»

Inženir iz SpaceX na temnem spletu prodajal notranje informacije

Slo-Tech - James Roland Jones, ki je bil zaposlen v SpaceX, je včeraj na predobravnalnem naroku priznal krivo trgovanja na podlagi notranjih informacij, s tem ko je na temnem spletu (dark web) prodajal notranje informacije o podjetju. To je prvi primer, v katerem je ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) ukrepala in predlagala pregon zaradi kršitev na temnem spletu. Obtoženemu inženirju grozi do pet let zapora.

Kot trdi tožilstvu, je Jones v letih 2016 in 2017 na temnem delu interneta iskal notranje informacije za lastno trgovanje. Da bi pridobil dostop do zaščitenih strani, je lagal, da ima tudi sam nejavne, notranje informacije. Nekaj informacij je pridobil tudi od agentov FBI pod krinko, česar ni vedel. Z ukradenimi identitetami je potrem odprl trgovalne račune in na podlagi dobljenih infromacij tudi trgoval.

Hkrati mu v še enem postopku SEC
očita tudi prodajo in zavajanje. "Notranje informacije", ki jih v resnici ni imel, je potem prodajal na več tržnicah, pri čemer je...

0 komentarjev

Napaka v računalniškem algoritmu investitorje stala 217 milijonov dolarjev

BuisnessWeek Online - Ker je vedno več trgovanja z vrednostnimi papirji algoritemskega, se pojavi vprašanje, kdo je odgovoren, če je algoritem napisan slabo, površno ali celo napačno. V ZDA so se ta teden v precedenčnem primeru tri enote francoskega finančnega giganta Axa Group pred ameriško Agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC) poravnala z oškodovanimi vlagatelji zaradi napačnega modela. Axa je namreč vodila kvantitativni investicijski sklad, ki je trgoval na podlagi algoritmov.

Njihov model je namreč imel od aprila 2007 programsko napako, saj je bila možnost uravnavanja tveganja izključena. Napako so programerji odkrili lanskega junija. Namesto da bi jo popravili, so jo menedžerji prikrili in vlagateljem dejali, da je za slabe rezultate kriva visoka...

6 komentarjev

Nekaj milisekund v borznem omrežju pomeni milijone

'Flash crash' 6. maja 2010

Slo-Tech - Romantični prizori glasnega vrveža na trgovalnem parketu na Wall Streetu, kot jih poznamo iz filmov, so že nekaj časa zgodovina. Ogromno večino transakcij izvedejo računalniki, kjer tekmujejo v milisekundah in centih. Za odločitve o prodaji in nakupu se odločajo na podlagi algoritmov, ki jih programirajo najboljši matematiki na svetu, in s tem skrbijo za dve plati. Ustvarjajo globino in likvidnost trga ter hkrati pobirajo provizije za svoja podjetja. Tu cent in tam cent se sicer ne sliši veliko, a teh transakcij je vsako sekundo milijarde in Goldman Sachs, največja investicijska banka, letno napravi več sto milijonov dolarjev dobička iz trgovanja.

Izvrsten članek o elektronskem trgovanju so na novega leta dan objavili v The New York Times. V njem lahko preberete, da je uspeh...

97 komentarjev

Peterica aretirana zaradi prodaje notranjih informacij IT-velikanov

X-Bit Labs - V New Yorku so aretirali pet oseb, ki jih obtožujejo trgovanja na podlagi notranjih informacij, prevare in zarotništva. Šlo naj bi za Marka Anthonyja Longorio iz AMD-ja, Daniela Devora iz Della, Walterja Shimoona iz Flextronicsa, Manosho Karunatilako iz TSMC-ja in Jamesa Fleishmana. Očitajo jim, da so v zameno za denarno korist izdali zaupne informacije o svojih in drugih podjetjih (gre večinoma za vodje nabav in podobno, tako da so dobro poznali tudi svoje partnerje).

Kot so na pravosodnem ministrstvu zapisali v izjavi za javnost, so podatke posredovali podjetju Jamesa Fleishmana, ki jih je nato naprej posredovalo svojim strankam, ki so bili veliki institucionalni vlagatelji. Janice K. Fedarcyk iz FBI-ja poudarja, da čeprav so se obtoženi nazivali kot svetovalci, ni šlo za nikakršno poslovno svetovanje, marveč golo prodajo notranjih informacij, zlorabo položaja in v končni fazi zlorabo zaupanja podjetja in delničarjev. Skupno naj bi si tako pridobil protipravno premoženjsko...

