»

Številni Applovi računalniki ranljivi zaradi neposodobljenega firmwara

Slo-Tech - Raziskovalci iz podjetja Duo so odkrili, da je skoraj pet odstotkov Applovih računalnikov ranljivih, ker na njih tečejo zastarele verzije firmwara. Čeprav Apple nadgradnjo firmwara (EFI) od leta 2015 ponuja in izdaja skupaj s posodobitvami ostale programske opreme, pa v številnih primerih nadgradnja spodleti, o čemer uporabniki niso obveščeni. Da ne gre zgolj za teoretično ranljivost, priča dejstvo, da je Apple nekaj posodobitev EFI izdal prav zato, da je onesposobil aktualne napade.

EFI je koda, ki se naloži najprej ob zagonu računalnika in poskrbi, da računalnik najde vso strojno opremo in uspešno nadaljuje zaganjanje operacijskega sistema. Zaradi tega je napad na...

30 komentarjev

Psystar spet izgubil proti Applu, Mac OS X ostaja omejen na mace

Eden izmed sistemov Psystar

vir: TG Daily
Ars Technica - Podjetje Psystar je leta 2008 začelo prodajati PC-računalnik za 400 dolarjev, ki je bil sestavljen tako, da je bilo z ustrezno programsko manipulacijo na njem poganjati Applov operacijski sistem Mac OS X, kasneje pa so orodje, ki to omogoča, predstavili javnosti za (skoraj) vse PC-je. Apple nad tem ni bil navdušen in je leta 2008 sprožil tožbo proti Psystarju in jo tudi dobil. Sodišče mu je leta 2009 naložilo prepoved prodaje izdelkov z Mac OS X brez privolitve Apple (ki je seveda ne more dobiti), ker z njo krši Applovo blagovno znamko.

Psystar se na odločitev ni pritožil, ampak je zatrjeval, da Apple sploh ne more zahtevati zaščite blagovne znamke. Trdili so, da so zgolj kupili legalne kopije Mac OS X in jih priložili...

75 komentarjev

Zla programska oprema tudi na macih

Ars Technica - Lažni protivirusni programi (scareware) so bila doslej domena Windows, kjer smo se morali nanje kar navaditi. Ti uporabniku ob okužbi namreč lažno prikažejo, kakor da na računalniku mrgoli virusov in ponudijo njihovo "očiščenje" v zameno za plačilo nekaj deset dolarjev. To seveda ni res; potrebno je le odstraniti poniglavi antivirus s pravim. Zadnje dni pa smo zasledili, da se je tovrstna zalegla zaredila tudi na macih, ki so doslej veljali za težje osvojljivo trdnjavo.

Ta teden se je na internetu raznesel program MAC Defender, ki enako straši uporabnike Mac OS X. To ni prvi, je pa zagotovo najbolj razširjeni kos škodljive programske opreme za mace. Četudi strokovnjaki in Apple zatrjujejo, da škodljive programske opreme na macih ni nič več kot običajno (torej zelo malo), pa zaposleni v Applovih trgovinah neuradno

34 komentarjev

Na Cr-48 tečeta tudi Mac OS X in Windows

engadget - Google ni nikoli poizkušal preprečiti namestitev drugih operacijskih sistemov na prihajajoči prenosnik Cr-48, ki je sicer prvenstveno namenjen poganjanju Chrome OS, tako da ni presenetljivo, da nanj nameščajo vse mogoče. Posebej aktivno izvirnosti Google ni reklamiral, a to ni zmedlo nadebudnih računalničarjev, da ne bi poizkusili in uspeli na Cr-48 namestiti različne sisteme.

Najprej so nanj uspeli namestiti Ubuntu, sedaj pa še Windows in Mac OS X. Vse skupaj je nekolikanj bolj zamotano kakor namestitev Ubuntuja, a je mogoča. Potrebno bo posodobiti BIOS, tako da postopek ni priporočljiv za začetnike, a ti se za tovrstne akrobacije tako ali tako ne zanimajo.

