»

Internet Archive zbira fizične izvode digitaliziranih knjig

Ars Technica - Skrbniki spletne strani Internet Archive, kamor se radi obračamo, iščoč stare verzije spletnih strani, so najavili ambiciozen projekt arhiviranja vseh digitalnih knjig, ki jih imajo v digitalnih arhivih, še v tiskani verziji. Seveda ne bodo tiskali digitalnih verzij, ampak bodo poizkusili zbrati čim več fizičnih originalov, iz katerih so izvedene digitalizacije. Kot cilj so si zadali zbrati 10 milijonov knjig, kar je nekako desetina vseh ocenjenih izdanih naslovov na svetu.

Pravijo, da digitalno skladiščenje še ni zadovoljivo rešeno, da bi ga mogli izbrati kot edino zveličavno. Potrebujemo tudi fizične artefakte, ki jih lahko v prihodnosti po potrebi digitaliziramo v večji kakovosti, uporabimo kot verodostojen original pri dvomih o avtentičnosti digitalnega...

11 komentarjev

Opera Mini za iPhone potrjena

engadget - Kdo bi si mislil, da bodo v Cupertinu potrdili skladanje Opere Mini z vsemi njihovimi zahtevami in jo tako umestili v App Store. Brskalnik, za katerega se v marketinških spisih rado pove, da je varčen pri količini prenesenih podatkov ter na počasnejših omrežjih 2. generacije mnogo hitrejši od običajnih brskalnikov na mobilnih telefonih (pa naj bo to iPhone, Android, Symbian, itd.), je na App Store brezplačen, na voljo za namestitev tukaj. Operin števec pokaže, da je potrditev trajala skoraj 3 tedne - 20 dni, 8 ur in 31 minut. Medtem ko so na Engadgetu in TechCrunchu brskalnik bolj ali manj pohvalili (razen omenjanja velikega števila hroščev na TechCrunchu), enakega mnenja ne delijo nekateri uporabniki Slo-Techa. Če si lastite iPhone oz....

22 komentarjev

Po mnenju nemških vladnih uradnikov je uporaba Google Analytics v Nemčiji lahko nezakonita

TechCrunch - Kot poročajo pri TechCrunch, so nemški vladnih uradniki, ki skrbijo za varstvo osebnih podatkov mnenja, da je početje Google Analyticsa v Nemčiji nezakonito, saj gre za zbiranje osebnih podatkov (predvsem brskalnih navad posameznikov) brez privolitve oz. ustrezne zakonske podlage.

Posebej zaskrbljeni so zaradi zbiranja podatkov na spletnih straneh povezanih z zdravjem. Zagovorniki uporabe Google Analyticsa (po nekaterih ocenah v Nemčiji to storitev uporablja okrog 13% spletnih strani na domeni .de), so mnenja, da tovrstno zbiranje osebnih podatkov ni sporno, saj imajo uporabniki možnost Googlove spletne piškotke zavrniti.

Vendar pa ta argumentacija morda ne bo vzdržala, saj je Evropska unija v začetku novembra pripravila novo direktivo s katero bodo za določene spletne piškotke uvedli načelo opt-in (in ne tim. opt-out, kot je to sedaj).

To pomeni, da bo uporabnik moral za namestitev (oz. sprejem) spletnega piškotka dati izrecno in informirano soglasje (ni torej dovolj, da ima...

49 komentarjev

Barnes and Noble predstavil e-bralnik knjig - Nook

Barnes & Noble - Nook E-Book reader

vir: Gizmodo
Gizmodo - Navkljub novici iz leta 2003, da nameravajo z distribucijo digitalnih knjig prenehati, se je po uspehu Amazon Kindle tekmovanju za delež tržišča pridružila tudi knjigarna Barnes and Noble in s svojim bralnikom elektronskih knjig B&N Nook ( Gizmodo, WSJ) premešala karte na tržišču. B&N Nook je odgovor na Amazonove zadnje bralnike (Kindle v2. in Kindle DX z večjim 9.7" prikazovalnikom) in je izjemno zanimivo zasnovan. Namesto Kindlove tipkovnice (ki je na Kindlu v2 občutno izboljšana) so se odločili za kombinacijo sivinskega E-Ink prikazovalnika namenjenega prikazu teksta in barvnega touch displaya, ki je namenjen interakciji z napravo. Strojna oprema je zasnovana na osnovi Google...

