»

Ponujamo zaposlitev: C++ razvijalec/ka za inteligentne vizualne sisteme @ Kolektor Digital

V Laboratoriju za inteligentne vizualne sisteme, ki deluje pod okriljem Kolektor Digital, iščemo motivirane C++ razvijalke in razvijalce, ki bi se nam želeli pridružiti pri razvoju najsodobnejše programske opreme na področju računalniškega vida, robotike in umetne inteligence v tovarnah prihodnosti. Naše rešitve tvorijo medsebojno povezan ekosistem, ki iz vizualnih podatkov samodejno pridobiva informacije in omogoča sprejemanje odločitev oz. ukrepanje v realnem času.

Preberi več »

Tudi Facebook v boj z Applovim oderuštvom?

Izginula napisa v Applovi in Googlovi tržnici. Vir: Facebook

Reuters - Potem ko so pri podjetju Epic nedavno začeli vojno z Applom zaradi višine provizij pri nakupih prek njihove tržnice, je zdaj na njihovo stran kot kaže stopil še Facebook. Njihova nova funkcionalnost, nekakšen napovednik spletnih dogodkov, namreč omogoča tudi nakup vstopnic. Z njim so želeli podjetjem, influencerjem in drugim omogočiti prirejanje plačljivih spletnih dogodkov, da bi si s tem nekoliko povrnili izpad dohodkov zaradi pandemije COVID-19.

A kot je znano, si Apple brezsramno odreže 30 % marže, tudi ko gre za nakupe v samih aplikacijah, zato so pri Facebooku želeli uporabnike pri nakupu vstopnic o tem obvestiti. Apple jim je to preprečil, sporočilo so morali odstraniti. Apple pri tem citira pravila App Stora, ki pravijo, da razvijalci ne smejo objavljati za uporabnike nepomembnih sporočil. Mimogrede, na Googlovi tržnici Play je Facebook želel objaviti sporočilo, da si sami ob nakupu ne jemljejo provizije, a se to tudi tam ne prikazuje.

Pri Facebooku še pravijo, da so z...

77 komentarjev

Na Steamu odslej naprodaj tudi programi

V Steamu vas čaka nova rubrika: programi.

vir: Steam
The Verge - S slabim mesecem zamude je Valve sinoči pričel s prodajo računalniških programov preko svoje distribucijske platfome Steam. Za začetek ponujajo 6 naslovov: risarski program ArtRage Studio Pro, urejevalnik fotografij CameraBag 2, okolje za razvoj iger GameMaker: Studio, 3D modeler 3D-Coat, ter dve različici 3DMark-a: Vantage in 11. Ta teden so vsi na voljo z 10% popusta.

Novi naslovi - zlasti multimedijski programi, zgleda, - naj bi prišli kmalu, skozi iniciativo Steam Greenlight. Greenlight je njihova različica verifikacijskega procesa za umestitev v trgovino. Za razliko od App Stora oz. Windows (RT) Stora, kjer morajo...

6 komentarjev

Znane podrobnosti o Windows Store

Torkova predstavitev Windows Store

Wired News - Avgusta je postalo jasno, da bo imela prihajajoča verzija operacijskega sistema Windows 8 vgrajeno trgovino aplikacij (App Store), a takrat še ni bilo znanih nobenih podrobnosti. Špekulacij je bilo mnogo, predvsem ali bo bolj podobna odprtemu Androidnemu modeli ali strogo nadzorovanemu Applovemu. V torek je Microsoft predstavil detajle o Windows Storu, ki kažejo, da bomo dobili nekakšen hibrid med konkurentoma (uradna najava).

Beta verzija novega Windows Store bo na voljo februarja, po pričakovanjih hkrati z beta verzijo Windows 8. V beta verziji bodo na voljo le brezplačne aplikacije vabljenih avtorjev, kasneje pa se bo to spremenilo. Microsoft je potrdil, da se bodo prihodki od prodaje aplikacij delili v razmerju 70 odstotkov avtorju in 30 odstotku Microsoftu, medtem ko se pri Applu delijo v...

