»

Applov patent za blokado pisanja sporočil med vožnjo

Slo-Tech - Eno izmed najbolj nevarnih početij med vožnjo je gotovo pisanje sporočil po telefonu, kar odvrne voznikovo pozornost od dogajanja na cesti in zlahka povzroči prometno nesrečo. Če ne gre zlepa, gre zgrda, zato je Apple v ZDA dobil patent za sistem, ki bo ugotovil, ali uporabnik telefona upravlja vozilo in v tem primeru onemogočil pisanje sporočil.

Ali je uporabnik dejansko voznik, ni enostavno ugotoviti. Vgrajeni GPS in merilniki pospeška lahko ugotovijo, kako hitro se telefon giblje in ali to ustreza cestnemu vozilu ali ne. Precej teže pa je ugotoviti, ali telefon v roki drži voznik ali sovoznik. To bo telefon, sodeč po patentu, ugotovil z analizo slike, ki jo...

31 komentarjev

Dell se je poravnal s SEC zaradi prikrivanja izidov

Slo-Tech - Dell se je poravnal z ameriškim SEC (organizacija ima podobno funkcijo kot naš ATVP) za odškodnino v vrednosti 100 milijonov dolarjev zaradi "manipulacije knjigovodskih izkazov v daljšem časovnem obdobju, tako da so prikazovali nedosežene finančne rezultate". Podjetje ni krivde niti priznalo niti zanikalo.

SEC je Dellu očital, da bi med leti 2002 in 2006 v prav vsakem četrtletju zgrešili napovedi analitikov, če se ne bi šli domišljijskega računovodstva. Posebej so poudarili dogovor z Intelom - Dell se je obvezal uporabljati izključno Intelove procesorje, za kar je v zameno prejel nerazkrito vsoto denarja. S tem denarjem naj bi prikrivali dejansko slabo poslovanje podjetja. Prejeti denar od Intela je znašal 76 odstotkov vsega ustvarjenega dobička Della. Zato ni presenetljivo, da se je leta 2007 po prekinitvi dogovora z Intelom Dellov finančni izkaz tako zelo poslabšal.

Poleg podjetja bosta morala v svoj žep seči še ustanovitelj in izvršni direktor Michael Dell ter nekdanji šef...

5 komentarjev

NTP toži vsepovprek

Heise - Relativno neznano ameriško podjetje NTP, o katerem slišimo le v patentnih vojnah, se je odločilo postaviti se na svetovni zemljevid z novim paketom tožb. V četrtek so na sodišču v Richmondu v Virginiji, koder imajo sedež, vložili tožbo zoper Apple, Google, Microsoft, HTC, LG in Motorolo zaradi domnevne kršitve osmih patentov, ki so povezani s prenosom e-sporočil na mobilne telefone.

NTP-jev soustanovitelj Donald E. Stout pravi, da je uporaba NTP-jeve intelektualne lastnine brez licenc enostavno nepoštena. Zaradi tega je tožba edini način, da si izborijo zaščito svojih pravic kot izumitelji osnovne tehnologije za brezžični prenos elektronske pošte.

NTP poznamo predvsem po dolgi tožbi in poravnavi z RIM, ki izdeluje BlackBerryje. NTP je iztržil 612 milijonov dolarjev. V tem postopku je sodišče pritrdilo NTP-ju. To je vzpodbudilo ameriški patentni urad, da je vnovič preučil NTP-jeve patente. Ugotovili so, da so prav vsi veljavni. Tožba iz leta 2007, ki jo je NTP vložil zoper AT&T,...

0 komentarjev

Microsoft plačal 200 milijonov zaradi kršitve patentov

Delnice VirnetX so sprva močno poskočile

vir: CNet
CNet - Microsoft je dosegel izvensodno poravnavo s podjetjem VirnetX Holding, ki ga je tožilo leta 2007, da naj bi Microsoft v Windows XP in Visti kršil njihova patenta št. 6.502.135 in 7.188.180 za VPN. Sodišče je marca razsodilo, da je redmonski velikan resnično kršil patente in mu naložilo plačilo odškodnine v višini 106 milijonov dolarjev. Le nekaj dni pozneje je VirnetX vložil še eno tožbo, saj naj bi bili isti patenti kršeni tudi v Windows 7 in Server 2008 R2.

