»

Photoshop prihaja na Chromebooke

Photoshop na Chromebook Pixel

vir: Google
Google - Kot kaže bo na Chromebookih, večinoma cenovno ugodnih prenosnikih, na katerih teče ChromeOS, mogoče poganjati Adobov Photoshop. Ta za retuširanje slik najbolj poznan program bo na Chromebookih sicer na voljo v precej omejenem obsegu, saj so na Adobovih strežnikih zaenkrat na voljo le predprijave, kjer bodo prve odobrene šele čez tri do štiri tedne, obenem pa so sprva na voljo le za severno-ameriške študentske uporabnike Adobovih oblačnih storitev Creative Cloud. Ti bodo dobili polno zmogljiv Photoshop, ki bo tekel v oblaku, ter bo, zaradi relativno majhne shrambe v Chromebookih, vse datoteke shranjeval neposredno na Googlov oblak Drive in jih od tam tudi nalagal. Ker bo sam program prav tako tekel v...

30 komentarjev

Google predstavil Android 4.3, sveža Nexus 7, Q

Sundar Pichai.

vir: CNET
CNET - Googlov Android/Chrome/Apps šefe Sundar Pichai je danes - kot že najavljeno - predstavil svežo verzijo Androida - 4.3. Novosti niso posebej velike. Napravo bo zdaj lahko uporabljalo več uporabnikov hkrati, vsak s svojim profilom, mulčevega pa boste lahko omejili (mu prepovedali in-app nakupe, po zgledu Microsofta). OpenGL ES 3.0 bo znal izkoristiti novejše mobilne grafične čipe, kar so ponazorili z ličnim demom s popularnim Unity game engine. Podobno kot pri Oknih 8.1 je zdaj na voljo tudi polnovredni e-Book oz. video DRM, kar se že pozna: ameriški uporabniki bodo lahko uporabljali Netflix v HD različici, študentarija pa si bo lahko izposojala oz. kupovala učbenike. Sproti so še malo popravili Blootooth, ter dodali še 5...

89 komentarjev

Zmanjkalo Cr-48

engadget - Googlu je zmanjkalo prenosnikov Cr-48 z operacijskim sistemom Chrome OS in nič ne kaže, da bi naročili nove primerke. Bilo naj bi jih 60.000, a so od lanskega decembra do danes razdelili vse. Nekaj jih je šlo za zaposlene, drugi za javno promocijo. Tako je povedal Sundar Pichai iz Googla, ki je hkrati potrdil, da bodo nove naprave s Chrome OS na voljo poleti. To ne bodo Cr-48, ampak druge mobilne naprave iz Acerja in Samsunga, kasneje pa še izpod rok ostalih proizvajalcev. Več bomo izvedeli maja na Google I/O.

10 komentarjev

Googlova uganka v videu za Chrome rešena

Slo-Tech - Ko je Google predstavil nov operacijski sistem Chrome OS in prenosnik Cr-48, ki sodi zraven, so pripravili tudi zelo zabaven videoposnetek. Z njim so poizkušali prikazati uporabnost shranjevanja podatkov v oblaku, saj na posnetku razbijejo štiri prenosnike (pri snemanju so jih vsega skupaj 25). V enem izmed kadrov je na tabli napisana matematična enačba, ki seveda pri Googlu, ki ničesar ne prepušča naključju, ne more biti nesmiselna.

In res, trajalo je manj kot 24 ur, da so jo nadebudni matematiki razvozlali. Če želite poizkusiti sami, prenehajte brati na tem mestu, nekoliko bolj leni radovedneži pa berite dalje. Ustanovitelj Jamenda Sylvain Zimmer je s svojo ekipo razvozlal sporočilo.

Če zgolj vstavimo vrednosti spremenljivk v enačbo, dobimo 4.7 . 10-27,...

38 komentarjev

Googlov operacijski sistem pozno jeseni

Google Chrome OS

Reuters - Google je na tajvanskem Computexu po tem, ko je dvignil obilo prahu z oznanilom, da ne bodo več uporabljali Microsoftovih operacijskih sistemov, vendarle nadel tudi nekoliko podrobnejšo časovnico svojemu hišnemu operacijskemu sistemu Google Chrome OS. Njihov Sundar Pichai, ki je vodja projekta Chrome OS, je novinarjem povedal, da bodo netbooki in druge naprave s Chrome OS nared do pozne jeseni letos. To pomeni, da bodo ulovili božično nakupovalno sezono, kar so napovedovali že prej. Čas je kar pravšnji, saj je manija tabličnih računalnikov z iPadom na čelu nekoliko uspavala trg netbookih, ki ga bo Google poskusil...

