»

Pametni zvočniki bodo zaznavali srčne zastoje

IEEE Spectrum - Strokovnjaki iz Seattla so razvili algoritem, ki je zmožen zaznati značilno hropenje, ki je posledica zastoja srca. To obeta, da bodo pametni zvočniki na nočnih omaricah začeli samodejno preprečevati tovrstne smrti.

Srčni zastoj je bržkone najnevarnejši tip srčne okvare, saj pri njem do smrti pride že v nekaj minutah in je takojšnja pomoč za preživetje bolnika ključnega pomena. Še posebno usoden je, ker se statistično veliko primerov dogodi med spanjem, ko prizadeti ob sebi nima nikogar, ki bi lahko pomagal. Zato so raziskovalci z Washingtonske univerze v Seattlu prišli na idejo, da bi pametne zvočnike, kakršna sta Amazonov Echo in Googlov Home, uporabili za poslušanje dihanja spečih uporabnikov. V približno polovici primerov namreč ob srčnem...

28 komentarjev

Microsoft nadaljuje odpuščanja tudi v razvoju in raziskavah

ZDNet - Microsoft je začel drugi val odpuščanj, ki so jih napovedali julija letos. Skupno nameravajo v letu dni odsloviti 18.000 zaposlenih, od tega veliko večino iz prevzetega dela Nokie, ker se številne zadolžitve podvajajo. Poleti so odpustili 13.000 ljudi, sedaj je na vrsti še 2100 ljudi, med njimi tudi raziskovalci.

Precej je presenetila odločitev, da bodo zaprli laboratorij Microsoft Research v Silicijevi dolini, kjer je bilo zaposlenih 50 inženirjev in raziskovalcev, ki so tam delali od odprtja 2001. Seveda gre za manjši raziskovalni obrat, a je njegovo zaprtje vseeno pomenljivo. V njem so raziskovalci zlasti distribuirano računanje ter s tem povezane izzive (zasebnost, varnost, zanesljivost, odpravljanje napak, internet). V Redmondu so povedali, da so se za zaprtje odločili,...

7 komentarjev

Uradno: Microsoft za 18.000 ljudi vitkejši

Microsoft - Potrdile so se torkove napovedi, da namerava Microsoft odpuščati. Število zaposlenih nameravajo zmanjšati za 18.000, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih. Tako obsežnega odpuščanja v Microsoftu vse od ustanovitve še ni bilo.

Novi izvršni direktor Satya Nadella ni okolišil, temveč je zaposlenim jasno sporočil, da bodo do konca leta na cesto poslali 13.000 ljudi, v prihodnjem letu pa še okrog pet tisoč. Čeprav bo več podrobnosti sporočil šele 22. julija, ko bo Microsoft predstavlja poslovne rezultate za pretekli kvartal in zaključeno fiskalno leto 2014, že zdaj vemo poglavitno.

Levji delež odpuščanj bo odpadel na prevzeto Nokio, iz katere se bo moralo posloviti 12.500 ljudi. To je nujno potrebno, ker se številne naloge podvajajo z že obstoječimi v...

11 komentarjev

IBM in Symantec odpuščata

ZDNet - Čeprav se gospodarstvo vsaj onstran Luže počasi pobira oziroma ga poskočno ohranjajo s steroidi iz centralne banke, podjetja intenzivno krčijo stroške in odpuščajo. IBM sicer svojih kadrovskih tegob ne obeša na veliki zvon, a se je vseeno izvedelo, da bo podjetje odpuščalo. V trenutnem ciklu krčenja so odpustili že 1600 zaposlenih, trend pa se bo do konca leta še nadaljeval. Podjetje številk uradno ni želelo navesti, je pa odpuščanje potrdilo. Podjetje ima sicer 430.000 zaposlenih, v letošnjem letu pa bodo stroški iz prestrukturiranja (vključno z odpravninami) dosegli milijardo dolarjev. To pomeni, da bi delo lahko izgubilo od 6000-8000 ljudi. A v prihodnosti pričakujejo še večje prihranke na ta račun, podrobnosti pa podjetje ne razkriva. Razlog za odpuščanje so tudi slabi poslovni rezultati iz prvega letošnjega kvartala, v katerem je podjetje precej...

