»

Microsoft in Toyota bosta sodelovala na avtomobilskem trgu

X-Bit Labs - Microsoft in Toyota sta včeraj na posebnem dogodku objavila napoved o sodelovanju, saj bo v prihodnjih hibridnih in električnih toyotah Microsoftov oblačni sistem Azure skrbel za telematiko. Izboljšana telematika bo vključevala upravljanje z akumulatorjem, GPS, telekomunikacije, večpredstavnost (glasba, video za sopotnike) in podobno. Platformo bodo začeli postopoma uporabljati prihodnje leto, dokončno pa naj bi bila pripravljena do leta 2015.

Microsoft je sicer že prisoten na avtomobilskem trgu, saj sodeluje s Fordom pri sistemu Ford Sync, ki omogoča telekomunikacije, navigacijo in razvedrilo v avtomobilih. Razlika vendarle obstoji, saj je ta sistem večidel lokalen, medtem ko v sodelovanju s Toyoto razvijajo...

41 komentarjev

Preiskava zaradi podkupovanja HP-ja se širi

The Wall Street Journal - V ZDA so razširili preiskavo podjetja Hewlett-Packard, ki mu od letos pod prste gledajo zaradi domnevnih večmilijonskih podkupnin, s katerimi so si zagotovili posle v Rusiji prek nemške podružnice. Oblasti v ZDA, Nemčiji in Rusiji preiskujejo sedanje in nekdanje zaposlene v HP zaradi suma podkupovanja, poneverbe in utaje davkov v poslu podjetja Hewlett-Packard ISE GmbH z ruskim tožilstvom. Podkupnine v višini 10,9 milijona dolarjev za posel, vreden 44,5 milijona dolarjev, naj bi v letih 2001-2006 prejeli na ruski strani, kar je kršitev FCPA.

Sedaj pa ameriško pravosodno ministrstvo in nadzornik trga vrednostnih papirjev SEC sumita, da so se nečedni posli odvijali na večjem območju Skupnosti neodvisnih držav že od leta 2000. Pravosodno ministrstvo in SEC uradnih komentarjev ne dajeta, v HP-ju pa so dejali, da v največji meri sodelujejo v preiskavi, ki je očitno razširjena.

Če bodo HP-ju dokazali nezakonito ravnanje, jih čakajo visoke kazni. Kršitev FCPA se kaznuje s 500.000...

0 komentarjev

HP prevzel 3Com

X-Bit Labs - Lanskega novembra smo poročali, da se Hewlett-Packard pripravlja na prevzem podjetja 3Com, ki je znano predvsem po mrežni opremi. Ta teden so prevzem dokončali Kot so napovedali, so za delnico odšteli 7,90 dolarja, kar postavlja vrednost podjetja na 2,7 milijarde dolarjev. S prevzemom je Hewlett-Packard dobil kopico izdelkov za usmerjanje mrežnga prometa, ki jih bo združil s svojo linijo HP ProCurve in tako okrepil svojo strategijo Converged Infrastructure, tako da imajo sedaj pokrit cel spekter mrežne opreme. Svoj položaj bodo občutno okrepili na Kitajskem, kjer ima 3Com 28-odstotni tržni delež in koder zbere polovico vseh svojih prihodkov. Prvi je na Kitajskem sicer Cisco, ki ima 49-odstotni tržni delež.

0 komentarjev

Microsoft v razvoj vlaga 9,5 milijarde dolarjev

Slashdot - Microsoft je napovedal, da bodo letos v razvoj in raziskave vložili 9,5 milijarde dolarjev, kar je več kot katerokoli druge podjetje iz te branže. Microsoftov Kevin Turner je na CeBIT-u dejal, da bo naslednje najbolj raziskovalno navdahnjeno podjetje v razvoj vložilo šest milijard dolarjev. Glavnino razvoja bo Microsoft usmeril v oblačne storitve in oddaljeno računanje (online computing). Turner se je še pohvalil, da imajo v Redmondu že sedaj več oblačnih storitev kot katerokoli drugo podjetje, saj ponujajo vse od e-pošte do platforme Azure.

To pa ne pomeni, poudarja Turner, da se bo Microsoft odpovedal razvoju programske opreme za lokalno uporabo (v nasprotju z oblaki). Čeprav na primer Google intenzivno ponuja pisarniški paket, ki deluje prek spleta, Microsoft vztraja, da bo vedno obstajala potreba po lokalni programski opremi, ki ima več funkcij od oblačne. Turner se je dotaknil še prihajajočega operacijskega sistema Windows Phone 7 Series, ki mu Android predstavlja hudo...

