»

Google Maps pozna tudi mariborski mestni promet

Slo-Tech - V aplikacijo Google Maps so po novem vključeni tudi podatki o mestnem prometu v Mariboru skupaj z voznimi redi, sporočajo iz mariborskega podjetja Marprom. To pomeni, da lahko sedaj pri načrtovanju potovanja po Mariboru uporabimo Google Maps, ki bo poleg pešpoti in vožnje z avtomobilom odslej nudil tudi informacijo, kje, kdaj in s katerimi mestnimi avtobusi lahko pridemo do cilja. Google Maps je že prej poznal, kako poteka mestni promet, sedaj pa ima podatke o voznem redu, tako da omogoča navigacijo v realnem času. To bo precej poenostavilo navigacijo po mestu, zlasti za turiste je takšna integracija zelo pomembna. Google Maps v Sloveniji že pozna vozne rede ljubljanskega mestnega prometa, železniškega prometa in nekaterih medkrajevnih avtobusnih linij. Še vedno pa mu manjkajo podatki o...

13 komentarjev

Pametni merilniki porabe električne energije množično lažejo

Slo-Tech - Danes se čedalje pogosteje uporabljajo tako imenovani pametni merilniki porabe električne energije, ki nimajo vrtljivih delov (odtod ime static energy meters). Dlje časa že krožijo govorice, da ti merilniki kažejo precej čudne številke, zato so jih na Univerzi Twente (UT) in Univerzi za aplikativno znanost Amsterdam (AUAS) preizkusili. Šest mesecev so preverjali devet najbolj priljubljenih pametnih merilnikov, izdelanih med leti 2004-2014, in ugotovili, da so očitki o nepravilnih odčitkih več kot utemeljeni.

Medtem ko želi nizozemska vlada do leta 2020 v vseh gospodinjstvih pametne merilnike, so raziskovalci pokazali, da so v primerjavi z resnično porabo njihovo odčitki nihali od -30 do +582 odstotkov. Vsak merilnik so preizkušali vsaj en teden, nekatere pa tudi dlje. V tem času so nanje...

128 komentarjev

Izzivi pred avtomobili brez voznika

Business Insider - Google že dlje časa razvija avtomobil brez voznika. Z njimi so doslej v sklopu testiranj prevozili že pol milijona kilometrov in pri tem niso imeli niti ene nesreče, če ne štejemo primera, ko je bila tehnika izključena in je Googlov avtomobil zaletel človek. Rezultat je celo registracija avtomobila brez voznika v Nevadi v ZDA. Kljub temu to še ne pomeni širokega razmaha teh vozil, saj morajo inženirji rešiti še tri večje probleme. In kot vsakokrat je tudi tokrat pot od zelo dobro delujoče ideje do izpiljenega izdelka najtežji kos razvoja.

Eden izmed izzivov je vožnja v snegu, ko se talne označbe in mnogokrat tudi obcestna signalizacija ne vidijo. Googlovi avtomobili imajo kopico kamer, ki snemajo okolico iz vseh mogočih zornih kotov, a...

89 komentarjev

Orientacija po Ljubljani z Google Transitom

Takole se s Tromostovja pride na Šmarno goro.

Slo-Tech - Po približno pol leta priprav je LPP objavil, da so svoje sheme linij mestnega prometa po Ljubljani in vozne rede zanje vnesli v sistem Google Transit. Gre za del sistema Google Maps, ki omogoča navigacijo po urbanih središčih, tako da uporabniku ponudi najhitrejšo pot z avtomobilom, javnim prevozom in peš.

Do aplikacije najlaže dostopimo prek strani LPP, kjer je v levem stranskem meniju dodana možnost Načrtovanje poti z Google zemljevidi. Tja vnesemo začetno točko in končno točko, aplikacija pa sama izračuna najhitrejšo pot (če je ne poznamo, lahko na zemljevidu s klikom označimo želeni lokaciji). Pri tem upošteva pešpoti, avtobusne povezave od najbližjega postajališča z ustreznim...