9 komentarjev

Yahoo začenja masovna odpuščanja

Reuters - Kot smo napovedali včeraj, je Yahoo resnično objavil načrt velikih odpuščanj, s katerimi želi novi izvršni direktor podjetja rešiti, kar se rešiti da. Brez dela bo ostala skoraj šestina zaposlenih.

Izvršni direktor Scott Thompson je zaposlenim včeraj poslal obvestilo (besedilo okrožnice), da bodo zaradi prestrukturiranja odpustili 2000 zaposlenih, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih. Yahoo naj bi s tem poslal vitkejše podjetje, ki se bo laže posvetilo svojemu glavnemu poslanstvu (to je oglaševanje in spletno iskanje). Yahoo ima namreč 14.000 zaposlenih in je lani zbral pet...

28 komentarjev

Yahoo odpušča, Google bo zaposloval

Eric Schmidt, do aprila še na čelu Googla, je včeraj nastopal na Konferenci DLD v Müncnhu.

Slo-Tech - Yahooju se ne obetajo najbolj rožnati časi, saj nova izvršna direktorica reže in reže storitve in število zaposlenih. V letih 2008 in 2009 so odpustili dobrih tri tisoč zaposlenih oziroma slabo petino. Lani so konec leta najavili, da bodo na cesto poslali še okrog 700 zaposlenih in hkrati prekinili razvoj ali vzdrževanje številnih storitev, med njimi najbolj znane Delicious. Kasneje so sicer dejali, da Delicious ne bo umrl, ampak ga bodo prodali. In sedaj se obeta nova serija odpuščanj.

To pot bodo odpustili 140 zaposlenih, kar je približno odstotek vseh zaposlenih. Carol A. Bartz poudarja, da je to del strategije, s katero želi Yahoo znižati stroške poslovanja in ponovno oživiti svoje poslovanje, ki že nekaj časa stagnira.

Google, Yahoojev...

10 komentarjev

Začenja se CES 2011

Tolikšen vrvež je vladal na lanskem CES-u pred vhodom.

Slo-Tech - Novosti in predstavitve s tiskovnih konferenc in drugih dogodkov že cel teden kapljajo na internet, a zares se bo začelo danes. V Los Angelesu se začenja vsakoletni računalniški sejem Consumer Electronics Show (CES), koder se zbere vse, kar karkoli pomeni v svetu računalništva in pokaže, kaj bo letos modno.

Na letošnjem CES-u organizatorji pričakujejo več kot 2700 razstavljavcev iz več kot 50 držav, med katerimi pa ne bo slovenskih. Leta 2008 je bilo na CES-u 140.000 obiskovalcev, predlani 110.000, lani pa okrog 120.000. Organizatorji pričakujejo, da bodo letos to številko še nekoliko izboljšali.

Vse skupaj se bo začelo ob 18.30 po pacifiškem času, kar je danes, 6. 1. 2011, ob pol treh zjutraj po...

5 komentarjev

Ericsson odpušča vsled slabih rezultatov

CNet - Ericsson je včeraj objavil, da bodo odpustili 1500 zaposlenih. Konec prejšnjega tedna so objavili poslovne rezultate, ki so bili nepričakovano slabi. V četrtletju, ki se je končalo decembra, je njihov dobiček upadel za kar 92 odstotkov na pičlih 314 milijonov kron (31 milijonov evrov), medtem ko so se prihodki od prodaje znižali za 13 odstotkov na 58,3 milijarde kron (5,7 milijarde evrov).

