»

Windows 7 na vrhu v ZDA

Deleži operacijskih sistemov v ZDA v začetku aprila

vir: engadget
engadget - Marec so pri StatCounterju zaključili z zanimivim opažanjem - Windows 7 je bil med deleži operacijskih sistemov v ZDA tik za petami Windows XP, kjer je slednji imel 32,17 % vseh uporabnikov, Windows 7 pa 30,84 %. S tem so napovedali, da bo v aprilu Windows 7 praktično nedvomno prehitel Windows XP, kar naj bi se zgodilo že kar v prvem tednu tega meseca. To se je očitno že zgodilo, saj StatCounter trenutno za april kaže, da ima Windows 7 31,98 %, Windows XP pa 31,2 % delež.

S tem je Windows 7 postal najbolj razširjen operacijski sistem v ZDA ter je po zelo dolgih letih (po skoraj desetletju) s prestola izrinil Windows XP. Predhodniku, Windows Vista, to namreč ni uspelo doseči, trenutno pa je na 19,23 %. Tako ima le še dobre 4...

70 komentarjev

Microsoft svoj Windows Live Spaces menja za odprtokodni WordPress.com

The Windows Blog - Windows Live Blog danes piše o sodelovanju z odprtokodnim podjetjem Automattic. Microsoft, ki je znan po tem, da pogosto posluša svoje stranke, je sprejel dejstvo, da ne bo zlahka ujel konkurence, zato je svojim tridesetim milijonom uporabnikov storitve Windows Live Spaces ponudil udoben prehod na odprtokodno platformo WordPress.com, ki po njegovih besedah ponuja boljšo, polnejšo izkušnjo.

Microsoft pravi, da z novo platformo uporabniki pridobijo najboljšo zaščito pred nezaželenci, večje možnosti za prilagoditve in oblikovne spremembe ter zanesljivejše delovanje. Tako bo Microsoftovo programje, namenjeno pisanju spletnih dnevnikov, delovalo direktno z WordPress.com, obstoječe vsebine pa boste lahko avtomagično prenesli bodisi na WordPress.com, bodisi na svoj računalnik, ali pa jih izbrisali. Prva večja razširitev bo povezava med spletiščem WordPress.com in programom Messenger, ki bo omogočala avtomatično obveščanje vseh vaših stikov o...

28 komentarjev

Opera Mini za iPhone potrjena

engadget - Kdo bi si mislil, da bodo v Cupertinu potrdili skladanje Opere Mini z vsemi njihovimi zahtevami in jo tako umestili v App Store. Brskalnik, za katerega se v marketinških spisih rado pove, da je varčen pri količini prenesenih podatkov ter na počasnejših omrežjih 2. generacije mnogo hitrejši od običajnih brskalnikov na mobilnih telefonih (pa naj bo to iPhone, Android, Symbian, itd.), je na App Store brezplačen, na voljo za namestitev tukaj. Operin števec pokaže, da je potrditev trajala skoraj 3 tedne - 20 dni, 8 ur in 31 minut. Medtem ko so na Engadgetu in TechCrunchu brskalnik bolj ali manj pohvalili (razen omenjanja velikega števila hroščev na TechCrunchu), enakega mnenja ne delijo nekateri uporabniki Slo-Techa. Če si lastite iPhone oz....

22 komentarjev

Po mnenju nemških vladnih uradnikov je uporaba Google Analytics v Nemčiji lahko nezakonita

TechCrunch - Kot poročajo pri TechCrunch, so nemški vladnih uradniki, ki skrbijo za varstvo osebnih podatkov mnenja, da je početje Google Analyticsa v Nemčiji nezakonito, saj gre za zbiranje osebnih podatkov (predvsem brskalnih navad posameznikov) brez privolitve oz. ustrezne zakonske podlage.

Posebej zaskrbljeni so zaradi zbiranja podatkov na spletnih straneh povezanih z zdravjem. Zagovorniki uporabe Google Analyticsa (po nekaterih ocenah v Nemčiji to storitev uporablja okrog 13% spletnih strani na domeni .de), so mnenja, da tovrstno zbiranje osebnih podatkov ni sporno, saj imajo uporabniki možnost Googlove spletne piškotke zavrniti.

Vendar pa ta argumentacija morda ne bo vzdržala, saj je Evropska unija v začetku novembra pripravila novo direktivo s katero bodo za določene spletne piškotke uvedli načelo opt-in (in ne tim. opt-out, kot je to sedaj).

To pomeni, da bo uporabnik moral za namestitev (oz. sprejem) spletnega piškotka dati izrecno in informirano soglasje (ni torej dovolj, da ima...

49 komentarjev

Microsoft vložil patent za tipkovnico na zaslonu

Skica patenta

vir: Gizmodo
Gizmodo - Microsoft tokrat na srečo nima namena patentirati dvojnega klika oz. običajne tipkovnice na za dotik občutljivem zaslonu, ki jo uporabljajo naprave brez fizične tipkovnice. Njihova ideja je pravzaprav zelo prebrisana in rešuje težavo slepega tipkanja na zaslonih, ki podpirajo več hkratnih dotikov. Do sedaj je bilo gledanje pod prste nujno, daj na zaslonu ni fizičnih meja med posameznimi tipkami, ki, poleg rebrc oz. pikic na črkah F in J, omogočajo slepo tipkanje. Tipkovnica je v stilu Microsoftovih naravnih tipkovnic razdeljena na dva dela, od katerih je vsak namenjen tipkanju s prsti ene roke. Postavitev vsakega od dveh delov na zaslonu je med...