31 komentarjev

Apple dovolil pisanje aplikacij v Flashu

CNet - Apple je aprila letos postavil nova pravila za razvijalce aplikacij, v katerih je zapisal, da morajo biti aplikacije napisane izključno v jezikih, ki jih je Apple odobril (Objective-C, C, C++ ali JavaScript). To je ujezilo Adobe, ki je bil izdal Adobe Packager for iPhone prav za enostavno prevajanje aplikacij v Flashu v nativno kodo za iPhone. Te dni si je Apple premislil.

Po novih pogojih uporabe lahko pisci uporabljajo katerokoli orodje za pisanje aplikacij, Apple pa bo objavil še App Store Review Guidelines, kjer so zapisali točke, ki jim morajo ustrezati aplikacije, da so sprejete v App Store. In v teh si je Apple še vedno pridržal dovolj vzvodov, da ne objavi tistih, ki jih ne mara (npr. Če aplikacije ne počenja nečesa uporabnega ali nudi zabave, ne bo nujno odobrena, saj imajo veliko resnih razvijalcev, ki v druži svojih aplikacij ne želijo amaterskih izdelkov).

V pogojih uporabe so sicer spremenili točke 3.3.1 (aplikacije lahko uporabljajo le dokumentirane API-je na način,...

17 komentarjev

Alternativni načini upravljanja iger na GDC 2010

Heise - Ta konec tedna se je v San Franciscu sklenila Game Developers Conference, kjer so podjetja kazala obrise prihodnosti pri upravljanju videoiger. Obširno smo se razpisali o Sonyjevem PlayStation Move, a to ni bila edina nova zamisel na konferenci. Poglejmo si še ostale.

Mokre sanje vseh igralcev je seveda upravljanje z mislimi, čemur se proizvajalci sramežljivo bližajo. Neurosky je izdelal poceni sistem in k sodelovanju pritegnil podjetje Mattel z Mindflexom. Za 200 dolarjev so izdelali primitiven vmesnik med možgani in računalnikom v obliki slušalk s štirimi elektronskimi senzorji, ki zaznavajo alfa (8-13 Hz) in gama (nad 30 Hz) možganske valove. Cilj je doseči stanje maksimalne...

5 komentarjev

Unreal Engine 3 na iPhone in iPod Touch

vir: AnandTech
AnandTech - Kljub večinoma neoptimiziranim in hroščatim predelavam iger za računalnike, prvotno namenjene konzolam, imamo igralci na osebnih računalnikih še vedno nekatere bisere, kjer razvijalci svoje pogone dejansko dodelajo in omogočijo gladko igranje na širokem spektru konfiguracij. Mednje spadata npr. Valve (s svojim Source pogonom) ter Epic Games, ki stoji za Unreal Engine, trenutno v različici 3. Fleksibilnost slednjega dobro pokaže dejstvo, da je razvijalcem pogon uspelo v delovanje spraviti celo na iPhone 3GS in iPod Touch 3. generacije.



Pogon, ki za delovanje zahteva OpenGL ES 2.0, je zaenkrat zgolj tehnološka demonstracija, ki uporablja nekoliko predelano mapo iz Unreal Tournament. Ubijanje enega sovražnika, ki se nato...

13 komentarjev

Apple pripravlja univerzalni dock, 'garancijsko nalepko'

vir: engadget
engadget - V kratkem lastniki iPodov, sploh tisti ki jih pogosto menjavate, morda ne boste potrebovali vsakič drugega docka, v katerega daste svojega elektronskega spremljevalca polniti oz. pariti z računalnikom. Apple je namreč vložil patent, v katerem opisujejo prilagodljiv dock. Le-ta bi bil sestavljen iz materiala, podobnega gobi oz. plastelinu, kar bi mu omogočalo, da bi se prilagodil obliki naprave, ki bi jo želeli napolniti oz. spariti. Za večkratno uporabo bi si obliko seveda zapomnil, s pritiskom na gumb pa bi se resetiral in se s tem pripravil na parjenje z...

