» »

Hekerji napadli Evropsko komisijo

Hekerji napadli Evropsko komisijo

Yahoo News - Evropska komisija je potrdila, da so jo napadli hekerji in poizkušali pridobiti dostop do nekaterih tajnih informacij. Napad so zaznali v torek, dejali pa so, de je potekal tudi v sredo. Usmerjen je bil zlasti proti Evropski službi za zunanje delovanje (EEAS), predvideva pa se, da je povezan z vrhom Evropskega sveta, ki poteka od četrtka do danes, čeprav uradni predstavniki EU to zanikajo.

Osebje je že dobilo navodila, da si spremeni gesla, s čimer želijo preprečiti uhajanje informacij. Prav tako so začasno onemogočili oddaljen dostop do elektronske pošte in intraneta Evropske komisije. Predstavnik EU Antony Gravili je dejal, da so incident že začeli preiskovati in sprejeli ukrepe za zajezitev posledic. Dodal je, da so tovrstni napadi relativno pogosti in nič neobičajnega. Tokratni naj bi bil podoben francoskemu, torej so ga izvedli z malwarom. Neimenovani viri pa pravijo, da gre za večji napad od običajnih.

5 komentarjev

jlpktnst ::

Hm, tako je tudi prav, EU komisija si dovoli preveč.

jlpktnst ::

Heh, pa da ne bo kdo narobe razumel - težava EU komisije je, jih očitno nihče ne nadzoruje in so ena glavnih sil ki vlečejo EU naprej. Kamor se pač njim zdi. Malo preglednosti kaj počnejo in zakaj ne bi bilo slabo.

Gregor P ::

Po mojem je pa njihov (in s tme tudi naš) problem ravno v tem, da počnejo toliko stvari, da se človek preprosto izgubi v vseh teh informacijah in lahko takoj spregleda kakšno pomembno zadevo oz. je komisiji v vsej tej zmedi dosti lažje prikriti kaj; ampak na koncu pridemo na isto, če cit. "malo preglednosti kaj počnejo in zakaj ne bi bilo slabo.":D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

JST47 ::

EU komisijo noben ne voli, ljude nimajo nič pri imenovanju ljudi v komisujo. Evropski poslanec je v EU parlamentu, ki nima nobene moči ozirom somo meče pesek v oči. A je kdo od vas glasoval za predsednika EU?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JST47 ()

Beat-O ::

Komisarje predlagajo države članice EU, ki so bile izvoljene s strani ljudstva. Predlog sestave Komisije mora potrditi tudi neposredno izvoljen Evropski parlament, ki je že zavrnil potrditev zaradi neprimernih kandidatov ki so bili nato zamenjani. Evropski parlament ima veliko pristojnosti (vedno več) in si deli pristojnost za sprejemanje zakonodaje s Svetom EU (predstavniki držav članic). Ev. komisija pa ima izključno pravico predlaganja ev. zakonodaje.

IMHO so običajno predlogi in dejanja Komisije mnogo bolj logični in premišljeni kot tisti ki prihajajo s strani držav članic, ki skrbijo za parcialne interese.

Se pa vsekakor strinjam da bi bilo potrebno okrepiti demokratično reprezentativnost EU, vendar prek krepitve pristojnosti Ev. parlamenta, pravimi pan-evropskimi strankami in pan-evropskimi volitvami. V nasprotju z nekakšnimi strankarskimi zavezništvi in seštevkom nacionalnih volitev ki jih imamo sedaj.

Kar se tiče vohunjenja pa je ta napad verjetno kapljica v morje v primerjavi z realno krajo podatkov. Nekaj let nazaj so celo našli vohunsko opremo, ki jo je uspelo prisluškovalcem namestiti kar v stene in napeljavo stavbe med gradnjo/obnovo.
http://www.toshl.com/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EU želi lažji dostop do podatkov na evropskih strežnikih

Oddelek: Novice / Zasebnost
3910285 (8128) poweroff
»

Podatki o bančnih transakcijah SWIFT dostopni ZDA

Oddelek: Novice / Zasebnost
318008 (6725) phong
»

Razvijalec MySQL-a izpodbija Oraclov nakup Suna

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
288664 (7633) AndrejS
»

Evropski prometni podatki dostopni tudi ZDA

Oddelek: Novice / Zasebnost
153448 (2822) Slo-One
»

Alarm: nam bo vstop v EU prinesel programske patente? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
5210300 (10300) krho

Več podobnih tem