»

Študija o inteligenci uporabnikov različnih brskalnikov potegavščina

BBC - Prejšnji teden so se na internetu pojavili izsledki domnevne raziskave, ki naj bi bila ugotovila, da je povprečni inteligenčni kvocient uporabnikov Internet Explorerja nižji od uporabnikov ostalih brskalnikov. Boljše tematike za podžiganje vojn v obeh taborih si ni mogoče zamisliti, zato ni čudno, da je objava dvignila ogromno prahu. Povzeli so jo tudi ugledni časniki, kot je Telegraph. Izkazalo se je, da je vse skupaj velika potegavščina.

Rezultate naj bi bilo objavilo kanadsko podjetje AptiQuant. Izkazalo se je, da so bile spletne strani postavljene šele nedavno in da so bili posnetki zunanjosti in zaposlenih ter tudi dizajn prekopirani s strani francoskega podjetja Central Test....

17 komentarjev

Decaf potegavščina

Slashdot - V začetku tega tedna smo poročali o Microsoftovem orodju za forenzično analizo CAFEE, ki je pobegnilo na splet, kar so izkoristili nadebudni programerji in hitro spisali protistrup z imenom DECAF. Hitro se je namnožil po spletu, danes pa so pisci njegovo delovanje onemogočili. V versko obarvanem in baročno obloženem pojasnilu so zapisali, da je njihov mali projekt DECAF pri kraju. Z njim bi želeli le pokazati, da se vlade ne smejo zanašati le eno forenzično orodje in da potrebujemo boljša.

Kaj pa se lahko iz tega naučijo uporabniki? Predvsem da ne gre slepo verjeti in poganjati vsakega programa, na katerega naletijo na spletu. Delovanje so namreč onemogočili na daljavo, prek spleta. Prav lahko bi (ali pa nemara so) v program podtaknili...

20 komentarjev

Hekerji napovedali vojno Microsoftu

The Register - Hekerji so združili moči in složno izdali programsko opremo, ki sabotira Microsoftova forenzična orodja, ki jih je redmondski gigant brezplačno ponudil organom pregona po svetu. Ker se Microsoftov program imenuje COFEE (Computer Online Forensic Evidence Extractor), so protistrup domiselno poimenoval Decaf. Ta budno pazi, kaj v računalniku teče, in ob priklopu USB-ključa s programom COFEE avtomatsko izvede nekaj protiukrepov.

COFEE je Microsoft ponujal že od leta 2007 in je omogočal avtomatsko enostavno analizo sistemov Windows (piškotki, zgodovina brskanja, začasne datoteke ...). Pretekli mesec je COFEE ušel na splet, kar je sprožilo razvoj protistrupa. Microsoft je hitel pozivati strani, da ga umaknejo, a na Wikileaks ostaja. In res, nastali Decaf pobriše vse začasne datoteke, zradira zapiske programa COFEE, onemogoči USB in si izmisli (spoof) vrsto MAC-naslovov. Za prihodnje verzije hekerji obljubljajo še nekaj izboljšav, med njimi možnost oddaljenega zaklepa računalnika....

12 komentarjev

Chrome prednameščen na prenosnike Sony

vir: engadget
engadget - Googlu je uspel prvi preboj k popularizaciji njihovega spletnega brskalnika, Chrome. Sony bo na vse računalnike in prenosnike iz linije VAIO serijsko nameščal omenjeni brskalnik, obenem pa bo za iskanje informacij po spletu prav tako skrbel Google. Zanimivo je, da bo Sony Chrome sprav uporabljal le v ZDA, drugod po svetu pa do prednameščanja ne bo prišlo. Vseeno bodo računalniki še vedno imeli nameščen Internet Explorer, ki je integralni del operacijskega sistema Windows).

Očitno sta se Google in Sony odločila povezati nekoliko tesneje, saj je prejšnji teden Google v formatu EPUB za prenos ponudil milijon knjig iz svoje elektronke knjižnice, ki so popolnoma brezplačne. Format EPUB seveda podpirajo Sonyjevi bralniki...

