»

Zdravljenje depresije z računalniško igro

ABC News - Raziskovalci z Nove Zelandije poročajo o uspehu pri zdravljenju depresije pri mladih, ki so ga ti dosegli z igranjem posebej prilagojene računalniške igre. V primerjavi z vrstniki, ki so se zdravili s konvencionalno kognitivno vedenjsko terapijo, so se po nekaterih kazalcih odrezali enako dobro, po drugih pa celo bolje. Da je nekatere oblike depresije mogoče zdraviti tudi s pomočjo računalnikov, je pri odraslih že znano, medtem ko se pri mladih to ne uporablja.

Novozelandsko ministrstvo za zdravje je zato financiralo razvoj terapevtske računalniške igre Sparx (smart, positive, active, realistic, X-factor), ki se dogaja v tridimenzionalnem fantazijskem svetu. Igralec se mora prebiti skozi sedem provinc sveta (oziroma levelov v igri), ki...

25 komentarjev

Obstaja korelacija med zasvojenostjo z internetom in depresijo

Guardian - Britanski znanstveniki z Leeds University so raziskovali (plačljiv PDF-članek) korelacijo med uporabo interneta in depresijo na vzorcu 1319 mladih Britancev. V prvi zahodni študiji povezave internetne uporabe in depresije so ugotovili, da je med njimi 1,4 odstotka resno zasvojenih z internetom. Prav tako so odkrili, da je med njimi večja pogostnost zmerne do močne depresije kot pri zmernih uporabnikih. Zasvojenci z internetom preživijo sorazmerno več časa na pornografskih straneh, spletnih stavnicah in straneh za spletno druženje. Dober odstotek zasvojenih se na prvi pogled ne sliši mnogo, a to je kar dvakrat več, kot je odvisnih od iger na srečo.

Poudariti je treba, da korelacija še ne pomeni vzročnosti. Znanstveniki tudi v študiji opozarjajo, da ni jasno, ali internet povzroča depresijo, ali pa nemara depresivni ljudje pogosteje posegajo po internetu. Prva avtorica članka Catriona Morrison pojasnjuje: Nedvomno jasno je le, da je pretirana raba interneta lahko opozorilni znak za...

6 komentarjev

Depresija je evolucijsko orodje

Prefrontalni korteks

vir: Berkeley.edu
Slashdot - Depresija je ena izmed najbolj razširjenih duševnih motenj, kažejo raziskave. V ZDA, verjetno pa nikjer na Zahodu ni kaj drugače, naj bi za hudo obliko depresije vsaj enkrat v življenju trpelo 30 do 50 odstotkov ljudi. Simptomi depresije so znani: težave z vsakdanjimi opravili, nezmožnost koncentracije na delo, socialno odmikanje, otopelost, malodušje in podobno. Ker je evolucija domala izkoreninila večino duševnih bolezni, tako da se te pojavljajo le pri majhnem odstotku ljudi, je vprašanje, zakaj se to ni zgodilo z depresijo. Mar je koristna?

Ena teorija pravi, da je depresija pravzaprav posledica modernega življenjskega sloga, na katerega nas evolucija ni pripravila, a...

45 komentarjev

Brezplačni internet za Benečane

Reuters - Italijani so v Benetkah uvedli brezžični dostop do interneta, ki bo sprva obsegal center, Lido in parke v okolišču Mestre, jeseni pa naj bi pokrili še preostanek mesta. Uporaba bo za domačine brezplačna, turisti in drugi Nebenečani pa bodo za uporabi plačali pet evrov dnevno. Začetna investicija je znašal 10 milijonov evrov, kolikor je stala postavitev in priključitev optike, ki zagotavlja dosegljivost mestnega omrežja in povezljivost z internetom. Prvi dan delovanja so proslavili z velikim digitalnim lovom na zaklad. Klik!

21 komentarjev

Roverja na Marsu že pet let

Panorama na Marsu

vir: BBC
BBC - Pred petimi leti, 3. januarja 2004, je na Marsu pristal rover z imenom Spirit, čez tri teden pa mu je sledil še dvojček Opportunity. Tam naj bi ostala tri mesece in raziskovala možnost obstoja življenja na Marsu, podnebne značilnosti in geološko sestavo. Presenečenje ni bilo odkritje malih zelenih, temveč nesmrtnost obeh vozil, poleg seveda dokazov o obstoju vode. Pet let bo pristanku in 57 mesecev po izteku predvidene življenjske dobe sta še vedno v solidni formi. Spirit prav zdaj raziskuje 150 km široko depresijo, ki se imenuje krater Guseva, medtem ko Opportunity rije po prostranstvu na drugem koncu planeta, ki se imenuje Meridiani Planum. Zob časa ju je kljub temu že pošteno načel, tako da se Spirit ves čas vozi vzvratno zaradi zablokiranega kolesa, Opportunity pa ima zaradi prekinjene električne žice težave z robotsko roko. Naslednjo misijo na Mars bo...

44 komentarjev

Svoboda govora v EU?

Reuters - Kot poročajo na Reutersu, je evropski komisar za pravosodje Franco Frattini izrazil prepričanje, da bi morala EU sprejeti zakonodajo, ki bi omogočala blokiranje iskanja načrtov za izdelavo bomb na internetu. Prav tako je Frattini mnenja, da bi morali ponudniki dostopa onemogočati dostop do spornih spletnih strani, ki objavljajo načrte za izdelavo bomb.

Verjetno za začetek. Če bomo namreč blokirali dostop do načrtov za izdelavo bomb, bi lahko blokirali še dostop do načrtov za izvedbo miselnih zločinov, kajne?

37 komentarjev

Temperatura diskom vendarle ne škoduje

Slashdot - Vsi, ki ste seznanjeni s strojnimi rešitvami, ki ženejo spletno stran Google, veste, da ta namesto na superračunalnikih ali izjemno zmogljivih strežnikih teče na množici nekoliko cenejših računalnikov - gručah (clusterjih). Kdo bi torej bolje poznal obnašanje komponent v velikem merilu, če ne prav Google?

Googlovi inženirji so objavili izjemno zanimivo študijo trdih diskov, ki odkriva nekatera presenetljiva spoznanja, medtem ko stara dejstva postavlja v povsem novo luč. Raziskava, v katero je bilo vključenih več kot sto tisoč trdih diskov, je ovrgla trdno zakoreninjen mit, da je visoka temperatura bistveni dejavnik pri krajšanju življenjske dobe diskov. Raziskovalci tako niso mogli ugotoviti nobene signifikantne korelacije med temperaturo in odpovedjo diskov. Druga pomembna ugotovitev se nanaša na diagnostični set SMART, ki je že dlje časa prisoten na vseh diskih in meri nekatere vitalne parametre diska ter poskuša napovedati, kdaj bo izdihnil. Odkrili so jasno korelacijo med...

61 komentarjev

Umiranje na obroke zaradi interneta

Slo-Tech - Internet je morda res najboljša stvar po narezanemu kruhu, vendar pa Tomi dokazuje, da vse le ni tako lepo:
To je namreč doživela mačeha nekega 22- letnega Kitajca, zasvojenega z internetom. Ker je bil brezposeln, ji je ukradel večjo vsoto denarja, ki ga je zapravljal po cyber-kavarnah. Ko je ženska to odkrila, je sledil prepir, nakar jo je počasi zastrupljal, na koncu na truplo skril. Epilog še ni znan, novico pa najdete tukaj.

0 komentarjev