»

Vojna zvezd najhitreje zaslužila milijardo dolarjev

Slo-Tech - Najnovejši film iz sage Vojna zvezd je potreboval manj kot dva tedna, da je ustvarjalcem prinesel milijardo dolarjev, kar mu je uspelo prej kot kateremukoli filmu doslej. Vojna zvezd: Sila se prebuja je stala približno 200 milijonov dolarjev, torej so se stroški že več kot povrnili. V prvem vikendu po izidu so prodali za 529 milijonov dolarjev vstopnic. V drugem tednu so zaslužili 546 milijonov dolarjev, torej skupno že več kot milijardo dolarjev v 12 dneh. Jurski park je za milijardo dolarjev potreboval 13 dni. Nova Vojna zvezda je podrla še nekaj manj izrazitih rekordov, denimo za najvišji zaslužek med božičem in najboljši drugi vikend od izida filma.

Na internetu so se sicer že pojavili posnetki filma, a v tako obupno slabi kakovosti (cam), da si z...

152 komentarjev

HTC slabo, Samsung rekordno

HTC One podjetju ni pomagal do uspeha

vir: Android Central
Android Central - HTC je v preteklem, tretjem letošnjem četrtletju zabeležil prvo izgubo v zgodovini podjetja. Izgubo so sicer napovedali že julija, a vseeno kaže, v kakšnih težavah je podjetje. V tretjem četrtletju so imeli za 1,6 milijarde dolarjev prihodkov in za 101 milijona dolarjev izgube, ko odštejemo davčne obveznosti. To lahko primerjamo z drugim četrtletjem letošnjega leta, ko so imeli za 2,35 milijarde dolarjev prihodkov in 42 milijonov dolarjev dobička, oz. s tretjim lanskim četrtletjem, ko so imeli za 2,4 milijarde prihodkov ter 132 milijonov dolarjev dobička, ko so plačali davčne obveze.

Največji konkurent na HTC-jevem področju, Samsung, po drugi strani kuje rekordne dobičke. Res je, da Samsung objavlja rezultate za celo podjetje Samsung Electronics, torej za divizije, ki razvijajo...

6 komentarjev

AMD zaradi izgube odpušča

AMD - AMD se je znašel v precejšnjih težavah, saj so v tretjem letošnjem četrtletju pridelali visoko izgubo, zaradi česar so bili prisiljeni napovedati reorganizacijo in odpuščanja.

V zadnjem tromesečju so ustvarili 1,27 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 10 odstotkov manj kot četrtletje pred tem in kar četrtino manj kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so tudi čisto izgubo v višini 157 milijonov dolarjev, od česar je 133 milijonov dolarjev odpadlo na izgubo iz poslovanja. V enakem obdobju lani so beležili še 97 milijonov dolarjev dobička, pa tudi v drugem letošnjem kvartalu so napraskali 37 milijonov dolarjev dobička. Bruto marža se je znižala na 31 odstotkov.

Stanje v AMD-ju še ni alarmantno, saj imajo 1,48 milijarde dolarjev rezerv v obliki denarnih sredstev, a se vsled...

14 komentarjev

Google prenaglo objavil slabe poslovne rezultate in povzročil paniko na borzi

Larry Page je na konferenci pojasnjeval, kaj se je zgodilo.

CNet - Google je po pomoti že včeraj sredi dneva objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki so na borzi povzročili pravo paniko. Finančne rezultate bi bili morali objaviti po koncu trgovanja na ameriških borzah (ob 15.30 po lokalnem času), a so zaradi napake to storili že prej.

Prihodki so v tem obdobju znašali 11,5 milijarde dolarjev, kar je manj od pričakovanih 11,86 milijarde dolarjev (če odštejemo stroške povračil za partnerske storitve, ki ustvarjajo promet za Googlove oglase, sicer so bili kosmati prihodki 14,1 milijarde dolarjev oziroma 45 odstotkov več kot v enakem obdobju lani). Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani znižal za 20 odstotkov na 2,18 milijarde dolarjev....

