»

Apple napovedal popravek za odstranitev MacDefenderja

ZDNet - Apple je priznal, da je zlobna programska oprema (malware) MacDefender, ki se pretvarja, da gre za legitimen antivirusni program, v resnici pa želi od uporabnika ukrasti čim več osebnih podatkov in izvabiti denar pod pretvezo, resen problem. Napovedali so, da bodo v prihodnji dneh izdali posodobitev za operacijski sistem Mac OS X, ki bo našla in odstranila MacDefender oziroma preprečila njegovo namestitev na neokužene sisteme. Zraven so...

2 komentarja

Microsoft Office za Mac 26. oktobra

Nov trakovni videz

ComputerWorld - Microsoft je potrdil datum izida verzije pisarniške zbirke Office za Mac, ki ga je že prej neuradno napovedal Amazon. Microsoft Office for Mac 2011 bo na voljo od 26. oktobra dalje, pri čemer prednaročila že sprejemajo.

Zadnja verzija jabolčnega Officea je izšla januarja 2008, tako da je že čas za posodobitev. Nova inačica je po videzu podobna Officeu 2010 za Windows, ima preimenovan e-poštni odjemalec Outlook (ki je zamenjal Entourage) in vrnitev podpore za VBA-makre. Manjše novosti so še celozaslonska predogleda v Wordu (za pisanje in za branje) in Dynamic Reorder za sprehajanje med nivoji v predstavitvi ali dokumenti. Posebno pozornost so namenili vitkosti aplikacij, saj naj bi se te zaganjale dosti hitreje kot doslej, ko je...

34 komentarjev

Po treh letih končal neskončno igro

Bejeweled 2

Slashdot - Dvainpetdesetletni Mike Leyde iz Kalifornije v ZDA si zasluži omembo med novicami, saj je v igranje igre Bejeweled 2 vložil 2206 ur ali tri mesece neprekinjenega igranja. V omenjeni igri mora igralec nabirati različne drage kamne, ki mu prinašajo točke. Igra omogoča delovanje v petih načinih igranja, ki so Classic, Action, Puzzle, Blitz in Endless. V slednjem število potez ali dovoljeni čas nista omejena, tako da lahko igralec počasi nabira točke. Leyde je zadnja tri leta pridno igral v načinu Endless in zbral več kot 2.147.483.647 točk (231-1).

To je očitno največje število dosegljivih točk, saj je števec zatem preskočil v negativna števila (število točk je torej spravljeno kot predznačeno 32-bitno celo število), igra pa se je s črnim zaslonom končala....

19 komentarjev

Microsoft resda kršil patente, a odškodnina je previsoka

Reuters - Microsoft je aprila lani izgubil tožbo proti francoskemu podjetju Alcatel-Lucent zaradi kršitve patentov. Zaradi kršitve patenta, ki opisuje tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku (tako imenovani "Day patent"), je porota takrat prisodila Francozom 358 milijonov dolarjev odškodnine. Microsoft se je na razsodbo pritožil in sodni mlini so do danes mleli. Pritožbeno sodišče je odločilo, da je Microsoft resnično kršil patente, a je prisojena odškodnina nerazumno visoka, zato bo postopek ponovljen. Microsoft je bil z odločitvijo zadovoljen in po besedah tiskovnega predstavnika Kevina Kutza že načrtuje naslednje poteze. Medtem je predstavnik Alcatel-Lucenta izrazil razočaranje nad zavrnitvijo odškodnine.

14 komentarjev

Na Mac OS prihaja Outlook

Entourage se umika Outlooku

TechCrunch - Eden izmed razlogov, da se Maci v poslovnem okolju še niso dobro prijeli, je nezmožnost poganjanja Outlooka. Resda imajo Entourage, a kaj ko so uporabniki in skrbniki navajeni na Outlook. Da bi osvojili še to trdnjavo, so v Redmondu napovedali, da bo nova verzija Mac Offica, ki bo izšla prihodnje leto decembra, vključevala tudi Outlook. Na ta način želi Microsoft uporabnikom Macov omogočiti boljše sodelovanje z drugimi platformami (torej Windows) in uporabo Microsoft Exchange Serverja. Do takrat pa bo na voljo posodobljena verzija Entourage 2008 Web Services Edition. Klik!

21 komentarjev

Chrome za Linux in Mac OS X

Google Chrome

vir: Slashdot
Slashdot - Od včeraj so na voljo prve različice brskalnika Google Chrome za Linux in Mac OS X. Selitev brskalnika na ti dve platformi je trenutno sicer še vedno v zgodnji fazi in tako še ni primeren za vsakdanjo uporabo. Če pa koga hudo mika, si lahko razvojne verzije Chroma pretoči s strani za razvijalce.

Pogumni se bodo morali spopasti z nedelovanje videa na straneh, kot je YouTube, nedelujočimi nastavitvami in tiskanjem. Pri Googlu še posebej poudarjajo, da zaenkrat te različice Chroma niso niti v alfa fazi in naj jih uporabniki ne prenešajo, če se nočejo spustiti v vode nedokončane, nepredvidljive in do domačih živali nevarne kode. Opozorila in manjkajoče funkcije si...