Celoletni finančni izkaz za leto 2009 kaže padec dobička za 67 odstotkov na 3,7 milijarde kron (361 milijonov evrov), medtem ko se je prodaja obdržala na istem nivoju kot leto prej, to je 206,5 milijarde kron (20 milijard evrov).

Pred približno letom dni je Ericsson že najavil, da bo na cesto poslal 5000 ljudi, sedaj pa se jim pridružuje še 1500 novih. Z odpuščanjem in krčenjem stroškov nameravajo letno prihraniti poldrugo milijardo evrov. Na mesto izvršnega direktorja so z novim letom pripeljali tudi novega človeka, ki bo Hans Vestberg, prejšnji glavni finančnik (CFO).

0 komentarjev

Microsoft mora plačati 200 milijonov dolarjev

Google News - Teksaško sodišče je včeraj razsodilo, da je Microsoft kriv kršitve patentov kanadskega podjetja i4i, ki so jim bili podeljeni leta 1998, zaradi česar jim bo moral plačati 200 milijonov dolarjev odškodnine. Jabolko spora je bil to pot Microsoft Word, ki v različicah 2003 in 2007 krši patente s svojo implementacijo XML. V Torontu so z razsodbo zadovoljni, saj so po njihovem mnenju sodišču in poroti jasno predstavili, zakaj je bil Microsoft v prekršku. Nasprotno v Redmondu odgovarjajo, da so nad nerazumljivo odločitvijo razočarani in da se bodo pritožili. Že sama določitev višine odškodnine je po njihovem mnenju povsem neosnovana, tako da upajo na razveljavitev sodbe na višji stopnji. Klik!

21 komentarjev

Microsoft konkurira Googlovemu BigTable datotečnemu sistemu

CNET News - BigTable je Googlova rešitev datotečnega sistema na velikih omrežjih, po katerih je znan iskalni gigant (njihov iskalnik namreč teče na ogromno strežnikih, podatki pa se delijo med njimi), uporabljajo pa ga v mnogih projektih, med drugim tudi za YouTube, Google Maps, Google Earth, itd. Microsoft se je datotečnemu sistemu odločil konkurirati, čeprav BigTable načeloma ni dosegljiv izven Googla. Kljub močni propagandi Microsofta proti odprti kodi pred časom so se razvijalci novega iskalnika, Kumo, odločili slednjega močno oreti prav na odprto kodo, med drugim pa odpreti tudi datotečni sistem, ki ga bodo uporabljala omrežja strežnikov. Za potezo so se odločili, ker bi datotečni sistem, ki bo zgrajen na Hadoop Distributed File System, morali razviti v vsakem primeru, z njegovo odprtostjo pa bodo skupnosti ne le dali, temveč morda tudi dobili nazaj s popravki varnostnih lukenj oz. hroščev.

14 komentarjev

Microsoft nadaljuje z odpuščanjem

ComputerWorld - Microsoft nadaljuje z odpuščanjem svojih zaposlenih. V drugem valu odpuščanj, ki ga je podjetje naznanilo že januarja, so sedaj na cesto poslali 3000 ljudi. Takrat so napovedali, da bodo odslovili 5000 zaposlenih, izmed katerih so jih 1400, pretežno iz Seattla, še v istem mesecu. Preostanek, ki ni omejen le na ZDA, je novice prejel včeraj, s čimer se je Microsoft skoraj v celoti približal zadani kvoti 5000, ki jo kani izpolniti do junija 2010.

Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je v elektronski pošti zapisal, da skrbno spremljajo vpliv ekonomskega pešanja na podjetje in da bodo po potrebi izvedli še dodatne varčevalne ukrepe, tudi odpuščanja. To ne pomeni, da ostajajo redmondska vrata zaprta, saj namerava Microsoft v prihodnjih 18 mesecih zaposliti 2000 do 3000 delavcev. Kot so sporočili SEC-u (ameriški ATVP) 23. aprila, so že ustvarili 237 milijonov dolarjev rezervacij za odpravnine 3400 odpuščenim zaposlenim, ki bodo podjetje zapustili do konca prihodnjega junija.

