»

Twitter raste

PC World - Že dolgo po spletu krožijo govorice, da popularnost največje storitve za mikrobloganje, Twitter, upada. A temu očitno ni tako, saj so v prispevku na svojem blogu pri Twitterju ponosno obelodanili, da imajo zdaj dnevno že okrog 50 milijonov tweetov oz. približno 600 na sekundo. Rast števila tweetov je skorajda eksponentna, saj so samo v lanskem letu (v primerjavi med začetkom in koncem leta) zabeležili 1.400% povišanje.

Pred tremi leti, ko se je saga začela, so dnevno zabeležili le 5.000 tweetov, a se je to že leta 2008 dvignilo na 300.000. Ta številka se je nato do začetka leta 2009 še skoraj podeseterila, saj se je dvignila na 2,5 milijona dnevnih tweetov. Kot rečeno pa je do prave...

43 komentarjev

Google pod kitajskim napadom

Cenzuriran Google.cn

vir: New York Times
New York Times - Pri Googlu so na svojem blogu povedali, da premišljujejo o svoji navzočnosti na kitajskem trgu po napadih, ki so jih utrpeli nekateri uporabniki njihovih storitev. Napad, katerega vir je na Kitajskem, je ciljal zgolj na uporabnike, za katere je znano, da so borci za človekove pravice in nasprotniki komunističnega režima, ki vlada Kitajski. Napadeni so prebivalci ne le Kitajske, temveč tudi drugih držav in kontinentov, npr. ZDA in Evrope. Pri Googlu so opazili, da je nekaj Gmail računov beležilo nenavadne kraje dostopa, brez da bi ti izkoristili katero izmed varnostnih lukenj. Posledično sklepajo, da so uporabniki žrtve kraje prijavnih podatkov. Povedali so tudi, da do sedaj vedo že...

42 komentarjev

Beseda desetletja je 'Google'

CNet - Na prelomu leta v 2010 (pravzaprav zadnjemu letu desetletja) smo ugledali mnogo najboljših nekaj iz preteklega desetletja, na vlak pa so na hitro skočili še člani ameriškega združenja za narečje (American Dialect Society). Po njihovem mnenju je beseda tega desetletja Google, ki je, nekoliko začuda, premagala sicer tako popularni blog. Najpopularnejša beseda sicer ne poimenuje te zdaj tako znane firme, saj ne gre za samostalnik, temveč za glagol, googlati (to google). Slednji je skorajda zamenjal besedo iskanje, ko govorimo o iskanju informacij na spletu.
Najpopularnejša angleška beseda leta 2009 je prav tako nekoliko presenetljiva, saj ne gre za recesijo oz. nezaposlen (recession, unemployed), temveč za čivkanje - tweet. Twitter bi s svojim tweetom morda celo ogrozil sam Google, če bi postal tako popularen nekoliko prej, a je že beseda leta svojevrsten dosežek. Ben Zimmer, član združenja za ameriška narečja, je povedal še, da si komaj še predstavlja čas pred googlanjem.

9 komentarjev

Google prevzema Motorolo, pripravlja tablet??

Google Droid?

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Na jutro pred težko pričakovano Googlovo konferenco, kjer bo predvidoma javnosti uradno predstavljen telefon Nexus One, krožita dve nadvse zanimivi govorici o Googlu, njihovih izdelkih in konkurentih.

Glede na prvo govorico naj bi bil Nexus One pravzaprav postranskega pomena, saj naj bi Google danes zvečer pravzaprav predstavil tablet, povečan mobilni telefon oz. pomanjšan prenosni računalnik brez tipkovnice z upravljanjem prek zaslona na dotik. S tem naj bi za kar tri tedne prehitel Apple (in mu s tem vrgel težko rokavico), za katerega se govori, da podobno napravo (s 7 oz. 10 palčno diagonalo) po dolgih letih priprav namerava predstaviti 27. januarja. Govorice so...