3 komentarji

The Pirate Bay ni bil prodan

Hans Pandeya

CNet - Zgodba o domnevnem nakupu popularne strani s torrenti The Pirate Bay, ki traja že od lani, je polna nenavadnih preobratov. Po razsodbi sodišča zoper skrbnike strani, da je njihovo početje nelegalne, se je našel princ na belem konju po imenu Hans Pandeya, ki je želel s svojim podjetjem Global Gaming Factory X kupiti The Pirate Bay in iz njega napraviti legalno stran. Prodaja se je odmikala in na koncu izjalovila, ker so švedski nadzorni organi ugotovili, da...

0 komentarjev

The Pirate Bay ugasnil sledilnik, prešel na protokol DHT

Ars Technica - Zloglasna švedska spletna stran The Pirate Bay je včeraj objavila, da bodo ugasnili svoj priljubljeni sledilnik (tracker) za nelegalne torrente. To ne pomeni, da bo piratski zaliv prekrila plima vsled ujm na sodiščih. Ravno nasprotno. V preteklih mesecih je namreč ničkoliko sodišč, začenši s švedsko odločitvijo, da je stran nelegalna, zahtevalo prepoved dostopa do strani ter odstranitev vseh datotek z njihovih strežnikov. Da bi se otresli podobnih napadov, so skrbniki strani ukinili eno redkih središčnih točk sicer decentraliziranega sistema torrentov.

Stran The Pirate Bay bo še vedno ostala na spletu v vlogu ogromnega kazala po nelegalnih vsebinah, le da bo ugasli sledilnik nasledil sistem DHT. Namesto zalaganja s torrenti iz centralnega repozitorija bodo sedaj odjemalci našli hash datoteke, nato pa s samostojnim poizvedovanjem pri ostalih soležnikih (peers) v roju (swarm) poiskali podatke. The Pirate Bay se je na sodišču že zagovarjal, da so zgolj imenik datotek torrent, podobno...

64 komentarjev

The Pirate Bay mora proč, stoprvič

Ars Technica - Famozni The Pirate Bay je prejel na svoj račun že toliko obtožb, tožb, razsodb, očitkov in podobnega, da vesti o novih odločitvah sodišč zoper to stran kaj kmalu ne bodo več novice. Švedsko sodišče je to pot ponovno zahtevalo od skrbnikov strani, da popularni tracker umaknejo z interneta, v nasprotnem primeru jim grozijo visoke globe. Godfrey Svartholm Warg in Fredrik Neij lahko tako pričakujeta vsak pol milijona kron (48.000 evrov) kazni, če ne bosta upoštevali zahtev sodišča. Slednja se branita z besedami, da stran že od leta 2006 ni več njuna, marveč v lasti podjetja Reservella, za vsak primer pa je dvojica že zdavnaj zapustila Švedsko.

Kdo točno je za skrivnostnim sejšelskim podjetjem, ni znano. Nizozemska protipiratska skupina trdi, da gre za nabiralniško podjetje Neija, ki takšna namigovanja kategorično zanika. Vse skupaj je pravzaprav že smešno, saj je stran, za katero je sodišče že pred pol leta razsodilo, da je nelegalna, še vedno meni nič tebi nič na spletu.

436 komentarjev

The Pirate Bay mora izbrisati nelegalne torrente

TorrentFreak - Nizozemsko sodišče v Amsterdamu je razsodilo, da mora zloglasna švedska stran The Pirate Bay odstraniti sporne torrente do avtorsko zaščitenih vsebin v naslednjih treh mesecih. Poleg tega morajo začeti blokirati dostop do strani vsem Nizozemcem, v nasprotnem primeru jim grozi v višini 5000 evrov na osebo na dan. Sodba je rezultat procesa nizozemske verzije organizacije RIAA, ki se imenuje BREIN, ki je tožila The Pirate Bay. Podobno odločitev je sodišče sprejelo že julija, a so se lastniki strani pritožili na sodbo.

Sodišče je sicer razveljavilo prejšnjo sodbo z ugotovitvijo, da The Pirate Bay ni nujno kriv za kršenje avtorskih pravic. So pa odločili, da stran pomaga pri kršenju z omogočanjem in spodbujanjem uporabnikov k deljenju torrentov. Gluhi so bili za navedbe pritožnikov, da niso lastniki strani, temveč da je ta v lasti podjetja Reservella s Sejšelov, saj tega niso mogli dokazati. Skrbniki strani morajo torej odstraniti sporne torrente in blokirati dostop Nizozemcem do delov...

