»

EU napoveduje kazni za ponudnike, ki ne bodo brisali terorističnih vsebin

vir: The Verge
The Verge - Unija namreč pripravlja sprejem novih predpisov, ki bi storitvam, kot so YouTube in družabna omrežja, naložila da v eni uri odstranijo teroristično propagando s svojih platform. V nasprotnem primeru jih čaka denarna kazen. Bruselj je namreč že letos marca v posebnem priporočilu za države članice in podjetja, ki jih to zadeva, zahteval odločnejši pristop do takih pojavov in že tedaj predpisal 60 minutni rok za odstranitev takih vsebin. A kot rečeno, je tedaj šlo zgolj za nekakšno priporočilo, ki pa rezultata ni obrodilo, zato so evropski uradniki očitno s korenčka prešli na palico.

Bolj trde prijeme je v današnjem pogovoru za Financial Times - članek je žal plačljiv - napovedal evropski...

81 komentarjev

Evropski parlament za izdelke z daljšo življenjsko dobo

Evropski parlament - Poslanci Evropskega parlamenta so se na plenarnem zasedanju zavzeli za izdelke z daljšo življenjsko dobo, ki jih bodo kupci laže popravljali sami. Zaradi tega so apelirali na Evropsko komisijo, države članice in same proizvajalce, naj izvedejo ustrezne ukrepe, ki bodo to zagotovili. Resolucijo, ki opisuje predlagane ukrepe, so sprejeli s 662 glasovi za in 32 proti.

Nobena skrivnost ni, da znajo proizvajalci dandanes zelo natančno izračunati, koliko časa bo v povprečju posamezen izdelek deloval. Kakovost v proizvodnji tako prilagodijo zahtevani garancijski dobi. Pri vezanju rok potrošnikom gredo še dlje in rezultat so izdelki, kakršen je Microsoft Surface Laptop. Tega ne moremo niti odpreti, kaj šele zamenjati kakšne...

202 komentarja

EU sprejela dogovor o prenosljivosti digitalnih vsebin

Europa.eu - Evropska komisija, Evropski parlament in predstavniki držav članic so včeraj sprejeli prvi dogovor o modernizaciji evropske zakonodaje o avtorskih pravicah, s katero želijo udejanjiti načela enotnega digitalnega trga. Trenutno je namreč evropski trg preveč razdeljen, saj digitalnih vsebin še ni mogoče na enak način kupovati v vseh državah članicah. EU si je že pred dvema letoma s strategijo za enoten digitalni trg kot cilj postavila trge harmonizirati.

Pričujoč dogovor naslavlja najmanj sporen aspekt tega cilja, in sicer dostop do digitalnih vsebin med gostovanjem v tujini. Prenosljivost bo omogočala, da bo državljan nek države imel tudi v vseh ostalih državah dostop do enakih storitev, kadar bo potoval po njih. Ponudniki spletnih vsebin bodo upravičenost do...

136 komentarjev

EBA za višjo varnost pri internetnih plačilih v Evropi

Europa.eu - Evropski bančni organ (EBA) je minuli konec tedna pripravil nove smernice na področju varnosti internetnih plačil, ki bodo poskrbele za višjo zaščito tako kupcev kakor prodajalcev. Razlog za novosti je porast števila prevar pri poslih, ki se sklenejo prek interneta. Pričakujejo, da jih bo EU implementirala do 1. avgusta prihodnjega leta. Glavna novost je obvezna stopenjsko potrjevanje pristnosti (two-factor authentication), brez katerega so sistemi bistveno ranljivejši.

EBA je neodvisen organ EU, ki poleg ESMA (Evropski sistem za vrednostne papirje in trge), EIOPA (Evropski organ za zavarovanja in poklicne pokojnine) in ESRB (Evropsko odbor za sistemska tveganja) sodi v okvir Evropskega sistema...

5 komentarjev

Evropska komisija začela postopek proti Sloveniji zaradi neuveljavitve telekomunikacijskih direktiv

Europa.eu - Evropska komisija je včeraj sprejela odločitev, da bo na Sodišču EU sprožila postopek proti Sloveniji in še štirim državam članicam, ker v nacionalno zakonodajo še niso prenesle novih predpisov EU o telekomunikacijah. Komisija sodišču predlaga, da za vsako članico odredi globo, ki bo tekla od dneva odločitve sodišča do priglasitve ustreznih nacionalnih ukrepov. Predlagana globa, ki je odvisna od velikosti članice in resnosti kršitev, za Slovenijo znaša 13.064 evrov na dan. Še vedno se ji lahko izognemo, če bo država pravočasno sprejela novo zakonodajo, to pomeni pred dokončno odločitvijo sodišča.

