» »

Enotne cene za prenos podatkov znotraj EU

Enotne cene za prenos podatkov znotraj EU

TG Daily - Visoki računi za storitve mobilne telefonije nekaterih nesrečnežev so povzročile, da je vpogled v tematiko naredila kar Evropska Unija. Rezultat je, da so uvedli enotne cene za storitve, ko uporabniki nekega operaterja gostujejo v tuji državi (t.i. roaming). Bolj znana sta predvsem dva primera. V prvem je nemški turist na dopustovanju v Franciji prek mobilnega telefona prenesel in pogledal neko oddajo ter nato od svojega, nemškega operaterja dobil račun za kar 46.000 €. V drugem primeru je šlo za britanskega študenta na izmenjavi, ki mu je v enem mesecu uspel nabrati za 9.000 € stroškov pri svojem, domačem mobilnem operaterju.

Poleg enotnih cen za roaming je Evropska Unija uvedla tudi zgornjo mejo porabe, ki bo (samodejno) znašala 50 €. Ko bodo uporabniki dosegli 80% te meje (torej 40 €), jih bodo operaterji opozorili o stroških. Meja seveda ne bo veljala za vse, saj bodo operaterji v kratkem začeli oglaševati možnost nastavitve le-te. Uporabniki imajo čas za nastavitev do 1. julija, po tem pa bodo, če meje ne bodo nastavili, dobili prej omenjeno avtomatično mejo 50 €. Prva omejitve porabe, verjetno sprva avtomatične, vsaj dokler uporabniki ne nastavijo svoje, bodo operaterji morali vključiti še pred koncem tega meseca.

Poleg omejitve bodo račune nižale tudi nižje tarife. Megabajt podatkov bo v tujini tako stal do 1 €, a bo cena v prihodnjih dveh letih še padla. Cena poslanega sporočila SMS bo znašala 11 Evro centov, medtem ko bo minuta klica stala 43 Evro centov. V primeru prejemanja klica bo minuta pogovora stala 0,19 €, kjer bo obračunavanje od samega začetka na sekundo. Odhodni klici bodo v primerjavi s tem imeli obračun v kosu za prvih 30 sekund ter nato obračunavanje na sekundo. Vse tarifne cene so zgolj zgornja meja, kar pomeni, da posameznih operaterjev prav nič ne omejuje, da bi ponujali še nižje cene za roaming. Nekaj več tudi na uradni strani Evropske Unije za to tematiko.

43 komentarjev

KoMar- ::

Mja... jaz bumbar sem pred leti v Grčiji prenesel 15 MB in me je to koštalo okrog 80.000 SIT. Auč, ja. Me veseli, da so se stvari izboljšale...

LapD ::

Zdej te mimogrede klofnejo za par 100EUR :) Izven EU bo pa še zmer jeba
web&motion designer

zee ::

Pozdravljam odločitev Evropske komisije, čeprav je za daljše bivanje v tujini še vedno najbolj preiti na kakšen predplačan sistem in zamenjati SIM kartico svojega operaterja s SIM kartico tujega.

Seveda pa je potrebno za to imeti odklenjen mobilni telefon.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Poldi112 ::

Odlično. Ker prenos podatkov v tujini je bil res nategatorski.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

ABX ::

Kje so zagovorniki odprtega trga brez regulacije države?
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

phong ::

Je ta novica res nova?

Cene, ki jih omenjate že veljajo od 1. Julija 2009 (odhodno klic 0.43EUR, prihodno 0.19EUR, SMS 0.11EUR)
Za leto 2010 (verjetno spet poleti 2010) so napovedane cene:
- odhodno klic 0.35EUR
- prihodni klic 0.11EUR
- SMS 0.11EUR

Leta 2011 pa bodo prihodni klici še cenejši (vir)

Tody ::

phong novica je za podatke ne za klice :)

T0RN4D0 ::

46k EUR... Upam da je bla dobra oddaja. Je pa res nora varjanta, na dopustu pjan s telefonom v enem večeru z enim nedolžnim ogledom priljubljene video vsebine zapraviš hišo :D Al pa še huje, trezen pozabiš da nisi doma :]
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

poweroff ::

Kaj? Pa to je socialistična uravnilovka, napad na svobodni trg!