Skladno s pogoji poravnave bodo obe tožbi zavrgli, Microsoft pa bo podjetju izplačal 200 milijonov dolarjev odškodnine. To bo izdatna injekcija za malo znano podjetje VirnetX, ki je od ustanovitve avgusta 2005 do danes nabralo 40 milijonov dolarjev izgube.

2 komentarja

WiLan toži vsekrižem

CNet - Malo znano kanadsko podjetje WiLan, katerega glavna dejavnost je zbiranje patentov in prodajanje licenc naprej, je vložilo tožbo proti številnim podjetjem, ki da kršijo njihove patente za Bluetooth. Na okrožnem sodišču v Teksasu so vložili tožbo zoper Acer, Apple, Atheros Communications, Belkin, Broadcom, Dell, D-Link, Gateway, Hewlett-Packard, Intel, Lenovo, LG Electronics, Marvell Semiconductor, Motorola, Personal Communications Devices, Sony, Texas Instruments, Toshiba in UTStarcom, ki po navedbah tožnika z izdelovanjem oz. prodajo izdelkov z Bluetoothom kršijo patent št. 5.515.369 iz leta 1996. Patent opisuje način, kako se brezžični sistemi izogibajo medsebojnim interferencam na odprtih frekvencah. Patent je bil sprva izdan podjetju Metricom, ki pa je pred 10 leti bankrotiralo. WiLan ni želel navesti povezave s tem podjetjem.

To ni prva tožba podjetja WiLan. Leta 2002 so tožili Redline Communications zaradi uporabe tehnologije za brezžična omrežja; tožba se je končala s...

22 komentarjev

Apple toži HTC zaradi Androida

TechCrunch - Apple je vložil tožbo zoper tajvanskega proizvajalca telefonov HTC, v kateri mu očita kršenje 20 patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik, arhitekturo in strojno opremo v iPhonu. V izjavi za javnost je Applov šef Steve Jobs dejal, da lahko bodisi sedijo križem rok in opazujejo krajo intelektualne lastnine bodisi nekaj ukrenejo. Konkurenca je zdrava, dodaja, a tekmeci morajo razviti svojo tehnologije, ne pa si prisvojiti dela drugih.

Kot je bilo slutiti že ob objavi izjave za javnost, čeprav to ni eksplicitno pisalo, gre Applu v nos Android. Kasneje so vloženi dokumenti našli pot na splet in v pritožbi so celo navedli, kateri telefoni kršijo največ patentov - Nexus One, Magic/myTouch 3G, Dream/G1, Hero in Droid Eris. S to potezo poskuša Apple ustrašiti vse razvijalce androidnih telefonov. Zanimivo je, da je Apple pritožbo proti HTC-ju vložil tako pri ameriški Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) kot tudi tožbo na sodišču v Delawaru. ITC ne more dosoditi odškodnine, lahko le...

37 komentarjev

Apple Tablet bo imel stylus?

engadget - O Applovem tabletu kroži ogromno govoric, medtem ko nekateri celo dvomijo, da ga bo Apple sploh izdelal. Podobna je bila tudi zgodba pred izidom iPhonea, na katerega je kazalo precejšne število patentov, Apple pa je njegov obstoj kategorično zanikal. Na resničnost tableta, ki bi ga lahko pričakovali že naslednje leto, namiguje tudi patent, ki je bil vložen že v letošnjem juliju ter je pravkar postal javen. Pri Applu so patentirali poseben sistem rokovanja z digitalnim črnilom, kot odličen primer naprave, ki je pravzaprav računalnik in uporablja pisalo, pa so podali prav tablete. Patent, kot že rečeno, nekoliko spremeni dosedanje sisteme zaznavanja pisala, saj namesto...

18 komentarjev

Varnostna luknja v Apple tipkovnicah

SemiAccurate - Na konferenci Blackhat, ki se je zaključila pred dvema dnevoma, je K. Chen pokazal, da imajo Applove aluminijaste USB tipkovnice resno varnostno pomanjkljivost. Tipkovnice vsebujejo 8 kB flash pomnilnika za shranjevanje firmwarea ter 256 bajtov dinamičnega pomnilnika, kar je več kot preveč za samo delovanje tipkovnice. V firmware jim je z nekaj truda uspelo vstaviti lastno kodo, ki je bila v demonstracijskem primeru preprost keylogger (za zadnjih 5 pritiskov tipk). Ker firmware porabi le 7 kB flash pomnilnika, keylogger lahko shrani kar nekaj pritiskov tipk.