19 komentarjev

Apple toži HTC zaradi Androida

TechCrunch - Apple je vložil tožbo zoper tajvanskega proizvajalca telefonov HTC, v kateri mu očita kršenje 20 patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik, arhitekturo in strojno opremo v iPhonu. V izjavi za javnost je Applov šef Steve Jobs dejal, da lahko bodisi sedijo križem rok in opazujejo krajo intelektualne lastnine bodisi nekaj ukrenejo. Konkurenca je zdrava, dodaja, a tekmeci morajo razviti svojo tehnologije, ne pa si prisvojiti dela drugih.

Kot je bilo slutiti že ob objavi izjave za javnost, čeprav to ni eksplicitno pisalo, gre Applu v nos Android. Kasneje so vloženi dokumenti našli pot na splet in v pritožbi so celo navedli, kateri telefoni kršijo največ patentov - Nexus One, Magic/myTouch 3G, Dream/G1, Hero in Droid Eris. S to potezo poskuša Apple ustrašiti vse razvijalce androidnih telefonov. Zanimivo je, da je Apple pritožbo proti HTC-ju vložil tako pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) kot tudi tožbo na sodišču v Delawaru. ITC ne more dosoditi odškodnine, lahko le...

37 komentarjev

Zaslonska tipkovnica s povratno informacijo

izboklinice, ki bi se pojavile na zaslonu

vir: AppleInsider
AppleInsider - En mesec pred potencialno Applovo prireditvijo, na kateri praktično ves svet pričakuje predstavitev 7 oz. 10 palčnega tabličnega računalnika brez tipkovnice, se je izkazalo, da so pri Applu vložili patent za virtualno tipkovnico, ki med tipkanjem daje povratne informacije. Patentna aplikacija z naslovom Keystroke Tactility Arrangement on a Smooth Touch Surface opisuje poseben okvir pod zaslonom, ki bi se v tipkarskem načinu (ko bi bila aktivna zaslonska tipkovnica) dvignil in na površini zaslona povzročil izbokline, na vsaki črki svojo oz. okvirčke okrog črk. Izboklinice bi seveda lahko vgradili na površino zaslona, a bi le-te motile uporabo naprave, ko tipkanje ne bi bilo potrebno, npr. pri brskanju po spletu. Patentna aplikacija sicer opisuje tudi drugi način, kjer bi se pod zaslonom skrival podoben okvir okrog črk, s tem da bi tokrat vplival na pritisk....

13 komentarjev

Psystar še ni za odmet

ComputerWorld - Apple jo je resda pošteno zagodel Psystarju, ko je dobil tožbo, s katero mora Psystar v najkrajšem možnem času prenehati prodajati praktično vse svoje izdelke (torej pohekane računalnike s prednaloženim Mac OS X), ni pa to še dokončni konec podjetja. Na spletu so sicer kmalu namnožile novice, da je Psystar šel rakom žvižgat. Ugasnila je namreč njihova spletna stran, njihov odvetnik pa je dejal, da bodo zaključili vse stvari kmalu in da ne bodo več poslovali, prav tako naj bi odpustili vseh osem zaposlenih.

Feniks ni bil dolgo mrtev. Podjetje namreč trdi, da so izjave njihovih zastopnikov napačno citirali in da še niso rekli zadnje besede. Spletna stran je že nazaj, čeprav na njej ni moč...