12 komentarjev

Yahoo povečal dobiček, a oglaševalski prihodki še vedno padajo

The Wall Street Journal - Yahoo je v prvem letošnjem četrtletju, ki se je končalo 31. marca, posloval uspešneje kot v enakem obdobju lani, so sporočili iz Sunnyvala. Prihodki so se sicer povečali za vsega odstotek na 1,22 milijarde dolarjev, pri čemer je zaskrbljujoč nadaljnji upad oglaševanja (najpomembnejši prispevek, to je prikazovanje spletnih oglasov, je vnovič izgubil štiri odstotke), a to je prva rast po treh sušnih letih. Kljub temu je Yahoo zabeležil kar za 28 odstotkov višji čisti dobiček kot v enakem obdobju lani, in sicer se je povzpel na 286 milijonov dolarjev.

Na prvi pogled so številke videti...

7 komentarjev

Intel presegel pričakovanja, skrb vzbujajo le Atomi

Intel - Zanimivo je, kako investitorji reagirajo na rekordne rezultate podjetij zelo različno, odvisno od predhodno vračunanih premij v tečaj delnice. Medtem ko je Googlova delnica po objavi rekordnih izidov strmoglavila za skoraj deset odstotkov, ker podjetje ni zadovoljilo apetitov in pričakovanj analitikov, so Intelov rekordni izplen pospremili s triodstotno rastjo.

Procesorski gigant je v letu 2011 ustvaril 54,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za četrtino več kot predlani, in ob tem pobral 13,7 milijarde dolarjev čistega dobička oziroma petino več kot leto poprej. Dobiček na delnico se je povečal na 2,53 dolarja (P/E razmerje 10,4), s čimer je podjetje še vedno relativno poceni. Podrobnejši pregled samo zadnjega kvartala prav tako razkriva rekordno četrtletje, saj so od...

9 komentarjev

Apple z nekoliko nižjim dobičkom

vir: CNet
Apple - Apple je pravkar objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta, ki v Applu sovpada s koledarskim letom. Od začetka julija do konca septembra so prihodki od prodaje znašali 28,3 milijarde dolarjev, kar je le odstotek manj od rekordnega drugega letošnjega četrtletja. Ustvarili so 6,6 milijarde dolarjev dobička, kar je deset odstotkov manj kot četrtletje pred tem, a 54 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Bruto marža se je povečala na 40,3 odstotka.

Kljub vzpodbudnim besedam finančnega direktorja Petra Oppenheimerja, ki je izrazil veliko zadovoljstvo z dobičkom, prihodki in tudi finančnim tokom, je Wall...

7 komentarjev

Nvidia povečala dobiček

Nvidia - Nvidia je objavila poslovne rezultate za drugo fiskalno četrtletje, ki se je zaključilo konec julija. Iz njih je razvidno, da so v teh treh mesecih ustvarili 1,02 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za četrtino več kot v enakem obdobju lani in 5,7 odstotka več kot v prvem letošnjem kvartalu. Rast je v veliki meri posledica prevzema Icere.

Ob 51,7-odstotni bruto marži so imeli 151,6 milijona dolarjev čistega dobička, kar je 14 odstotkov več kot v prvem kvartalu. Lani v enakem obdobju so ustvarili 141 milijonov dolarjev čiste izgube. V naslednjem četrtletju pričakujejo okoli petodstotno rast prihodkov.

Ključni dogodki v zadnjem četrtletju so bili dokončan prevzem Icere, izid mobilne grafike GeForce GTX 580M, vpeljava...

15 komentarjev

Amazon pozitivno presenetil analitike

Amazon, prihodki od prodaje

ZDNet - Spletni prodajalec Amazon je drugem četrtletju letošnjega leta presenetil analitike ter z dobičkom in prihodki presegel pričakovanja. Sporočili so, da so v zadnjih treh mesecih pridelali 9,91 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 51 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in šest odstotkov nad pričakovanji. Čisti dobiček je znašal 191 milijonov dolarjev, kar je osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a nad pričakovanji za letos. Četrtletje so končali z dvema milijardama denarnih sredstev. Delnica podjetja je po objavi rezultatov pridobila 12 odstotkov.

