»

Evropska komisija Google svari pred uradnim procesom zaradi zlorabe monopolnega položaja

Slo-Tech - Evropska komisija je novembra 2010 na podlagi pritožb več konkurenčnih (specializiranih) ponudnikov iskanja začela preiskavo Googla, v kateri preiskujejo sum zlorabe prevladujočega položaja na iskalniškem trgu, saj v nekaterih državah EU obvladuje več kot 90 odstotkov trga. Google je ves čas preiskave zgledno sodeloval s Komisijo, zato mu je ta sedaj ponudila priložnost, da se izogne pravnemu postopku, je včeraj povedal podpredsednik Evropske komisije Joaquín Almunia. Poudaril je, da so kritične štiri točke, ki jih mora Google nujno odpraviti v roku nekaj tednov, sicer bodo začeli formalni postopek zoper podjetje, ki ga lahko v najslabšem primeru stane 10 odstotkov letnega prometa oziroma do tri milijarde evrov.

Prvi očitek leti na druge Googlove vertikalne...

6 komentarjev

Hekerji napadli Evropsko komisijo

Yahoo News - Evropska komisija je potrdila, da so jo napadli hekerji in poizkušali pridobiti dostop do nekaterih tajnih informacij. Napad so zaznali v torek, dejali pa so, de je potekal tudi v sredo. Usmerjen je bil zlasti proti Evropski službi za zunanje delovanje (EEAS), predvideva pa se, da je povezan z vrhom Evropskega sveta, ki poteka od četrtka do danes, čeprav uradni predstavniki EU to zanikajo.

Osebje je že dobilo navodila, da si spremeni gesla, s čimer želijo preprečiti uhajanje informacij. Prav tako so začasno onemogočili oddaljen dostop do elektronske pošte in intraneta Evropske komisije. Predstavnik EU Antony Gravili je dejal, da so incident že začeli preiskovati in sprejeli ukrepe za zajezitev posledic. Dodal je, da so...

5 komentarjev

Digitalna EU ta teden

Slo-Tech -

Na hodnikih bruseljskih palač je v tem tedni prišlo do dveh dogodkov na področju skupnega trga. Prvi je objava poročila o testiranju čezmejnih nakupov potrošnikov (besedilo v angleščini), kjer se je kot rezultat več kot 11,000 posamičnih poskusov izkazalo, da 60% vseh poskusov nakupa ni uspešnih zato, ker prodajalec ni pripravljen pošiljati artiklov v državo kupca, ali pa ni plačilo ni možno. Največja posledica, ki so jo pripisali tem oviram pa je ta, da se je v več kot polovici držav več kot polovico iskanih artiklov našlo na spletnih mestih v drugih državah za 10 in več procentov ceneje – vključno s stroški transporta. To pomeni, da marsikdaj po nepotrebnem kupujemo dražje, ravno tako pa 50% vseh artiklov sploh ni bilo možno najti znotraj trga članice, temveč samo v spletnih trgovinah druge članice. Besedilo poročila je na voljo v PDF obliki v angleščini.

Seveda to za marsikaterega izmed nas več ni novost. Je pa novost to, da očitno to ni samo težava Slovenije kot mlade, majhne...

42 komentarjev

EU bi poenotila glasnost MP3-predvajalnikov

TG Daily - Evropska unija predlaga, da bi imeli MP3-predvajalniki, ki so naprodaj na Stari celini, enotno nastavitev glasnosti predvajanja. Kot pravi evropska komisarka za varstvo potrošnikov Meglena Kuneva, uporabniki mnogokrat nastavijo glasnost na nivo, ki jim škoduje. Problematični naj bi bili predvsem mladi, katerim preglasno bobni iz slušalk več ur tedensko. Po novem naj bi bilo iz naprav še vedno moč iztisniti škodljive jakosti, le da bo uporabnik opozorjen na nevarnost.

Kuneva dodaja, da je izpostavljenost zvoku nad 80 dB smiselno omejiti na 40 ur tedensko, desetkrat glasnejši zvok z 89 dB pa le še na 5 ur tedensko. Preden se bo na tem področju še kaj premaknilo, bo trajalo, saj si CENELC za take reči vzame 24 mesecev časa, a začetki so tu.

110 komentarjev

Intel bo investiral v grafični laboratorij

CNet - Intel je napovedal, da bo investiral 12 milijonov dolarjev v raziskovalni center za grafiko, ki ga bodo v sodelovanju z Univerzo Saarland odprli v Saarbrücknu v Posarju. V Intel Visual Computing Institute, kot se bo imenoval, bodo raziskovali napredno grafiko in tehnike za vizualno računalništvo (visual computing). Petletna investicija bo Intelov navečji zalogaj v sodelovanju s katero koli evropsko univerzo, so še dejali. Posvetili se bodo predvsem delu na Intelovem razvojnem programu Terascale, ki se ukvarja predvsem z razvojem paralelnega računanja in večjedrnostjo. V laboratorijih se bodo ukvarjali tako z bazičnimi kot aplikativnimi raziskavami, do konca leta pa bodo zaposlovali kakšnih 12 raziskovalcev z različnih inštitutov. Omenimo, da Intel z dotično univerzo že sodeluje, tako da gre zgolj za poglobitev sodelovanja.

