»

Betamax bo dokončno umrl

BBC - Betamaxa se verjetno spomnijo le starejši obiskovalci te strani, medtem ko je mlajšim že VHS čuden relikt preteklosti. Toda pred štiridesetimi leti sta formata bíla trdo bitko za prevlado na trgu analognih videokaset in videorekorderjev, ki jo je dobil VHS. Betamax je podpiral Sony in je nudil za odtenek boljšo kakovost slike, medtem ko je JVC-jev VHS omogočal posneti več materiala. Čeprav je bil VHS tudi nekoliko cenejši, je na koncu odločila možnost snemanja dveh ur videa na kasete, medtem ko je prva verzija Betamax zmogla le eno uro. VHS je bil veliki zmagovalec, Betamax pa je romal na smetišče zgodovine. Sony je že leta 1988 začel proizvajati lastne VHS-videorekorderje in kasete, kar je bilo de facto priznanje poraza. Ostali formati (Video 2000 ipd.) niso...

12 komentarjev

Zloraba Megauploadovega imena za izsiljevanje uporabnikov

TorrentFreak - Medtem ko pravni postopki zoper Kima Dotcoma in ostale upravljavce zloglasne strani za deljenje datotek Megaupload še tečejo, nekdanjih uporabnikov strani za zdaj še nihče ne preganja. So se pa pojavili nepridipravi, ki izkoriščajo strah, da bi od uporabnikov izsilili plačilo lažne odškodnine, v zameno pa ponujajo opustitev pregona.

Kot so ugotovili na TorrentFreaku, so uporabniki interneta v Nemčiji začeli dobivati pisma od domnevne odvetniške pisarne Dr. Kronen & Kollegen, ki mimogrede sploh ne obstaja. V njih jih obveščajo, da pisarna zastopa lastnike avtorskih pravic, in sicer Universal, EMI, Sony in Paramount, ki naj bi jih prejemniki pisma s prenosom ilegalnih datotek s...

2 komentarja

Odkrita resna ranljivost v Dropboxu, 2. del

Dzi±dziak je svoje skripte pomenljivo poimenoval 'Dropship', kar v znanstveni fantastiki označuje posebno tovorno letalo za prevoz vojakov in opreme iz vesolja na površje. Na sliki je model KT-424 iz igre Warhawk.

Slo-Tech -

Še ni minil mesec dni, odkar so mediji poročali o resni varnostni pomanjkljivosti v popularnem sistemu za oblačno hranjenje datotek Dropbox. Prijavni podatki so se v nešifrirani obliki hranili kar v konfiguracijski datoteki config.db, zato je bilo mogoče z njeno krajo pridobiti dostop do celotnega Dropbox imenika tretje osebe. Napadalec ni potreboval posebnega tehničnega znanja, le nekaj minut za računalnikom žrtve. V podjetju objave niso vzeli pretirano resno; CTO in soustanovitelj Arash Ferdowsi je na uradnem forumu komentiral, da so uporabniki sami dolžni zavarovati svoj sistem pred fizičnim vdorom, ter da je napaka po naravi stvari zadeva vse aplikacije, ki za prijavo uporabljajo piškotke. Dober teden dni kasneje so svojem blogu napovedali popravek in še...

9 komentarjev

Založbe zahtevale za 75 bilijonov odškodnine od p2p ponudnika LimeWire

Slashdot - Maja lani je sodišče v skupni tožbi 13 glasbenih založnikov proti p2p ponudniku LimeWire izdalo delno sodbo, s katero je podjetje in njegovega družbenika Marka Gortona spoznalo kot odgovorna za kršitev avtorskih pravic. O višini odškodnine se bo odločalo posebej, in založbe so poprosile za kar 75.000 milijard ameriških dolarjev. Do zneska so prišli tako, da so ocenili število nezakonitih prenosov po LimeWire omrežju ter za vsak prenos zahtevali maksimalno odškodnino ($150.000,00). To je skupno škodo postavilo v razpon od 400 milijard pa do 75 bilijonov.

Sodnica je njihov zahtevek zavrnila...