17 komentarjev

Google Maps tudi za kolesarje

TG Daily - Po peticiji, ki jo je podpisalo kar 50.000 kolesarjev, so se pri Googlu uklonili, in po posebnem načinu za voznike avtomobilov, pešce in javni prevoz v Google Maps dodali še kolesarjem prijazno različico. Storitev je, kot ponavadi, zaenkrat omejena zgolj na ZDA, kjer bodo kolesarji v 150 mestih lahko označevali svoje priljubljene poti in kolesarjem prijazne ceste.

Sam potek izrisa poti je nadvse podoben trem že obstoječim načinom v Google Maps. Po izbiri začetne in končne točke iz menija enostavno izberete možnost kolesa, na Google Maps pa se nato izriše priporočena pot, po kateri bosta najlažje, najvarneje in najhitreje prispeli na cilj.

Poleg uporabniških priporočil v usmerjenem načinu bo s kolesarsko plastjo mogoče prikazati tudi...

4 komentarji

Google predstavil igro svetovni monopoly

Guardian - Ves svet je oder in vsi možje in žene zgolj igralci, je pred več kot štiristo leto zapisal slavni angleški dramatik. Google se je odločil skupaj s podjetjem Hasbro, ki je lastnik licence za igro monopoly, ta slavni citat udejanjiti v navideznem svetu. Danes bodo zagnali igro Monopoly City Streets, ki bo ves svet, kot ga prikazujeta Google Maps in Google Street View, spremenila v veliko igralno ploščo igre monopoly.

Novi igralci prejmejo tri milijone lokalnih dolarjev, s katerimi začnejo graditi svoj imperij. Če naletite na ulico prvi, jo lahko pri priči kupite, sicer pa morate lastniku podati ponudbo. Ta ima sedem dni časa, da odgovori, v nasprotnem primeru se šteje, da jo je sprejel. Nato začnete graditi hiše, hotele, gradove ali kar koli drugega vam srce poželi. Da vse skupaj ne bi postalo preveč dolgočasno, so v igro...

350 komentarjev

Google Maps bo zbiral podatke o vožnji

Google Maps

CNet - Za najpomembnejše avtoceste, regionalne ceste in avenije v velikih mestih ZDA Google Maps že nekaj časa ponuja informacije o gostoti prometa. Te pridobi z obcestnih merilnikov in posebnih avtomobilov, uporabnikom pa potem omogočajo izbiro najmanj obremenjene ceste v danem trenutku. Sedaj pa gredo še dlje, saj bodo isto funkcionalnost uvedli tudi za stranske in manj pomembne ceste, pri čemer si bodo pomagali z uporabniki. Če uporabljate Google Maps na pametnem telefonu, boste Googlu avtomatsko pošiljali podatke, kod se vozite, če boste izbrali gumb My Location. Storitev se da sicer onemogočiti, a pri tem izgubite možnost My Location - ponoven vklop vas takoj zveže z Googlom.

Google je zapisal, da se zavedajo...

3 komentarji

Google posnel tajni test porschejev

smh.com.au - Nekaterim se zdi, da Google ve in vidi vse, zaradi česar so ustanovili kar svojo versko ločino. Mi ne bomo šli tako daleč, a dejstvo ostaja, da Google Maps in Google Earth posnameta marsikaj zanimivega. Včasih gre to v nos kakšni vladni agenciji ali vojski, včasih pa razveseli uporabnike. Na cesti v Idaho Springs, ki doseže višino 4227 m in velja za najvišjo asfaltirano cesto v ZDA, so to pot posneli višinski test novih porschejev. Spričo svoje višine je namreč cesta pod Mount Evansom priljubljena destinacija proizvajalcev avtomobilov. Na slikah so delavci porscheje že začeli pokrivati s ceradami, ker so očitno opazili Googlov konvoj vozil, ki snemajo...