4 komentarji

Ta teden kazen Intelu

Reuters - Poročali smo že, da se EU pripravlja, da bo kaznovala Intel zaradi zlorabe monopolnega položaja. Več virov trdi, da se bo to zgodilo še ta teden. Reuters piše, da se naj bi to zgodilo jutri. Višina globe, ki jo bodo naložili Intelu, še ni znana, je pa navzgor omejena na 10 odstotkov letnega prometa, kar bi v Intelovem primeru znašalo 3,8 milijarde dolarjev.

Jabolko spora so popusti, ki jih je Intel ponujal izdelovalcem računalnikov, če so ti omejili ali črtali uporabo AMD-jevih čipov v svojih sistemih. Intel je namreč proizvajalcem postavil zgornje meje, koliko odstotkov sistemov z AMD-jevimi procesorji še lahko prodajo. NEC-u so jih dovolili 20 odstotkov, HP-ju pet, Lenovu in Dellu pa sploh nobenih, če so želeli dobiti poceni procesorje. Pričakuje se, da bo Evropska komisija poleg globe od Intela zahtevala še ukinitev spornih popustov. Intel vztraja, da niso storili nič nezakonitega.

24 komentarjev

Intel ukinja prvi Core i7 procesor

TG Daily - Intel bo, presenetljivo, ukinil model višjega cenovnega (in zmogljivostnega) razreda, Core i7-940. Procesor, ki v 1000 kosih stane 562 $, očitno prodajno ni preveč uspešen in kupci raje posegajo po pol cenejšem (in le malce počasnejšem) modelu, Core i7-920, oz. po navijanju bolj prijaznem ekstremnežu, Core i7-965 Extreme Edition. Ponavadi je Intel raje znižal ceno oz. jo izenačil s počasnejšim modelm in ukinil slednjega, zato je ta poteza dokaj nenavadna.

Zadnje naročilo bo za dotični model mogoče oddati 5. septembra letos, paketi s hladilnikom pa bodo še zadnjič poslani 4. decembra, prav tako letos. Zanimivo je, da bodo procesorji, pakirani na pladnje (namenjeni masovnim izdelovalcem računalnikov, brez BOX hladilnika) na voljo skoraj leto dlje, do 5. novembra 2010.

32 komentarjev

Intel z novo reklamno kampanjo

bit-tech.net - Mimo so časi, ko so zgolj novice o več gigahercih in slika novega čipa navdušile množice. Tako Intel kot AMD sta se v oglasih trudila množicam prodati koncept večjedrnih procesorjev, a sta bila bolj ali manj neuspešna zaradi nepoznavanja razlik, ki množice sploh ne zanimajo. Intel se je k problemu odločil pristopiti drugače. Z novo kampanjo, ki naj bi trajal od treh do pet let, bodo začeli v ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji (in jo nato razširili na 24 drugih držav, seveda pa bo prisotna tudi na spletu), v njih pa primerjali bolj ali manj vsakodnevne situacije s situacijami v njihovih tovarnah. Tako bodo eno zraven druge postavili sliko rock koncerta in v bele halje oblečenih razvijalcev čipa 4004 s pripisom: "Vaše...

10 komentarjev

EU kani kaznovati Intel

Reuters - Da ne bi kdo mislil, da se Evropska komisija načrtno loteva le Microsofta, še tale novica. Pripravljajo se na boj z Intelom. Kot poroča Cnet in tudi Reuters, je Komisija oblikovala osnutek odločitve, ki Intel obtožuje kršitve protimonopolne zakonodaje, pravijo viri blizu Bruslja, kar je kasneje potrdil tudi predstavnik za stike z javnostmi. To pomeni, da bomo končno odločitev videli v prihajajočih tednih. Intel se je odzval s skopo pojasnitvijo, da je zanje vse skupaj še špekulacija, ki je ne bodo komentirali.

Evropska komisija je 500-stranski osnutek poslala vsem 27 državam članicam v proučitev, nato pa bo v približno dveh tednih sledil sestanek, kjer bodo slednje podale svoje odzive. Da bi preprečili uhajanje informacij, v osnutkih ni podatkov o višini kazni; to določijo šele po sprejemu osnutka s strani vseh držav.