Glavni prodajni hit je seveda Kindle, ki je še posebej popularen v verziji Kindle 3G with Special Offers. Ta stane 140 dolarjev in kupcem...

9 komentarjev

AMD-jev najhitrejši mobilni APU z le 1,9 GHz

techPowerUp! - Najzmogljivejši AMD-jev APU za prenosne računalnike bo ob izidu čip z oznako A8-3530MX, ki bo tekel z vsega 1,9 GHz. Gre za štirijedrnika, ki ima na enem silicijevem čipu vgrajeno še relativno zmogljivo grafično jedro, krmilnik pomnilnika s podporo vse do DDR3-1600 (visoke frekvence zahteva vgrajeno grafično jedro) in krmilnik PCIe rež, zaradi česar je poraba do 45 W pravzaprav dober dosežek. V 32 nm-proizvodnem procesu izdelan čip sicer ne bo omejen na vsega 1,9 GHz, saj se bo lahko v primeru neobremenjenega grafičnega jedra in obremenjenega le dela vseh procesorskih jeder te samodejno navil do 2,6 GHz, zahvaljujoč 2. generaciji AMD-jeve tehnologije Turbo Core (2.0). Vgrajenega bo še 4 MB drugonivojskega predpomnilnika, medtem ko tretjenivojskega ne bo....

11 komentarjev

Nvidia kljub padcu dobička presegla pričakovanja

Delnica Nvidie je izgubila 10 odstotkov po objavi rezultatov

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia je objavila poslovne rezultate za preteklo četrtletje, s katerimi so kljub slabšim rezultatom kot lani pozitivno presenetili analitike. Prihodki podjetja so znašali 962 milijonov dolarjev, kar je za štiri odstotke manj kot v enakem obdobju lani in poldrugi odstotek več od pričakovanj. Dobiček v tem kvartalu je dosegel 135 milijonov dolarjev, kar je za odstotek manj kot leto poprej. Bruto marža znaša 50,4 odstotka, kar je za skoraj pet odstotnih točk več kot lani.

Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsun Huang pripisuje dobre rezultate odlični prodaji Tegre. V naslednjem četrtletju računa še na pravkar prevzeto Icero, tako da naj bi se prihodki podjetja povzpeli na okroglo milijardo dolarjev. Nvidia vseeno pravi, da funkcionalnosti Icere še ne bodo...

0 komentarjev

HTC-jevo prvo letošnje četrtletje je bilo rekordno

Android je Motorolo vrnil med žive, HTC pa postavil na zemljevid splošne javnosti

vir: Bloomberg
Bloomberg - Tajvanski HTC je še eno četrtletje zaključil rekordno. Tokrat je šlo za prvo četrtletje v letošnjem letu, v katerem se je v primerjavi z enakim obdobjem v letu poprej zaslužek skorajda potrojil, saj je znašal 14,8 milijarde tajvanskih dolarjev oz. 513 milijonov ameriških dolarjev. Analitiki so za to obdobje napovedovali zaslužke v višini 12,8 milijarde tajvanskih dolarjev, v prvem četrtletju leta 2010 pa so zaslužili vsega 5 milijard tajvanskih dolarjev. Skupaj z zaslužki so bili odlični tudi prihodki, ki so tokrat znašali 104,2 milijarde tajvanskih dolarjev, s čimer so pri HTC-ju za 10 milijard presegli lastne napovedi (pričakovali so okroglih 94 milijard), za milijardo manj pa so presegli napovedi Bloombergovih analitikov...

