»

Nemci postavili hitrostni rekord pri brezžičnem prenosu podatkov na kilometer

TechWeek Europe - Raziskovalci s Fraunhoferjevega inštituta za uporabno fiziko trdega stanja (FIAF) in Inštituta za tehnologijo v Karlsruheju (KIT) so dosegli rekord v brezžični hitrosti prenosa podatkov. Na razdalji enega kilometra so v frekvenčnem pasu 240 GHz dosegli hitrost prenosa podatkov 40 Gb/s, kar je primerljivo z optiko. Nemčija je namreč pri razvoju in polaganju optičnih povezav v precejšnjem zaostanku v primerjavi z evropskim povprečjem, zato si ogledujejo alternativne možnosti za širokopasovno pokritje ruralnih območij. Ena izmed njih je tudi hiter brezžični internet, katerega razvoj z dvema milijonoma evrov podpira nemško ministrstvo za izobraževanje in znanost, ta dosežek pa je njegov rezultat.

Za visoke hitrosti prenosa...

8 komentarjev

Google Street View zbiral podatke o brezžičnih omrežjih

Avtomobil za Google Street View

Google - Pod pritiskom nemških oblasti je Google priznal, da njihovi avtomobili za Google Street View, ki krožijo po javnih cestah in snemajo zasebne objekte in posameznike, med drugim zbirajo tudi razpoložljive podatke z omrežij Wi-Fi. Na začetku so priznali samo zbiranje SSID in MAC, po nekaj neposredno zastavljenih vprašanjih pa so priznali še zbiranje payloada.

Google trdi, da je namen zbiranja osnovnih informacij o razpoložljivih omrežjih Wi-Fi izboljšava njihovih lokacijskih storitev (uporabnik brez GPS-sprejemnika naj bi poslal Googlu seznam MAC-naslovov, ki jih vidi, in Google bi vrnil uporabniku njegovo lokacijo) in da je zbiranje podatkovnega prometa posledica programerske napake iz...

8 komentarjev

V San Franciscu so črne luknje za WiFi

Kletka ni ovira le za elektriko, temveč tudi elektromagnetno valovanje

vir: HotHardware
HotHardware - Mnogi lastniki starejših domovanj v San Franciscu se soočajo s težavami, ko svoj prenosnik oz. pametni mobilnik želijo povezati v domače brezžično omrežje, kadar so z napravo v drugi sobi, kot je dostopna točka. Razlog za to se skriva v gradbeni tehniki izpred 50. let prejšnjega stoletja, ko danes popularne mavčne plošče še niso obstajale. Američani namesto opečnatih zidov hišo zgradijo iz lesenih desk, nanje pa so včasih pripeli kovinsko žico, da bi lažje nanesli mavec, ki so ga uporabljali za izdelavo sten oz. osnove za tapete. Prav ta žica zdaj ovira...

27 komentarjev

V San Franciscu parkiranje za hekerje "brezplačno"

Brezplačno parkiranje za hekerje

vir: Wired News
Wired News - Joe Grand,Jake Appelbaum in Chris Tarnovsky so se pred časom lotili analize parkirnih avtomatov v San Franciscu ter v treh dneh ugotovili kako je mogoče "brezplačno" neomejeno parkirati.

V avtomatih je parkirnino mogoče plačati s tim. pametno kartico, le-te pa niso digitalno podpisane. Še več, edina avtentikacija uporabnika oz. kartice je opravljena tako, da kartica avtomatu pošlje potrditev, da je geslo pravo oziroma da limit na kartici ni prekoračen. Z nekaj spretnosti je tako mogoče limit na kartici poljubno dvigniti oziroma kartico prilagoditi tako, da se nikoli ne izprazni.

Omenjene...

38 komentarjev

Teroristi uporabljajo tuja nezaščitena brezžična omrežja

Guardian - Prejšnji teden je v Indiji v ekplozijah več bomb umrlo 42 ljudi, odgovornost za napad pa je s pošiljanjem elektronskega sporočila prevzela skrajna islamska organizacija z imenom Indijski mudžahedini.

Indijska policija je seveda takoj izsledila IP naslov pošiljatelja in izvedla racijo. Namesto v prostore teroristične organizacije pa je vpadla v stanovanje 48-letnega Američana.

