»

ID objavil izvorno kodo Doom 3 pogona in to pod GPL 3

Doom 3 Vuvuzela mod verjetno ni več daleč.

vir: The Verge
The Verge - Po zaslugi zagnanosti Carmacka, Besseta in ostalih IDjevcev je izvorna koda za Doom 3 zdaj na voljo in to pod pristno copyleft licenco GPL v3. Priložili so še projektne datoteke za GNU/Linux (SCons), Okna (Visual Studio) in Mac (Xcode), tako da si lahko kodo ogledate, izgradite in predelate tudi sami.

Game data (mape, skini in vse ostalo) sicer ostajajo pod EULO, tako da bo za preigravanje predelav in osvežitev še vedno treba posedovati izvorno kopijo igre. Podoben dogovor je na voljo za številne znane starejše naslove, npr. EDUKE32, ki skupaj s podatki iz originalnega Duke Nukema 3D omogoča uživanje igre v višjih resolucijah.

Pri vsem skupaj je najbolj pomembno, da je koda izdana pod...

58 komentarjev

Google objavil izvorno kodo za Android 4.0.1

Slashdot - Google je s slabim letom zamude izdal izvorno kodo mobilnega operacijskega sistema Android 4.0.1 Ice Cream Sandwich, se pravi različico, ki gre v prodajo ta četrtek s Samsung Galaxy Nexusom. Potegnete si jo lahko iz njihovih GIT repositorijev (kaj je GIT?), kar vam bo pobralo približno 45 minut čas in 9.2GB diska, vsaj po naših testih. Za prevod obstaja tarča "full_maguro", ki bo vaše računalo mirno obremenila za kar nekaj ur, oz. kot se je slikovito izrazil eden od komentatorjev:


Simply put, you need to be able to run Crysis in software emulation mode to compile ICS in a short time.


Izdaja vsebuje vse nedavne spremembe Androida, vključno z različico Honeycomb (veja 3.0, uporabljana samo za tablete) in spremembami po izdaji 2.3 Gingerbread. Gingerbread je bila tudi zadnja različica, za katero je bila vse do sedaj na voljo izvorna koda, saj je Google objave v začetku leta zamrznil. Uradno zato, ker je bil Honeycomb pripravljen v strašni naglici za izdajo Motorolinega ne preveč...

30 komentarjev

Izvorna koda protivirusnika Kaspersky pricurljala na internet

Heise - Na internetu se je znašla celotna izvorna koda zaprtokodnega protivirusnega programa Kaspersky Internet Security, ki jo je ukraden nezadovoljni zaposleni. Kot je moči prebrati iz opisa, gre za verzijo iz decembra 2007 (najverjetneje se je koda znašla v verziji 8.0), ki je bila ukradena leta 2008. Kako to, da je na internet našla pot šele sedaj, ni znano.

Koda je napisana v C++ in Delphiju in opisuje protivirusni program, zaščito proti ribarjenju, pred programi, ki s povezavo na klic kličejo komercialne številke (anti-dialer), modul za starševski nadzor in še nekaj drugih. Zaposleni, ki naj bi bil kodo odtujil, je že v zaporu zaradi kraje intelektualne lastnine, kjer bo preživel tri leta, potem ga pa čakajo še tri...

7 komentarjev

HTC prevzel Abaixo

Slo-Tech - HTC je včeraj objavil, da prevzemajo francosko podjetje Abaixa, ki se specializira za ustvarjanje programske opreme po meri za operaterje in izdelovalce mobilnih telefonov. Abaixa trenutno ponuja kopico začetnih zaslonov (angl. home screen) za pakete uporabniških vmesnikov, ki imajo integrirane logotipe, identiteto in storitve operaterjev vanje. Abaixa deluje na vseh platformah, ki jih HTC-jevi telefoni uporabljajo, torej na Androidu, Windows Mobile in Javi (iPhone OS in webOS). HTC je za podjetje odštel 13,2 milijona dolarjev, prevzem pa naj bi bil dokončan do konca tega meseca.

1 komentar

Microsoft in HTC sklenila patentni dogovor

PC World - Microsoft in HTC sta sklenila dogovor, ki pokriva kopico Microsoftovih patentov in dovoljuje njihovo uporabo HTC. Ta bo v zameno Microsoftu plačal licenčnino.

Patenti se nanašajo HTC-jeve mobilne telefone, na katerih teče Android. Podrobnosti podjetji nista želeli razkriti, tako da je višina licenčnine za zdaj neznana. Spomnimo, da je Apple pred dvema mesecema vložil tožbo zoper HTC, v kateri mu očita kršitve 20 patentov za Android. Microsoft nima v lasti patentov za operacijski sistem Android, ki ga je zasnoval Google, a so prepričali HTC, da bi platforma Android lahko kršila druge Microsoftove patente. To pomeni, da bi lahko Microsoft v kratkem podobno pritisnil tudi na ostale proizvajalce Androidnih naprav.