8 komentarjev

Amazon in Microsoft sklenila dogovor o navzkrižnem licenciranju

Slashdot - Microsoft in Amazon sta včeraj objavila vest, da sta sklenila dogovor o navzkrižnem licenciranju nekaterih tehnologij. Dogovor zajema tako Kindle kot tudi Amazonove implementacije Linuxovih strežnikov. Podrobnosti, kot katere tehnologije bo od Microsofta dobil Amazon, niso znane, prav tako ni podatkov o vsoti, ki jo bo od Amazona prejel Microsoft. V Redmondu niso želeli razkriti, kaj nameravajo z na novo pridobljenimi licencami storiti in čemu jih potrebujejo, pravijo le, da bodo ustvarjalnejši in da bodo bolje sodelovali. Tako se krepijo špekulacije, da se Microsoft podaja na trg elektronskih bralnikov knjig (spomnimo le na Courier), kjer bi mu Amazon lahko obilno pomagal.

0 komentarjev

Microsoft in HP bosta sodelovala pri oblačnem računalništvu

Ars Technica - Microsoft in Hewlett-Packard sta v teh dneh sklenila dogovor o sodelovanju, s katerim sta se zavezala k partnerstvu pri razvoju in poenostavitvi IT-rešitev na področju oblačnega računalništva. Sodelovanje med HP-jem in Microsoftom sega že četrt stoletja nazaj. Nov paket je težak 250 milijonov dolarjev in obsega mnogo izdelkov, med njimi optimizacijo HP Converged Infrastructure za Microsoft Exchange 2010, HP Insight Software and Business Technology Optimization z Microsoft System Center itn. Prav tako se je Microsoft obvezal, da bo za svojo platformo Windows Azure uporabljal HP-jevo strojno opremo, za nameček pa bosta podjetji podeseterili investicijo v distribucijske kanale in partnerje po svetu. Več o tem.

1 komentar

Ameriški FTC preiskuje zasebnost in varnost oblačnega računalništva

The Hardwire - Ameriška zvezna trgovinska komisija (Federal Trade Commission) se je odločila, da bo skupaj z ameriško zvezno komisijo za komunikacije (Federal Communications Commission) nekoliko podrobneje raziskala vprašanji zasebnosti in varnosti v sistemih oblačnega računalništva, na podlagi raziskave pa se bodo odločili o morebitnem sprejemu regulatornih ukrepov.

Zadeva se odvija v okviru oddelka za zaščito potrošnikov, po poročanju ReadWriteWeb pa naj bi prvega izmed sestankov na to temo imeli že konec meseca.

2 komentarja

Hewlett-Packard prevzema 3Com

CNet - Hewlett-Packard je včeraj napovedal, da načrtuje prevzem podjetja 3Com, ki ga poznamo predvsem po opremi za mrežno povezovanje. Za podjetje kanijo odšteti 2,7 milijarde dolarjev oz. 7,9 dolarja na delnico, kar je več kot 30-odstotna premija glede na povprečno ceno delnice v zadnjem mesecu. Z nakupom želi HP združiti svoj ProCurve z izdelki podjetja 3Com, s čimer želijo ponuditi boljše rešitve in okrepiti svoj položaj, predvsem na Kitajskem, kjer je 3Com trdno zasidran. Prevzem naj bi bil dokončan v prvi polovici prihodnjega leta.

7 komentarjev

Ali Ubuntu postaja resen igralec?

ZDNet - Kot poročajo na ZDNet, Ubuntu počasi postaja resen igralec na trgu operacijskih sistemov. Chris Dawson tako piše o primeru brazilskega podjetja Metasys, ki svoje stranke (šole, podjetja in domače uporabnike) opremlja z Ubuntu Linuxom. Metasys posluje v Južni Ameriki, Afriki in Evropi in samo v Braziliji so na 350.000 namiznih računalnikov namestili Ubuntu, njihove stranke pa plačujejo za podporo. Ker Ubuntu oz. Metasys v Braziliji postaja tako resna igralca, Microsoft po besedah Dawsona močno pritiska na Brazilsko vlado, a za zdaj neuspešno.

Prav tako je po vsem svetu registriranih 13 milijonov aktivnih Ubuntu uporabnikov, Ubuntu pa pridobiva uporabnike celo na Kitajskem, kjer je stopnja piratstva sicer zelo razširjena. Dawson sklepa, da cena očitno ni edini faktor pri odločitvi kateri operacijski sistem bodo ljudje uporabili.

Ubuntu pa očitno ne pridobiva samo na namiznem področju, pač pa tudi na področju strežnikov. Ustanovitelji Ubuntuja, podjetje Canonical, so se namreč...

200 komentarjev

Microsoft in TomTom našla skupni jezik

CNet - Pretekli teden smo poročali o tožbi zoper Microsoft, ki jo je kot odgovor na februarsko tožbo iz Redmonda vložil nizozemski TomTom. Očitno sta podjetji le spoznali, da je tožarjenje nesmiselno - ali pa predrago. Sprejeli sta poravnavo, ki predvideva, da bo TomTom Microsoftu plačal za uporabo patentov, katerih kršitve so mu očitali, in iz njih izvirajoče funkcionalnosti odstranil v dveh letih. Poleg tega bo Microsoft dobil dostop do TomTomovih patentov, katerih kršitev mu je TomTom očital v nasprotni tožbi, za kar Microsoftu ne bo treba plačati ničesar. Veljavnost sporazuma je pet let, tako da sta se podjetji obvezali, da se v tem času ne bosta tožili zaradi istih patentov. Številk ni želela razkriti nobena stran. The Register.