45 komentarjev

Oblačno tiskanje v Chrome OS

Google - Google si je za svoj operacijski sistem Chrome OS zamislil nov pristop k tiskanju dokumentov na oblačen način. Ideja je preprosta: z razširjanjem oblačnega računalništva in različnih mobilnih naprav imajo uporabniki dostop do osebnih dokumentov prek različnih naprav od vsepovsod, čemur pa tiskalniki ne sledijo. Ti za svoje delovanje še vedno potrebujejo lokalne gonilnike, njihov razvoj za vse kombinacije operacijskega sistema in strojne opreme pa ni izvedljivo. Kljub temu bi bilo lepo, če bi lahko tiskali z vsake naprave.

Zakaj pa ne, so rekli v Googlu. V Chrome OS so vse aplikacije spletne aplikacije, zato lahko na enak način upravljamo tudi s tiskanjem. Google Cloud Print je storitev, ki uporabi oblak, ker je to skupna točka vseh naprav, da omogoči tiskanje z vseh naprav. Namesto lokalnega sistema se aplikacije naslonijo na...

8 komentarjev

Začenja se pêti The Underhanded C Contest

Slashdot - Izšel je razpis za 5. The Underhanded C Contest, kjer vsako leto izbirajo najboljše napisano C-jevsko kodo, ki je videti nedolžno, a po potrebi izvede kakšno zlo dejanje. Pri tekmovanju ne gre za pisanje težko razumljive, kriptične kode, ki je ne razume niti sam pisec, marveč za lično oblikovano, lepo zakomentirano in karseda preprosto kodo, ki ne deluje, kakor bi pričakovali na prvi pogled.

Letošnji scenarij je takle. Letalska družba UCK Air želi program, ki sortira prtljago in jo razporeja na ustrezna letala. To mora početi tudi prijavljena koda, le da mora imeti v drobovju zamaskirano funkcijo, ki naključno izgubi kos prtljage, če uslužbenec pri oddaji vtipka ustrezno besedilo.

Lanski problem je bilo pisanje algoritma za počrnitev dela slike (redaction), pri čemer pa prekriti piksli niso bili izgubljeni, marveč se jih je dalo nekako oživiti. Rok za oddajo novega projekta se izteče 1. marca 2010, zmagovalec pa prejme bon v vrednosti 100 dolarjev. Slashdot.

2 komentarja

Google pripravil svoj DNS strežnik

vir: Google
Google - Google si že nekaj časa želi pohitriti nalaganje in uporabo spletnih strani, na kar ciljajo tudi z nekaterimi že predstavljenimi projekti. Najbolj očiten je njihov brskalnik, Google Chrome, za razvoj katerega so se odločili, ker so menili, da drugi brskalniki ne zmorejo prikazovati Javascript vsebin (le-te so močno zastopana v Googlovih aplikacijah) dovolj hitro. Drug primer je bila najava novega spletnega protokola, SPDY, ki naj bi deloval ob protokolu HTTP ter omogočal hitrejše nalaganje spletnih strani. S pohitritvijo nalaganja strani v mislih so zdaj predstavili še tretjo rešitev, svoj javni strežnik DNS.

Prav DNS strežniki so tisti, ki našim brskalnikom povejo, na...

22 komentarjev

ChromeOS: V prihodnosti ni prostora za diske

Wired News - Google je včeraj predstavil nekaj svojih zamisli, kakšen bo njihov operacijski sistem ChromeOS in kaj bo omogočal. Sundar Pichai iz Googla razlaga, da si želijo uporabnike razveseliti s skoraj trenutnim vklopom, ki bi trajal največ sedem sekund, tako da bi se računalnik vključil tako hitro kot televizor. To bodo dosegli z odstranitvijo diskov iz naprav, ki bodo poganjale ChromeOS. Namreč, tega operacijskega sistema Google ne bo prosto delil po spletu, marveč ga bo moč dobiti le z nakupom naprav proizvajalcev, ki bodo z Googlom sodelovali. ChromeOS ne bo tekel na klasičnih netbookih, ampak nekoliko večjih s tipkovnicami polne velikosti, trackpadi in normalno velikimi zasloni.

Ker te naprave ne bodo imele trdih diskov, bodo nujne podatke...