Čeprav je opisan postopek popolnoma ročen, bi se ga dalo avtomatizirati do te točke, da bi se uporabniku tipkovnica nadgradila nevede, npr. prek okužene strani. Kar je najhuje, varnostna luknja nima nobene povezave z operacijskim sistemom, slednjega lahko na novo naložite petdesetkrat, a pri uporabi okužene tipkovnice to ne bo pomagalo.

Dodatno je pomagalo dejstvo, da Apple precej svojih izdelkov da na police z nedodelanim...

18 komentarjev

Apple se podaja v razvoj čipov

TG Daily - To, da Apple velikopotezno najema razvijalce silicijevih čipov, še ne pomeni, da se bodo spet odrešili Intela. Poteza je dokaj razumljiva, saj bo zdaj Apple čipe za iPhone in iPode razvijal sam, tako pa ne bo več nezaželjenih izpustov informacij javnosti oz. tekmecem. Na tak način je namreč prišlo do (pravilnih) špekulacij večih prihajajočih izdelkov, Apple pa skrbi še, da so mnoge funkcije iPhoneov in iPodov preprosto skopirali tekmeci. Da mislijo resno z najemanjem so pokazali že z nakupom dveh bivših AMDjevcev (oba CTOja), Raja Kodurija in Boba Drebina.

Kljub popularnosti, ki jo zadnje čase zaradi nižjih stroškov in manj komplikacij ponuja centralizirano izdelovanje komponent pa Apple ni prvi s takšno potezo. Microsoft recimo že dolgo izdeluje svoja čipovja za tipkovnice in miši.

5 komentarjev

Qualcomm in Broadcom dosegla spravo

Yahoo News - Tožba med Qualcommom, ki je največji svetovni proizvajalec čipov za mobilne telefone, in Broadcomom se je vlekla od leta 2005. Srž spora so bili kakopak patenti, saj je Broadcom Qualcommu očital kršitve patentov. Leta 2007 je Qualcomm že izgubil eno tožbo proti Broadcomu, ki ga je prisilila v omejitve pri prodaji nekaterih svojih čipov. Postopki so tekli v ZDA, EU in Južni Koreji, ocenjeni stroški pa so letno znašali 100 milijonov dolarjev za Qualcomm in 50 milijonov dolarjev za Broadcom, zaradi česar sta se podjetji pogodili.

Dogovor o poravnavi predvideva, da bo v prihodnjih štirih letih Qualcomm plačal 891 milijonov dolarjev, pri čemer prvi obrok v višini 200 milijonov zapade konec letošnjega junija. V zameno bodo opustili vse tožbe v omenjenih državah. Oboji so obljubili, da ne bodo več uveljavljali svojih patentov pri konkurentu, Broadcom pa je še obljubil, da bo umaknil pritožbe pri Evropski komisiji in korejski zbornici. To seveda ne pomeni, da bosta slednji avtomatsko...

0 komentarjev

Apple odpušča svoje prodajalce

The Register - Tudi absolutni prvak marketinga Apple ni imun na krčenje povpraševanja, zato so se odločili nekoliko zmanjšati število zaposlenih. V drugem četrtletju fiskalnega leta 2009 so se prihodki od prodaje povečali zgolj za 20 milijonov dolarjev ali slab odstotek v primerjavi z enakim obdobjem lani, od česar je večina odpadla na iPhone in Macbooke. Povprečni promet na trgovino se je zmanjšal s 7,1 na 5,9 milijona dolarjev, predvsem na račun večjega števila odprtih trgovin, saj se je sicer celokupni promet okrepil. Zaradi te počasnejše rasti se je Apple odločil, da zmanjša število zaposlenih v prodajalnah za deset odstotkov, tako da bo odslej namesto 15.600 v Applu redno zaposlenih le še 14.000 ljudi.