19 komentarjev

HTC: Nismo krivi, branili se bomo

X-Bit Labs - Na začetku meseca smo poročali, da je Apple vložil tožbo zoper izdelovalca telefonov HTC in pritožbo pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC), češ da HTC krši kopico njihovih patentov. HTC se je ta teden odzval z uradno izjavo, v kateri so se opredelili do Applovih potez.

Izvršni direktor HTC-ja Peter Chou je zapisal, da se HTC ne strinja z Applovimi dejanji in se bo na vso moč branil. Kot pravi, HTC podpira zaščito intelektualne lastnine in bo še naprej spoštoval inovacije in tehnologije drugih, hkrati pa bodo razvijali konkurenčne rešitve. Poleg tega je še nekoliko promocijsko navedel izdelke iz preteklosti, ki kažejo, da je bil HTC vedno med pionirji novih tehnologij mobilne telefonije (prvi Windows PDA, Windows Phone, Androidni pametni telefon ...).

Običajna praksa v teh patentnih vojna je protiofenziva, ko toženo podjetje tožnika tožni nazaj in mu očita kršitev nekaj svojih patentov. Tako partijo sta igrala Nokia in Apple, ki imata trenutno odmor. Zanimivo je, da...

5 komentarjev

HTC razkril izvorno kodo telefona Hero

Slo-Tech - Po tem, ko so razvijalci od podjetja HTC več tednov zahtevali kopijo Android izvorne kode, ki teče na telefonu HTC Hero, HTC pa si je izmišljeval številne izgovore, zakaj je ne more objaviti, so se včeraj pri HTC končno vdali.

Izvorno kodo so sedaj objavili na posebnem razvijalskem portalu. Glede na to, da je izvorna koda izdana pod GPL licenco, o nerazkritju seveda ni moglo biti govora, zaradi HTCjeve "počasnosti", pa so nekateri razvijalci zagrozili tudi s pravnimi posledicami, če kode HTC ne bi želel razkriti.

In odslej ne bo nič več tako, kot je bilo...

11 komentarjev

Šifriranje diska osumljenca morda rešilo zapora

News.com.au - Kot poročajo na News.com.au je šifriranje diska osumljenca morda rešilo zaporne kazni.

39-letnik iz Avrstralije je namreč trpel za shizofreidno motnjo in je bil prepričan, da njegovi sostanovalci proti njemu kujejo zaroto. Zato je v stene izvrtal luknje in vanje namestil kamere ter svoje sostanovalce domnevno tajno opazoval.

Le-ti so poklicali policijo, ki je našla kamere in žice, ki so vodile do osumljenčevega računalnika, vendar pa kamere niso bile priključene na računalnik, vsebina diska pa je bila šifrirana.

Ker osumljenec šifrirnega gesla ni želel razkriti, so ga po 33 dneh pripora izpustili, sodnik pa mu je prisodil 2 leti pogojne kazni.

O problemu šifriranja, s pomočjo katerega je mogoče skrivati kriminal na internetu sta sicer že leta 1999 pisala Dorothy E. Denning in William E. Baugh v svojem znanem tekstu Hiding crimes in cyberspace.

34 komentarjev

Še več aplikacij za Android

Pandora na Androidu

vir: engadget
engadget - Včeraj je uporabnike storitve Spotify, ki omogoča poslušanje glasbe prek interneta, razveselila novica, da bodo storitev lahko uporabljali tudi na iPhone in Android mobilnih telefonih, danes pa se podobno lahko veselijo tudi uporabniki storitve Pandora, ki si lastijo mobilni telefon z operacijskim sistemom Android. Pandora je žal na voljo le v ZDA v plačljivi in brezplačni obliki, a storitev je tokrat omogočena tudi uporabnikom, ki za uporabo ne plačujejo mesečne oz. letne naročnine, za razliko od Spotifya. Prav tako tudi tukaj ni omejitve pri izbiri omrežja, prek katerega se prenaša glasba, saj je mogoče...

34 komentarjev

Obiskovalci Google I/O dobili odklenjen HTC Magic, predstavljene novosti Android 2.0

It's free!

Slo-Tech - Vsi obiskovalci Googlove razvijalske konference I/O, ki je v San Franciscu potekala včeraj in predvčerajšnjim, so zastonj dobili mobilni telefon HTC Magic (na katerem seveda teče Android), v paketu pa je prišla še SIM kartica ameriškega T-Mobilea z brezplačno enomesečno uporabnino 3G glasovnih in podatkovnih storitev. Zanimivo je, da Google telefonu pravi Ion, čeprav je naprava zagotovo črn HTC Magic. Na konferenci pa so predstavili še prve novosti Donuta, prihajajoče posodobitve Androida, 2.0. Sam grafični vmesnik v primerjavi z verzijo 1.5 še ni spremenjen, saj to pride na vrsto kasneje v razvoju. Prva izmed novosti je Android Search, ki poleg iskanja po internetu omogoča tudi lokalno iskanje po kontaktih, skladbah,...