0 komentarjev

Apple pozitivno presenetil borzne analitike

CNet - Apple je objavil finančne rezultate za drugo fiskalno četrtletje leta 2010, ki so presenetili tudi najoptimističnejše analitike. V preteklih treh mesecih so prihodki od prodaje znašali 13,5 milijarde dolarjev, kar je za polovico več kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so 3,07 milijarde dolarjev dobička, kar je za četrtino več od napovedi.

Po pričakovanjih sta se najbolje prodajali seriji Mac in iPhone. Prodaja Macov je zrasla za tretjino (skupno 2,9 milijona enot), medtem ko so kupci naročili kar 131 odstotkov več iPhonov (8,75 milijona enot). Dobro se je držal tudi iPod, ki je v primerjavi z enakim obdobjem lani zgubil le odstotek (10,9 milijona enot). V izjavi za javnost je Steve Jobs vzneseno dejal, da gre za najboljši kvartal izven božične nakupovalne sezone za podjetje v zgodovini. Hkrati je napovedal novosti za prihajajoče mesece (natančno si ni izrazil, a vsi vemo, da gre za pred kratkim pobegli iPhone 4G).

Delnice podjetja so po objavi rezultatov v trgovanju po izteku...

151 komentarjev

Hewlett-Packard povišal dobiček za četrtino

Gibanje delnice HP v zadnjem letu

CNet - Hewlett-Packard je včeraj objavil poslovne rezultate za prvo fiskalno četrtletje leta 2010, ki se je končalo januarja. V tem obdobju so zabeležili prihodke v višini 31,2 milijarde dolarjev, s čimer so ustvarili 2,32 milijarde dolarjev dobička. Osemodstotni rasti prihodkov in 25-odstotni rasti dobička ne gre oporekati, čeprav so analitiki pričakovali še za 10 odstotkov višji dobiček. Prodaja PC-jev se je povečala za 26 odstotkov, medtem ko so na strežniškem trgu vknjižili 11-odstotno rast. Glavni razlog za vzpodbudno rast pa je bila dobra prodaja tiskalnikov, ki je lani zaradi zelenega računalništva precej šepala. HP je vložil ogromno truda v oživitev tiskalnega dela podjetja in to se jim začenja obrestovati.

Pričakovanja za preostanek leta so smela. Glavna finančnica Cathie...

1 komentar

Applovo četrtletje odlično

CNet - Apple je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2009, ki se je zaključilo konec septembra. Tudi to pot niso razočarali investitorjev; ravno nasprotno, ta kvartal so opisali kot najbolj dobičkonosen doslej. Zbrali so namreč 9,87 milijarde dolarjev prihodkov, s čimer so ustvarili 1,67 milijarde dolarjev dobička. Leto poprej so njihovi dohodki znašali 7,90 milijarde, dobiček pa 1,15 milijarde dolarjev.

V Cupertinu ponosno dodajajo, da so v tem četrtletju prodali več iPhonov kot kdajkoli prej. S 7,4 milijoni novih lastnikov tega telefona so lanski rezultat izboljšali za sedem odstotkov. Dobro so šli v promet tudi Maci, ki so dobili 3,05 milijona novih lastnikov oz. 17 odstotkov več kot lani, nekoliko je šepala le prodaja iPodov, ki so jih prodali osem odstotkov manj kot lani (10,2 milijona). Delnice podjetja Apple so spričo dobrih rezultatov in obetov za prihajajočo božično nakupovalno sezono pridobile 16 odstotkov vrednosti v trgovanju po zaprtju borze (after...

27 komentarjev

Intelov poslovni izkaz nad pričakovanji

CNet - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike in v zeleno barvo odeli vse pomembnejše tehnološke borzne indekse v ZDA. V omenjenem obdobju so zabeležili 9,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je več od pričakovanj, a za osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (10,2 milijarde dolarjev). S tem so ustvarili za 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a 300 milijonov dolarjev več od predvidevanj. V zadnjem letošnjem kvartalu kanijo prodati za 10,1 milijarde dolarjev izdelkov, predvsem na račun gospodarskega okrevanja in božične nakupovalne sezone.