35 komentarjev

Ameriške oblasti začele zasegati domene s piratskimi stranmi

CNet - Ameriške oblasti so začele naslednjo bitko v vojni proti internetnemu piratstvu. Da bi preprečili razpečevanje avtorsko zaščitenih vsebin, so zasegli več deset (neuradni viri pravijo okoli 70) domen, na katerih so gostovale strani z datotekami torrent. Akcijo je izvedla Enota za priseljevanje in carine (ICE) pri Ministrstvu za domovinsko varnost (DHS).

Uporabniki pri obisku strani, kot je na primer torrent-finder.com, vidijo le obvestilo, da je domena po nalogu okrožnega sodišča zasežena. Lastnik domene Torrent-Finder sicer trdi, da ni dobil prav nobenega obvestila, da bi njegova stran kršila kakšne zakone, ampak so ga preprosto razlastili. Ko je pri registrarju GoDaddyju povprašal,...

30 komentarjev

Šved obsojen zaradi objave povezave do plačljivega prenosa tekme

TorrentFreak - Švedsko okrožno sodišče v Hudiksvallu je obsodilo 32-letnega Šveda, ker je kršil avtorske pravice z objavo povezave do avtorsko zaščitene vsebine na svojem forumu. Zlodej se skriva v podrobnostih, ki so dosti bolj bizarne. Zaščitna vsebina je namreč prenos hokejske tekme, ki ga je prek spleta proti plačilu ponujal Canal Plus.

To ni nič neobičajnega, a njihove strani so bile leta 2007 napisane tako zanikrno, da so uporabljali isti spletni naslov za spremljanje vseh tekem. Plačniki so dobili povezavo do naslova, ki je bil enak za vse gledalce in za vse tekme, zato so si jih seveda izmenjevali med seboj. Obtoženi je takrat upravljal forum s hokejsko tematiko, zato je dvakrat oktobra in novembra 2007 na njem objavil povezavo do neposrednega prenosa. Canal Plus ga je zaradi tega tožil in tožbo dobil, nesrečni Šved pa mora plačati 3500 kron (370 evrov) kazni in 11.780 kron (1250 evrov) odškodnine.

29 komentarjev

Založniki pornografskih vsebin tožijo pirate

VCX toži pirate zaradi kopiranja klasike Debbie Does Dallas

Slo-Tech - Običajno se nad uporabnike interneta, ki s spleta pretakajo zaščiteno avtorsko vsebino, spravijo založniki glasbenih ali filmskih vsebin oziroma njihovi cehovski organizaciji RIAA in MPAA. To pot pa so več sto za zdaj anonimnih uporabnikov, katerih IP-naslove poznajo, zaradi kopiranja avtorsko zaščitenih vsebin prek omrežja Torrent na illinoiškem okrožnem sodišču tožili Hard Drive Prods, Lightspeed Media in Millenium TGA, ki so...

7 komentarjev

RIAA terja zaprtje LimeWira

CNet - Ameriška organizacija RIAA, ki ščiti pravice glasbenikov in založnikov, je na zvezno sodišče v New Yorku naslovila zahtevo po zaprtju storitve LimeWire. Njeni odvetniki so v zahtevi sodišču zapisali, da z vsakim dnem obratovanja LimeWire nastaja škoda za tožnike, ki je ne morejo povrniti niti denarne odškodnine. Razsežnosti kršitev avtorskih pravic, ki jih povzroča LimeWire, so nepojmljive, dodajajo.

Sodnica Kimba Wood je prejšnji mesec v nagli sodbi (angl. summary judgment) odločila, da Lime Group, mati LimeWira, in ustanovitelj Mark Gorton...

24 komentarjev

Nemčija: lastniki morajo zaščititi svoja omrežja Wi-Fi

Slo-Tech - Nemško zvezno sodišče (nem. Bundesgerichthof) je včeraj odločilo, da morajo v Nemčiji lastniki svojih omrežij zanje jamčiti in da so v primeru njihove zlorabe za kršenje avtorskih pravic soodgovorni za dejanje. V primeru zlorabe jim grozi kazen v višini 100 evrov.

Generalno mnenje je sodišče podalo v sklopu sodbe, ki jo je proti nekemu Nemcu sprožila lastnica avtorskih pravic za pesem Sommer unseres Lebens. Čeprav je obtoženi uspel dokazati, da je bil v času kršitve avtorskih pravic na dopustu, je sodišče odločilo, da je odgovoren za varovanje svojega internetnega priključka. Kar se tiče nemških sodišč, je priključek zaščiten že z uporabo enostavnega gesla brez šifriranja. To morajo uporabniki storiti ob prvi konfiguraciji brezžičnega usmerjevalnika, nato pa se od njih ne pričakuje, da budno spremljajo dogajanje in ves čas uporabljajo najnovejše tehnike šifriranja.