34 komentarjev

Microsoft odpira Windowskavarno v Parizu

TechCrunch - Microsoft je napovedal, da bodo v mestu luči odprli svojo kiberkavarno, ki bo razumljivo Windowskavarna. Datum odprtja je logičen - 22. oktobra, ko se bo začela prodaja že dokončanega Windows 7. V tej kavarni bodo uporabniki lahko srknili skodelico kave in hkrati preizkušali novosti iz Redmonda, nam obljubljajo. Kupili bodo lahko sicer le kavo in prigrizke, za programsko opremo pa bodo morali zaviti v namensko trgovino. Predstavljali jim bodo Windows 7, telefone z Windows in storitve Windows Live. Na TechCrunchu so ugotovili, da ima lokal že delujoč Wi-Fi, čeprav je do odprtja še mesec dni. V Microsoftu za zdaj pravijo, da o dodatnih lokacijah v drugih mestih ne razmišljajo. Spomnimo pa, da bodo v ZDA odprli verigo trgovin po vzoru...

57 komentarjev

Slepi preizkus iskalnikov

Rezultati iskanja "Slo-Tech"

TechCrunch - Na TechCrunchu so predstavili izredno zanimiv pripomoček, ki ga je spisal Microsoftov razvijalec Michael Kordahi. Ker pri spletnih iskalnikih vsakdo trmasto zagovarja svojega konja, je Kordahi izdelal aplikacijo, ki pokaže rezultate iskanja po vpisani ključni besedi, kot jih izpljunejo Google, Bing in Yahoo, le da sprva ne vidite, kateri stolpec je od katerega iskalnika. Šele po glasovanju za najuporabnejši rezultat vam odkrije, kateri iskalnik ste izbrali. Nekaj časa je aplikacija izpisovala tudi statistiko, kateri iskalnik so uporabniki izbrali, a so jo zaradi zlorab ukinili. No, zgodnji rezultati so ostali: Google 44 odstotkov, Bing 33 odstotkov in Yahoo 23 odstotkov.

Kateri pa...

18 komentarjev

Amazon oddaljeno briše knjige

TechCrunch - Kot poročajo na TechCrunchu, je Amazon pred dnevi začel oddaljeno brisati knjige na bralnikih Kindle svojih kupcev.

Med drugim gre za Orwellove 1984 in Živalska farma, razlog pa naj bi bil, da se je založnik premislil in ne želi več distribuirati elektronskih različic svojih knjig.

Povsem legitimna odločitev, vendar pa se je Amazon odločil brisati tudi tiste digitalne različice knjig, ki so jih kupci že povsem zakonito kupili. Knjig tako niso izbrisali le iz svoje spletne trgovine, pač pa preko omrežja kar na vseh bralnikih, ki so jih kupili njihovi kupci. Vsekakor gre za lep primer, kam nas lahko privedeta DRM in prevelika odvisnost od ponudnikov storitev.

Imejmo svoje podatke v oblasti sami!

204 komentarji

Microsoft bo odprl lastno verigo trgovin

Slo-Tech - Microsoft je namignil, da kani odpreti svojo verigo trgovin, podobno kot ima Apple svoje Apple Store. Kakšnih podrobnih načrtov še ni obelodanil, je pa povedal, kdo bo vodja. Za izvedbo projekta bo skrbel David Porter, ki je prej kariero gradil v Wal-Martu. Za Microsoft izdelke sicer prodajajo drugi, a to ne bo prvikrat, da bi redmondski gigant odprl svojo trgovine. V starih časih balončka dot-comov je Microsoft imel eno trgovino v San Franciscu, a jo je novembra 2001 zaprl in se na področje do zdaj ni več vrnil.

Microsoft je idejo začel resneje študirati jeseni, ko je v Redmondu za zaprtimi vrati kampusa začel postavljati poskusne trgovine in jih preučevati. Takrat so še zagotavljali, da svojih trgovin ne nameravajo odpirati in da samo kažejo, kako bi se dalo njihove izdelke prodajati še bolje. Prav tako so odprli internetni Microsoft Store, kjer lahko uporabniki kupijo množico izdelkov.

Analitiki previdno menijo, da gre za relativno varno potezo, ki kakšne hude škode ne more...

53 komentarjev

Microsoft, Apple in Google toženi zaradi predogleda

Slashdot - Še o eni zanimivi tožbi lahko poročamo iz ZDA, kjer majhno podjetje iz Indiane toži Microsoft, Apple in Google zaradi kršitve patenta. Cygnus Systems trdi, da podjetja z izdelki Windows Vista, Internet Explorer 8, Google Chrome, Mac OS X, iPhone in Safari kršijo patent za predogled datotek pred odprtjem, kar poznamo že od pamtiveka, Vlogo za patent je podjetje vložilo leta 2001, odobrili pa so jim ga marca letos. Lastnik in predsednik Cygnusa je še dodal, da tožena podjetja niso edini kršitelji in da druge še preiskujejo, a so bila logični korak za začetek. Google, Microsoft in Apple za zdaj ne komentirajo.

20 komentarjev

Jutranje britje ob prebiranju elektronske pošte

Tweak Town - Računalništvo se razvija hitreje, kot smo si lahko predstavljali! Na računalniškem tržišču so se pojavili smešno nori izdelki, kot je naprimer tudi računalniški brivnik. Naprava je sicer pripravna za vse tiste, ki jutra preživijo s skodelico kave in tipkovnico v roki. Verjetno se sprašujete, kaj ima to skupnega z računalnikom. Jah, brivnik se napaja prek USB vodila [:D]. Tukaj si lahko ogledate nekaj slik in pa več informacij o tej prikupni a uporabni igrači.

7 komentarjev