0 komentarjev

Microsoftu dodaten teden v bitki z EU

The Register - Poročali smo že, da je Evropska komisija pod drobnogled vzela Microsoftovo integracijo Internet Explorerja v Windows, kar je po njenem mnenju izkoriščanje monopolnega položaja. Prvikrat so Microsoft opomnili 15. januarja letos, ko so podjetju poslali obvestilo o nasprotovanju in mu dali dvomesečni rok, da odgovori na očitke. Rok so nato podaljšali do 21. aprila, včeraj pa je predstavnica Evropske komisije za stike z javnostmi potrdila, da so Microsoftu rok podaljšali še za dodaten teden, skupno na 28. april. Razloga za odločitev ni navedla.

O mogočih izidih smo že dosti špekulirali, a se trenutno zdi najverjetnejša zahteva, da se v Windows vključi še kak konkurenčen brskalnik in nato uporabniku ponudi možnost izbora, katerega bo dejansko namestil. Druga možnost bi bila prepoved prodaje IE z Windows, a se je Evropska komisija verjetno kaj naučila ob primeru z Windows Media Playerjem, ki je bil zanjo pirova zmaga. Izrečejo lahko seveda še globo.

59 komentarjev

Evropska komisija ukinja Microsoftovega čuvaja

TG Daily - Evropska komisija občasno sicer Microsoftu zapreti s sankcijami in pošlje izjavo o nasprotovanju, kot je bil to primer z integracijo Internet Explorerja v Windows, a je načeloma mnenja, da je redmondski gigant poslušen, tako da ne potrebuje več varuške.

Marca leta 2004 je Evropska komisija ugotovila, da je Mirosoft kršil nekaj protimonopolnih členov zakonov z oteževanjem dostopa do ustrezne dokumentacije piscem programov z nerazumnimi cenami in integracijo Windows Media Playerja v Windows, zaradi česar so ga oglobili in mu naložili izdelavo Windows brez omenjenega predvajalnika. Leto kasneje so nastavili tudi posebnega čuvaja, ki ga je moral plačevati Microsoft, da je preverjal, ali se Microsoft drži evropskih pravil. Včeraj so uradno objavili, da funkcijo nadzornika (trustee) ukinjajo, saj zanjo ni več potrebe. Kot so zapisali, je to posledica dobrega Microsoftovega obnašanja, večje možnosti drugih izdelovalcev, da svoje pravice uveljavljajo pred nacionalnimi sodišči, in...

5 komentarjev

Evropska komisija hoče več brskalnikov v Windows

Slashdot - Evropska komisija se je odločila, da od Microsofta ne bo zahtevala odstranitev Internet Explorerja iz operacijskega sistema. Skladnost s pravili konkurence bodo poskusili doseči na drugačen način. Od Microsofta namreč zahtevajo, da pri namestitvi Windows uporabnikom ponudi izbiro, kateri brskalnik želijo namestiti.

Spomnimo, da je Komisija Microsoftu že januarja poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objection), ker jih je navedena integracija IE-ja v sistem zmotila. Dvomesečni rok, v katerem mora podjetje v postopku odgovoriti, se še ni iztekel, a je Komisija že zavzela nekatera stališča. Če se bodo v postopku očitane kršitve izkazale za resnične, bodo od Microsofta zahtevali, da v Windows doda možnost izbora, kateri brskalniki naj se namestijo in kateri naj bo privzet. Druga možnost, ki se lahko udejanji, je prevalitev problema na OEM-partnerje, ki ponujajo sisteme z naloženim Windows. V tem primeru bi morali ti namestiti na računalnike in telefone dodatne brskalnike.

...

163 komentarjev

Evropska komisija želi Windows brez IE

CNet - Evropska komisija se je spet odločila nekoliko pobliže ogledati Microsoftov položaj in njegov Windows, saj meni, da redmondski velikan izkorišča prevladujoči tržni delež. Tokrat je kamen spotike brskalnik Internet Explorer, ki je integriran v Windows, povod pa pritožba razvijalcev Opere iz leta 2007.

Evropska komisija je Microsoftu že poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objection), v izjavi za javnost pa je zapisala, da navezava IE-ja na Windows, s čimer je prvi avtomatsko dostopen na 90 odstotkih računalnikov, ovira konkurenco. Hkrati verjamejo, da Microsoft na tak način zavira razvoj konkurenčnih produktov in znižuje kakovost izdelkov, ki bi jih končni uporabnik lahko bil deležen. Prav tako ugotavljajo, da vsenavzočnost IE-ja spodbuja razvijalce spletnih strani k razvoju strani, prvenstveno optimiziranih za IE. Microsoft je bil za zdaj kratek, saj je dejal, da so obvezani poslovati v skladu z evropskim pravnim redom in da preučujejo obvestilo. Podjetje ima namreč...

156 komentarjev