71 komentarjev

RIAA spet zmagala

Ars Technica - RIAA je bojda nehala tožiti posameznike za nelegalno deljenje glasbe prek spleta, a kot so večkrat poudarili, že začetih postopkov ne kanijo opustiti. Te dni so dobili tožbo proti podiplomskem študentu Joelu Tenenbaumu, ki je kršil avtorske pravice pri 30 skladbah, ki jih je prenesel s spleta s pomočjo programa KaZaA. Sodnik mu je naložil plačilo odškodnine v višini 675.000 dolarjev oz. 22.500 dolarjev za posamezno skladbo.

Tenenbaum je začel pesmi z interneta nalagati leta 1999, uporabljal pa je kopico programov: Napster, KaZaA, AudioGalaxy in iMesh. Kot pravijo tožniki, ga je leta 2002 oče posvaril, da ga lahko doleti tožba, če bo s tem početjem nadaljeval. Leta 2005 je prejel uradno pismo odvetnika tožeče stranke, naj preneha s početjem, tožili so ga leta 2007, a je s svojim početjem ves čas nadaljeval. RIAA je z izplenom seveda zadovoljna, Tenenbaum pa je resignirano dejal, da je zadovoljen, da prisojena odškodnina ni znatno višja. Spomnimo, da mora Jammie Thomas-Rasset zaradi...

33 komentarjev

RIAA zmagala proti Usenet.com

CNet - Zadnja žrtev ameriške organizacija RIAA v boju proti nelegalnim razpečevalcem avtorsko zaščitenih vsebin je postala spletna stran Usenet.com. Ta teden je namreč ameriško sodišče razsodilo v prid stanovske organizacije glasbenikov, je ta zapisala na svojih straneh. Usenet.com je spletna stran, ki uporabnikom omogoča medsebojno izmenjavo datotek, seveda tudi glasbenih, za mesečno pristojbino 19 dolarjev. Za razliko od omrežij P2P pa je tu prenašanje omejeno na en sam strežnik.

V sodbi je sodišče zapisalo, da je spletna stran kriva za kršitve avtorskih pravic in da ne more zaprositi za zaščito kot v primeru Sony Betamax. Dodajajo, da podjetje ne more biti soodgovorno za kršitve avtorskih pravic, če za njihovo napravo obstajajo pomembni načini uporabe, ki ne kršijo avtorskih pravic (primer Sony). Pri Sonyju se s prodajo odnos podjetja do kupca prekine (razen za garancijo), medtem ko odnos z uporabniki strani Usenet.com traja ves čas uporabe.

10 komentarjev

Eksperiment Craigslist dobil epilog

Slashdot - Leta 2006 je bloger Jason Fortuny na spletni strani z malimi oglasi Craigslist izvedel svojevrsten eksperiment. Postavil je oglas, v katerem se je izdajal za privlačno in voljno žensko, ki išče ognjevitega moškega. Zanimalo ga je, koliko odzivov bo dobil v 24 urah. Bera je bila izvrstna, saj je prejel 178 odgovorov, od teh 145 s slikami v takšnih in drugačnih kočljivih položajih. Nato je vse, kar je prejel, javno objavil na spletu.

Leta 2008 je eden izmed nesrečnih respondentov anonimno vložil tožbo proti Fortunyju, v kateri mu je očital kršitev avtorskih pravic z objavo slike, ki jo je poslal, in vdora v zasebnost z javno objavo pisma. Zahteval je 75.000 dolarjev odškodnine. Fortuny se je pred sodiščem zastopal sam, kar mu očitno ni najbolj koristilo. Ker se naposled na sodišču sploh ni več pojavljal, mu je sodišče s kontumacijsko sodbo naložilo (PDF) plačilo 35.001 dolarja pavšalne odškodnine (statutory damages) za kršitev avtorskih pravic, 5000 dolarjev odškodnine za dejansko...