Izkazalo se je, da sporočila ni poslal on, pač pa je nekdo očitno zlorabil njegovo nezačiteno brezično dostopno točko. Po poročanju časnika The Hindustan Times je omenjeni 48-letnik tehnika, ki mu je brezžično dostopno točko namestil, sicer prosil, naj mu spremeni privzeto geslo, vendar ta tega ni želel storiti.

Še en razlog več, da sami zaščitite svoja domača brezžična omrežja.

49 komentarjev

Nov "gizmo", ki kani nadomestiti miško

vir: CNet
CNet - Res je. In točno ta gizmo naj bi bil na prodajalnih policah že letos v času Božiča, za ceno 299$.



Gre namreč za napravico, ki jo na glavo nataknemo kot čelado, le ta pa nam preko posebnih tipal oziroma senzorjev potem "prebira" naša možganska valovanja. Samo programje pa je zasnovano tako, da le ta valovanja pretvori v prave ukaze, ki se kažejo na zaslonu (npr.: manipulacija z objekti na zaslonu).







Podjetje Emotiv, ki razvija to napravico prihaja iz San Francisca, za Božička pa v paketu poleg t.i. brain control interface-a obljubljajo tudi priloženo igrico.



Več si lahko preberete na cnet

34 komentarjev

Britanske šole odstranjujejo WiFi omrežja

Slashdot - Times Online poroča, da je večje število britanskih šol začelo na zahtevo staršev in profesorjev odstranjevati WiFi omrežja. Starši (in nekateri znanstveniki) se bojijo, da bi naj brezžična omrežja povzročala izgubo koncentracije, glavobole, težave s spominom in obnašanjem, ter na dolgi rok celo raka. Čeprav trdnih dokazov o nevarnih vplivih sevanja ni, nekateri znanstveniki in starši podajajo argument, da ni niti dokazov da je sevanje varno, zato so raje previdni. Podrobneje na Times Online.

46 komentarjev

Google Wi-FI v San Franciscu

Wi-Fi Networks - Google se je odločil pokriti celoten San Francisco z brezplačno brezžično mrežo. Google načrtuje, da bo vse stroške pokril s pomočjo oglasov. Že sedaj vsi subtilni oglasi, ki jih je moč opaziti na mnogih straneh, ne stanejo enako. Večkrat ko se nek oglas pojavi na katerikoli strani, dražji je. Tako najdražji lahko dosežejo tudi 60$ na klik.

Ocenjeni stroški pokrivanja San Francisca bodo znašali od 5 pa vse do 8 milijonov dolarjev. Toda v primerjavi s Filadelfijo, bo San Francisco še poceni. Google za San Francisco namreč načrtuje hitrosti do 300 kilobitov na sekundo. V Filadelfiji se bodo zadovoljili le z megabitom. Problem se pojavi tudi v velikosti Filadelfije, saj ima približno dvakrat več prebivalcev kot San Francisco (1,5 milijona proti približno 750.000 v San Franciscu), po vrhu vsega pa je mesto kar trikrat večje kot San Francisco.

Še novica na Wi-Fi Networks ter Anandtechu.

Ali vedno večja prodaja prenosnikov pomeni še več takšnih omrežij? Vem, da se bi bil sam zelo...

15 komentarjev

Rekordni doseg WiFi

Schneier.com - Kot vemo, prihajajo vse naprave za brezžično komunikacijo z deklariranim dosegom. Ne vemo pa, da deklarirani doseg ni vedno pravilen.

Tako Bruce Schneier omenja, da so na DefConu prejšnji vikend dokazali, da lahko z eno neojačano 802.11 napravo dosežejo kar zavidljiv doseg. Uspeli so namreč vzpostaviti omrežno povezavo na razdalji kar 124.9 milj, oz. 201 kilometrov.
Seveda oprema ni obsegala samo para prenosnih računalnikov z WiFi mrežnimi karticami. Po besedah ekipe so uporabili "zbirko doma narejenih anten, nerabljene 3.6 meterske satelitske antene, doma narejene podpore, vrvi in podporne strukture".

Torej ne verjamite vsemu kar piše v navodilih.