Gre za leta 2009 sprejete revidirane predpise o telekomunikacijskih...

15 komentarjev

Evropski parlament potrdil predlog Gallojeve

Slo-Tech - Evropski parlament je včeraj z 328 glasovi za, 245 glasovi proti in 81 vzdržanimi glasovi potrdil poročilo, ki ga je pripravil francoska konservativka Marielle Gallo iz Evropske ljudske stranke. Kljub potrditvi poročilo ni pravno obvezujoče, marveč predstavlja zgolj stališče Evropskega parlamenta in je kot tako priporočilo za Evropsko komisijo.

Gallojeva v svojem poročilu podpira uvajanje strogih ukrepov zoper kršitelje avtorskih pravic na spletu in sprejetje mednarodnega dogovora ACTA. Čeprav poročilo ni tako strogo kakor francoski zakon HADOPI, poziva k večji zaščiti intelektualnih pravic. V njem kritizirajo tudi Evropsko komisijo, češ da nima dovolj močnega pravnega ogrodja za zaščito intelektualnih pravic. V njem je zapisano tudi, da bi morala Evropa poleg civilnih tožb za kršitev avtorskih pravic uvesti tudi kazenske sankcije. Gallojeva zaključuje, da se Parlament ne strinja s Komisijo, da je trenutno stanje na področju zaščite pravic ustrezno in da imajo avtorji na voljo...

265 komentarjev

Digitalna EU ta teden

Slo-Tech -

Na hodnikih bruseljskih palač je v tem tedni prišlo do dveh dogodkov na področju skupnega trga. Prvi je objava poročila o testiranju čezmejnih nakupov potrošnikov (besedilo v angleščini), kjer se je kot rezultat več kot 11,000 posamičnih poskusov izkazalo, da 60% vseh poskusov nakupa ni uspešnih zato, ker prodajalec ni pripravljen pošiljati artiklov v državo kupca, ali pa ni plačilo ni možno. Največja posledica, ki so jo pripisali tem oviram pa je ta, da se je v več kot polovici držav več kot polovico iskanih artiklov našlo na spletnih mestih v drugih državah za 10 in več procentov ceneje – vključno s stroški transporta. To pomeni, da marsikdaj po nepotrebnem kupujemo dražje, ravno tako pa 50% vseh artiklov sploh ni bilo možno najti znotraj trga članice, temveč samo v spletnih trgovinah druge članice. Besedilo poročila je na voljo v PDF obliki v angleščini.

Seveda to za marsikaterega izmed nas več ni novost. Je pa novost to, da očitno to ni samo težava Slovenije kot mlade, majhne...

42 komentarjev

Internet se spreminja

Slashdot - Podjetje Arbor Networks bo prihodnji teden predstavilo podrobne izsledke študije o globalnem prometu po internetu, ki so jo izvajali zadnji dve leti. V tem času so analizirali več kot 256 eksabajtov (256 . 1018 bajtov) podatkov, ki so se pretočili po infrastrukturi 110 velikih in geografsko raznolikih kabelskih operaterjev, mednarodnih hrbtenic, regionalnih omrežij in ponudnikov vsebin. Obris izsledkov, ki so ga že objavili, kaže, da se je struktura interneta v tem smislu v zadnjih petih letih drastično spremenila.

Zabeležili so upad prometa po jedru 10 do 12 omrežij tier 1, ki tvorijo hrbtenico interneta. Namesto tega se dandanes večina bajtov seli neposredno od ponudnikov vsebin do uporabniških omrežij. Poleg tega je zanimiv pojav gigantov, ki posrkajo nesorazmerno velike količine pasovne širine. Če je bila ta pred petimi leti razmeroma enakomerno razdeljena med deset tisoče strani, danes 30 največjih strani (Limelight, Facebook, Google, Microsoft itd.) ustvari tretjino vsega...