:D
sudo poweroff

jakaspaka ::

ABX je izjavil:

Kje so zagovorniki odprtega trga brez regulacije države?


Vsi so v Sudanu.

Tarzan ::

Super, končno! Operaterji mobilne telefonije so dandanes najbolj pokvarjene barabe, poleg bank. :)

Sam sem se vedno prepričal, preden sem šel, koliko bi me zadelo, če bi bral e-mail preko telefona. Na Hrvaškem sem si lani nabavil vipme broadband paket in "neomejeno" surfal 14 dni (mislim da sem dobil 400 MB prenosa). V Grčiji nekaj let nazaj sem pa hodil v mesarijo v lov za Wifi AP, ki ni bil zaščiten. Kasneje sem ugotovil, da to zastonj omogoča bližnji hotel, kjer ne delajo problemov, četudi se jim z laptopom na net prisesa kak ne-gost in zvečer malo posedi ob njihovem hotelu. :)

Tear_DR0P ::

tale EU, v vse se vtika. mobilni operaterji hočejo furat posel, EU jih pa onemogoča
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Lonsarg ::

V vsaki novici se pa pozabi omenit, da vendar nečesa še niso urihtali in te še zmer lahko "nategnejo" namreč nikjer niso standardizirali obračunskega intervala za prenos podatkov. Tako da previdno tisti, ki se vam cedijo sline ob 1EUR/1MB. namreč obračunski interval je ponavadi kar zajetnih 100KB (0.1MB), torej vsakič ko boš čekiral mail ti bo pobralo 0.1EUR, namesto 0.01EUR, ker dejansko preneseš samo kakih 10KB.

To me je presenetilo na hrvaškem sem pred odhodom čekiral cene in nato porabil 3 MB, kar naj bi prišlo tam ene 5EUR po takratnih cenah, a glej ga zlomka zarad obračunskega intervala 100KB, sem dal 25EUR...

Naj že uvedejo 1KB interval ane, edino fer.

@Tear_DROP če konkurenca ne deluje jo je treba vsiliti z zakonom, edina logična poteza. Kapitalizem ni vsemogočen in marsikateri trg nazaduje, če ni nadzora.

Sploh pa problem je EU z razdrobljenostjo držav. Če hočeš ti EU definirati kot eno državo, potem mora en operater znotraj države(EU) imeti enotno ceno in k temu stremi ta EU skupnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

met ::

no ja
Roaming uredba (angleška consolidirana verzija, slovenska verzija zadnje spremembe uredbe z junija 2009) drugače kot pri klicih in smsih (kjer so določene maloprodajne cene) pri prenosu podatkov določa le veleprodajni cenovni maximum. Torej je 1 EUR/MB cena, ki jo lahko zaračuna en operater drugemu, medtem ko uredba maloprodajnih cen, ki jih plačujejo končni uporabniki (še) ne določa. Uredba vsebuje le splošno programsko normo, da morajo operaterji prihranke oz. prednosti znižanja veleprodajnih cen prenesti na končne uporabnike, v nasprotnem primeru se dopušča možnost sprejema strožjih ukrepov, torej tudi določitve maloprodajnih cen.
V skladu z navedenim zaenkrat v EU še ni enotnih maloprodajnih cen za prenos podatkov. Verjetno sicer operaterji zaradi grožnje s strožjo regulacijo dejansko nižajo tudi maloprodajne cene, nikakor pa ni za pričakovati, da bi bile te cene v tem trenutku 1EUR/MB, ampak so občutno višje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: met ()

Moravče ::

Škoda da ni še za tuje države izven EU, zadnji račun za Turčijo 150EUR pogovori, ob pregledu se je izkazalo da je simobil računal skoraj 2EUR/min. :(

MrStein ::

Hja, to reči onim, ki nasprotujejo sprejemu Turčije v EU ;)

Sicer pa: končno!