20 komentarjev

Google iz prve roke -- Spletne urice

Slo-Tech - V kolikor ste zaradi prazničnega vzdušja zamudili najavo današnjega zanimivega predavanja, je tule še enkrat:

Žiga Mahkovec je eden od peščice slovencev zaposlenih na Googlu (in edini na Googlovi centrali v Kaliforniji). Povedal bo zgodbo o tem, kako je pred dvema letoma pristal v Googleplexu in zakaj je še vedno tam; kako je poskrbljeno za zaposlene in kakšna je Googlova kultura. Predstavil bo prednosti in slabosti življenja v Silicijevi dolini.

Žiga se bo dotaknil tudi tehničnih tem. Ali je razoj programske opreme v Googlu bistveno drugačen kot drugod? Predstavil bo nekaj zanimivih razvojnih projektov in kako Google vzpodbuja inovacije. In nenazadnje, kako se pridružiti podjetju in okrepiti slovenski tim.

Zaradi prenove v Kiberpipi bodo tokrat Spletne urice izjemoma v ponedeljek 4. januarja ob 18.00 na Fakulteti za...

15 komentarjev

Google pripravlja Android tiskovno konferenco

Povabilo za izbrano smetano tehnoloških strani

vir: engadget
engadget - Google za povabljene srečneže 5. januarja nekje v bližini Googleplexa v Mountain Viewu (v Kaliforniji) pripravlja tiskovno konferenco, katere glavna tema bo Android. Google naj bi tako odgovoril na vsa pereča vprašanja ter, najpomembneje, po vsej verjetnosti predstavil težko pričakovani Nexus One oz. Google Phone. Razkrite bodo verjetno tudi nekatere strategije, saj so tekom letošnjega leta agresivno oglaševali Android skupaj z Motorolo in Verizonom, zdaj pa bi lahko vso to prepoznavnost obrnili sebi v prid s svojo napravo in tako potolkli konkurente. Tega se bojijo mnogi analitiki ter menijo, da bi to ubilo idejo odprte...

15 komentarjev

Facebook poskrbel za besedo leta 2009

CNet - Internet vpliva na vsa področja našega življenja in nanj seveda ni imun niti jezik. Medtem ko se pri nas na vse kriplje trudimo jezik ubraniti pred novimi besedami, s čimer mu delamo medvedjo uslugo, saj namesto lepega slovenskega neologizma skozi stranska vrata vanj tihotapimo tuje spakedranke, so angleško govoreči strpnejši.

Ameriški New Oxford American Dictionary je izbiral besedo leta 2009 - zmagal je glagol unfriend (po svoje čudno, da ga niso imeli, saj beseda unfriended obstaja že od pamtiveka), ki ga je vpeljal Facebook in pomeni nekoga odstraniti s seznama prijateljev. Roko na srce, kaj pretirano inovativni tile Američani niso, saj je slovenščina prav enako besedo v samostalniški obliki že zdavnaj imela in jo tudi poslala na smetišče zgodovine, medtem ko jo naši južni sosedje še vedno živo uporabljajo.

V finalni izbor so se s tehniškega področja prebile še besede hashtag s Twitterja, intexticated, netbook, paywall in sexting. Cenjene bralce vabimo, da poskusijo poiskati...

51 komentarjev

Pete Waterman oškodovan z Rickrollanjem

The Register - Pete Waterman je soavtor zdaj zelo znanega hita Ricka Astleyja Never Gonna Give You Up, ki je bil uporabljen za tako imenovano rickrollanje. Videospot hita naj bi bil na Youtubu predvajan kar 154 miljonkrat, zaradi česar je Waterman predvideval, da bo zaslužil lep kupček denarja. Takoj po božiču, ko se mu je porodila ta ideja, je poklical založnika, kolikšna vsota mu pripada. Njegovo premoženje je ocenjeno na 47 miljonov funtov, s čimer je bolj ali manj preskrbljen, vseeno pa je znesek 11 (enajstih) funtov, ki naj bi jih dobil od Googla za predvajanje skladbe, mizeren oz. praktično zafrkancija. Zaradi tega je Waterman mnenja, da ga je Google izkoristil ter povedal še, da mu več denarja prinese predvajanje skladbe na lokalni radijski postaji.

