»

Nikon napada Sony

vir: Gizmodo
Gizmodo - Nikon je predstavil svoja prva brezzrcalna fotoaparat polnega formata 35 mm, namenjenega fotonavdušencem, pa tudi profesionalcem. Kamere takega tipa imajo zaradi digitalnega iskalnika, ki nadomesti optičnega, manjša in lažja ohišja in so tišje, njihova slaba stran pa je nekoliko večja poraba energije.

Nova modela se imenujeta Z6 in Z7, prvi bo imel ločljivost tipala 24,5 milijonov pik in 273 ostrivnih točk, dražji Z7 pa 45 milijonov pik in 493 ostrivnih točk. Oba zmoreta zajemati tudi 4K video posnetke s 30 sličicami na sekundo, za shranjevanje pa bosta uporabljala XQD spominske kartice. Z6 bo pri rafalnem fotografiranju zajel 12 fotografij na sekundo, medtem ko Z7 le 9. V naših trgovinah naj bi bila na voljo jeseni, pri čemer bo Z6 stal 2.300 evrov, Z7 pa bo s 3.700 evri nekoliko...

7 komentarjev

Sigma je najavila (svetlobno) hiter zoom objektiv 18-35mm f/1.8

Slo-Tech - Fotografi, ki uporabljajo zoom objektive, plačajo izdatne denarce za nakup objektivov, ki imajo čez vso goriščno razdaljo konstantno največjo zaslonko 2.8. Za denar dobijo še druge dobrote, kot so hiter motorček za ostritev, zaščito pred vremenskimi vplivi, vzdržljive materiale, vendar največ k ceni prispeva ravno ta magična številka 2.8, ki bistveno vpliva na tehnično zasnovo in velikost leče. Obstajajo tudi redke ptice, ki nudijo zaslonko 2.6. ali 2.5, so pa namenjene predvsem uporabi v filmskem svetu, cene se pa začnejo severno od 10.000 evrov.

Sigma je te dni presenetila in predstavila zoom objektiv za DX (pri Nikonu vse kar ni D3/4, D800, D700 in D600) oz. APS-C senzorje (npr....

38 komentarjev

Nastavljanje goriščne razdalje po zajemu posnetka

The New York Times - Podjetje Lytro je napovedalo prihajajoči fotoaparat, ki bo prinesel velik preboj pri izdelavi posnetkov. Doslej je bilo treba pred fotografiranjem poskrbeti, da je bila goriščna razdalja nastavljena primerno, sicer so bile slike zamegljene. Lytro pa razvija fotoaparat, ki omogoča nastavljanje gorišče razdalje in s tem ostrenje posnetka po tem, ko je bil posnet.

Idejo je izvršni direktor start-upa Lytro Ren Ng raziskal v svoji doktorski disertaciji na Univerzi Stanford, za katero je leta 2006 od Association for Computing Machinery dobil nagrado za najboljšo disertacijo s področja računalništva. Skrivnost se skriva v posebnem senzorju, ki ga Ng imenuje polje mikroleč (microlens array) in ki zajame precej več svetlobnih podatkov od konvencionalnih tipal. S posebno programsko opremo...

150 komentarjev

Nikon predstavil novo kamero D7000 in 35mm f/1.4 objektiv

Nikon D7000

vir: D128
Slo-Tech - V okviru najav za sejem Photokina 2010, je Nikon predstavil novo kamero z imenom D7000. Sodeč po navedbah na strani DPreview, je nova kamera mišljena kot nadgradnja za kamere D90 in D5000. To pomeni, da D7000 zaseda novo pozicijo na Nikonovi lestvici med D90 in D300S. Natančne specifikacije kamere, s prikazom razlik med D90 in D300S, najdete tukaj. Nikon je prav tako predstavil nov objektiv, dolžine 35mm, f/1.4. Cena je zaenkrat postavljena na 1700 funtov. Zaradi precej zasoljene cene, toliko namreč približno stane 24mm 1.4, ki naj bi bila dražja za izdelavo, se je vredno ozreti po konkurenci, predvsem po Zeiss (samo MF).

