»

EU za Googlov prevzem Fitbita terja dodatna zagotovila

Slo-Tech - Googlov nakup Fitbita, ki so ga napovedali lani novembra, bo moral še malo počakati, saj je Evropska unija zahtevala nekatera dodatna zagotovila. To niso edini pomisleki pri 2,1 milijarde dolarjev vrednem prevzemu podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo pametnih naprav, kot so ure, trakovi in pasov, postal pa naj bi divizija znotraj Googla (podobno kot Nest) in ne podjetje pod krovom Alphabeta. Ker bo Google s tem dobil še dodatne informacije o svojih potrošnikih, je prevzem lahko problematičen, so ugotavljala tudi združenja za zaščito potrošnikov in drugi regulatorji. Evropska komisija je namreč minuli mesec zainteresirani javnosti razposlala vprašalnik, v katerem so preverjali, kako konkurenca ocenjuje, da bi sprememba lastništva vplivala na konkurenčnost.

Zato sedaj EU od Googla zahteva, da zagotovi, da zbranih podatkov iz Fitbita ne bo uporabljal za oglaševanje ali izboljšave iskalnih zadetkov. Dostop do podatkov bodo po enakih in poštenih pogojih morala imeti tudi ostala...

25 komentarjev

Evropska komisija: spletne platforme se trudijo, a še vedno premalo v boju zoper lažne novice

Slo-Tech - Teden dni pred evropskimi volitvami Evropska komisija opozarja, da se digitalne platforme sicer trudijo v boju zoper lažne novice, a so pri tem še vedno premalo uspešne. Komisija pozdravlja prizadevanja Googla, Facebook in Twitterja, da bi zajezili širjenje neresnične propagande in lažnih novic, ter ustrezne ukrepe za povečanje transparentnosti.

Facebook, Google, Mozilla in Twitter so septembra lani podpisali kodeks, s katerim se zavezujejo boriti se proti širjenju neresničnih informacij. Del kodeksa je tudi zaveza, da bodo Evropski komisiji mesečno poročali o ukrepih, ki so jih sprejeli. Prav tako so obljubili, da bodo hitro odstranjevali lažne račune in bote, ki smetijo po omrežjih. Stranem, kjer gostujejo dezinformacijo, so se zavezali odtegniti...

25 komentarjev

EU: AirBnb krši evropske zakone

Slo-Tech - Evropska komisija in organi za varstvo potrošnikov so Airbnb uradno opozorili, da kršijo zakone EU in od podjetja zahtevali, da svoje pogoje poslovanja uskladi z evropskimi pravili. Sporno je navajanje cen, ki ne smejo vsebovati skritih dodatkov, in nejasna oznaka, ali je ponudnik nastanitve zasebnik ali podjetje. Airbnb mora kršitve odpraviti do konca avgusta.

Airbnb sicer ni na tako slabem glasu kakor Uber, a je podjetje, ki posameznikom omogoča oddajanje nastanitvenih zmogljivosti, vseeno številnim evropskim mestom trn v peti. Glavni problem je, da v mnogo primerih predstavlja nelojalno konkurenco ostalim ponudnikom nastanitev, kar izkrivlja trg ter napihuje cene nepremičnin. V Berlinu, Barceloni in Londonu so mestne oblasti že pred...

6 komentarjev

Evropska komisija s predlogom za varstvo zasebnosti nad Facebook, Google, WhatsApp

Podpredsednik EK Andrus Ansip odločno podpira novosti

Europa.eu - Evropska komisija je danes predstavila predlog nove zakonodaje s področja varstva zasebnosti, ki bi izboljšala varovanje pravice do zasebnosti pri elektronskih komunikacijah in okrepila varstvo podatkov. Evropska komisija si bo prizadevala, da bodo novi predpisi sprejeti do maja prihodnje leto, ko bo začela veljati splošna uredba o varstvu podatkov. Nova predlagana uredba podrobneje določa standarde varovanja zasebnosti pri elektronskih komunikacijah v skladu z določili splošne uredbe.

Nova uredba je po mnenju Evropske komisije potrebna, ker je situacija na trgu danes bistveno drugačna kot pred petnajstimi leti, ko je bila sprejeta zadnja specialna direktiva na tem področju. Slednja je zajemala je klasične operaterje, nova pa regulira tudi...