21 komentarjev

Apple odobril politično aplikacijo, izgublja razvijalce

Karikiran John McCain s svojimi kontakti

vir: CNet
CNet - Prejšnji teden je v javnosti ponovno završalo, ker je Apple z dokaj slabim razlogom zavrnil umestitev aplikacije v App Store za iPod Touch in iPhone. Vest se je razširila zahvaljujoč avtorju aplikacije, ki je o tem napisal prispevek na svoj blog ter v njem tudi citiral del Applovega sporočila, ki je vključeval uradni razlog za zavrnitev.

Aplikacija, ki je poleg vseh kontaktnih poti za 540...

17 komentarjev

Stanford ponuja brezplačne tečaje programiranja aplikacij za iPhone

engadget - Ameriški Stanford po novem ponuja tečaje razvoja aplikacij za iPhone. Posebnost je, da so predavanja na voljo brezplačno komurkoli preko Stanfordovega iTunes kanala. Če se želite učiti programiranja za iPhone pa boste potrebovali nekaj predznanja o objektnem programiranju, dostop do Maca z Intelovim procesorjem ter poznavanje programskega jezika C. Prvega izmed predavanj, ki je že na voljo za ogled vodita dva izmed Applovih programerjev, kmalu pa bo sledilo še več predavanj, ki jih bodo vodili različni Applovi strokovnjaki. Če imate potrebno znanje in opremo, ter želite razvijati aplikacije za iPhone pa le brž odklikajte na spletno stran po prvo lekcijo.

2 komentarja

Apple predstavil iPhoneOS 3.0

Slashdot - Apple je sinoči le obelodanil novo verzijo operacijskega sistema za svoj iPhone. Natančen zapisnik celotnega dogodka v Cupertinu imajo na MacWorld, mi pa si poglejmo bistveno. Namreč, kaj je Apple novega dodal v tretjo verzijo sistema za iPhone.

Funkcija kopiraj-izreži-prilepi je končno dostopna v vseh aplikacijah, kar bo gotovo olajšalo rokovanje z napravo. Vgradili so še iskanje po celotni vsebini iPhona, ležečo tipkovnico (landscape keyboard), podporo za MMS in glasovne opomnike (voice memo). Razvijalci bodo veseli zmožnosti nakupovanja v aplikacijah, kar bo prišlo prav za razne plačljive nadgradnje, razširitve in podobno, povezljivosti s soležniki (peer-to-peer) prek Bluetootha ter dostopa do strojne opreme prek dock priključka in Bluetootha. Razvijalska beta je izšla zdaj, končni uporabniki pa bodo prejeli novo verzijo poleti - lastniki telefonov 3G brezplačno, za iPod Touch pa bo stala 10 dolarjev.

49 komentarjev

Pojavljajo se sivi konkurentje App Storu

CNet - Bilo je samo vprašanje časa, kdaj se bodo na spletu pojavila konkurenca Applovi e-trgovini, ki prodaja aplikacije za iPhone. Tako naj bi se naslednji petek na internet podala stran z imenom Cydia Store, ki bo prodajala aplikacije, ki na uradni Applovi tržnici niso na voljo. Da bodo te delovale na iPhonu, bodo morali uporabniki najprej namestiti posebno programsko opremo, ki bo njihov telefon prilagodila tudi nepodprtim programom (jailbreaking). Podobne načrte imajo tudi avtorji strani Rock Your Phone, ki naj bi se prav tako kmalu pojavila na spletu.

Pojavljanje takšnih strani sploh ni nikakršno presenečenje, saj je Applu z App Store padla sekira v med. S 30-odstotno maržo, ki jo poberejo pri prodaji vsake aplikacije, naj bi lani prodali za 150 milijonov dolarjev aplikacij, letos pa naj bi se ta številka povzpela na 800 milijonov, pravijo poznavalci, medtem ko Apple ni želel komentirati teh navedb. Poleg je Apple tudi zelo izbirčen, saj na stran še zdaleč ne pripusti vseh...

5 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Opravičilo za včeraj

Jaz - Sorry za izostanek novic z moje strani včeraj, folkeci. Ne, nisem si vzel prostega dne, ampak sem celi božji dan imel težave s povezovanjem na internet ( oziroma sploh ni šlo... ). Danes bomo torej za novičke poskrbel jaz, pa še kakšen člančič boste najverjetneje ugledali [:)].

4 komentarji