17 komentarjev

Incident z brisanjem knjig Amazon stal 150.000 dolarjev

Heise - Julija letos je Amazon kupcem elektronskih verzij knjig Živalska farma in 1984 enostransko oddaljeno pobrisal te knjige in vrnil denar, ker jih je založnik opozoril, da zanje Amazon nima ustreznih pravic. Kupci so zagnali vik in krik, Amazon pa se je v prihodnjih mesecih posipal s pepelom in obljubljal, da česa tako neumnega ne bo več ponovil. Hkrati so si s tem nakopali še srd dijaka Justina Gawronskega iz Michigana, ki si je ob prebiranju knjige 1984 za domače branje v Kindle zapisoval opombe ob branju, ki so postali z izbrisom knjige neuporabni, zaradi česar je vložil tožbo.

Amazon je dosegel poravnavo z oškodovanim dijakom. Obvezali so se, da ne bodo oddaljeno brisali ali spreminjali kupljenih del kupcem brez uporabnikovega privoljenja, razen v primerih neplačila, s sodnim nalogom ali za brisanje zlobne kode. Pomembnejši del dogovora za tožnika pa je odškodnina v višini 150.000 dolarjev, od katere bo odvetniški del šel za dobrodelne namene. Ker si je Gawronski prizadeval, da...

2 komentarja

Microsoft odpira Windowskavarno v Parizu

TechCrunch - Microsoft je napovedal, da bodo v mestu luči odprli svojo kiberkavarno, ki bo razumljivo Windowskavarna. Datum odprtja je logičen - 22. oktobra, ko se bo začela prodaja že dokončanega Windows 7. V tej kavarni bodo uporabniki lahko srknili skodelico kave in hkrati preizkušali novosti iz Redmonda, nam obljubljajo. Kupili bodo lahko sicer le kavo in prigrizke, za programsko opremo pa bodo morali zaviti v namensko trgovino. Predstavljali jim bodo Windows 7, telefone z Windows in storitve Windows Live. Na TechCrunchu so ugotovili, da ima lokal že delujoč Wi-Fi, čeprav je do odprtja še mesec dni. V Microsoftu za zdaj pravijo, da o dodatnih lokacijah v drugih mestih ne razmišljajo. Spomnimo pa, da bodo v ZDA odprli verigo trgovin po vzoru...

57 komentarjev

Amazon rešil zaplet z oddaljenim brisanjem knjig

CNet - Kratka osvežitev spomina: Amazonu je uspel pravi PR-fiasko, ko so julija kupcem knjig Živalska farma in 1984 le-te na daljavo pobrisali z njihovih Kindlov. To so storili brez vnaprejšnega opozorila, knjige so enostavno izginile, kupcem pa so vrnili kupnino. Razlog bi naj bil spor z založnikom, saj Amazon ni imel ustreznih pravic za tovrstno distribucijo knjig. Zgodba je dobila epilog.

Slaba publiciteta je slabša kot nobena publiciteta, zato se je Amazonov izvršni direktor Jeff Bezos v e-pismu lastnikom Kindla opravičil. V sporočilu je poudaril, da je bila njihova rešitev problema neumna, nepremišljena in povsem v nasprotju s siceršnjimi smernicami podjetja. Lastniki nesrečnih knjig imajo sedaj možnost bodisi brezplačno naročiti nove verzije bodisi prejeti darilni kupon ali ček v vrednosti 30 dolarjev. Še več, Amazon je obljubil, da bodo kopije vrnjene skupaj z opombami, s čimer se gotovo želijo znebiti tožbe dijaka.

