»

Sony in Geohot sta dosegla poravnavo

George Hotz

vir: engadget
engadget - Tožarjenja, zasegov opreme in pobegov v Južno Ameriko je v primeru tožbe Sonyja proti Georgu Hotzu, na spletu poznanem tudi pod vzdevkom Geohot, konec. Mladi Američan je namreč dosegel poravnavo s Sonyjem, del katere je tudi popolna prepoved deljenja kode, ki je osnova za polni odklep PlayStation 3. S tem je bilo poleg ponovne namestitve drugih operacijskih sistemov omogočeno piratiziranje iger, kar jasno ni bilo po godu Sonyju. To seveda ni bil edini problem, nedvomno pa prepoved deljenja kode Sonyju ne bo pomagala pod preprogo pomesti celotne scene, povezane z odklepanjem konzole, ki je od prvih poizkusov Geohota že močno napredovala.

Poravnava je bila sicer dosežena že 31. marca, a razen prepovedi deljenja kode drugi pogoji niso bili razkriti. Obe strani...

6 komentarjev

Pacman star 30 let

Slo-Tech - Danes mineva 30 let od izida ene najbolj prepoznavnih iger vseh časov, ki je prerasla v pop ikono videoiger in navdihnila tisoče. Na Japonskem je 22. maja 1980, kasneje pa tudi drugod po svetu, izšla legendarna igra Pac-Man. Njen avtor (dizajner) je takrat 25-letni Japonec Tōru Iwatani, ki je igro poimenoval pakku-man (パックマン). Ob izidu leta 1980 igra ni bila sprejeta z velikanskim navdušenjem, saj sta takrat na trgu vladala Space Invaders in Asteroids. Šele prodor na ameriški trg leto pozneje z imenom Pac-Man je igro izstrelil na vrhe lestvic najpriljubljenejših iger. Posnemanje je najiskrenejša oblika...

6 komentarjev

Nintendo z nižjim dobičkom

ComputerWorld - Kljub dobri prodaji v božičnem nakupovalnem obdobju se je dobiček Nintenda zmanjšal. V prvih devetih mesecih računovodskega leta, ki ga Nintendo začne aprila, se je prodaja znižala za 23 odstotkov na 1,2 bilijona jenov (9,5 milijarde evrov), medtem ko je dobiček upadel za devet odstotkov na 192 milijard jenov (1,5 milijarde evrov). Glavna krivca za slabši rezultat od preteklih let sta šibka prodaja v prvi polovici leta in neugodno visok tečaj japonskega jena.

Povpraševanje po konzolah Wii in prenosnemu DS je bilo sprva visoko, v zadnjih mesecih pa je začelo plahneti. Zaradi tega so DS izdali še v okusih DSi in DS LL, ki sta na začetku napravila bum, nato pa je prodaja sledila ustaljenim tirnicam. Prodali so jih 23,3 milijona (v lanskem obdobju 25,6 milijona), medtem ko so kupci nakupili 17 milijonov Wiijev (lani 20 milijonov). Podobno se je zmanjšala prodaja programske opreme: naslovov za DS so prodali 121,4 milijona (26 odstotkov manj), za Wii pa 156,7 milijona (štiriodstotni...

0 komentarjev

S kopiranjem člankov največ služi Google

The Register - Ameriški Fair Syndication Consortium je objavil izsledke raziskave (PDF), ki je obravnavala recikliranje in krajo časopisnih člankov na internetu in služenje denarja z njimi. Med 15. oktobrom in 15. novembrom so opazovali stanje na spletu in dognali, da je več kot 75.000 spletnih strani brez dovoljenja "ponovno uporabilo" oz. prepisalo vsaj en članek, ne da bi (večidel oglasni) zaslužek delile s časnikom, od koder so ga pobrale. Prvi med kršilci je Google, ki je odgovoren kar za 53 odstotkov vseh incidentov, sledita mu Yahoo z 19 odstotki in Microsoft s petimi odstotki.

Ugotovili so še, da je bilo 18 odstotkov člankov v celoti prekopiranih, 26 odstotkov je bilo izvlečkov (manj kot 80 odstotkov teksta in več kot 125 besed), preostanek pa so...

29 komentarjev

Prodaja iger in opreme julija slabša

Trije mušketirji

Ars Technica - Nedavno zbrani podatki za julij, ki je posredovala NPD Group, kažejo, da se prodaja videoiger in pripomočkov slabša. Pretekli mesec so tako v ZDA prodali le za 848,9 milijona dolarjev iger in pripadajoče opreme, kar je 29 odstotkov manj kot mesec prej. Prodaja strojne opreme se je skrčila za 39 odstotkov, programja pa za 26 odstotkov. Še vedno je najbolj zaželena konzola Nintendov Wii, ki so jih prodali kar četrt milijona, kar je 16 odstotkov manj kot leto prej. Na drugem mestu sledi Microsoftov Xbox 360, ki je dobil 200 tisoč novih lastnikov, kar je nekoliko več kot v enakem obdobju lani. Sonyju je šlo še najslabše, saj so prodali zgolj 121 tisoč PlayStationov 3, približno toliko PSP-jev in 108 tisoč PlayStationov 2. Najbolj prodajana igra julija je bila NCAA Football 10. Klik!