52 komentarjev

Sodišče Evropskih skupnosti dovolilo državni monopol nad športnimi stavami

Reuters - Sodišče Evropskih skupnosti je danes v postopku odločanja o predhodnem vprašanju odločilo, da določba 49. člena Pogodbe o ustanovitvi Evropske skupnosti o svobodi opravljanja storitev državam članicam ne prepoveduje omejevanja opravljanja iger na srečo preko spleta oz. spletnega dostopa iz državnega ozemlja, kar določa portugalski zakon o državnem monopolu na področju iger na srečo in stavnicah. To pomeni, da lahko posamezne države članice EU od ponudnikov dostopa do interneta zahtevajo prepoved dostopa uporabnikov do spletnih stavnic, če obstaja nevarnost kaznivih dejanj.

V postopku pred sodiščem sta si nasproti stala portugalska državna loterija Jogos Santa Casa ter Bwin in portugalska nogometna liga. Bwin in portugalska nogometna zveza sta namreč sklenila sponzorsko pogodbo, ki je vključevala reklamiranje Bwina na stadionih in internetnih straneh lige, zaradi česar ju je Santa Casa, ki ima na Portugalskem monopol nad igrami na srečo in stavnicami, kaznovala z vsakega po 75.000...

15 komentarjev

EU kani kaznovati Intel

Reuters - Da ne bi kdo mislil, da se Evropska komisija načrtno loteva le Microsofta, še tale novica. Pripravljajo se na boj z Intelom. Kot poroča Cnet in tudi Reuters, je Komisija oblikovala osnutek odločitve, ki Intel obtožuje kršitve protimonopolne zakonodaje, pravijo viri blizu Bruslja, kar je kasneje potrdil tudi predstavnik za stike z javnostmi. To pomeni, da bomo končno odločitev videli v prihajajočih tednih. Intel se je odzval s skopo pojasnitvijo, da je zanje vse skupaj še špekulacija, ki je ne bodo komentirali.

Evropska komisija je 500-stranski osnutek poslala vsem 27 državam članicam v proučitev, nato pa bo v približno dveh tednih sledil sestanek, kjer bodo slednje podale svoje odzive. Da bi preprečili uhajanje informacij, v osnutkih ni podatkov o višini kazni; to določijo šele po sprejemu osnutka s strani vseh držav.

0 komentarjev

EU pripravlja represivna pravila za preprečevanje piratstva

Slo-Tech - Kot poročajo na BBC, sta včeraj dva stalna odbora Evropskega parlamenta, za Notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) ter za Industrijo, raziskave in energetiko (ITRE), obravnavala osnutek pravil t.i. "telekomunikacijskega paketa" (Telecom Package oz. Telecom Framework), ki naj bi določila pravila za poenotenje zakonodaje na področju pravic potrošnikov na področju telekomunikacij na ravni celotne Evropske unije.

Osnutek pravil so pripravili z namenom poenotiti telekomunikacijski trg, kar naj bi olajšalo investicije v telekomunikacijski sektor ter poenotilo pravice potrošnikov.

Vendar pa se je v predlagani osnutek, katerega predlog je bil včeraj izglasovan, vrinilo nekaj precej nenavadnih amandmajev, na katere so pred nekaj dnevi opozorili tudi na The Open Rights Group.

Kljub temu, da so omenjena pravila namenjena poenotenju telekomunikacijskega trga, se je namreč vanje ob pomoči protipiratskih lobistov ter poslancev britanskih konzervativcev Malcolma Harbourja in Syeda Kamalla...

140 komentarjev

Evropski prometni podatki dostopni tudi ZDA

EU Observer - Kot poroča EU Observer, so si v ZDA zaželeli dostop do podatkov, ki jih bodo zaradi zahtev evropske Direktive o hrambi prometnih podatkov hranili evropski telekomunikacijski operaterji.

Drugega in tretjega marca 2006 so se namreč na Dunaju sešli predstavniki EU in ZDA, predstavniki ZDA pa so izrazili željo, da bi bili podatki, zbrani na podlagi omenjene direktive dostopni tudi njim.

Take želje pa se seveda hitro rade uresničijo. Predstavniki avtrijskega predsedstva naj bi po poročanju EU Observerja tako že izrazili mnenje, da bodo ti podatki dostopni kot katerikoli drugi na temelju obstoječih sporazumov. Trenutno so to sporazumi zgolj med posameznimi državami članicami in ZDA, ne pa tudi na ravni celotne EU. Vendar pa so predstavniki EU že dodali, da bo Evropska komisija na to temo sklicala ekspertno srečanje.

NSA se bodo torej lahko uresničile sanje: analizirala bo lahko prometne podatke Američanov in Evropejcev hkrati. In koliko milijonov Evropejcev sodeluje z Al-Kajdo?

15 komentarjev