18 komentarjev

To pot na sodišču RIAA in založbe

Slashdot - Navadno smo poročali, da se je ameriška RIAA spravila nad kakšnega preveč vnetega prenašalca glasbenih datotek, potem pa se je RIAA konec preteklega leta odločila, da bo svojo politiko nekoliko sprostila. A stvari so se zasukale še za sto osemdeset stopinj. Prejšnji teden je RIAA objavila, da bo morala korenito skrčiti seznam zaposlenih, poleg tega pa se je znašla celo na drugi strani zatožne klopi.

Na sodišču v Severni Karolini Shahanda Moursy (ki jo je RIAA tožila) nazaj toži kopico podjetij, med katerimi so založbe Vivendi Universal, Warner Music in Sony BMG, Safenet in njihov Mediasentry, ki je založbam posredoval in razvozlaval lastništvo IP-naslovov, in RIAA. V tožbi jim očitajo zlorabljanje pravnega sistema v svojem boju proti piratstvu, nedovoljeno dostopanje do računalnikov in prevare, zarotništvo in zavajajoče trgovske prakse. Zapisali so, da namen tožb, ki so jih je vlagale RIAA in založbe, ni iskanje nadomestila, temveč zastraševanje in nadlegovanje uporabnikov, pri...

13 komentarjev

RIAA bo nehala tožiti posameznike

Prodaja glasbenih albumov

vir: The Wall Street Journal
CNet - The Wall Street Journal poroča, da bo ameriška RIAA, ki po lastnih besedah zastopa avtorje devetih desetin vse ustvarjene glasbe v ZDA, večinoma prenehala tožiti posameznike zaradi nelegalnega deljenja glasbenih datotek po spletu. Od leta 2003 so odprli približno 35.000 sodnih primerov proti uporabnikom, ki pa niso prinesli bistvenega izboljšanja položaja. Dobro jim je uspelo le poslabšati svojo...

21 komentarjev

RIAA in MPAA bi radi aretirali vaš tiskalnik

Slo-Tech - Na Univerzi v Washington-u so Tadayoshi Kohno, Michael Piatek in Arvind Krishnamurthy izvedli zanimivo raziskavo o kvaliteti "protipiratskih obvestil", ki jih domnevnim uporabnikom ilegalnih P2P omrežij pošiljajo predstavniki založniške industrije.

V raziskavi so ugotovili da organizacije, ki pošiljajo DMCA obvestila (t.i. takedown notice, ki jih pošiljajo na podlagi zakona Digital Millenium Copyright Act) zelo verjetno...

23 komentarjev

RIAA in MPAA hočeta dostop do računalnikov

Dnevnik - Vojna proti piratstvu postaja počasi zelo napeta. Tokrat se govori o predlogu zakona v ZDA, ki bi dovolili distribucijskim hišam filmov vdirati v računalnike navadnih državljanov, če sumijo, da le-ti delijo avtorske datoteke.

Glasbene založbe, filmski studii ter ostali lastniki avtorskih pravic bi lahko s pooblastilom RIAA ali MPAA brez nadzora dostopali do osebnih računalnikov zlih™ uporabnikov ter sporne vsebine pobrisali, blokirali ali onemogočili na kakšen drug način. Za dostop do računalnika bi naj zadostoval samo utemeljen sum, da uporabnik gosti zle™ datoteke. V primeru, da bi uporabniku zbrisali kakšen legalen posnetek, jih le-ta ne bi mogel tožiti brez dovoljenja javnega tožilca, pa še moral bi dokazati, da je utrpel materialno škodo večjo od 250 dolarjev.

Več informacij.

Na novico nas je opozoril Gavran.

59 komentarjev

Nov članek: Kršitve avtorskega prava na internetu

Slo-Tech - Kršitve avtorskega prava in kraja tim. intelektualne lastnine so na internetu v času širokopasovnih povezav in P2P omrežij precej razširjene. Verjetno ga ni uporabnika, ki se ne bi srečal s kakšnim od P2P omrežij, mnogo uporabnikov širokopasovnega dostopa do interneta pa svojo pasovno širino namenja predvsem P2P aplikacijam. Kljub razširjenosti tega početja pa je takšna izmenjava datotek in multimedijskih vsebin zakonsko sankcionirana.