24 komentarjev

Vodafone bo v Nemčiji ponudil WiFi

Reuters - Vodafone Germany je oznanil, da nameravajo skupaj s podjetjem The Cloud (britanski ponudnik brezžičnega interneta) v Nemčiji ponuditi Wi-Fi brezžični širokopasovni internet. Skupaj nameravajo v naslednjih štirih letih po vsej državi postaviti kar 10 tisoč vstopnih točk, in sicer v hotelih, na letališčih, železniških postajah...



Wi-Fi oz. WLAN omrežja na javnih mestih so popularna predvsem zaradi tega, ker predstavljajo hitrejši in cenovno ugodnejši način povezave na internet, kot pa če za dostop na svetovni splet uporabljamo mobilna omrežja tretje generacije. Kot zatrjujejo strokovnjaki, pa si storitvi nista konkurenčni in se v splošnem le dopolnjujeta. Brezžična dostopna...

22 komentarjev

Gates na konferenci RSA v San Franciscu

Microsoft - Vceraj smo lahko preko interneta gledali posnetek govora Bila Gatesa na RSA konferenci v San Franciscu.

Gates se je tokrat omejil predvsem na varnost ter predstavil kaj so že dosegli in kaj vse nameravajo doseči v prihodnje.

Med zanimivejšimi novosti je zagotovo nova različica Internet Explorerja, ki bo (pričakovano) prišla na tržišče pred izdajo Longhorna. V preizkusni različici bi naj izšel v začetku poletja letos, deloval pa bi naj samo na Windows XP z nameščenim servisnim popravkom 2 (SP2).

Gates je govoril tudi o spywareu in Microsoftovem izdelku AntiSpyware Beta, kako deluje SpyNet, kakšni so rezultati uporabnikov, ki so se odločili sodelovati pri izboljšavi tega produkta, itd. Najpomembnejša informacija za končnega uporabnika pa je seveda ta, da bo AntiSpyware na voljo zastonj, deloval pa bo na Windows 2000 in XP.
Gates je pri tem pa še dodal, da so se odločili, da bo to možnost imel vsak uporabnik, ki ima licenčno kopijo operacijskega sistema. Kar da vedeti, da se v tem...

18 komentarjev

Slovenci svetovni prvaki v robobrcu!

24 ur - Če se vam je zazdelo, da se je slovenska nogometna pravljica po sporih na svetovnem prvenstvu in kadrovskih spremembah v ekipi končala, ste se zmotili. Na svetonem prvenstvu v robobrcu v San Franciscu je slovenska ekipa Ljubljana Dragons osvojila zlato medaljo v kategoriji Srednji Mirosot, kjer se meri 5 robotov proti 5-im nasprotnim. Ekipa s Fakultete za elektrotehniko je premagala korejsko ekipo KinGo, ki je njihov večni tekmec, kmalu pa se bo začela pripravljati na evropsko prvenstvo, ki bo med 15. in 18. junijem v Muenchnu. Klik!

Največ zadetkov je dosegel Zlatko Zarobotkovič.

17 komentarjev

Athlon 64 konec septembra?

več strani - Na X-Bit Labs in na AMD Zone so se pojavile napovedi, da kani AMD uradno splaviti svoj Athlon 64 koncem septembra. Oboji se sklicujejo na informacije, da je AMD rezerviral Moscone Center v San Franciscu za 30. september. Obstaja možnost, da prav za uradno splavitev novih procesorjev. Omenja se tudi 21. september, natančnih podatkov pa nima nihče. Kakorkoli že, Athlone 64 bomo najverjetneje ugledali še to jesen.

3 komentarji

Dlančnik s specifikacijami PCja

CNN - Dokaj neznana firma OQO iz San Francisca je predstavila računalnik v velikosti dlančnika. Napravica je velik
a 5 x 3 palcev, na njej pa teče polno delujoči operacijski sistem Windows XP. Najmočnejša različica ima 1000 megaherčni procesor, 256MB pomnilnika, 10GB disk in dve brezžični povezavi. Lahko pa se tudi priklopi na običajni PC in se uporablja z običajno tipkovnico. Mini računalo naj bi se prodajalo po ceni okoli 1000$ v prodajo pa naj bi prišlo jeseni ali pozimi tega leta. Bomo videli, če se bo prijelo. 0:)
Za več informacij si oglejte stran podjetja OQO.

7 komentarjev