]!

0 komentarjev