15 komentarjev

Google Earth prilagojen za iPhone

The Register - Peter Birch na svojem blogu sporoča, da je Google prilagodil svojo aplikacijo Google Earth tudi za uporabo na iPhonu. Google Earth je že od leta 2005 na voljo uporabnikom namiznih računalnikov, preneslo pa si ga je že prek 400 milijonov uporabnikov, odslej pa bo brezplačno na voljo tudi lastnikom iPhona. Mobilna inačica vsebuje še osem milijonov panoramskih posnetkov atraktivnih lokacij in funkcijo My Location, ki prikaže trenutni položaj uporabnika na zemljevidu. Ne nazadnje velja omeniti še funkcionalnost iz Google Maps, ki na zaslonu pokaže položaj naslovov, podjetij in znamenitosti.

Google je že tu, počakati moramo le še na...

3 komentarji

Facebook ponudil FindMe za mobilne telefone

Facebook - Facebook je predstavil storitev FindMe, ki omogoča, da tako imenovanim „prijateljem“ v vašem socialnem omrežju sporočate svoj položaj v realnem svetu. Storitev deluje na vseh GSM aparatih, ki imajo naložen operacijski sistem Windows Mobile 5 ali 6. Uporabniki imajo možnost, da okrožja svojih dejavnosti poimenujejo z lastnimi imeni: "Sem doma", "Na delovnem mestu", "Nakupujem v...", "Kiberpipa je zakon" ali pa "Sprehajam psa" in tako dalje - še vedno pa lahko položaj tudi zakrijete.



V primeru, da se ne zavedate elektronskih sledi, ki jih že tako ali tako nevede puščate v različnih podatkovnih bazah, pa lahko kraje, kjer se nahajate, opremite še z dodatnimi podatki, kot so poštne številke ali pa celo zemljevidi, s katerimi vas lahko prijatelji lažje najdejo v primeru, da bi se želeli tudi v resnici...

2 komentarja

Google predstavlja novost: GPS Simulator

Video prestavitev Google Maps myLocation

vir: Google
Slashdot - Najnovejša izdaja Google Maps, ki je na dan prikukala ta teden vsebuje zanimivo novost, ki pa je trenutno še v Beta fazi testiranja. Gre za My Location, ki je bil razvit za vse prenosne naprave, ki ne vsebujej hardware-skega dela satelitske navigacije, kot je to naprimer zelo priljubljen iPhone. My Location ne deluje preko satelitske navigacije, ampak namesto tega uporablja zemeljske oddajnike, s čimer doseže natančnost okoli 1000m. Napovedan je nadaljni razvoj ter izhod iz bete v najkrajšem možnem roku.

Za vse neučakance pa naj še povemo, da novost lahko preizkusijo na mobilnikih z internetno in Java podporo ter na BlackBerry, Windows Mobile ali Nokia/Symbian temelječih gadgetih....

46 komentarjev

Spletne urice: Spletni GIS Pregledovalnik Giselle

Slo-Tech - V sredo 11. januarja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice na predavanje Mihe Kadunca iz podjetja Cosylab o domačemu spletnemu GIS pregledovalniku Giselle.

Cosylab je za kmetijsko ministrstvo razvil spletni pregledovalnik geografskih podatkov, ki je uspešen primer uporabe HTML in Javascripta v zahtevnejših asinhronih aplikacijah.

V predavanju bomo pogledali pod površino rešitve in izpostavili nekaj težav, ki smo jih pri razvijanju aplikacije bolj ali manj uspešno rešili.


Ne, Google maps ni edina GIS rešitev na svetu. :)

4 komentarji

Google Maps in Area 51

Overclockers Australia - Kot smo že poročali, je Google nedavno dopolnil svoj arzenal storitev z interaktivnim zemljevidom Severne Amerike. Malce kasneje se je pojavila dopolnitev interaktivnega zmeljevida, s katero lahko brskamo po arhivu satelitskih posnetkov.

Zelo uporabna reč, če hočete izvedeti, kako zgleda Bela hiša iz ptičje perspektive ali pa prešteti vse kazinoje v Las Vegasu. Seveda pa ni trajalo dolgo, da si je nekdo zaželel ogledati slavno in skrivnostno Področje 51. Postopek iskanja in slike podviga so opisane na tem naslovu.

Za vse neučakane pa še direktna povezava do tega zanimivega področja.

Ali je vse to res, ali pa se je Google samo malce pošalil na naš račun, pa presodite sami.

63 komentarjev