» »

Firefox 3 beta 1 že na voljo javnosti

Firefox 3 beta 1 že na voljo javnosti

Slo-Tech - Firefox 3 je že na voljo za javnost v beta 1 različici. Zaenkrat se priporoča, da ga naj presnamejo zgolj razvijalci in preizkuševalci. Na News.com imate nabor novosti. Več si lahko preberete tudi na Ars Technici in TechCrunchu, ki pa niso preveč navdušeni nad novo različico, sicer priljubljenega brskalnika.

41 komentarjev

Relanium ::

ql :D
bomo še počakal...

Tr0n ::

Baje da laufa precej hitreje. Nisem pa se probal. :)

al3n ::

Tr0n tukaj se pa strinjam s tabo. Pravkar sem namestil zadevo in res, laufa občutno hitreje.

largie ::

meni ga nekaj biksa :|. do sedaj mi še z nobeno verzijo 3 (alpha, beta, nightly) ni uspelo uvoziti zaznamkov iz ver. 2, nabije mi procesor do 100% in se obesi. ta 3b1 je še hujša, po par minutah kar začne hitro nabijat porabo pomnilnika in morem ubit proces, pri čisto svežem profilu.

Goldee ::

Kdaj pa lahko pričakujemo eno bolj stabilno verzijo?

Se da zadevo downgradati, če ne bom zadovoljen s tole izdajo? Namreč, rad bi obdržal zaznamke ipd. Mimogrede, kje Firefox shranjuje zaznamke? Je to v obliki ene datoteke? Kaj pa profil?
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

al3n ::

Goldee izvozi zaznamke v dadoteko, potem pa v bilokateri verziji jih samo uvoziš. drugače pa meni je preneslo vse zaznamke iz verzije 2 v to novo beto, tako da vse brez problema

MrStein ::

Optimized Open in Tabs behavior: opening a folder of bookmarks in tabs now appends the new tabs rather than overwriting.

Amen. Zanimivo da temu rečejo "optimizacija", ne pa bugfix ;)


Plugin management: users can disable individual plugins in the Add-on Manager.

Aleluja ... dolgo jim je trebalo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Keyser Soze ::

Najbolj pestro pri vsem skupaj je pa to, da nima nobenega poštenega backup utilityja.

Edino kar se mi je obneslo do sedaj, je bil ročni backup.
OM, F, G!

Brody ::

Od kje piscu novice, da na ArsTechnici niso navduseni nad FF 3?
Njihov conclusn je: "Despite delays and other setbacks, Firefox 3 is shaping up to be an outstanding web browser that delivers innovative new technologies while retaining Firefox's signature ease of use"

sicer pa pametni cakajo na Opero 10 ;)

Gregor P ::

... tisti "ki" se nanaša samo na TechCrunch; pri Ars Tehnici pa so navdušeni0:)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Hardstyle ::

to verzijo sem naložil teden mogoče dva nazaj pa me še vedno ni prepričal, da ga zamenjam za Opero! :D Se pa strinjam, da je hitrejši od prejšnih verzij.

Person ::

Če bo delal en teden skupi in ne bo pohrustal 1 GB spomina, potem bo to velik dosežek ...

Kdaj bomo to dočakali?
Najbrž na svetega nikoli ...
Let's make something useful!

elasto_mania ::

zelo zadovoljen z hitrostjo sicer ne varčuje z ramom.

SpaWn ::

MrStein: plugine lahko disejblaš že v 2ki.

Jaz sem pričakoval več napredka v user interfejsu, da bi se zadeva bol pašala skup z visto. Sicer se pa da vse preuredit, tega se pa večini uporabnikov ne da delat (ali pa ne vedo kako).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SpaWn ()

Matek ::

Uporabljam na OS Xu, precej zadovoljen. Nekateri omenjate Opero 10 - je slucajno v pripravi kako revampanje graficnega vmesnika? Opera mi je bila vedno vsec kar se tice hitrosti in teh zadev, motilo me je predvsem to, da v prav vseh operacijskih sistemih izgleda totalno out of place s svojim interfejsom.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Roadkill ::

Vsi, ki želite narest backup in pa uni, ki jamrate, ker ta ni mogoč, bi lahko v googla vpisali "firefox backup" in bi hitro našli tole: http://mozbackup.jasnapaka.com/

Stvar preizkušeno deluje odlično.

Drugače pa poročajo o precej manjši porabi rama bri teli beta verziji, ki pa je zame na žalost neuporabna, ker mi UI zmrzuje.
Ü

RejZoR ::

Um...

Opera mi je bila vedno vsec kar se tice hitrosti in teh zadev, motilo me je predvsem to, da v prav vseh operacijskih sistemih izgleda totalno out of place s svojim interfejsom.