Aja, SiMobil zaračunava 5x več od tega V SLOVENIJI !!!!
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Markoff ::

ABX je izjavil:

Kje so zagovorniki odprtega trga brez regulacije države?


Za PROSTI (ne odprti) trg najprej potrebuješ odsotnost kartelnih dogovorov. Regulacija je samo (pozen) odziv na te. Če/ko se bodo začeli operaterji med seboj tepsti za potrošnike, bo ta ukrep postal nepotreben (nihče ne bo prodajal storitev po maksimalnih cenah).

Edit: tajpou
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Markoff ()

Bistri007 ::

ABX je izjavil:

Kje so zagovorniki odprtega trga brez regulacije države?

ABX, tukaj smo - http://ec.europa.eu/competition/mergers... !!!
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

sidd ::

Vapo1: samo en stavek na to:

Ko imajo osli denar, kramarji tržijo. Če bi le raja poslušala stare ljudi tu pa tam :)
no idea for signature
signed
I

RoSeR ::

Na dopust brez gsm-a, sms-ov, interneta itd. Že v SLO imam dovolj gsm-a, ker vsak, ki mu ne dvignem telefona misli, da je to postal default, da moraš bit 24 ur dosegljiv in dvigovat telefon ter se menit, kadar nekomu to zapaše. Ko smo že pri intervalih, se je v zadnjih letih spremenil "delovni interval" in to tudi na račun gsm-ov. Sedaj nekdo pokliče in že hoče imeti rešitev čez 5 min na emailu. Kje so časi, ko so te prvo morali sploh dobiti na telefon ali pa poslati dopis po pošti? :):):)

poweroff ::

Markoff je izjavil:

Za PROSTI (ne odprti) trg najprej potrebuješ odsotnost kartelnih dogovorov. Regulacija je samo (pozen) odziv na te.

Sam mal... če prosti trg deluje sam po sebi - kako hudiča je potem sploh prišlo do kartelnih dogovorov in posledično potrebe po regulaciji?

Pa ne mi reči, da trg brez (občasne) državne regulacije ne deluje???

:D
sudo poweroff

Bistri007 ::

poweroff je izjavil:

Kaj? Pa to je socialistična uravnilovka, napad na svobodni trg!

:D

Napad na svobodni trg mobilne telefonije v EU se je zgodil že 2000-2001.

Leta 2000 je britanski Vodafone hotel kupiti nemškega Mannesman.
Eurokrati so opravili postopek: Case No COMP/M.1795 - VODAFONE AIRTOUCH / MANNESMANN v katerem so zapisali:


59. The provision of a roaming tariff and/or wholesale services will be made on a nondiscriminatory basis between operators of the merged entity’s group and other mobile operators. The non-discrimination principle will apply to both pricing and quality of the service.

http://ec.europa.eu/competition/mergers...


Naprej so leta 2001 opravili postopek Case No COMP/M.2469 – Vodafone / Airtel glede nakupa španskega mobilnega operaterja s strani Vodafone:


17. Some third parties have argued that Vodafone would by the current transaction have an increased incentive to discriminate against third parties for the provision of wholesale roaming services, in particular as regards pan-European services.

18. These respondents have not indicated that Airtel would be dominant in the Spanish wholesale roaming market. Even presuming that this would be the case, Airtel, as part of the Vodafone Group, would be bound by the Mannesmann undertakings not to discriminate regarding access to its networks. Any breach of those undertakings would mean that Vodafone is in breach of a condition for clearance of its acquisition of Mannesmann, and could therefore be remedied by the Commission in this context. In addition, the wholesale discount scheme for third party access under the commitments is the subject of a notification for negative clearance or exemption that is currently under consideration by the Commission’s services.10 A majority of respondents to the Commission’s investigation also appears to agree that the Mannesmann undertakings should remedy potential concerns of discrimination. However, some consider that the three-year duration of the Mannesmann undertakings is insufficient and should be extended.

http://ec.europa.eu/competition/mergers...