9 komentarjev

Intel ambiciozen z novimi procesorji

Dobri, stari LGA-775

vir: Wikipedia
TG Daily - Intel, ki je pred kratkim uradno predstavil zamenjavo za kar 5 let staro podnožje LGA-775, podnožje LGA-1156, ima s slednjim zelo ambiciozne načrte. Že do konca leta želijo prodati milijon čipov, ki zaenkrat prihajajo le v obliki štirijedrnikov za srednji in višji trg. Ker bodo vsi ti procesorji potrebovali primerno ležišče, bo prodanih tudi prav toliko matičnih plošč z veznim čipovjem P55, ki je trenutno prav tako edino v ponudbi. Levji delež plošč naj bi priskrbela Asus in Gigabyte s 400.000 kosi vsak, preostalih 200.000 primerkov pa naj bi izdelali ostali proizvajalci, kot...

26 komentarjev

Intel ugovarja kazni Evropske komisije

CNet - Evropska komisija je maja Intelu naložila plačilo rekordne globe zaradi zlorabe monopolnega položaja - plačati morajo kar 1,06 milijarde evrov. V odločitvi so Intelu očitali sklepanje skrivnih dogovorov s proizvajalci sestavljenih sistemov, ki so dobivali popuste pri Intelovih procesorjih, če so obljubili, da ne bodo vgrajevali preveč AMD-jevih čipov. Intel se je na kazen pritožil. V pritožbi ugovarjajo, da Evropska komisija ni upoštevala, da je v danem obdobju AMD v resnici povečeval tržni delež, da ni uspela dokazati vzročne zveze med Intelovimi popusti in manjšo prodajo AMD-jevih procesorjev, da ni analizirala, kako so ti popusti vplivali na potrošnike in da se ni držala pravnih postopkov pri izreku kazni. Sedaj zahtevajo preklic kazni ali občutno zmanjšanje in plačilo vseh sodnih stroškov, ki jih bo utrpel Intel.

15 komentarjev

Intelov tržni delež kvišku

Tržni deleži

vir: CNet
CNet - Intelov tržni delež na področju procesorjev je v drugem četrtletju letošnjega leta dosegel štiriletni vrh, v svoji raziskavi trga ocenjuje iSuppli. Dosegli so 80,6-odstotni tržni delež, kar je za poldrugo odstotno točko več kot četrtletje prej. Zadnjikrat so bili tako visoko leta 2005, ko so obvladovali 82,4 odstotka trga. Pridobitve gredo kakopak na AMD-jev račun, ki je izgubil dobro odstotno točko in z 12,8 padel na 11,5 odstotkov. Kljub temu je recesija napravila svoje, saj sta v absolutnih številkah obe podjetji prodali manj kot v enakem obdobju lani.

47 komentarjev

Dell zapopadel Twitter

PC Pro - Dell je priznal, da je z oglaševanjem svojih izdelkov na Twitterju zaslužil več kot tri milijone dolarjev, kar je izvrsten primer uporabnosti novih tehnologij. Na Twitterju oglašujejo že dve leti, a so več kot milijon zaslužili samo v zadnjih šestih mesecih, ko je Twitterjeva popularnost eksplodirala. Večino zaslužka je zbral @DellOutlet, kjer Dell tedensko objavi šest do deset posebnih ponudb, med njimi kar nekaj eksluzivnih. V primerjavi z 12 milijardami dolarjev prihodkov v prvem četrtletju so twitterski prihodki res videti zanemarljivi, a so dober indikator, da Twitter počasi, a zanesljivo spreminja tudi nakupovalne navade, in da se ga morajo podjetja karseda hitro priučiti. Klik!