7 komentarjev

Težave za Intel in Microsoft

Slashdot - Intel se je spričo težkih razmer na svetovnih trgih odločil - pravijo sicer začasno, čeprav bo do prestrukturiranja zagotovo prišlo - zapreti pet starejših obratov. Prizadete tovarne so dve v Penangu v Maleziji, ena na Filipinih, Fab 20 v Oregonu in D2 v Kaliforniji, obe ZDA. Skupno je neposredno s temi obrati povezanih med 5000 in 6000 ljudi, a Intel obljublja, da vseh ne bo poslal na cesto. Vsaj nekaterim bodo ponudili delo v drugih tovarnah. Gre za starejše proizvodne postopke, medtem ko naj novih linij za 45- in 32-nanometrsko proizvodnjo ne bi spreminjali.

Nekoliko sivih las ima tudi Microsoftova uprava, saj so se pričakovanja o odpuščanjih tekom tega meseca izkazala za točna. Rez ne bo tako izrazit, kot se je pisalo, a še vedno bo odveč 5000 zaposlenih (približno pet odstotkov vseh zaposlenih), kar bo prvo večje odpuščanje v Microsoftu od ustanovitve, če izvzamemo krčenje osebja v prevzetih podjetjih. Prvih 1400 so že odpustili, ostali pa naj bi sledili v naslednjih 18...

20 komentarjev

Odpuščanja v Lenovu in Microsoftu

CNet - Kitajski proizvajalec računalnikov Lenovo je oznanil, da bo odpustil 200 ljudi na sedežu v Pekingu, poroča Reuters. Poleg tega bo četrti največji proizvajalec računalnikov na svetu za zdaj prenehal zaposlovati in odpustil nekaj pogodbenih sodelavcev, da bi prihranili nekaj denarja. Spomnimo, da je Lenovo leta 2005 prevzel IBM-ov PC del za 1,25 milijarde dolarjev, sedaj pa se spopada s pešajočo prodajo, zaradi česar je že odstopil šef za Japonsko. Prav tako se pričakuje odstop Davida Millerja, ki je v podjetju odgovoren za azijsko-pacifiško regijo, saj naj bi Lenovo zaradi večje gospodarnosti združil divizije, ki se ukvarjajo z azijsko-pacifiškim, ruskim in kitajskim območjem. V tretjem lanskem četrtletju je dobiček podjetja upadel za tri četrtine.

Na spletu se pojavljajo tudi govorice o odpuščanju v Microsoftu, ki jih za zdaj noče potrditi še nihče. Če gre verjeti neimenovanim virom, naj bi Microsoft 15. januarja na cesto poslal 15.000 zaposlenih, kar je šestina vseh delavcev....

18 komentarjev

Še več odpuščanj

CNET News - Nič novega, bi lahko dejali, ko zopet poročamo o odpuščanjih v računalniški branži.

Začeli bomo z RealNetworks, ki je v četrtek začelo obveščati zaposlene, da jih v prihodnosti ne bodo potrebovali več tako veliko. Od približno 1800 zaposlenih jih bo na cesto letelo dobrih sedem odstotkov oz. 130. Na svojem uradnem blogu so zapisali, da bodo delovno silo zmanjšali z namenom znižanja stroškov poslovanja, ki je potrebno zaradi manjše potrošnje. Kljub temu načrtujejo, da bo poslovni rezultat za leto 2008 dosegel pričakovanja.

Precej bolj množično se je tega lotil ameriški telekomunikacijski velikan AT&T, ki bo sicer odslovil samo štiri odstotkov delavcev, kar pa pomeni 12.000 delovnih mest. Z odpuščanjem bodo začeli decembra in nadaljevali vso prihodnje leto, prav tako pa bodo začeli varčevati pri vseh nepotrebnih izdatkih. Zapisali so še, da jih bo v tem zadnjem četrtletju odpuščanje stalo 600 milijonov dolarjev, kolikor bodo odšteli za odpravnine.