0 komentarjev

Apple iztožil Psystar

CNet - Psystar je šel Applu kar precej v nos, saj je izdal orodje, ki je omogočalo namestitev Mac OS X na navadne računalnike. Apple je Psystar zaradi tega tožil in po 17 mesecih pravdanja svoje tudi dosegel. Ameriško sodišče v Kaliforniji je odobrilo Applovo zahtevo in Psystarju prepovedalo:
  • kopiranje, prodajanje in distribucijo izvedenih izdelkov iz Mac OS X brez Applove odobritve;
  • namerno vzpodbujanje ali pomaganje tretjim osebam kršiti Applove patente;
  • obhajanje tehnoloških sredstev, ki jih Apple uporablja za preprečevanje poganjanja Mac OS X na drugih računalnikih
  • igranje kakršnekoli vloge pri pripravi izdelkov, ki so namenjeni obitju Applovih metod za nadzor Mac OS X
  • početje česarkoli, kar bi skušalo obiti pravice, ki jih ima Apple na Mac OS X.
Psystar ima sedaj do konca koledarskega leta časa, da stori zahtevano, pri čemer sodišče od njega pričakuje, da to opravi v najkrajšem možnem času.

To pa še ne pomeni, da je Psystar dokončno odžvižgal svoje. Prepoved se namreč ne nanaša na...

30 komentarjev

Psystar izgubil tožbo, Apple deloma onemogočil Hackintoshe

Eden izmed sistemov Psystar

vir: TG Daily
TG Daily - Apple je po javni predstavitvi Psystarjevega orodja, ki omogoča namestitev OS Xa na katerikoli računalnik, omenjeno podjetje seveda takoj tožil. Bolj ali manj jasno je bilo, da Psystar praktično nima možnosti za zmago, kar je potrdilo tudi sodišče v severni Kaliforniji pod vodstvom sodnika Williama Alsupa. Čeprav so se predstavniki Psystarja branili, da so preprosto osvobodili operacijski sistem spon enega proizvajalca strojne opreme ter da gre za t.i. fair use, so na sodišču to gladko zavrnili, saj Psystar ni izpolnjeval nobenega od štirih pogojev, ki so potrebni za pravično uporabo.

Glavni razlogi za obtožbo so zamenjava bootloaderja, ki je omogočil poganjanje na strojni opremi, ki ni Applova, odstranjevanje Applovih...

87 komentarjev

Psystar predstavil orodje za nameščanje OS X

Rebel EFI

vir: engadget
engadget - Psystar je sprožil precej zanimanja s svojimi običajnimi računalnikih, na katerih je tekel Applov OS X. Zdaj so se orodje, ki namestitev OS Xa omogoči za vsak računalnik, odločili predstaviti javnosti. Rebel EFI, kot se program imenuje, sicer pride z nekaj omejitvami, saj v kategorijo vsakega računalnika spadajo le tisti, v katerih se nahaja procesor iz serije Core 2, Core i7 oz. Xeon, kjer je slednji najnovejši, Nehalem primerek.

Demonstracijska različica programa je seveda zastonj, a ponuja delovanje z omejenimi funkcijami za le dve uri. Polna različica bo stala 90 dolarjev, medtem ko jo prav zdaj lahko kupite po promocijski ceni $50. S...

27 komentarjev

Izšel Safari 3.2

Apple - Apple je včeraj izdal novo različico svojega spletnega brskalnika, Safari 3.2. V njej je zakrpal ducat varnostnih pomanjkljivosti, zato Apple svetuje, da novo verzijo obravnavajo kot kritični varnostni popravek in namestijo vsi uporabniki Safarija. Na voljo je za operacijske sisteme Windows XP, Vista, Mac OS X 10.5 Leopard in Mac OS X 10.4 Tiger. Seznam popravkov in izboljšav je na Applovih straneh. Klik!

8 komentarjev

Apple: glasba je najpomembnejša za nas

OSNews - Rob Schoeben, podpredsednik Applovega oddelka za marketing programov, je za Reuters izjavil, da je glasba na vrhu prioritetnega seznamu podjetja. Dodal je še, da želi biti Apple soudeležen v glasbeni evoluciji na sploh, kar jim po velikem uspehu z iPodom in iTunesom zaenkrat zelo dobro uspeva. Apple sicer že od začetka štejemo med podjetja, ki izdelujejo predvsem strojno opremo, vendar pa je Mac OS X tako močno zaznamoval njihovo zgodovino in celostno podobo, da se sliši skoraj grozovito, da bo v prihodnje morda le še platforma za distribucijo glasbe.