13 komentarjev

Konzole: Wii bojda cenejši, Xbox bogatejši

Nintendo Wii

Fudzilla - Če si dovolimo malo pošpekulirati o konzolah, lahko pričakujemo skorajšnje znižanje cene Nintendove igralne konzole Wii. Že vse od svojega izida Wii stane 250 dolarjev, Nintendo pa trmasto vztraja pri ceni, ker bojda naj ne bi želeli vznejevoljiti prvih kupcev, ki so zanj toliko odšteli. Pri Fudzilli so mnenja, da se bo Nintendo vendarle odločil ceno spustiti za 20 odstotkov, tako da bi poslej Wii lahko veljal le 199 dolarjev. S to potezo bodo verjetno poskušali doseči svoj cilj, to je prodati še 26 milijonov enot do konca fiskalnega leta. Na potezo Nintenda bo verjetno odreagiral tudi...

4 komentarji

Se obeta pocenitev PS3 in Wiija?

ComputerBase - Podjetje GameStop, vodilni prodajalec video iger po svetu, je drzno napovedalo, da se nam po njihovem mnenju obetata pocenitvi Sonyjevega PlayStationa 3 in Nintendojevega Wiija. To naj bi se zgodilo že v prihodnjem četrtletju, pri čemer dodajajo, da so PS3 prepričani, da se bo to primerilo, za Wii pa nekoliko manj. Ocenjujejo, da se bo letos v ZDA prodalo 33,5 milijona konzol, kar je 1,5 milijona manj kot lani vsled recesije. Wii se sploh še nikoli ni pocenila in stane 249 dolarjev, PS3 pa so enkrat malo oskubili in nekoli pocenili na 399 dolarjev (seveda v ZDA). Predvsem slednja cena naj bi bila po mnenju GameStopa absolutno previsoka za trenutno tržno situacijo, zaradi česar pričakujejo agresivno rezanje cene, če želita podjetji ostati konkurenčni. Bomo videli.

13 komentarjev

Proizvodni stroški konzole Wii polovico nižji

X-Bit Labs - Ko je Nintendo premierno predstavil svojo konzolo Wii novembra 2006, je njena izdelava stala podjetje približno 160 dolarjev. Poltretje leto pozneje naj bi bila ta cena več kot 45 odstotkov nižja, tako da naj bi bili Japonci sedaj zmožni izdelati Wii za 88 dolarjev. To pomeni, da ima Nintendo kar precej manevrirnega prostora za morebitno zniževanje cene, česar od izida še niso storili, saj se Wii trenutno prodaja za 249 dolarjev v ZDA in na Japonskem (25.000 jenov) ter prav toliko evrov v Evropi. Doslej so prodali že več kot 50 milijonov enot te konzole, ki jo sestavljajo IBM-ov PowerPC s 729 MHz z vgrajeno ATI-jevo grafiko, 91 MB pomnilnika in pol gigabajta flash pomnilnika.

35 komentarjev

Lani manj prodanih glasbenih CD-jev

Heise - Ameriška NPD Group, ki skrbi za vse mogoče statistike, je izračunala, da so lani v ZDA glasbeni založniki prodali 17 milijonov manj CD-jev kot leto prej. Padec povpraševanja po CD-jih je bil prisoten v vseh starostnih skupinah, so pa prednjačili najstniki in starejši od 50 let, ki so se najbolj odpovedali srebrnim ploščkom. Do neke mere je nižjo prodajo CD-jev kompenzirala internetna prodaja, kjer se je število kupcev povečalo za 29 odstotkov na 36 milijonov. Kljub temu je skupno število kupcev glasbe upadlo za 13 milijonov, poročajo.

Glavni razlog, ki ga navajajo za slabšo prodajo, je kakopak gospodarska kriza, saj naj bi imeli ljudje na voljo manj denarja za trošenje, kar se tiče zabave. Dodajajo še, da so kupci mnenja, da so cene CD-jev preveč zasoljene. Vprašani so razložili, da imajo raje spletne nakupe glasbe, ker lahko tako kupijo samo všečne pesmi in ne več celih albumov, kot je to slučaj pri CD-jih.