Treji danes pa so pri podjetju...

48 komentarjev

Nova odpuščanja

Slo-Tech - Spet poročamo o odpuščanjih. To pot začenjamo na tej strani Atlantika, saj bo finski konglomerat Nokia Siemens Networks na cesto poslal 1820 zaposlenih. Od tega bodo odslovili 750 delavcev na Finskem, 500 pa v Nemčiji, 50 v Egiptu in 20 v ZDA. Prav tako bodo primorani prodati obrat v nemškem Durachu, ki ga bodo prevzeli njegovi trenutni menedžerji.

Naslednji v vrsti stoji britanski ponudnik dostopa do interneta, telefonije in televizije Virgin Media. Da bi do leta 2012 prihranili 120 milijonov funtov, bodo odpustili 2200 zaposlenih, kar znaša 15 odstotkov vse delovne sile. Takšno postopanje je nujno, pravijo, da bi se rešili iz finančne zagate, v kateri so se znašli spričo milijardnega dolga od vlaganja v britansko telekomunikacijsko omrežje.

Skok na drugi konec sveta. Tajvanski proizvajalec elektronike Leadtek se bo zahvalil za sodelovanje 450 zaposlenim. Leadtek izdeluje grafične kartice izključno za nVidio, ki pa ga ni uvrstila med šest preferiranih partnerjev, kar pomeni, da...

4 komentarji

Fiorinian Rhapsody

Vnunet - Malce lažja tema: odkar sta HP in Compaq napovedala morebitno združitev podjetij, so obstajala prekrivajoča se področja... posledica tega je in bo odpuščanje. V svojem 'besu' pa so zaposleni spisali nekaj pesmic na račun HPjevega vodstva, predvsem ženskega idola - Carly. Tukaj si lahko preberete eno izmed njih. (Avtorjem bi predlagal, da si ogledajo epske pesnitve našega vrlega aliena .)

0 komentarjev

Protesti proti WTO? Samo igra...

Independent Media Center - Več ali manj so računalniške igre obdelale že vse plati človeške preteklosti in prihodnosti od pamtiveka do star treka, ampak tole je pa vendarle novost. Podjetje Rockstar games bo za PlayStation izdalo igro z naslovom "State of emergency".
Igra se dogaja v bližnji prihodnosti, ko izkoriščevalski ATO (American Trade Organization) prevzame oblast in razglasi izredno stanje. Kot demonstrant na ulicah se morate z vsemi sredstvi boriti za zrušenje ATOja (parodija na World Trade Organization) - obešati plakate, povzročati nerede, tepsti se z policijo itd.
Igra je precej razburila resnične demonstrante iz Seattla in Quebeca, saj jih je bilo v resnici nasilnih le peščica, ostalih 40,000 pa je protestiralo mirno, a o njih nihče ni poročal. Prav tako so precej besni tudi tamkajšnji policaji, ki pravijo, da je igra ravno prava za vašega otroka, če želite, da postane "nasilni anarhist".
Starši se že dolgo pritožujejo, da igre povzročajo nasilnost, a zaenkrat jih je večina govorila o dokaj...

6 komentarjev

HP bo odpustil 3000 delavcev

Sharky Extreme - Hmm... tole pa ne kaže dobro. Hewlett Packard je napovedal odpust 3000 delavcev, kar znese približno 3,5% njihove celotne delovne sile. Razlog za odpuščanje je, tako kot drugod, zmanjšanje dobička in slabe napovedi poslovanja. Kljub temu predsednica HPja meni, da jo bo HP odnesel bolje kot druge družbe na področju računalništva, ker kar 56% izdelkov prodajo na drugih trgih in ne na ameriškem.

8 komentarjev