5 komentarjev

Apple bo moral plačati 19 milijonov

The Register - Applu je sodišče naložilo plačilo kazni v višini 19 milijonov dolarjev, po tem ko je ugotovilo, da je Apple kršil patente v lasti podjetja Opti. Slednje je tožbo vložilo pred dvema letoma in v njej Applu očitalo zlorabo tehnike Predictive Snooping (gre za način prenosa podatkov med procesorjem, pomnilnikom in ostalimi komponentami). Apple je priznal, da je uporabil to tehnologijo, in hkrati vztrajal, da je patent ničen, ker da je tehnologija obstajala že pred podelitvijo patenta Optiju (prior art). Tudi če bi tožbo slučajno izgubili, so si izračunali, da jih poravnava ne bi smela stati več kot 270.000 dolarjev, kar se je izkazalo za zelo zgrešeno oceno. Opti je z istim patentom v kozji rog ugnal že Nvidio leta 2006 in iztržil četrt milijona dolarjev, medtem ko postopek zoper AMD še teče.

15 komentarjev

Geocities danes in nikoli več

Ars Technica - Daljnega leta 1994, ko je bil internet še v povojih, je bila za večino uporabnikov edina možnost, kako priti do kakšnega megabajta prostora in ustvariti svojo osebno spletno stran, preko strani Geocities. David Bohnett in John Rezner sta Geocities sprva ustanovila pod imenom BHI (Beverly Hills Internet), ki je bilo hkrati tudi ime manjšega podjetja v južni Kaliforniji. Ti so na spletu organizirali sprva šest četrti, kasneje pa so dodajali še nove. Širšemu občinstvu so stran odprli leta 1995, ko je lahko vsakdo postal prebivalec kakšne četrti in v njej brezplačno postavil svoje spletne strani. Istega leta so se preimenovali v Geocities.

Stran se je financirala z oglasi, kar je nekatere uporabnike jezilo, a to ni zajezilo njene rasti. Do leta 1997 so postali peta najbolj odmevna spletna stran na svetu. Leta 1998 so pripravili javno prodajo delnic (IPO) z začetno ceno 17 dolarjev, ki je na borzi kmalu poletela preko stotice. Leto pozneje je tik pred pokom dot-com mehurčka Geocities...

14 komentarjev

Apple dosegel poravnavo za opraskane iPode

The Register - Prva serije Applovih iPodov Nano, ki je izšla leta 2005, je bila občutljivejša, kot bi si to Apple in kupci želeli. Izkazalo se je, da je plastika tako občutljiva, da se lahko opraska že z brisanjem s papirnato brisačo in običajno uporabo. Naslednje izdaje je Apple opremil z zaščito, toda za prve kupce je bilo to bolj malo koristno. V skupinski tožbi, ki se je vlekla več kot tri leta, so dosegli poravnavo.

Izplen je za kupce sicer bolj klavrn, saj bodo lastniki prvih modelov brez zaščite dobili 25 dolarjev, lastniki tistih, ki so dobili še ovitke, pa 15 dolarjev. Javijo se lahko na tej strani, kjer tudi izpolnijo odškodninski zahtevek na podlagi serijske številke. Mimogrede, Apple pravi, da ne priznava nikakršne odgovornosti in da so se za poravnavo, ki jih bo stala 22,5 milijona dolarjev, odločili le v izogib dolgotrajnemu in dragemu pravdanju. S to potezo ne priznavajo, da bi ravnali kakorkoli napak ali da bi prekršili kakršenkoli zakon. Pravi samaritani torej. Klik!

22 komentarjev

Rekordna kazen zaradi piratiziranja

Digital Media Europe - Italijanska finančna policija je med izvajanjem preiskav na območju Rima, naperjenim proti radijskim postajam in diskotekam, odkrila "sukalca ploščkov", ki je posedoval približno 2000 mp3 glasbenih in 500 video posnetkov, za katere sumijo da, so bile prenešene nelegalno.

Za odkriti zalogaj mu je bilo naloženo plačilo kazni v višini 1,4 mio €. Denarna kazen je zaenkrat najvišja v Evropski Uniji. Poleg tega lahko neimenovanega DiscJockeya doletijo še dodatni ukrepi zaradi ukvarjanja s kriminalom in posedovanjem nelegalne lastnine. Med samo akcijo je Italijanska policija zasegla večjo količino nelegalnih kopij avdio vizualnega materiala in programske opreme (natančno število enot ni navedeno).

Enzo Mazza - direktor zveze italijanske glasbene industrije je ob dogodku dejal da je z dejanjem Finančne policije zadovoljen ter izrazil upanje, da bo ostale uporabnike piratskih dobrin ta dogodek odvrnil od piratiziranja. Tukaj.

26 komentarjev