Vodafone je imel idejo narediti pan-evropsko omrežje, z ugodnimi cenami roaming storitev med uporabniki omrežij v različnih državah. Nekaj podobnega, kar imajo danes v ZDA in Rusiji. Ampak k**čevi evrokrati, ki ščitijo šibkejše konkurente in ne potrošnikov, so se odločili, da morajo nove Vodafone podružnice v različnih državah ponujati nediskriminatorne veleprodajne roaming cene komurkoli. Torej adijo pan-evropsko omrežje in eden glavnih motivatorjev dragih nakupov operaterjev po drugih državah in konsolidacije mobilnih telekomunikacij po EU.

Visoke cene roaminga po EU so zakuhali v Bruslju!
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

poweroff ::

Aha! Ampak a ni zanimivo, da zibelka neoliberalizma, ZDA, ravno tako pozna protimonopolne zakone? SPrejeli so jih pa ravno zaradi obrambe svobodnega trga...

čudno, prečudno... :))
sudo poweroff

mticev ::

MrStein je izjavil:



Aja, SiMobil zaračunava 5x več od tega V SLOVENIJI !!!!


Napaka je v novici. "Megabajt podatkov bo v tujini tako stal do 1 €, a bo cena v prihodnjih dveh letih še padla."
To velja za wholesale in ne za enduserja. Simobil ti komot dalje racuna 5e na megabajt. Lah tut 20.

Lonsarg ::

Oprosti Bistri007, ampak monopol je veliko bolj nevarna dolgoročno stvar za potrošnike, kot višje cene roaminga. Stoškovno gledano vodofone operaterji nimajo nič večjega stroška ponuditi cenejše roaming cene tudi ostalim. Z tem, ker pa je vodafone v skoraj vsaki državi in bi si med sabo cenejše cene dajali, pa so oni hoteli postati monopolist, ne pa "konkurenčno znižati cene".

In ja kot je prej nekdo rekel, ta 1EUR/MB je veleprodajna cena, dejanska je višja... Recimo Mobitel se je odločil poenostaviti, ima evrotarifo 2EUR/MB povsod, ampak to je naredu po lastni volji, lahko bi dal 5EUR/MB:) Zanimivo ima tudi enotno 100KB interval, končno mi ne bo več treba gledati cenika za vsako državo v katero potujem kake cene in intervale imajo.

http://www.mobitel.si/Ceniki/Info/evrot...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Bistri007 ::

poweroff je izjavil:

Aha! Ampak a ni zanimivo, da zibelka neoliberalizma, ZDA, ravno tako pozna protimonopolne zakone? SPrejeli so jih pa ravno zaradi obrambe svobodnega trga...

čudno, prečudno... :))

Matthai, ti se delaš norca?

Beri tole:
The Sherman Antitrust Act (Sherman Act,[1] July 2, 1890, ch. 647, 26 Stat. 209, 15 U.S.C. § 1–7) requires the United States Federal government to investigate and pursue trusts, companies and organizations suspected of violating the Act. It was the first Federal statute to limit cartels and monopolies, and today still forms the basis for most antitrust litigation by the United States federal government. However, for the most part, politicians were unwillinglaw until Teddy Roosevelt's Presidency (1901-1909) this occurred in the gilded age and the progressive reform.

Sherman Antitrust Act @ Wikipedia


Public officials during the Progressive Era put passing and enforcing strong antitrust high on their agenda. President Theodore Roosevelt sued 45 companies under the Sherman Act, while William Howard Taft sued 75. In 1902, Roosevelt stopped the formation of the Northern Securities Company, which threatened to monopolize transportation in the Northwest (see Northern Securities Co. v. United States).

