»

"Fantje, mislim, da sem skrekal Doom Eternal. Resno."

vir: Flickr

Slo-Tech - Tako se je na Redditu glasil zapis srečnega najditelja zagonske datoteke brez DRM zaščite za pravkar izšlo igro Doom Eternal. Če se spomnite, iziti bi morala že lani novembra, pa ni, doletela jo je preložitev in avtorji, Id Software ter predstavniki založbe Bethesda so tedaj zagotavljali, da bodo vmesni čas porabili za izboljšave. Pričakovanja nostalgikov so bila namreč velika, prejšnja inkarnacija je namreč pred štirimi leti navdušila tako igralce kot kritike.

Včeraj si je bilo igro končno moč prenesti v zameno za 50 USD in eden prvih kupcev je med brskanjem po namestitvenih datotekah odkril mapo z dodatno izvršilno datoteko, ta je bila enakega imena, a precej manjša po velikosti. Izkazalo se je, da je z njo moč zamenjati originalno datoteko, s tem pa Doom Eternal pognati brez zloglasne zaščite Denuvo. Najditelj je zadevo brž razkril javnosti in splet so nemudoma preplavile šale o tem, kako so si pri ID Software sami skrekali igro.

Pri Bethesdi so sicer pohiteli in popravili...

34 komentarjev

Odslej samodejno posodabljanje Internet Explorerja

Microsoft - Medtem ko Firefox, Chrome in Opera ob izidu nove verzije brskalnika nameščeno različico posodobijo avtomatično in brez vprašanj, je Microsoftov Internet Explorer vedno zahteval vsaj ročno potrditev nadgradnje. Po eni strani so imeli uporabniki s tem dober pregled nad nameščeno programsko opremo (zlasti to velja za bolj vešče uporabnike), a po drugi strani je bila posledica veliko število uporabnikov z zastarelimi brskalniki. Microsoft se je odločil temu narediti konec, zato se bo odslej IE samodejno posodabljal na operacijskih sistemih Windows XP, Vista in 7 (jasno seveda je, da na XP ne bo mogoče namestiti Internet Explorerja 9, ampak zgolj...

55 komentarjev

Microsoftovo brskalniško izbirno okno spet luknjičavo

Ars Technica - Zgodba o izbirnem oknu v operacijskem sistemu Windows, kjer lahko uporabniki med petimi najpriljubljenejšimi brskalniki izberejo svojega privzetega, vnovič dobiva smešne podtone. Spomnimo, da je Microsoft najprej površno spisal algoritem za tvorjenje psevdonaključnih zaporedij, tako da statistično niso imeli vsi brskalniki enakih možnosti, da zasedejo poljubni položaj. Napako so kasneje odpravili, a kaj ko so si v poljski inačici privoščili še večji spodrsljaj.

Zaradi napake v JavaScriptu je vrstni red brskalnikov vedno enak. Prvi je vedno Internet Explorer, nad čimer se bodo ciniki suho pridušali, sledijo pa mu Firefox, Opera, Chrome in Safari. S pomikom drsnika najdemo na drugem in tretjem listu še sedem manj znanih brskalnikov. To se zgodi, ker je...

39 komentarjev

Opera še vedno nezadovoljna z Microsoftom

The Register - En mesec je od tega, ko je Microsoft zakopal bojno sekiro z Evropsko komisijo in v Windows vključil izbirno okno, kjer lahko uporabniki pred prvo povezavo z internetom izberejo, kateri brskalnik bi želeli uporabljati. V prvi vrsti so jim na voljo IE, Opera, Firefox, Safari in Chrome, v drugi vrsti pa se skrivajo še nekateri manj znani. Nekoliko jim je zagodel njihov generator psevdonaključnih števil, ki v prvi implementaciji ne deloval pravilno, a so to po opozorilih kmalu popravili. Zgodba bi bila končana, če se ne bi vnovič oglasili Norvežani.

Pisci Opere, ti isti Norvežani, ki so vso stvar sprožili, še vedno niso zadovoljni s končno rešitvijo. Moti jih, da je izbirno okno pri sveži...

43 komentarjev

Prenos alternativnih brskalnikov poskočil

Ars Technica - Microsoftovo izbirno okno v evropski verziji Windows, ki uporabnikom ponudi izbor IE-ja, Opere, Firefoxa, Chroma in Safarija kot privzeti brskalnik, konkurenci že dela uslugo. Pri ArsTechnici so se pri proizvajalcih brskalnikov pozanimali, ali po splavitvi novega okna beležijo več prenosov. Odgovor je pritrdilen.

Norvežani, ki so spor z Evropsko unijo s svojo pritožbo zanetili, opažajo učinke. V Opera Software so namreč dejali, da so se prenosi njihovega brskalnika v Belgiji, Franciji, Španiji, Poljski in Veliki Britaniji več kot potrojili. Podrobnih številk niso imeli, so pa njihovo objavo obljubili.

