»

Profiliranje kupcev ali vaš trgovec ve za vašo nosečnost še pred partnerjem

The New York Times - Praktično vsi večji trgovci ponujajo različne kartice zvestobe, ki imetnikom prinašajo ugodnosti pri nakupovanju. Nekateri zbirajo točke, drugi nudijo takojšnji popust pri nakupih, spet tretji nabirajo odstotke itn. Kupci jih uporabljajo, ker lahko stvari vsaj na videz kupijo ceneje, medtem ko je motivacija trgovcev precej bolj pretkana. Na ta način gradijo profil kupca, ki je v oglaševanju in trženju vreden precej denarja.

The New York Times je objavil izvrsten članek o psihologiji tovrstnega početja. V njem so analizirali ravnanje ameriške verige diskontnih prodajaln Target, ki na enem mestu ponuja vrsto različnih izdelkov, od kosilnic do plenic in losjonov. Pogovarjali so se z Andrewom Polom, ki je v Targetu zaposlen...

45 komentarjev

Ebay mora opeharjenemu kupcu povrniti škodo

Heise - Avstrijsko deželno sodišče v Sankt Pöltnu je razsodilo, da mora Ebay kupcu, ki ga je ogoljufal prodajalec, vrniti kupnino. Avstrijec je namreč od prodajalca, ki je imel oznako Platin Power Seller, leta 2007 želel kupiti kilogram zlata. Po takratnih cenah je kilogram zlata stal 17.000-18.000 evrov, ponudba na Ebayju pa je znašala 16.161 evrov in toliko jih je kupec tudi vnaprej nakazal prodajalcu v Nemčijo. Odveč je dodati, da zlata ni nikoli prejel.

Sporno je bilo zlasti dejstvo, da je Ebay že pred tem prejel več pritožb zoper tega prodajalca, a oznake platinasti prodajalec ni odstranil. Izkazalo se je, da je prodajalec igral piramidno igro, saj je zlato prodajal pod ceno. Dokler so nove stranke kupovale in nakazovale evre, so stare lahko dobivala zlato, jeseni 2007 pa se je zalomilo. Sodišče je ugotovilo, da je Ebay že od začetka leta 2007 dobil več opozoril, da nekaj ni v redu, a primera ni preiskal, niti umaknil oznake prodajalcu. Njegov račun je zaprl šele septembra 2007....

28 komentarjev

Ebay dobil tožbo v Franciji

CNet - V Franciji se je od leta 2007 vlekel sodni postopek zoper Ebay, ki so ga sprožili L'Oreal in podobna podjetja z luskuznimi znamkami. Glavna obtožba se je nanašala na prodajo ponarejenih izdelkov s slovečimi imeni, ki se preprodajajo na Ebayu. Tožniki so trdili, da Ebay ne stori dovolj, da bi zaustavil prodajo ponaredkov, in zahtevali odškodnino v višini 4,8 milijona dolarjev.

Ebay je ves čas poudarjal, da sodeluje s podjetji in na njihovo zahtevo odstranjuje problematične oglase, ne bo pa igral policaja, ki bi samoiniciativno iskal sumljive oglase. Francoski sodnik je razsodil, da Ebay izpolnjuje zakonske obveze, in sprtima stranema dejal, naj se dogovorita, kako bi lahko bolje sodelovali, ter se ponovno oglasita na sodišču konec meseca. Že lani je podoben primer v ZDA izgubil Tiffany, ki je prav tako zahteval, da Ebay sam briše oglase s ponaredki.

2 komentarja

Ebay načrtuje nekaj sprememb

Heise - Nemški Ebay, na katerem pogosto kupujejo tudi Slovenci, je napovedal nekaj sprememb, ki bodo stopile v veljavo sredi junija in se nanašajo na spletne avkcije. Prva novost bo zadevala pisanje oglasov, saj bo po novem HTML-koda, ki jo bo prodajalec naložil za opis izdelka, iz varnostnih razlogov spravljena na drugih strežnikih kot Ebayeva koda. Druga novost bo poenostavljen postopek za vračanje provizije pri storniranju prodaj in možnost postavitve strani s pogosto zastavljenimi vprašanji (FAQ) vsakega prodajalca, kjer bo lahko vnaprej pojasnil reči, po katerih največkrat po elektronski pošti povprašujejo kupci.

Najbolj odmevna novost pa bo obvezno brezplačno pošiljanje izdelkov. V 26 kategorijah so izdelki, ki jih bodo morali prodajalci brezplačno pošiljati znotraj Nemčije (oziroma ceno poštnine vnaprej predvideti in vključiti v izklicno ceno). Do 30. junija bodo prodajalci, ki se bodo odločili za ta korak, deležni 20-odstotnega popusta pri proviziji, od takrat dalje pa bo to...

16 komentarjev

Nova eBay prevara

Schneier.com - Bruce Schneier poroča o novi vrsti prevare, ki se pojavlja pri nakupovanju preko eBaya.