United States antitrust law @ Wikipedia


Kaj imajo progresivci skupnega s svobodnim trgom?
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

ahac ::

Z tem, ker pa je vodafone v skoraj vsaki državi in bi si med sabo cenejše cene dajali, pa so oni hoteli postati monopolist, ne pa "konkurenčno znižati cene".


A v Sloveniji je Vodafone?
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Bor H ::

Simobil Vodafone, pol simobilovih telefonov je nafilanih s tistim sranjem od custom firmware, zakaj pa misliš da lastniki nokie 5800 k budale čakajo update?

PrimozR ::

ahac je izjavil:

Z tem, ker pa je vodafone v skoraj vsaki državi in bi si med sabo cenejše cene dajali, pa so oni hoteli postati monopolist, ne pa "konkurenčno znižati cene".


A v Sloveniji je Vodafone?

Doh, simobil :P

Sokrates ::

Bor H saj ni treba čakat za na regularen update lahko si dajo normalnega od Nokie brez rdečega sranja gor samo malo se je treba znajdet in pa net počekirat in se da lepo naredit (seveda na novejši firmware - nazaj ne gre več je treba pazit) "NSS"
LP
Baracuda

Bor H ::

Vem vem, sej to mene ne sekira, mam itak mobitelov telefon, ampak pravim da precej uporabnikov "trpi" zarad vodafone dela simobila.

ahac ::

Simobil Vodafone

Doh, simobil :P


Simobil ni v lasti Vodafona. Oni so samo Vodafone partner.

Če bi se oni med sabo zmenil za poceni roaming... to nikakor ne bi oviral konkurence, da ne naredi isto.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Jux ::

Tole je sicer malo OT, ampak WTF je z mobilnim trgom v Sloveniji. Cene pogovorov so drage (če nisi v orto u nulo ali itak đabest), mobilniki bolano dragi (vse kar ni feature fone > 200EUR, s tem da se zavežeš za nevemkolk na mesec), pokritost z omrežjem obupna (HELLO 2010 je, kako je lahko pri SiDebilu 3G pokritost pod 30%?, da ne govorimo data planov, ki jih ne moreš izkoristit).

WTF. Če se Mobitel in Simobil ne dogovarjata glede cen, pol pa res ne vem, obadva prov boli K za uporabnike.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Tear_DR0P ::

če konkurenca ne deluje jo je treba vsiliti z zakonom

aha - ampak tak ukrep pozdravimo samo ko tepe firme, ki nam niso vsec, ce pa udriha po firmah ki so nam vsec, se pizdimo cez EU, da so lopovi, ki onemogocajo svobodno trgovino - zanimivo

drugace pa tudi mene zanima kako je s cenami, ko enkrat nisi vec orto u dzabe ampak si 33, 44 al pa 66 let star :) zakaj se upokojenci ne spravjo nad ponudnike mobilne telefonije, pa nej drzavi dajo mal pavze
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Bor H ::

meni se pa v primerjavi s tujino zdijo cene ugodne, tudi ko nisi v orto v nulo, v tujini boš težko dobil "all you can eat" paket za 77EUR recimo, telefoni so pa več ali manj na nivoju tujine, bom pa mal pogledal kako je kej v angliji, mogoče se motim.

edit: kaka obupna pokritost? katera evropska država ima tako pokritost kot mi? sploh v 3G signalu?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bor H ()

Lonsarg ::

Ja tako je, mobilni trg je v sloveniji dobro razvit, še glede na Evropo. Da pa ne omenjamo Amerike, ki nima pol bureka proti evropi. Tako z omrežjem kot tudi cenami paketov.