62 komentarjev

Nikon predstavil D3100 in štiri nove objektive

Nikon D3100

Slo-Tech - Proizvajalci fotografskih naprav po običaju nekaj tednov pred sejmom Photokina pričnejo s predstavljanjem novih produktov. Nikon je danes predstavil nov dSLR in štiri objektive. In medias res

Nikon D3100

Prodajno uspešnega Nikona D3000 (po nekaterih virih najbolje prodajani dSLR v Evropi v H1) bo zamenjal model z oznako D3100.



Glavna novost je zajem videa v full HD (1080p/24) ločljivosti. Senzor za zajem slike je formata DX, ki ima 14.2 MP. Obljubljajo tudi uporabno ISO občutljivost do 3200. Za oceno prej navedenega bo treba počakati na prve resne teste. Upoštevati je namreč treba, da so na senzor formata DX spravili relativno visoko število pik. Na zadnji strani je 3 palčni...

107 komentarjev

Žepni "DSLR"-ji

S srednjim, malim in brez objektiva

vir: PC World
PC World - Zrcalno-refleksni (SLR) fotoaparati so bili v časih filma nekaj popolnoma običajnega, a so jih nato prehiteli trotlzihri oz. t.i. point-and-shoot fotoaparati, predvsem zaradi enostavnosti uporabe. Slednji so svoj primat obdržali tudi pri prehodu v digitalne vode, a so digitalni zrcalno-refleksni oz. DSLR fotoaparati vse pogostejši, ne le v rokah profesionalcev. Ta trend bo v prihodnosti morda še bolj razširil Sony, ki je pokazal konceptne žepne "DSLR"-je iz serije Alpha.

Za svoje kompaktne mere se morajo fotoaparati iz Sonyjeve hišne serije Alpha zahvaliti uporabi standarda micro-4/3, ki mu sledijo z odpravo pentaprizme in zrcala, sicer popolnoma običajnega v DSLR-jih. Skladanje s standardom se tukaj konča, saj...

25 komentarjev

Nikon najavil 16-35mm F/4 in 24mm F/1.4 objektiva

Nikon AF 16-35mm 3.5-4.5D ED

Slo-Tech - Kot se je že nekaj časa govorilo po spletu, je Nikon predstavil širokokoten zoom objektiv, z goriščno razdaljo 16-35mm, pri fiksni zaslonki F/4. Zdi se, da je Nikon spoznal, da mu manjka ponudba med spodnjim (F/3,5-4,5) in zgornjim (F/2.8) koncem ponudbe. Cena se bo sodeč po Skopuhu v Nemčiji gibala okoli tisoč evrov. Objektiv ima vgrajen VR II stabilizator in Silent Wave AF motor. Nekaj malega več informacij je na voljo tukaj. Če pa so vaši apetiti večji, lahko posežete po 17-35mm F/2.8 za slabih 500 evrov več. Prav tako je bil najavljen širokokoten objektiv s fiksno goriščno razdaljo, 24mm F/1.4. Kdor bo zanj odštel dobrih 2100 evrov, bo vedel zakaj. Več tukaj. Sam sem se...

44 komentarjev

Cena Q6600 padla na 147 evrov - vsaj pri severnih sosedih

Slo-Tech - Cena Intelovega štirijedrnika prve generacije, Q6600, je pri avstrijskih trgovcih padla na vsega 145 evrov. Kot člani naše skupnosti vedo, gre za procesor, izdelan v 65 nm tehnologiji, ki se greje bolj kot njegov naslednik iz družne Q9xxx in nima novega seta ukazov SSE 4.1. Kljub temu nova cena procesorja, kot posledica tržne bitke med dvema proizvajalcema procesorjem, razveseljuje potrošnike, ki skrbno načrtujejo nakup svojega delovnega mlinčka.