Takole gre. Kupec naroči računalnik in ko ga prejme, sporoči, da je bila pošiljka uničena. Od PayPala zahteva povračilo in PayPal kupcu povrne "škodo". Kupec nato prodajalcu vrne blago, ta pa pošiljko odpre in na hitro ugotovi, da je računalnik vrnjen nepoškodovan. Ko si računalnik kasneje natančneje ogleda, ugotovi, da so iz njega pobrani RAM, diski in procesor. Vendar pa ker je bila "uničena" pošiljka uspešno dostavljena prodajalcu, Paypal ne stori ničesar in prodajalec ostane okraden. Ostane mu le (dolgotrajna) tožba in dokazovanje, da je računalnik, ki ga je poslal kupcu v resnici imel RAM, diske in procesor.

Pa so nam rekli, da je nakupovanje preko eBaya varno...

40 komentarjev

Na eBayu je batmobil!

Gizmodo - Batmana iz leta 1989 je upodobil Michael Keaton, Jokerja Jack Nicholson, Kim Basinger pa je poskrbela za ljubezensko razsežnost znanstveno-fantastičnega filma. Zagotovo pa vam je v spominu ostal tudi legendarni batmobil, ki se je skoraj 20 let pozneje nepričakovano pojavil na eBayu in bil prodan za 110 tisoč dolarjev. Pravzaprav je bil to le eden izmed petih prototipov, ampak kupec bo po podrobnost najbrž zamolčal, saj je navzven podoben originalu kot jajce jajcu.
O prodaji batmobila iz Črnega viteza vas bomo poskušali obvestiti še pred koncem dražbe.

39 komentarjev

Microsoft spreminja strukturo certifikatov, bliža se izid 'trojice', nov SP2

Slo-Tech - Najbrž vas dosti ve, da Microsoft ponuja opravljanje izpitov, ki vam prinesejo naziv, s katerim dokazujete poznavanje njihove programske opreme, najpogosteje MCP, MCSA in MCSE. Te dni pa je na dan spet prišla v preteklosti že omenjena ideja, da bi certifikate nekoliko reorganizirali. Tako bi dosegli lažje opravljanje certifikatov, saj bi bolj točno odražali vaše znanje in hkrati stali manj.

Nov sistem teh certifikatov si lahko ogledate na uradni strani, prve novosti pa lahko pričakujemo v začetku meseca januarja naslednje lete v navezi z prihajajočo trojico SQL Serverjem 2005, Visual Studiom 2005 in BizTalkom 2006. O predstavitvi nove trojice lahko več preberete na uradni strani. Izid te programske opreme se bo zgodil 7. novembra naslednji mesec, torej čez slaba dva tedna, po vseh kontinentih pa naj bi bil dosegljiv do začetka naslednjega leta.

Prav tako smo v zadnjih dneh dobili nov Service Pack (SP) pod zaporedno številko 2, ki je tokrat namenjen izdelku Exchange Server 2003....

9 komentarjev

Microsoft Mac Office 2004

Microsoft - Microsoft je izdal Microsoft Mac Office 2004. Za veliko učinkov se moramo zahvaliti Applovemu prikazovalniku Quartz, ki je omogočil prosojnost v grafikonih v Excelu ter gladko senčenje v Wordu in Powerpointu. Izjemnih izboljšav so bile deležne funkcije za delo v skupinah, velika novost pa je tudi snemanje zvoka v Wordu. Študentska različica stane 150, standardna pa 400 USD. Trenutno sta na voljo le angleška in japonska različica, francosko, italijansko in špansko pa lahko pričakujemo sredi junija. Klik!

4 komentarji

Intelovi štirje T-ji

Paul Otellini

vir: Intel
Slo-Tech - Intelova konferenca za razvijalce je v polnem teku in, kakor se za takšne dogodke tudi spodobi, so nas zopet razveselili s kopico novstmi. Tokrat so se bolj osredotočili na dodatne fićre svojih izdelkov in ne na računsko moč, saj je te že skoraj več kot preveč.

Prva novost je tako tehnologija Vanderpool, ki bo omogočala, da bo na vašem računalniku hkrati teklo več operacijskih sistemov. Strojno podporo temu smo zaenkrat lahko videli le na velikih strežnikih - mainframih. Sedaj se nam ne bo več potrebno zatekati k programski emulaciji, kot je na primer VMWare, ampak bomo imeli...

8 komentarjev

Nove dobrote na Akibi

Akiba - Včasih si človek zaželi, da bi bil Japonec ali vsaj stanoval na Japonskem, saj imajo tamkajšnji prebivalci prvi na voljo nekatere kose strojne opreme. Še dobro da imamo internet in Akibo, ki ne-Japonskemu svetu poroča o novemu hardveru. Tokrat so nas razveselili s slikami novih procesorjev in matičnih plošč. Škoda, da so strani v japonščini, vendar tudi to ni več problem, saj imamo Babelfish, ki prevede skoraj vse. Ker je malo verjetno, da obvladate japonščino, sem vam poleg originalnega linka podal tudi povezavo, ki vas popelje do angleškega prevoda. Same ne računajte na 100 % angleščino, ampak bolj na indijansko različico le-te .
  • Prva novost je ASUS-ova TUA266 matična plošča, ki podpira nove Tualatin procesorje, združljiva pa je tudi s starimi coppermini. Slike si lahko ogledate tukaj, če pa vas zanima tudi tekst, pa kliknite sem

  • Na tej strani si lahko ogledate slike 1 GHz Pentiuma 3. Ali gre za kakšno posebno različico, mi ni uspelo razbrati

  • Nekaj proizvajalcev matičnih...

0 komentarjev