Tale je pa mal čudna. Opera ima svoj lasten GUI/skin al pa daš Windows Native in pač povzame vmesnik, ki ga uporablja operacijski sistem.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

ales85 ::

Hmm.. res da samo enkrat zagnal ampak poraba 700mb rama ni kaj preveč razveseljujoč podatek :D

gumby ::

a bi lahko pustili opero pri miru? ne rabimo se en brezvezen flamewar...
my brain hurts

Keyser Soze ::

@Roadkill

Jeah, right. In ta Jasna Spaka. Nič ne dela tako kot mora. Zadnjega backupa sploh ne morem ekstrahirat. Avtomatsko mi ga pa noče obnovit. Skratka, tale "spaka" me je kar lepo zaj**** ker sem ji zaupal toliko, da sem naredil samo en backup in formatiral računalo (menjava večine komponent). Rezulata? Pokvarjen arhiv in razpi*** jaz, ker sme moral uporabit prejšnji backup, ki pa na žalost ne vsebuje vseh podatkov, ki jih potrebujem.
OM, F, G!

kriko1 ::

Lahko bi si naredil dobri stari ročni backup preden preizkušaš nove načine ;)

[BISI] ::

SpaWn: Uporabniski vmesnik se pri vecjih projektih nikoli ne dela v tako zgodnji fazi razvoja kot je prva beta. Je pa res, da imajo podjetja razlicne standarde/definicije kakovosti kar se tice faz projekta (Alpha, Beta). Beta 1 pomeni v primeru Firefoxa konec implementacije vseh novih funkcionalnosti na ravni brskalnika (na ravni platforme je tega bilo konec ze v prejsnji Alphi). Do zadnje Beta razlicice se sfinisira uporabniski vmesnik, brskalniske in platformske regresije ter nekatere ostale malenkosti.

Na ravni operacijskih sistemov bo v primeru Windowsa izgled deljen na Windows XP in Windows Vista (stil, barve, ikone). Prav tako bo Firefox dobil poseben izgled za Mac OS X (z lastnimi ikonami), ki se zgleduje po aplikacijah specificnih za Leopard, in pa tudi za Linux (s Tango ikonami). Postavitev elementov v uporabniskem vmesniku tudi ni dokoncna - resno se razmislja o prerazporeditvi in preoblikovanju gumbov; najbrz bo dodan tudi poseben "preklopnik" med zavihki.

Za porabo RAMa so Firefox v preteklosti vsi popljuvali tukaj... Trdili so da ima memory leak, pri cemer ponavadi sploh niso vedeli kaj sploh je memory leak. Firefox 3 Beta 1 nima memory leakov, ima pa specificno fragmentiranje, ki morda ni vec povsem primerno za danasnje case. S fragmentacijo se ukvarja par programerjev ta trenutek in pricakovati je, da se bo stanje s fragmentacijo dramaticno izboljsalo do koncne izdaje.
And then I saw her face... Mozilla Firefox

CWIZO ::

A to se da poleg 2.* instalerat, al zadeva dvojko povozi?
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

ales85 ::

Seveda se da poleg ;)

[BISI] ::

largie: Drugi problem je povrocila napaka na strezniku, ki skrbi za tekoce osvezevanje seznam grdih grdih strani. Popravljeno.

CWIZO: Vsekakor si naredi varnostno kopijo trenutnega profila ali si ustvari nov profil za beta verzijo... Ce hranis zgolj zaznamke, si pac naredis samo izvoz zaznamkov.
And then I saw her face... Mozilla Firefox

fiore ::

meni je čudno da še zmeraj niso dodali gumba za nov tab.

kako naj bi se newbiji naučili uporabljat tabe, če so pa privzeto popolnoma skriti?

MrStein ::

SpaWn:
MrStein: plugine lahko disejblaš že v 2ki.

Kak ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

bluefish ::

Tools > Add-ons > vsak ima ob sebi gumb disable.

MrStein ::

Ne mešat plugine in add-one ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Pegaz ::

meni je čudno da še zmeraj niso dodali gumba za nov tab.


Desni klik na orodno vrstico, Customize in si lahko dodaš. Za trojko sicer ne vem, vendar je verjetno isto.

fiore ::

Desni klik na orodno vrstico, Customize in si lahko dodaš. Za trojko sicer ne vem, vendar je verjetno isto.

ja sej jaz to vem :)
pravim pa da ne razumem zakaj ga privzeto ni.

jaz si zmeraj namestim tabbrowser preferences... potem šele dobiš tabbed browser.

Gandalfar ::

prav prijetno se usuje, ko ga uporabljam na macu :)

mspiller ::

V beta so odpravili bug, ki sem ga imel, da se je firefox (3.0 zadnja alpha) vedno sesul ob izhodu iz aplikacije. Drugace pa poraba pomnilnika je stabilna na win32 po enem tednu pri 50 odprtih tabih na stabilnih 200mb. Pri 2.0.0.9 imam porabo pri 50 tabih po enem tednu ze na 450mb, ter se vedno pocasi narasca.