10 komentarjev

Analiza ukradenih gesel: nič novega

Slashdot - Ta teden so neznanci vdrli na stran phpBB.com in svoj napad natančno popisali. S pedagoškega vidika je opis poučen, s psihološkega pa je zanimivejša analiza gesel uporabnikov, ki so jih odtujili. Še enkrat več se je izkazalo, da uporabniki kaj pretirano inovativni niso, saj je najpogostejše geslo 123456, ki mu sledijo password, phpbb, qwerty, 12345 in 12345678. Podatki še kažejo, da je 16 odstotkov gesel enakih kot je ime uporabniku, 14 odstotkov predstavljajo vzorci na tipkovnici (denimo 1234, asdf ipd.), štiri odstotke gesel je variacij na temo password (passw0rd, password1 ipd.), pet odstotkov je pobranih iz popkulture (pokemon, blink182 ipd.). Tretjina gesel vsebuje šest znakov, samo poldrugi odstotek ljudi pa uporablja geslo z vsaj desetimi znaki.

27 komentarjev

Xbox 360 in Wii naprej, PS3 nazaj

TG Daily - Proizvajalci so se torej odločili, da popustov na konzole letos ne bo, poglejmo pa si, kako se konzole prodajajo na sploh. Podjetje za raziskavo trga NPD v svojih izsledkih navaja, da so oktobra prodali 803.000 Wiijev, kar znaša 59 odstotkov vseh prodanih konzol. Na drugem mestu je Xbox 360, ki s 371.000 prodanimi zaseda drugo mesto in 27-odstotni tržni delež. Playstation 3 je tretji z 190.000 konzolami ali 14 %. Skupaj so prodali 1.364.000 konzol, kar je sedem odstotkov več kot septembra in tretjino več kakor oktobra lani.

Na prodajo konzol ne vplivajo samo specifikacije, ampak tudi dostopne igre, kar je eden izmed razlogov, da Xbox 360 še vedno občutno prekaša Playstation 3. Najbolje prodajana igra je bila oktobra Fable II za Xbox 360 (790.000), sledijo pa Fit za Wii (487.000) in Fallout 3 za Xbox (375.000 prodanih izvodov). Najbolje prodajana igra za PS3 pa je naprimer šele na sedmem mestu v skupni razvrstitvi. Več o tem.

33 komentarjev

Ali lahko industrija strojne opreme zamaje Hollywood?

Slo-Tech - Na že malo oddaljeni 3GSM konferenci v Barceloni, je nekdo predavateljem zastavil silno zanimivo vprašanje. Spraševal se je, zakaj telekomunikacijska industrija (po klasifikaciji teoretikov, ki se ukvarjajo z avtorskim pravom, ta skrbi in je lastnica fizične plasti) pusti lastnikom vsebin, predvsem Hollywoodu (vsebinska plast, ali bolje, plast vsebine), da z vsiljevanjem DRM zaščit ogrožajo prodajo strojne opreme. Skrajno nenavadna trditev? Poglejmo zakaj morda niti ne. Pri tem deloma povzemamo mnenje komentatorja na Ars Techica.

Hollywood, kot glavi producent vsebine, je v primerjavi s telekomunikacijskimi velikani in strojnimi giganti (Intel, IBM) pravi palček Če ljudi preseneti, koliko denarja je zgorelo zaradi zadnje upodobitve King Konga, je to pravi drobiž v primerjavi z vsoto, ki jo je potrebno odšteti za gradnjo ene same tovarne, kjer se proizvaja centralne procesorje. Običajno se ta številka vrti okrog pet milijard dolarjev (zato ne čudi dejstvo, da je posredoval bivši...

10 komentarjev

Brez Soldov do Aplikacije?

STA - Stopnja piratstva v Sloveniji je lani dosegla 59 odstotkov, kar je sicer odstotek manj kot leto prej in dva odstotka manj kot pred dvema letoma, so v torek potožili na tiskovki BSA Slovenija. V tujini naročena študija, katere metodologija ni znana -- vemo pa, kako to gre -- pa je naračunala, da je imelo slovensko gospodarstvo lani zaradi tega 29 milijonov dolarjev škode. V raziskavi niso upoštevani zasebniki, operacijski sistemi in igrice, sicer bi številke šle v nebo. Sploh ko gre za igre, predstavniki slovenske BSA samo otožno pogledajo v tla in odkimavajo tja proti 90 odstotkom. Kljub temu so naši warezbusterji zadovoljni, saj vsa reč vendarle kaže trend upadanja. Lani so tržni inšpektorji po nalogu BSA pregledali 116 podjetij, preiskali 805 računalnikov, na njih našli 476 nelegalnih programov in vložili 23 pritožb sodnikom za prekrške. Ti so lani obsodili devet končnih uporabnikov, štiri od teh že pravnomočno. Kazni pa niso šala -- najvišja zaradi neupravičene uporabe...

22 komentarjev