Znižanje cen je seveda za pričakovati tudi pri nas. Trenutno se cena za Q6600 giblje okrog 185 evrov.

50 komentarjev

novosti pred sejmom PMA

Daily Tech - Pred dnevi je Sony najavil nov 1/1.8'' CMOS senzor s 6 megapiksli. To bi bil seveda precej kilav dosežek, če ne bi ta senzor zmogel slike v polni ločljivosti zajeti kar 60 krat v sekundi, kar pomeni, da bomo lahko z uporabo dovolj hitrega procesorja in pomnilnika z njim snemali filme v 6-mega ločljivosti - višji od polne HD ločljivosti. Za nameček senzor omogoča zajem 300 sličic na sekundo v ločljivosti 1.2 megapiksla. Izboljšavo so dosegli z uporabo večjega števila A/D pretvornikov - senzor namreč zajema vrednosti pikslov iz celotnega stolpca naenkrat.

Če prvi znak, da je napočil čas, ko bodo proizvajalci v boju za tržišče začeli resneje združevati funkcionalnost foto in video kamer v enotne naprave, je danes Canon že napovedal nov aparat Powershot TX1, ki v pokončnem ohišju v slogu video kamer ponuja zajem 7.1MP slik, ob tem 10X zoom (ekvivalent 39-390 mm) in optično stabilizacijo slike ter seveda druge funkcije kot smo jih od fotoaparatov vajeni, ob tem pa še zajem 720P (1280...

13 komentarjev

GPS sledilec za fotografe

Slo-Tech - Sony je predstavil napravo, ki s pomočjo sistema GPS zabeleži lokacijo, kjer je fotograf pritisnil na sprožilec. Izdelek spominja na nekoliko večji obesek za ključe, ki ga pripnemo za pas ali na nahrbtnik. Med fotografskim potepanjem mali gizmo tako s pomočjo sistema GPS beleži koordinate lokacij, ki jih je moč kasneje sinhronizirati z metapodatki (EXIF) posnetih digitalnih fotografij.



Več na dpreview.

19 komentarjev

Izginjanje analognega

Reuters - Matsushita Electric oz. Panasonic njen del, ki proizvaja televizorje, je najavila, da bo prenehala s proizvodnjo analognih televizij, navkljub temu, da so v lanskem letu predstavljale skoraj tretjino proizvodnje. ZDA so se namreč že zavezali, da bodo prešli na digitalno TV do leta 2009.

Prav tako so se pri Nikonu odločili ukiniti proizvodnjo in razvoj analognih kamer, razen njihovega paradnega konja F6 in pripadajočih objektivov.

Še bolj šokantna novica je pred dnevi prišla iz Konica Minolte, ki se dokončno umik iz področja fotografije. Del proizvodov bo prevzel Sony. Hkrati je napovedal odstop tudi njen predsednik Fumio Iwai.

Očitno so dobički na analognem tržišču premajhni, povpraševanje še nižje, ter nizko cenovna konkurenca velika.

28 komentarjev

Nadomestek navadnih baterij - metanolne gorivne celice

Slo-Tech - Razvoj baterij kot predmetov, ki shranjujejo energijo oziroma jo "proizvajajo", se očitno le odvija nekoliko hitreje, čeprav že dolgo nismo zasledili nobene konkretne inovacije, ki bi bila dovolj majhna, močna in poceni.

Toshiba je pred kratkim razvila nove gorivne celice, ki delujejo na metanol, kar po domače pomeni, da, ko se "baterija" izprazni, zopet napolnimo rezervoar z metanolom, kar je nadvse uporabno, saj pomeni, da nimamo nič več dolgotrajnega poljnjenja.

Zaenkrat je podala Toshiba naslednje podatke o novem izdelku:
  • Masa: 8,5 g
  • Moč: 100 mW, (kar zadostuje za poganjanje MP3-predvajalnika),
  • Kapaciteta: naprimer 20 ur delovanja MP3-predvajalnika,
  • Uporaba: Dovolj majhna in lahka,...

18 komentarjev