10 komentarjev

Prihaja Google Android

Slo-Tech - Kot poroča DELO, je mobilni operater T-Mobile včeraj napovedal skorajšnji prihod mobilnega telefona T-Mobile G1, na katerem bo tekel Google Android.

Gre za mobilni aparat Dream podjetja HTC na katerem bo tekel operacijski sistem Android, ki so ga razvili pri Googlu. Android temelji na Linuxu in je odprtokoden, telefon G1 pa podpira povezovanje v GSM, EDGE, 3G, Wi-Fi in Bluetooth omrežja, omogoča uporabo GPS, predvajanje različnih multimedijskih datotek (MPEG4, H.264, MP3, AAC, AMR, JPG, PNG, GIF,...), vsebuje 3 Mpx vgrajeno kamero, zaslon občutljiv na dotik, tipkovnico.

Za razliko od ostalih telefonov je Android že v osnovi razvit tako, da omogoča kar najtesnejše povezovanje mobilnega telefona z Googlovimi storitvami kot na primer Gmail, Google Maps, YouTube, itd.

Včeraj so pri Googlu za razvijalce izdali tudi Google Android SDK 1.0, pri razvoju pa je sicer sodelovalo 30 partnerjev združenih v Open Handset Alliance (med drugim tudi HTC, Motorola, LG in Samsung) ter seveda

61 komentarjev

Vloženi tožbi proti Bell Microproducts in SuperMicro Computer zaradi kršitve GPL licence

Slo-Tech - V začetku letošnjega leta je Markus Toth od podjetja Bell Microproducts skušal pridobiti izvorno kodo programske opreme, ki upravlja z omrežnim diskom Hammer MyShare.

Podjetje mu izvorne kode ni želelo posredovati in to kljub temu, da MyShare njegova strojna programska oprema temelji na Linuxu (konkretneje: uporablja operacijski sistem BusyBox). Toth je zato o zadevi obvestil razvijalce BusyBoxa.

Prejšnji teden je nato Software Freedom Law Centre proti podjetju Bell Microproducts in proti podjetju SuperMicro Computer vložilo tožbo zaradi kršitve GPL licence. Software Freedom Law Centre je podjetji pred tem že pozval, naj v skladu z GPL licenco razkrijeta izvorno kodo svoje strojne programske opreme, česar pa podjetji nista želeli storiti.

Več podrobnosti o zadevi in spremljanje sodnega postopka pa je mogoče na NAS-central blogu.

23 komentarjev

Microsoft toži distributerja ukradene izvorne kode

Security Focus Online - Februarja tega leta je Microsoftu ušlo za okoli 200 MB izvorne kode operacijskih sistemov Windows NT in Windows 2000, ki se je naglo pojavila na P2P omrežjih širom sveta. Seveda so se pri Microsoftu takoj vrgli v iskanje izvora te izvorne kode in so tekom postopka ugotovili, da je koda prišla od njihovega partnerja Mainsofta, ki je razvijal Unix orodja za Windows. Vseeno pa način, kako je bila izvorna koda izdana ter kdo jo je izdal, ostaja skrivnost.

Pod neusmiljenim napadom Microsoftovih odvetnikov se je znašel William Genovese, ki ga obtužujejo ekonomskega vohunstva, ker je objavil to kodo na svoji spletni strani. In v čem je razlika med Williamom in večino ostalih ljudi, ki so prenesli datoteke na svoj računalnik? On je objavil datoteke z izvorno kodo na spleti strani in za njihov prenos zahteval dvajset dolarjev. Sam trdi, da je vse to naredil v šali, vendar pa se to enemu izmed preiskovalcev ni zdelo smešno.

William se brani z izjavo, da bi naj bila edina oseba, ki je vzela...

11 komentarjev

Sigma Design kršil GPL

Slo-Tech - Fantje skupine XVID, ki piše zastonjske mpeg kodeke pod licenco GPL, so ugotovili, da komercialno podjetje Sigma Design uporablja njihovo izvorno kodo in nato program prodaja naprej kot del lastnega produkta. Po tem, ko so našli takorekoč popolno binarno kopijo svojega programa znotraj Sigmnih produktov, so zagrozili Sigmi in ta je obljubila, da bo v različici 1.1 RealMagic codeca problem odpravila. V resnici so ugotovili, da je Sigma le uporabila nekaj novih trikov (različni parametri prevajalnika, ipd.), da bi zakrila sledove ukradene kode. Iz protesta so fantje prenehali z razvojem kodekov, verjetno pa jim bo FSF pomagal tožiti podjetje.

5 komentarjev