Tear_DR0P je izjavil:

če konkurenca ne deluje jo je treba vsiliti z zakonom

aha - ampak tak ukrep pozdravimo samo ko tepe firme, ki nam niso vsec, ce pa udriha po firmah ki so nam vsec, se pizdimo cez EU, da so lopovi, ki onemogocajo svobodno trgovino - zanimivo


Mene bo pa težko kdaj vidt pizdit, ko se grejo regulacijo čez kako firmo, jaz bi obseg regulacije povečal za vsaj par faktorjev na mnogih področjih:) Seveda tako, ki je potrošniku v prid.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

nsignific ::

Markoff je izjavil:


Za PROSTI (ne odprti) trg najprej potrebuješ odsotnost kartelnih dogovorov. Regulacija je samo (pozen) odziv na te. Če/ko se bodo začeli operaterji med seboj tepsti za potrošnike, bo ta ukrep postal nepotreben (nihče ne bo prodajal storitev po maksimalnih cenah).


To je idiotizem brez primere, saj so kartelski dogovori POSLEDICA prostega trga.

Jux ::

77EUR je en velik nateg, ker klici v druga omrežja niso đabe. Poglej paket 44EUR in potem poglej pakete, ki jih majo recimo v UK, kaj dobiš za 35F. Djabe highend telefon + 1000min pogovorov + 1000 SMSov/MMSov.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

zee ::

In pogodbo za X let in klavrno pokritost s signalom izbranega mobilnega operaterja.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Okapi ::

Sam mal... če prosti trg deluje sam po sebi - kako hudiča je potem sploh prišlo do kartelnih dogovorov in posledično potrebe po regulaciji?
Res ne razumeš, ali se samo malo neumnega delaš, ker ti tako odgovarja?

S telefonijo se ne more ukvarjati vsak, ker potrebuješ državno koncesijo in je število operaterjev zelo omejeno. Torej na tem področju nimaš prostega trga, kar seveda podjetja, ki so pri koritu, izkoriščajo in moraš zato to regulirati tudi na drugi strani.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Bor H ::

Jux: sem primerjal Vodafone pakete in Mobitel povezani pakete pa sem ugotovil da dobiš pri vodafonu manj minut in prenosa podatkov a zastonj telefon, ki bi ga pri nas v teh paketih plačal recimo 150EUR dražje (gledal sem N900, ki je dovolj nov da je dost relevanten), to nanese 5EUR na mesec, pol si pa sam računaj če se to splača al ne, plus da me zanima kakšni so njihovi pogoji poslovanja, če te še kje okol prnesejo

aja, pa primerjav sem mobitel, ki je pregovorno dražji in vodafone, ki je kao zastonj, v zameno da maš povsod njihove logotipe

Tarzan ::

Simobil več ni pregovorno cenejši. ;)

Lonsarg ::

Gledam T-Mobile UK pa me prav zanima, kaj je tisti "Unlimited Internet", ki ga kot dodatni paket (flexible booster) vzameš za 5funt/mesec. Oziroma en dodaten paket lahko zastonj vzameš pri kateremkoli paketu. Torej vzameš najcenejši paket za 10 funtov, pa dobiš kr zastonj unlimited zraven? Prelepo sliši, da bi bilo res:) ker to bi bilo potem še bolj ugodno od znamenitih paketov Urto v Nulo in Džabest:)

http://www.t-mobile.co.uk/shop/mobile-p...

Aha 1 GB je dejansko to, oziroma 3 GB v primeru da dobiš ta "unlimited" zraven android telefona. S tem da kak mesec lahko greš čez pa nič ne zaračunajo, ne smeš pa skoz. Evo to pa je ugodno 1 GB internet v bistvu zastonj pri vseh paketih. Tako bi jaz za moje potreba dal v UK 10 funtov na mesec, medtem ko dam tukaj 15EUR za Džabest.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mobilne meje so padle (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
15250132 (40888) MrStein
»

EU se bliža koncu mobilnega gostovanja

Oddelek: Novice / Ostale najave
4712078 (8522) MrStein
»

Evropska komisija umaknila sporni predlog glede omejitve odprave gostovanja na 90 dni (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7727508 (25182) bbbbbb2015
»

Odprava roaminga za 90 dni na leto

Oddelek: Novice / Ostale najave
3910741 (7570) PaX_MaN

Več podobnih tem