60 komentarjev

Saga o piratskem zalivu se končuje bridko

Ars Technica - Ena izmed nenavadnejših zgodb tega poletja je bila domnevna prodaja švedskega portala The Pirate Bay, za katero so se ogreli v podjetju Global Gaming Factory. Za dobrih pet milijonov evrov naj bi prevzeli iztoženi portal in z novim poslovnim modelom iz njega naredili legalno središče, a se je vse skupaj izkazalo za prazne marnje. Očitno je namreč postalo, da je s trikom izvršni direktor podjetja Hans Pandeya želel umetno dvigniti ceno delnic podjetja in se jih znebiti, saj podjetje še zdaleč nima dovolj denarja za prevzem. Še več, zaradi zapadlega dolga v višini 140.000 evrov je podjetje pristalo v stečaju, še prej pa so jih nagnali s švedske borze.

S prvim oktobrom se je iztekel še eden izmed rokov, ki jih je Global Gaming Factory gladko zamudil. To je bil...

5 komentarjev

Snubec The Pirate Bay v stečaj

Slashdot - Prigode s The Pirate Bayem in njegovimi kupci se še kar vrstijo. Poročali smo že, da ga bo odkupilo podjetje Global Gaming Factory X, kar pa se zdi iz dneva v dan manj verjetno. Najprej je švedska borza delnice GGF umaknila iz kotacije, po tem ko so ugotovili, da podjetje očitno sploh nima dovolj denarja za nakup in da je njihov predsednik zavajal vlagatelje in manipuliral s tečajem.

Pri GGF so se znašli in si poiskali novo borzo, tako da od srede tedna po novem kotirajo na Mangold Fondkommission. To je manjša neodvisna borza, kjer se trguje z delnicami podjetij z majhno in srednjo tržno kapitalizacijo. Sedaj pa zgodba dobiva svoj epilog. Na Švedskem sodišču je GGF vložil zahtevo za začetek stečajnega postopka, saj podjetju Advatar System ne morejo plačati skoraj poldrugi milijon kron dolga (140.000 evrov), ki je zapadel julija. Vedno očitneje postaja, da dobrih pet milijonov evrov, kolikor so ponujali za The Pirate Bay, nikoli niso imeli, in da je šlo le za poskus napihniti ceno...

5 komentarjev

Prodaja The Pirate Baya se odmika

CNet - Konec junija smo objavili, da so lastniki švedske strani The Pirate Bay dosegli dogovor s podjetjem Global Gaming Factory X, ki naj bi jo kupilo za približno 7,7 milijona dolarjev. Takrat so obljubljali nov poslovni model, ki bi zadovoljil tako uporabnike kot založnike, a kaj kmalu se utegne primeriti, da bo vse skupaj padlo v vodo.

Švedski nadzorni organi so namreč delnice podjetja Global Gaming umaknili z borze (AktieTorget), po tem ko so že konec avgusta zaustavili trgovanje z njimi. V poročilu AktieTorget navaja, da Global Gaming sploh nima dovolj denarja, da bi kupili The Pirate Bay, kot so javno objavili. Podjetju očitajo zavajanje investitorjev, navajanje lažnih informacij in resne kršitve transparentnosti poslovanja podjetij na borzi. Izvršni direktor in največji lastnik podjetja Hans Pandeya pa se mora zagovarjati zaradi očitkov o trgovanju na podlagi notranjih informacij, saj tudi proti njemu teče preiskava. Z natančno premišljenimi izjavami naj bi namreč Pandeya vplival...

1 komentar

The Pirate Bay se je prodal

TechCrunch - Z današnjim dnem se je zamenjal lastnik zloglasne piratske strani The Pirate Bay. Četverica lastnikov, obsojenih na eno leto dni zapora in plačilo 3,6 milijonov dolarjev, se je stran odločila prodati švedski programerski družbi Global Gaming Factory X, ki bo za stran odštela približno 7,7 milijona dolarjev. Švedska družba za stran, ki naj bi bila med 100 najbolj obiskanimi na internetu in se je preživljala skoraj izključno prek prikazanih oglasov, pravi, da potrebuje nov poslovni model, ki bo zadovoljeval tako avtorje, založbe in sodstvo kot ponudnike interneta ter seveda uporabnike. Pravijo, da želijo vzpostaviti poslovni model, pri katerem bi bili ustvarjalci vsebin plačani za vsak prenos s strani.

Prvotni lastniki obenem vse pirate mirijo, naj jih ne skrbi. Pravijo, da denar ni bil motiv za prodajo, saj naj bi bila stran vredna veliko več. Pravi razlog se skriva drugje, saj je bila stran, vsaj kar se tiče novic in izgleda, mrtva zadnje dve oz. tri leta, na internetu pa se...

81 komentarjev