11 komentarjev

Ponarejanje DNK sledov

Ars Technica - DNK identifikacija storilcev kaznivih dejanj velja za eno najbolj zanesljivih preiskovalnih metod, a kot kaže temu morda kmalu ne bo več tako. Kot namreč poročajo na Ars Technici, so raziskovalci Dan Frumkin, Adam Wasserstrom, Ariane Davidson in Arnon Grafit pokazali, da je mogoče ponarejati DNK dokaze - in to celo če DNK vzorca žrtvi ponarejanja sploh ne odvzamejo.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da je mogoče z relativno standardnimi postopki centrifugiranja iz vzorca krvi ali sline odstraniti DNK pravega storilca. Tak vzorec krvi ali sline nato izgleda kot veljaven biološki vzorec, vendar pa ne vsebuje nobene originalne DNK.

Nato pa so raziskovalci s pomočjo tehnik molekularnega kloniranja uspeli sestaviti umetno DNK s poljubnim genetskim profilom. Tako sestavljeno umetno DNK so nato pomešali z očiščenim biološkim vzorcem in vse skupaj poslali v analizo laboratoriju za forenzične DNK preiskave, ki je kot storilca namišljenega kaznivega dejanja identificiral - žrtev...

63 komentarjev

Identifikacija s pomočjo glasu je težavna

Slo-Tech - Kot poročajo na Discovery-u je identifikacija posameznikov s pomočjo glasu precej težavna.

Po mnenju Paula Fouklesa iz University of York, ki se ukvarja s forenzično analizo glasu, je v nasprotju s splošnim prepričanjem, ki ga spodbujajo predvsem filmi, s posnetim glasom nemogoče zanesljivo identificirati potencialnega osumljenca. Razlog za to je v tem, da ne obstaja tim. prstni odtis glasu.

Čeprav osumljencev s pomočjo analize glasu ni mogoče identificirati, pa je po njegovem mnenju mogoče s to analizo osumljence izločati. Kakorkoli že - kaže, da samodejni nadzor zvočnih komunikacij le ni tako enostaven, kot bi si nekateri morda želeli...

47 komentarjev

Linux bo morda pospešil delo računalniških forenzikov

CNet - Avstralski študentje so razvili na Linuxu osnovano forenzično programsko opremo za preiskovanje podatkov na trdem disku. Z razvitim orodjem želijo policiji pomagati pri prebijanju skozi rastoče število naročil za preiskavanje računalniškega kriminala.

Programska oprema omogoča preiskovalcem pregledovanje in zbiranje forenzičnih podatkov brez ogrožanja njihove integritete. Najbolj zanimiva pa je njena oblika:

„Orodje je Linux zgoščenka (Live CD), ki smo jo sestavili popolnoma na novo. Sredico in operacijski sistem smo prilagodili tako, da med delovanjem ne zapisuje na trdi disk ali druge medije za shranjevanje podatkov,“ je za avstralski ZDNet povedal programer Peter Hannay.

Operacijski sistem na živi Linux zgoščenki ima tako odstranjene določene dele, kar preiskovalcem omogoča pregledovanje podatkov na tak način, da ne vplivajo na napravo. V primeru, da bi se pokazala kakršnakoli možnost pisanja na medij, se orodje samodejno zaustavi. To je namreč pri forenzičnem preiskovanju...

15 komentarjev

Zlatko je potegavščina

Jaz - Ok, opravičujem se za dostavo nepotrjene novice [:(]. Stvar je v tem, da je celotna zadeva okoli tega Zlatko virusa ena velika potegavščina, kar so dosled potrdili že pri Nemškem Telekomu in Symantecu. Torej, če ste oboževalec Zlatkota, vas ne rabi biti strah uporabe tega screensaverja... Thnx, SKull in Toni.

0 komentarjev