Čaka Mac OS X podobna usoda, kot je doletela BeOS?

2 komentarja

Mac OS X vs. Windows XP

XvsXP - Je Mac uporabniku prijaznejši od PCja? Je WindowseXP končno dohitel (in mogoče tudi prehitel) Mac OS X v smislu funkcionalnosti? Je Mac OS X le lep ali pa tudi dejansko uporaben operacijski sistem?

Da bi malce razjasnil potencialne negotovosti na to temo, se je Dan Pouliot odločil soočiti dotična operacijska sistema. Njegova obsežna primerjava je razčlenjena na mnoga področja, kot so uporabnost sistemskih orodij, mreženje, tipkovnica in njene bližnjice, 'the Dock vs. the Taskbar', iskalnik, pomoč in podpora ter še marsikaj.

Mogoče vas zanima, kateri je potemtakem boljši - presodite sami. [:)]

26 komentarjev

Apple proti MSjevi poravnavi v programski opremi

ZDNet - Na ZDNetu sem zasledil zanimiv članek o miljardo dolarjev vredni poravnavi, o kateri se je pred časom razpisal že vrli minmax. Tokrat se je oglasil Apple, ki ostro nasprotuje Microsoftovemu predlogu, da bi polovico poravnal v denarju, polovico pa v obliki programske opreme. Bistvo tega je, da ima Apple v čezlužnih šolah, za razliko od tostranih (še posebej slovenskih :]), ogromen delež svoje opreme. Če pa bi šole ne dobile opreme, ampak raje denar, bi se lahko odločale o investicijah -- pač v Microsoftovo, Appleovo ali katerokoli drugo opremo. Jasno, vsi vidimo, kam Apple taco moli... V članku je zapisanih nemalo mnenj različnih strani, tako da ogled priporočam. Klik!.

9 komentarjev

Mac OS X 10.1

The Register - Ta operacijski sistem, ki je namenjen Apple računalnikom je sicer blazno barvit in na pogled zelo lep, vendar ima tudi svoje muhe. Do nedavnega je bil eden izmed problemov Mac OS-a počasnost, vendar je po nekaterih poročilih tudi ta težava odpravljena. Že nekaj časa krožijo okoli tri Puma nadgradnje, ki star operacijski sistem nadgradijo na Mac OS X verzije 10.1. Od povsod prihajajo poročila, da so marsikateri programi postali bolj poskočni, Quake (gotovo trojka) pa je bil na isti strojni opremi deležen 12 do 26 % več sličic na sekundo (FPS). Applovi lastniki se lahko upravičeno veselijo. Več tukaj.

4 komentarji

Konec Kocke?

vir: Guru 3D
Guru 3D - Applov Cube računalnik se že nakej časa ni dalo dobiti pri distributerjih. Ljudje so že takoj začeli špekulirati, da je nekaj narobe. In očitno je nekaj tudi bilo in je.
Apple je, neuradno, prenehal s proizvodnjo Cube računalnikov. Razlog je očiten; slaba prodaja. V četrti četrtini lanskega leta (oktober, november, december 2000) je Apple prodal 29000 teh kockastih škatel. Prvo četrtino letošnjega leta (januar, februar, marec 2001) je...

0 komentarjev

OS death mach

Slashdot - Na CNETu so opravili primerjavo med Mac OS X in Microsoft Windows 2000 (beseda "death mach" je tukaj povsem na mestu). Skratka v tem testu so obdelali oba operacijska sistema od inštalacije, preko vmesnika, do podpore za internet. Zmagovalec testa: testerji so izbrali Mac OS X. Zakaj, si preberite v testu. Za naše razmere pa je zmagovalec testa Windows 2000 (predvsem zaradi tega, ker pri nas Appli niso ravno množično razširjeni).

3 komentarji