Člani združenja PRS for Music zdaj od Googla zahtevajo pravičen delež za predvajanje glasbe, s čimer se strinjajo tudi pri Googlu. Zataknilo se je pri licenci za izplačilo denarja, saj so jo do nedavnega imeli, trenutno pa so v pogajanjih za...

12 komentarjev

Anketa razkrila, da slovenska podjetja ne podpirajo direktive o programskih patentih

Slo-Tech - Današnje DELO (petek 15. aprila 2005) je na strani 18 objavilo članek z naslovom "Slovenski študenti postavljajo GZS na laž".

Kot poroča DELO, so člani študentskega zbora ljubljanske študentske organizacije (ŠOU) preko komunikacijsko-informacijskega servisa ŠOU v Ljubljani pripravili in izvedli anketo o tem, kakšno mnenje imajo o sporni direktivi o programskih patentih slovenska podjetja.

Anketirali so 1123 podjetja, članice Združenja za informatiko pri GZS. Združenje za informatiko sporno direktivo uradno podpira, odgovori podjetij pa kažejo, da kar 79 odstotkov podjetij direktivi nasprotuje (na anketo je sicer odgovorila petina podjetij).

Na vprašanje novinarja DELA zakaj so v Združenju za informatiko čakali na študentsko pobudo, namesto da bi sami ugotovili interese slovenskega gospodarstva, katerega interese naj bi zastopali je sekretarka združenja Andreja Ivartnik Kanduč med drugim odgovorila, da "Upravni odbor ni nikoli predlagal nobene raziskave. Tudi za podporo direktivi...

32 komentarjev

O Googlu in "googlanju"

BBC - Malce starejši računalničarji se gotovo dobro spomnite, kako je Google v preteklosti začel svojo pot in na prestolu nasledil legendarno Altavisto ter postal najbrž najboljši in najbolj popularen iskalnik med uporabniki interneta. Iskalnik je postal celo tako popularen, da beseda "google" od nedavnega pomeni isto kot glagol iskati. Tako je po poročanju BBC-ja beseda "google" postala del vsakdanjika. O "googlanju" lahko slišimo tako na televiziji kot tudi na cesti.

Nekateri menijo, da so pri Googlu lahko počaščeni, saj gre za velik poklon temu podjetju, vendar pa googlovci niso takega mnenja. Tako je Paul McFedries, ki vodi leksikografsko stran Word Spy prejel pismo, da naj takoj odstrani definicijo besede "google" iz svojega leksikona, ali pa samo navede, da gre za blagovno znamko podjetja Google.

Marsikdo bo gotovo pomislil, da gre za standardne odvetniške peripetije, ki smo jim priča praktično vsak dan, vendar pa je Googlova reakcija v tem primeru upravičena, saj gre navsezadnje...

12 komentarjev

Odločbe za varnost osebnih podatkov ISPji ne morejo izpolniti

Finance - Nekateri člani združenja internetnih ponudnikov so prepričani o ničnosti in neveljavnosti odločbe za prepoved dostopa do spletišča udba.net. Po njihovem je treba tovrstne težave reševati pri viru, in ne pri posrednikih. In seveda imajo prav, saj smo priča nadpovprečni uporabi proxy strežnikov, ki nimajo slovenske cenzure -- tudi sodeč po temah v forumu.

Direktor Arnesa Marko Bonač dogajanje primerja kar s prepovedjo izdaje časopisa, ki objavi za oblast problematično vsebino. Uradna novica.

3 komentarji