Tudi Mozilla, ki ima v Evropi že tako ali tako močno zaledje, pridobiva. Prvi podatki, s katerimi razpolagajo, kažejo, da so zaradi ponujene možnosti izbire pridobili med 50 in 100 tisoč novih uporabnikov. Njihov predstavnik za stike z javnostmi dodaja, da pričakujejo še povečanje teh številk, ko bo Microsoft izbirno okno ponudil še v drugih evropskih državah.

Apple se na vprašanje...

11 komentarjev

Enotne cene za prenos podatkov znotraj EU

TG Daily - Visoki računi za storitve mobilne telefonije nekaterih nesrečnežev so povzročile, da je vpogled v tematiko naredila kar Evropska Unija. Rezultat je, da so uvedli enotne cene za storitve, ko uporabniki nekega operaterja gostujejo v tuji državi (t.i. roaming). Bolj znana sta predvsem dva primera. V prvem je nemški turist na dopustovanju v Franciji prek mobilnega telefona prenesel in pogledal neko oddajo ter nato od svojega, nemškega operaterja dobil račun za kar 46.000 €. V drugem primeru je šlo za britanskega študenta na izmenjavi, ki mu je v enem mesecu uspel nabrati za 9.000 € stroškov...

43 komentarjev

Velika Britanija: IE je dovolj varen

Slashdot - Novice o bitkah v brskalniški vojni, ki ji ni videti konca, so vedno zanimive. Nedavno smo poročali, da je Nemčija začasno odsvetovala uporabo brskalnika Internet Explorer, ko je bilo ugotovljeno, da so zlikovci za napad iz Kitajske na Google in druga podjetja izkoristili prav pomanjkljivosti v tem programu. Microsoft je teden kasneje luknje zakrpal in načeloma je uporaba Internet Explorerja od takrat naprej varna.

Za razliko od Nemčije so v Veliki Britaniji mnenja, da Inernet Explorer ni kaj posebej luknjast. V njihovem parlamentu je namreč lord Avebury postavil vprašanje, ali britanska vlada sodeluje z nemško in francosko pri debatah o varnosti IE-ja in kakšno priporočilo bodo izdali svojim podanikom.

Iz njihovega Home Officea (vladni oddelek za varnost in red) so odgovorili, da so člani evropske skupine EGC (European Government CERTs), kakor tudi omenjeni državi. Nadalje so dejali, da jemljejo internetno varnost resno in tesno sodelujejo z Microsoftom in drugimi. Poudarili so...

7 komentarjev

EU in Microsoft sklenila dogovor, obtožbe zavržene

TechCrunch - Kot smo predvidevali že v začetku meseca, je Microsoft uspel zakopati bojno sekiro z Evropsko komisijo. Dogovor je sedaj postal uraden. Microsoft bo od marca uporabnikom ponudil izbor do 12 brskalnikov v posebnem pojavnem oknu, kjer bodo ti razvrščeni vsakokrat na novo in to (delegirano) naključno. Največjih pet (IE, Firefox, Safari, Chrome in Opera) bo imelo prednost, a bo njihov medsebojni redosled naključen. Sprememba bo tudi retroaktivna, tako da bodo vsi že obstoječi uporabniki Windows XP, Vista in 7 prejeli posodobitev, ki jih bo (tudi če IE ni njihov privzeti...

15 komentarjev

Windows 7 E evtanaziran

Slo-Tech - Po odločitvi Evropske Komisije, da mora Microsoft uporabnikom dati na izbiro operacijski sistem z večimi brskalniki oz. brez Internet Explorerja, so se v Redmondu sprva odločili za drugo opcijo. Napovedali so, da bodo trgi Evropske Unije na police dobili posebno različico Windows 7, t.i. Windows 7 E. A pred kratkim so napovedali drugačno rešitev, kjer se bo ob prvem zagonu Internet Explorerja odprlo okno, ki bo uporabniku dalo na izbiro namestitev enega izmed 10 najpopularnejših brskalnikov oz. obdržati Internet Explorer. Čeprav Evropska komisija tega načina še ni odobrila, je zaradi obilice navdušenja Microsoft enostavno preklical Windows 7 E.

To je odlična novica za vse Evropejce, saj...

42 komentarjev

Izbira brskalnika tudi za Visto in XP

vir: engadget
engadget - Prav danes smo izvedeli, da bo Microsoft pod posebnimi pogoji lahko tudi v Evropski Uniji prodajal Windows 7 z nameščenim Internet Explorerjem. Pri prvem zagonu le-tega se bo uporabniku odprlo izbirno okno, v katerem bo imel možnost namestiti enega izmed desetih najpopularnejših brskalnikov oz. obdržati Internet Explorer.