11 komentarjev

Prodaja Macov in iPodov upadla

CNet - NPD Group je zbrala podatke o prodaji Applovih izdelkov v aprilu in ti kažejo, da deževni mesec ni bil nič kaj rožnat. V primerjavi z lanskim aprilom je prodaja Macov upadla za 1,8 odstotka. Če se bo trend nadaljeval tudi maja in junija, potem bodo v tem četrtletju prodali 2,1 do 2,3 milijona Macov, kar bo že drugo četrtletje zapovrstjo z negativno rastjo prodaje. To niti ni tako kritično, saj se je v istem obdobju prodaja PC-jev znižala kar za sedem odstotkov. Tudi iPodi ne gredo več za med, saj so jih aprila prodali za devet odstotkov manj kot leto prej, kar napoveduje padec med petimi in štirinajstimi odstotki na koncu četrtletja. Ker so Applovi rezultati kljub negativnim trendom še vedno stabilni, še enkrat več vidimo, da je Applov paradni konj ta hip iPhone.

50 komentarjev

Maci naokrog četrt stoletja

CNet - Jutri bo minilo natančno 25 let, od kar je podjetje Apple predstavilo svoj prvi računalnik Macintosh. Z uvedbo miške in grafičnega vmesnika so različnih proizvajalci poskušali prepričati množice že prej, a prvi resnični prodajni hit, ki ju je uprabljal, je postal 24. januarja 1984 izšli Macintosh. Od začetka razvoja v sedemsetih letih so se načrtovane specifikacije večkrat spremenile, na koncu pa so uporabili Motorolin mikroprocesor 68000 z 8 MHz, 128 KB pomnilnika, disketnik za 400 KB velike diskete in 9-palčni monokromatski zaslon.

Že tedaj je bil Apple mojster oglaševanja, saj reklama, ki je bila predvajana dva dni pred začetkom prodaje med Super Bowlom, še vedno velja za mojstrovino. Na strani CNet so pripravili slikovno časovno premico, kje si lahko ogledate, kako smo prišli od škatlastih devetpalčnih zaslonov s katodno cevjo do elegantnih MacBookov v 25 letih. Zanimiva je še recenzija Maca iz leta 1984, ki je že takrat Macu napovedala svetlo prihodnost.

Pred 25 leti ...

vir:

25 komentarjev

IBM pripravlja spletne aplikacije

OSNews - Veliki modri razvija zbirko programskih orodij za poslovna okolja, ki bo uperjena proti Microsoftovemu Officu in ne bo delovala le v Windowsu in na Mac OS, pač pa tudi v Linuxu, drugih Unixih in na dlančnikih. To ji bo omogočala spletna zasnova, saj bodo tako strežniška orodja za upravljanje, kot tudi orodja za končne uporabnike, spletne aplikacije, dosegljive preko spletnega brskalnika.

Vključena bodo štiri orodja, in sicer za delo z e-pošto, preglednicami, podatkovnimi zbirkami in za obdelavo besedil. Kmalu pa lahko pričakujemo tudi dodatna orodja, saj so Adobe, PeopleSoft, Siebel Systems in druga podjetja podprla IBM-ova prizadevanja in utegnejo pripraviti svoje dopolnilne rešitve. Klik!

O morebitnem patentiranju zaenkrat molčijo ...

1 komentar

P2P anti-spam vtičnik za Outlook

SiOL - Danes sem na SiOLovi domači strani zapazil zanimivo novičko. Neki friki so se namreč odločili lastnosti P2P omrežji izrabiti za boj proti spamu (masovnemu pošiljanju elektronske pošte proti želji prejemnika) in tako smo dobili prvi P2P vtičnik za Outlook2000/XP. Vsak uporabnik ima namreč možnost določiti pošiljatelja za spammerja in ga s tem dodati na seznam teh zlobnih ljudi. To počnejo seveda tudi ostali uporabniki vtičnika in tako gradijo veliko bazo podatkov neželenih elektronskih naslovov. Pa kaj bi klobasali, najbolje je da si zadevo preberete sami in naložite dotični vtičnik. Če seveda sploh še uporabljate Outlook [:D].

3 komentarji

Evolucija se nadaljuje

Linux Today - Izšla je četrta beta različica programa Evolution, ki ga izdeluje Ximian. Evolution je neke vrste zamenjava za outlook na namizju GNOME - vsebuje organizer, odjemalca pošte, urejevalnik kontaktov in še samodejno spremlja novice iz Slashotda, vreme in še kaj. Ta različica podpira sodelovanje z Palmom, varne SSL povezave in LDAP podporo za adresarje.
Evolution res z vsako različico deluje bolje, od prejšnje bete so odpravili kar 550 hroščev. Seveda je uporabniški vmesnik tudi v slovenščini.
Zdaj moram počakat še, da Primož skodiral rdf exporter za slo-tech, tako da bom lahko headline videl že v mail clientu. :)

0 komentarjev

Microsoft Office XP

The-Ctrl-Alt-Del - Na strani The-Ctrl-Alt-Del so dobili nov Microsoftov paket programske opreme, Office XP. Prvo, kar je zanimivo, je to da vam Microsoft dovoli predogled Offica XP za pičlih 20 dolarjev. Ja, zdi se vam čudno in tudi je. Verzija, ki jo dobite za 20 dolarjev, se vam bo, kot to piše v drobnem tisku, zaklenila 31. Avgusta. No, pa h konkretnim stvarem... Namestitev je lepa ter poteka hitro (okoli 5 minut). V paket Office XP so vključeni Word, Excel, Acces, FrontPage in Outlook. Od vsakega lahko na tej strani vidite dve zaslonski sliki. Meni ne zgledajo nič kaj drugače kot Office 2000... Vključenih pa je veliko novosti. Pomembnejša je podpora zvoku, s katerim lahko krmilite Office XP in mu celo narekujte tekst. To orodje je zaenkrat na voljo samo za angleščino, kitajščino in japonščino.

7 komentarjev