158 komentarjev

Mozilla je na razpotju

CNet - CNET ima zelo zanimiv intervju z Johnom Lillyjem, ki govori o razpotju, na katerem se je trenutno znašla Mozilla Firefox, in kako naprej. Lilly je zaposlen v Mozilla Corporation od leta 2005, lani pa je postal izvršni direktor. Danes njihov brskalnik uporablja že četrtina brskalcev po spletu, za nadaljnjo rast tržnega deleža pa se morajo prilagoditi tudi povprečnim uporabnikom. In tu leži izziv za prihodnost, pravi Lilly, saj morajo hkrati ugoditi nezahtevnim in neveščim uporabnikom ter hkrati zadovoljiti tehnično dobro podkovano manjšino in razvijalce. Lilly priznava, da so do izida Chroma živeli v zamaknjenosti, ki jo je Google siloma pretrgal in jim pokazal, da v poslu ni spanja na lovorikah.

Kot pravi, je Google precej svojstven tekmec. Microsoft in Apple imata svoja brskalnika in operacijski sistem, medtem ko je Google bolj spletno orientirano podjetje. Njihov poligon je internet, kjer Chrome odlično deluje z njihovimi spletnimi servisi, vedno bolj pa do izraza prihaja še...

37 komentarjev

Google predstavil sodelujoče pri Chrome OS, ušle prve slike bete

vir: engadget
engadget - Čeprav je do izida Chrome OS še vsaj eno leto (izide v drugi polovici leta 2010), to ni ustavilo Googla pri poimenovanju prvih družb, ki sodelujejo oz. pomagajo pri projektu. Vključeni so proizvajalci računalnikov, procesorjev in programske opreme. Slednji je sicer le en, Adobe, a to pomeni, da je podpora za Flash praktično zagotovljena. Med proizvajalci čipov so Freescale, Qualcomm in Texas Instruments, ki jim je skupna proizvodnja procesorjev, ki temeljijo na arhitekturi ARM. Tukaj se seveda najbolj pogreša Intel, a z razširjenostjo sistemov z Atom procesorji in dobro podporo x86 arhitekturi Linuxa to verjetno ni težava.

Med proizvajalci računalnikov bodo na pomoč priskočili HP, Acer, Asus in...

332 komentarjev

Google namerava izdati lasten operacijski sistem

Sundar Pichai, podpredsednik razvoja produktov med najavo Chrome OS

vir: New York Times
New York Times - Google, za katerega se je dolgo govorilo, da bo izdal lasten operacijski sistem, je danes tudi uradno objavil takšno vest. Nič kaj presenetljivo bo operacijski sistem temeljil izključno na brskalniku Chrome, tako da bo vsaj na začetku Chrome OS primarno namenjen netbook-om, si pa kasneje obetajo razširitev tudi na preostali trg. Google bi naj delal skupaj z več OEM partnerji, tako da naj bi prve netbook-e z Chrome OS ugledali že v drugi polovici leta...

97 komentarjev

Chrome za Linux in Mac OS X

Google Chrome

vir: Slashdot
Slashdot - Od včeraj so na voljo prve različice brskalnika Google Chrome za Linux in Mac OS X. Selitev brskalnika na ti dve platformi je trenutno sicer še vedno v zgodnji fazi in tako še ni primeren za vsakdanjo uporabo. Če pa koga hudo mika, si lahko razvojne verzije Chroma pretoči s strani za razvijalce.

Pogumni se bodo morali spopasti z nedelovanje videa na straneh, kot je YouTube, nedelujočimi nastavitvami in tiskanjem. Pri Googlu še posebej poudarjajo, da zaenkrat te različice Chroma niso niti v alfa fazi in naj jih uporabniki ne prenešajo, če se nočejo spustiti v vode nedokončane, nepredvidljive in do domačih živali nevarne kode. Opozorila in manjkajoče funkcije si...

11 komentarjev

Google Chrome gre na televizijo

Slashdot - Po tem, ko se je na japonskem Googlu pojavil kratek (reklamni) video Googlovega spletnega brskalnika Chrome, so dobili ogromno pozitivnega odziva. Zato so se pri Googlu odločili, da bodo začeli reklamno kampanjo tudi na televizijskih zaslonih. Po pogovrih s TV marketinškim oddelkom so našli skupni jezik za čimboljšo predstavitev prednosti Chrome-a, ta vikend pa se je začelo testno predvajanje oglasov na nekaterih televizijskih mrežah. Če bo odziv oziroma dvig popularnosti brskalnika dovoljšen, bodo verjetno sprožili precej bolj obširno kampanjo. V vsakem primeru pa je ogled 11 kratkih oglasov za Google Chrome skoraj obvezen, oglašujejo pa jih tudi na strani The New York Times. Klik!



Googlovi oglasi imajo celo svoje oglase!

12 komentarjev