13 komentarjev

Amazon izdal Virtual Private Cloud

PC World - Virtualne zasebne mreže, ki so bolj poznane pod imenom Virtual Private Network oziroma VPN, se pogosto uporabljajo v podjetjih saj omogočajo zaposlenim dostop do sicer ločene infrastrukture, kot da bi se zaposleni nahajali v prostorih podjetja in do infrastrukture dostopali lokalno.

S pomočjo VPN-a pa lahko sedaj podjetja povežejo tudi svojo infrastrukturo z Amazon-ovimi oblačnimi storitvami, brez da bi bilo potrebno spreminjati že obstoječe tehnologije. Tehnične podrobnosti same inicializacije za večino Slo-Techovih bralcev verjetno ne bodo zanimive, zato bomo podrobnejše informacije prepustili izvornemu viru.

2 komentarja

Slepi preizkus iskalnikov

Rezultati iskanja "Slo-Tech"

TechCrunch - Na TechCrunchu so predstavili izredno zanimiv pripomoček, ki ga je spisal Microsoftov razvijalec Michael Kordahi. Ker pri spletnih iskalnikih vsakdo trmasto zagovarja svojega konja, je Kordahi izdelal aplikacijo, ki pokaže rezultate iskanja po vpisani ključni besedi, kot jih izpljunejo Google, Bing in Yahoo, le da sprva ne vidite, kateri stolpec je od katerega iskalnika. Šele po glasovanju za najuporabnejši rezultat vam odkrije, kateri iskalnik ste izbrali. Nekaj časa je aplikacija izpisovala tudi statistiko, kateri iskalnik so uporabniki izbrali, a so jo zaradi zlorab ukinili. No, zgodnji rezultati so ostali: Google 44 odstotkov, Bing 33 odstotkov in Yahoo 23 odstotkov.

Kateri pa...

18 komentarjev

Dijak toži Amazon zaradi izbrisa knjig

CNet - Izgovor, da je komu pes pojedel domačo nalogo, dobiva z DRM-jem povsem nove razsežnosti - in nove glavne junake. Poročali smo že, da je Amazon začel oddaljeno brisati nekatere e-knjige, za katere so si založniki premislili in jih ne želijo več distribuirati. Razumljivo, da niso več na voljo, a so šli v svoji vnemi tako daleč, da so pobrisali tudi knjige z naprav uporabnikov, ki so jih že povsem legalno kupili in plačali. Amazon jim je sicer vrnil kupnino.

Sedemnajstletni Justin D. Gawronski iz Michigana je imel na svojem Kindlu knjigo 1984 Georgea Orwella, ki so jo morali prebrati kot obvezno čtivo. Elektronsko si je v napravo shranjeval svoje zapiske in opombe, za katere trdi, da so izbrisom knjige postali neuporabni. Res je, saj zapis Posebej preštudiraj to stran brez ustrezne reference bolj malo pomeni. Gawronski skupaj s kolegom iz Kalifornije Antoinom J. Bruguierjem Amazon pred sodiščem v Seattlu obtožuje, da niso navedli, da je oddaljeno brisanje knjig sploh možno ter da so...

48 komentarjev

Amazon oddaljeno briše knjige

TechCrunch - Kot poročajo na TechCrunchu, je Amazon pred dnevi začel oddaljeno brisati knjige na bralnikih Kindle svojih kupcev.

Med drugim gre za Orwellove 1984 in Živalska farma, razlog pa naj bi bil, da se je založnik premislil in ne želi več distribuirati elektronskih različic svojih knjig.

Povsem legitimna odločitev, vendar pa se je Amazon odločil brisati tudi tiste digitalne različice knjig, ki so jih kupci že povsem zakonito kupili. Knjig tako niso izbrisali le iz svoje spletne trgovine, pač pa preko omrežja kar na vseh bralnikih, ki so jih kupili njihovi kupci. Vsekakor gre za lep primer, kam nas lahko privedeta DRM in prevelika odvisnost od ponudnikov storitev.

Imejmo svoje podatke v oblasti sami!

204 komentarji