A ta scenarij ne bo znan le uporabnikom Windows 7, saj čaka tudi uporabnike Windows Vista in Windows XP. Ko bo Evropska Komisija Microsoftov načrt odobrila, bo v roku treh do šestih mesecev sledil kritičen popravek sistema. Uporabniki, ki bodo popravek naložili in bodo imeli kot privzet brskalnik Internet Explorer, bodo, podobno kot v WIndows 7, zagledali okno, v katerem bo...

56 komentarjev

Evropejcem v Windows 7 izbira brskalnika

X-Bit Labs - Kot kaže, sta Microsoft in Evropska komisija po večmesečnem pregovarjanju dosegla dogovor, kakšno verzijo prihajajočega operacijskega sistema Windows 7 bo Microsoft tržil v Evropi, da bo ta skladna z našo protimonopolno zakonodajo. Priložili ji bodo lahko brskalnik Internet Explorer, a bo moral Microsoft upoštevati nekaj smernic, ki so jih v Redmondu predlagali sami.

V Windows bodo vključili izbirno okno, kjer bodo uporabniki lahko izbrali namestitev drugega brskalnika, izbrali poljuben brskalnik kot privzet in po želji onemogočili Internet Explorer. S tem bo volk sit in koza cel, saj bo IE ostal del sistema, a bo odločitev o njegovi uporabi prepuščena uporabnikom. Prodajalci oz. proizvajalci računalnikov (OEM-i) bodo to odločitev lahko sprejeli namesto uporabnikov in že sami namestili poljubne druge brskalnike in onemogočili IE. Komisija pozdravlja predlog in bo sedaj raziskala praktično učinkovitost ukrepa. Klik!

37 komentarjev

Nadgradnja na Windows 7 brez IE nemogoča

Heise - Zahteva Evropske komisije, da Microsoft za Evropo ponudi Windows 7 brez integriranega Internet Explorerja, utegne imeti nekaj nezaželenih učinkov. Čeprav bo še vedno moč kupiti cenejšo licenco za nadgradnjo, če ste prej imeli katero izmed zgodnejših verzij Windows, je ne bo mogoče namestiti prek stare verzije, temveč bo potrebna sveža namestitev (kar je sicer vedno priporočljivo izvesti, a vendarle). Doslej smo pričakovali, da se bo vsaj Visto SP1 dalo neposredno nadgraditi, kar bo z neokrnjeno verzijo še vedno mogoče. Razlog naj bi bil Internet Explorer 7, ki v Windows 7 ne deluje, zaradi česar bi ga moral namestitveni program evropske verzije odstraniti in ne le posodobiti na osmico, kar je prezahtevno za implementacijo v tako kratkem obdobju do izida. Več o tem.

107 komentarjev

Windows 7 brez Internet Explorerja za Evropo

Odlična priložnost za Firefox?

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Microsoft se bo uklonil volji Evrope, saj so v pobeglem internem sporočilu povedali, da pripravljajo posebno verzijo, ki bo naprodaj v Evropi, Švici in na Hrvaškem. Windows 7 E bo brez vgrajenega Internet Explorerja tako v prodajnih različicah kot v različicah, namenjenih izdelovalcem računalnikov. Vseeno bodo slednji zlahka vključili Internet Explorer oz. katerikoli drug brskalnik (oz. kombinacije le-teh), če bodo tako želeli, medtem ko bodo uporabniki drugod po svetu IE8 lahko izklopili v nadzorni plošči. Obenem Microsoft pripravlja še Windows 7 N, ki je posledica druge tožbe, poleg Internet Explorerja pa tukaj manjka še Windows Media Player. S to...

107 komentarjev

Opera dreza Microsoft zaradi zastarelega brskalnika

Opera Mini

vir: Ars Technica
Ars Technica - Opera Software ASA je najavila, da je vložila pritožbo na Evropsko komisijo. Opero tokrat moti slaba podpora W3C standardom s strani operacijskemu sistemu Windows proloženega brskalnika, Internet Explorerja.

S tem želijo tudi pri Operi Microsoft spodbuditi, da bi končno izdali brskalnik, ki bi izrisoval strani v skladu s standardi, ali pa Internet Explorer odstranili iz privzete namestitve ali pa celo šli tako daleč, da bi uporabniku ponudili namestitev alternativnega brskalnika.

Za razliko od odstranitve Windows Media Playerja leta 2004 bi bila odstranitev Internet Explorerja dejansko koristna, saj morajo razvijalci spletnih aplikacij strani posebej prilagajati za star in okoren...

106 komentarjev

Microsoft se je predal!

The Register - Sodeč po tej novici na The Registerju, se je po dolgem času končala burna razprava o Internet Explorerju, ki je bil do sedaj del Windows sistemov. Vendar nič več. Sodišče je Microsoftu naročilo, da mora v Windows XP operacijskih sistemih ponuditi možnost odstranitve Internet Explorerja. Internet Explorer se tako po dolgem času seli na listo Add/Remove, kjer ga bodo lahko sestavljalci računalnikov brez kakšnih komplikacij odstranili. Več o tem tukaj.

7 komentarjev