Kaj o piratiziranju in izmenjavi datotek pravi zakonodaja? Kako se je zakonodaja razvila in kakšne so predvidene kazni? Kaj sta to DRM in Trusted Computing in ali bo v prihodnosti piratstvo res tehnično nemogoče? Kakšni so razlogi za in proti piratstvu in ali so uporabnikom, ki za programsko opremo ne želijo plačati na voljo sploh kakšne alternative?

Na ta vprašanja skuša odgovoriti članek Kršitve avtorskega prava na internetu.

Preden ponovno zaženete vašo najljubšo P2P aplikacijo, se posvetujte s Slo-Techom...

41 komentarjev

Vrhovno sodišče sprejelo odločitev v primeru Grokster

Slo-Tech - Vrhovno sodišče ZDA je v primeru Grokster (več o primeru MGM vs. Grokster tukaj) danes sprejelo odločitev, da " kdor distribuira pripomočke, katerih namen je spodbujanje kršitev avtorskih pravic (...), je odgovoren za protipravna ravnanja tretjih oseb, ki tovrstne pripomočke uporabljajo, ne glede na to, da je pripomočke moč uporabljati tudi za pravno dopustne namene." Ključna točka navedenega stališča se nanaša na "namen spodbujati kršitve avtorskih pravic".

Današnja odločitev Vrhovnega sodišča je v nasprotju z dosedanjim precedensom iz primera Sony Betamax ( Sony Corporation vs. Universal City Studios), na katerega se je skliceval Grokster, ko je isto sodišče odločilo, da distributer vsebin ne more odgovarjati za uporabnike, ki kršijo avtorske pravice, če je pripomoček prvenstveno namenjen uporabi, ki je v skladu z zakonom.

V primerjavi obeh odločitev je sicer moč zaznati nianso razlike. Gre za dejstvo, da v primeru Betamax ni bilo govora o tem, da je namen tedaj spornih...

48 komentarjev

'Kršitev' avtorskih pravic kot terorizem?

Slashdot - Avtor spletnega portala Stargate SG-1 Information Archive (SG1Archive.com), kjer se zbirajo ljubitelji TV nadaljevanke StarGate je na lastni koži izkusil kafkovski protiteroristični scenarij ameriške vlade.

Kljub temu, da njegovo spletišče ljubitelje spodbuja k nakupom originalnih DVDjev serije -povezave iz SG1Archive.com na Amazon.com so lastnikom serije prinesle preko 100.000 ameriških zelencev - sta se lastnik serije MGM in MPAA proti avtorju portala Adamu McGaugheyu odločila pri FBI vložiti prijavo zaradi kršitve avtorskih pravic.

S tem pa se je kafkovski proces proti McGaugheyu šele začel. Maja 2002 mu je FBI zasegel večjo količino računalniške opreme. FBI mu je ob zasegu podal pisno izjavo, da bo oprema vrnjena v roku 60 dni, vendar jo je s pomočjo odvetnika uspel nazaj dobiti šele po več kot osmih mesecih. Večina opreme je bila poškodovane ali celo popolnoma uničene.

McGaughey je v dokumentaciji FBI odkril precej napačnih podatkov. Med drugim so mu v FBI pripisali dve...

16 komentarjev

Avtorske pravice in krivice?

Slo-Tech - Veliko ljudi vzame avtorske pravice za nekaj svetega in samoumevnega. Vendar ima vsaj eden izmed razlogov za to pravico drugačne temelje. Gre namreč za to, da posamezniku država s tem podeli monopol nad nekim avtorskim izdelkom, navadno v zameno za to, da bo izdelek čez čas postal javna lastnina in bodo lahko od njega imeli korist vsi.

Do tu vse lepo in prav. A problem se pojavi, ko medijske korporacije v Združenih državah vsakih nekaj let zlobirajo kongres, da podaljša veljavnost teh pravic. Tako je trajanje avtorske pravice z začetnih fiksnih 14 let po objavi sedaj naraslo na kar 95 let. Posredno pa ZDA vsiljujejo svoja pravila tudi drugim (glej CIPR).

Eric Eldred predlaga uravnovešenje zakona tako, da bi moral lastnik po 50 letih plačati simbolično vsoto, sicer bi delo takrat postalo javna last. Tako naj bi se vsaj delno vzpostavilo ravnotežje med javno in zasebno koristjo.

Mimogrede, v Sloveniji je trajanje pravice 70 let po avtorjevi smrti. Osnovna razlaga slovenske zakonodaje

4 komentarji