4 komentarji

Microsoft z visoko prodajo Viste, Offica in igre Halo 3

Yahoo News - Microsoft je v svojem finančnem poročilu za prvo trimesečje tekočega poslovnega leta, izdanem v četrtek, objavil 23% porast dobička, in sicer iz 3,48 na 4,26 milijarde dolarjev, v primerjavi z enakim obdobjem lani. Prihodki so v enakem času zrasli za 27%, iz 10,81 milijarde na 13,76 milijarde. S tem so prekosili pričakovanja borznih analitikov, ki so v povprečju za ta kvartal pričakovali okrog 3,72 milijarde dolarjev dobička in za dobro milijardo dolarjev manj prihodkov. Podjetje pripisuje tako uspešno poslovanje dobri prodaji operacijskega sistema Windows Viste (prodanih 85 milijonov kopij od samega izzida v januarju, od tega 25 milijonov od konca julija), novega Office paketa ter igre Halo3. K skupnim prihodkom je tako prodaja Oken prispevala 4,14 milijarde, Office 2007 paketa 4,11 milijarde in Halo3 igre 330 milijonov dolarjev (celotni prihodek Xbox oddelka 1,93 milijarde; v tem četrtletju je bilo prodanih 1,8 milijona Xbox 360 konzol).

Za konec so v Microsoftu dvignili lastne...

59 komentarjev

300 milijonov dolarjev za XP SP2

Neowin - Microsoft namerava porabiti 300 milijonov ameriških dolarjev za splavitev najnovejšega Service Packa za operacijski sistem Windows XP. Od izida naprej bodo vsi osebni računalniki s prenaloženim opracijskim sistemom Windows XP že vsebovali SP2, prodajalci računalnikov pa naj bi tudi na vse ostale računalnike pred prodajo opremili s tem Service Packom. Tako naj bi v najkrajšem času vsi uporabniki tega operacijskega sistema imeli tudi SP2, ki prinaša pomembne dodatke, ki pripomorejo k varnosti samega sistema.

Najpomembnejša novost SP2 je aplikacija Security Center, ki je privzeto vklopljena, v primerjavi s prejšnjo verzijo pa prinaša malo bolj napreden požarni zid za vse mrežne povezave ter samodejno...

32 komentarjev

Microsoft uspešno zaključuje leto

The Register -

Microsoft je nedavno objavil svoje poslovne rezultate za fiskalno leto 2003. Po poročanju Johna Connorsa so v zadnjem fiskalnem četrtletju prodali za 8,07 milijarde dolarjev izdelkov, kar je za 11 % več kot v enakem obdobju lani. Dobiček je tako skorajda dosegel dve milijardi dolarjev, kar je za 26 % več kot lanski zadnji kvartal.

Če pogledamo prihodke podrobnejše in po skupinah, lahko vidimo, da največ dohodkov še vedno ustvarijo Windows (2,43) in Office (2,35 milijarde). Prodaja izdelkov obeh družin je namreč malenkostno poskočila (za štiri in osem odstotkov). Več o tem.

1 komentar

Brez Soldov do Aplikacije?

STA - Stopnja piratstva v Sloveniji je lani dosegla 59 odstotkov, kar je sicer odstotek manj kot leto prej in dva odstotka manj kot pred dvema letoma, so v torek potožili na tiskovki BSA Slovenija. V tujini naročena študija, katere metodologija ni znana -- vemo pa, kako to gre -- pa je naračunala, da je imelo slovensko gospodarstvo lani zaradi tega 29 milijonov dolarjev škode. V raziskavi niso upoštevani zasebniki, operacijski sistemi in igrice, sicer bi številke šle v nebo. Sploh ko gre za igre, predstavniki slovenske BSA samo otožno pogledajo v tla in odkimavajo tja proti 90 odstotkom. Kljub temu so naši warezbusterji zadovoljni, saj vsa reč vendarle kaže trend upadanja. Lani so tržni inšpektorji po nalogu BSA pregledali 116 podjetij, preiskali 805 računalnikov, na njih našli 476 nelegalnih programov in vložili 23 pritožb sodnikom za prekrške. Ti so lani obsodili devet končnih uporabnikov, štiri od teh že pravnomočno. Kazni pa niso šala -- najvišja zaradi neupravičene uporabe...

22 komentarjev