23 komentarjev

Rich Green: nepreklicno zapuščam Sun

The Register - Podpredsednik Sunovega oddelka za razvojne platforme Rich Green je odstopil. S tem se je pridružil več kot trem tisočim odpuščenim v prejšnjem tednu, ko je Sun objavil zgubo že dvanajsto četrtletje zapored.

Njegov odhod je seveda posledica nedavnega dogovora o sodelovanju z Microsoftom, ki je vključeval tudi izdatno finančno injekcijo Sunu. Green je bil vsa leta eden glavnih promotorjev Jave in je, med drugim, kot ključna priča nastopal v procesu proti Microsoftu. Dogovor z Microsoftom je očitno prevelik zalogaj za njegov ponos (pa ne samo njegov, saj naj ne bi bil edini, ki se je odločil za tak korak). Klik do izvorne novice.

Kot zanimivost si oglejte še kratko zgodbico, ki je nastala že več kot eno leto nazaj.

24 komentarjev

Vedno hitreje do interneta

The Register - Rezultati raziskave, ki so jo konec preteklega leta opravili pri Point Topic, kažejo, da je širokopasovni dostop do interneta ena izmed najhitreje rastočih tehnologij, ki je prekosila celo mobilno mrzlico. Trenutno naj bi bilo na svetu več kot 100 milijonov teh internetnih priključkov (vštevši xDSL, kabelske priključke in optiko), njihovo število pa se še povečuje. Sodeč po rezultatih, smo do te vrtoglave številke prišli v zgolj treh letih in pol, medtem ko so se naprimer mobilni telefoni do te mere razširili v petih letih in pol. Več o tem.

13 komentarjev

Alphe se poslavljajo

iTNews - Hewlett Packard je objavil vest, da se Alphe, 64-bitni procesorji po enajstletnem stažu, v katerem so preživele marsikaj, vse od dejstva, da so najhitrejši procesor na svetu, pa do tega, da so skoraj izginile, pa tudi mnogo lastnikov, vse od DEC-a, Compaqa in HP-ja, dokončno poslavljajo. Zadnja pošiljka novih AlphaServerjev GS1280 bo zapustila tovarne ta teden. To seveda ne pomeni, da bo podpora Alpham popolnoma usahnila, saj bo Hewlett Packard še vedno proizvajal nove strojne dele in posodabljal programsko opremo, le kompletnih novih Alph ne bo več moč dobiti. Več o tem.

10 komentarjev

Recikliraj me nežno

News.com - Računalniški gigant Hewlett-Packard se je odločil za potezo, ki bo tokrat povšeči Zelenim. Odločili so se za odkup starih računalnikov, ki jih uporabniki ne rabijo več in njihovo predelavo oz. reciklažo, tako da bodo povsem neškodljivi za okolje. Kar bo od njih sploh stran vržega, jasno. Uporabniki, ki jim bodo poklonili stare monitorje, računalnike in tiskalnike bodo tako dobili kupon v vrednosti 50 dolarjev za nakup v HP-jevih trgovinah. Če se bodo odločili za online nakup, bodo prejeli bon v vrednosti $60. Oddate lahko tudi ostalo šaro, kot so skenerji in tipkovnice. Zelena novica.

3 komentarji

Burner Wars: Imperij Vrača Tožbo

The inquirer - Hewlett Packard je že na tapeti, imena še 30 podjetij, proizvajalcev in uvoznikov "orodij za množično kršenje avtorskega prava", torej CDRW pečk, pa se lahko zdaj zdaj znajde na sodiščih. Nemško podjetje Gema, tožnik, namerava od vsakega (tudi v preteklosti) prodanega pekača kot kazen / prispevek za avtorske pravice / Havaje zahtevati celih 10 evrov. Klikot!

Ja, komaj čakam, da mi iz moje omiljene štacune pošljejo račun za dodatnih 10 evrov, plus DDV, seveda :-)

3 komentarji

Koncept PC 2001 - "računalnik leta"

X-Bit Labs - Intel in Hewlett-Packard sta predstavila svoje videnje domačega računalnika leta 2001. Ta naj bi baziral na Pentium4 procesorju, imel pa naj bi tudi CD-RW, USB 2.0, Bluetooth in podobno. S svetom naj bi komunicirali preko 18" TFT LCD ekrana, brezžične tipkovnice ter miši, preko kamere in para zvočnikov.
Koliko pa bo zadevica stala pa raje ne sprašujte. Klik!

3 komentarji