Koncno je tudi dodan feature je za export certifikatov brez privatnega kljuca.

CRL liste so se vedno kilavo podprte. Zakaj moram na roko importati CRL listo (oz url do nje), ko pa lahko vse to naredi NSS avtomatsko preko podatkov v certifikatu. Ker npr. OCSP sigen se ne podpira. Prav tako se vedno ne deluje dostop do http://acldap.nlb.si/crl/acnlbcrl.crl (deluje sicer v IE). Bo pa nova verzija NSSja podpirala sqlite, tako da bo mogoce isti keystore uporabljati iz razlicnih aplikacij. Upam da pride ta podpora tudi v trojko, v beti je namrec se ni.

Pozor za tiste redke, ki uporabljate/mo jar: protokol. V 2.0.0.10 bodo security spremembe, ki vam lahko pokvarijo aplikacijo ( bug). Workaround je, da se nastavi ustrezni mimetype.

Odyn ::

Firefox 3 zaenkrat ni na voljo v slovenščini. Oseba, ki jo je požrtvovalno prevajala do sedaj, nima več časa. Kdorkoli bi želel pomagati, da slovenščina ostane na seznamu prevodov, naj se prijavi na lugosovo mailing listo za mozillo.
http://www.lugos.si/drustvo/dopisnisezn...
pod lugos-mozilla. Hvala.

mspiller ::

Firefox 3 zaenkrat ni na voljo v slovenščini. Oseba, ki jo je požrtvovalno prevajala do sedaj, nima več časa. Kdorkoli bi želel pomagati, da slovenščina ostane na seznamu prevodov, naj se prijavi na lugosovo mailing listo za mozillo.
Ali ni nekoc obstaja ena slovenska stran, kjer so se potem prevajali razlicni programi. Zgledalo pa je kot predhodnik ubuntujevega launchpeda.

Kaksno je sploh stanje launchpeda ? Ali je to opensource aplikacija, ali je samo misljeno kot hosting za razne projekte. Verjetno ne bi bilo slabo, ce bi lugos kaj podobnega postavil za razlicne slovenske prevode/projekte?

MrStein ::

Pametno bi bilo narediti neki sistem, ki omogoča preprosto sodelovanje več osebkov (uporabnikov programa) pri prevajanju.

Ali v aplikaciji :
- ko v programu naletiš na nepreveden string, klikneš z desnim gumbom gor, izbereš "Predlagaj prevod", vpišeš in se pošlje na centralni server, tebi pa že uporablja ta prevod od tega trenutka dalje)

Ali kot neka web stran, kjer je viden vsak GUI element programa (dalje je podobno kot v prvem primeru) ali pa neke vrste spisek vseh stringov (s spremljajočo informacijo o kontekstu ipd., ker je sicer nemogoče dober prevod naredit)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Gandalfar ::

MrStein: to je vse lepo in prav, ampak se zmeraj se rabi urednik. Do sedaj je bil to Aleks in dokler se nov urednik ne najde so tudi ostali community prevodi bolj malo smiselni. Razen, ce zelis skrupocalo.

'FireSTORM' ::

w3m ftw :P
Those penguins.... They sure aint normal....

Ziggy ::

zivjo.



Jaz imam neko skoraj šolsko težavo toda jo ne morem nikakor porihtat...poizkusil sem že z misko poleci dol (v kotu) toda NE GRE...če obnovim PC za nekaj dni nazaj - Firefox deluje O.K.
Saj ni panike obnoviti PC za dva dni nazaj...toda bolj me zanima...zakaj ne gre!!! Kaj je narobe..poizkusil sem tudi brskalnik komplet ''zbrisati'' iz PC (ostrani programe) toda ko FireFox ponovno naložim se pojavi zopet enaka težava ( v IE ni tega)



TNX za odgovore ter HNY 2008

Yah man!!

MrStein ::

Glih to je pred meseci nekdo vprašal tu ali na mobisuxu.
V glavnem, brisat treba nastavitve firefox-a. (so v profilu)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

largie ::

zadeva je tako pogosta da ima lastni vnos v mozillazine knowledgebase:

http://kb.mozillazine.org/Gray_bar_below_status_bar

krivec je ponavadi kak nekompatibilen/pokvarjen extension.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Internet Explorer 9 v prvem dnevu solidno

Oddelek: Novice / Brskalniki
4011552 (10042) Bor H
»

Firefox 3: Download Day 2008! (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Kiberpipa
28341437 (17431) MrStein
»

HULU – nadomestek za vašo TV?

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
223590 (3590) HunterMan
»

Firefox 3 beta 1 že na voljo javnosti

Oddelek: Novice / Brskalniki
415219 (5219) largie
»

Mozilla Firefox praznuje prvo leto obstoja.

Oddelek: Novice / Brskalniki
395210 (4238) krho

Več podobnih tem