20 komentarjev

ITU pravkar odobril deep packet inspection

DPI pogleda v zaglavje paketa ter se odloči, za kakšen tip prometa gre.

vir: ITU
ITU - V ponedeljek se je z uvodnim govorom Dr. Hamadoun I. Touréja, generalnega sekretarja mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) v Dubaju začel dvotedenski svetovni komunikacijski vrh WCIT-12. G. Touré je pred zbrano množico več kot 1000 vladnih predstavnikov iz 130 različnih držav ponovno pojasnil, da "na konferenci ne bo govora o ITU-jevem prevzemu nadzora nad internetom, ampak zgolj o krepitvi sodelovanja med vladami in internetno skupnostjo, temeljujoči na skupnem konsenzu in upoštevaje tudi želje držav v razvoju". Podobne besede smo minuli teden slišali tudi iz ust našega ministra Turka (da ni pametno popravljati nečesa, kar deluje).

Zato je toliko bolj presenetljivo, no, zaskrbljujoče, da je ITU že dan potem, seveda za zaprtimi vrati in potihoma,

67 komentarjev

Okrogla miza o WCIT12

vir: MIZKS
MIZKS - Prihodnji teden se bo v Dubaju začel svetovni telekomunikacijski vrh WCIT12, ki ga prireja svetovna telekomunikacijska zveza ITU. Najbolj dramatični komentatorji napovedujejo, da bodo svetovne sile določale prihodnjo usodo interneta. Drugi menijo, da se bo zgodilo še manj kot na okoljskih konferencah, zato se internetu ni treba bati sprememb. Takšno je bilo tudi stališče udeležencev okrogle mize o upravljanju interneta, ki so jo včeraj pripravili na znanostno-šolsko-športno-kulturnem ministrstvu.

Kaj so povedali nastopajoči?

Generalni direktor Direktorata za informacijsko družbo Marjan Turk je predstavil namen WCIT12 in glavne teme, o katerih bodo razpravljale nacionalne delegacije –...

5 komentarjev

EU žuga Applu zaradi zavajajočega oglaševanja

Viviane Reding žuga

Bloomberg - Evropska komisarka za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo Viviane Reding je pisala članicam Evropske unije, naj preverijo, ali Apple v posameznih državah zavaja pri oglaševanju svojih izdelkov. Gre za oglaševanje garancijskega jamstva, ki je po direktivi 1999/44/ES v EU predpisano minimalno na dve leti (pri nas zakonodaja to definira v 37.b in 37.c členu Zakona o varstvu potrošnikov). Pri tem ne gre za obvezno in popolno enoletno garancijo, ki jo dodatno predpisuje slovenska zakonodajo, ampak za osnovno dvoletno jamstvo, da izdelek v dveh letih po nakupu ne bo imel stvarnih napak.

Apple v svojih oglasih poudarja, da dobijo kupci z napravo še enoletno garancijo, omogoča pa tudi dokup triletne garancije. Ob tem...

15 komentarjev

EU za "pravico biti pozabljen" na spletu

Europa.eu - Evropska komisija je napovedala, da je čas za prenovitev zakonov o varovanju osebnih podatkov na spletu, ki so iz leta 1995 in ne morejo več enostavno in učinkovito zaobjeti modernega interneta, kjer sta glavna igralca na področju osebnih podatkov Google in Facebook. Zato so včeraj predstavili novo strategijo o varstvu osebnih podatkov, ki bi lahko nadgradnjo v zakonodajo dočakala že prihodnje leto.

Uporabniki bi morali imeti večji nadzor in informacije o tem, zakaj se njihovi osebni podatki uporabljajo. Transparentno mora biti predstavljeno, kako, kdo, zakaj in za kako dolgo zbira podatke, uporabniki pa bi morali imeti možnost dati prostovoljno soglasje za obdelavo svojih osebnih podatkov. Ključna ideja nove strategije je poleg "krepitve pravice posameznika" tudi "pravica biti pozabljen", saj bi morale vse strani, kakršna je Facebook, imeti enostavno dosegljivo možnost izbrisa vseh podatkov, če bi se uporabnik za to odločil, poroča BBC.

Evropska komisija je k razpravi in...

21 komentarjev

Bodite dobri državljani – slecite hlače

Wired Blog - Po napovedih, da naj bi tudi v EU uvedli telesne skenerje so se zganili v številnih evropskih državah. Po mnenju Slovenije je uporaba teh skenerjev velik poseg v človekove pravice, vprašljive pa so tudi varnostne koristi, pomisleke je izrazila tudi Viviane Reding, kandidatka za evropsko komisarko za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo, na najbolj izviren način pa so proti tem napravam protestirali člani piratske stranke v Nemčiji.



Na letališču v Berlinu so namreč izvedli "fleshmob" akcijo, kjer so na letališče prišli pomanjkljivo oblečeni, na telesih pa so imeli napise "Imate kaj za skrivati?" in "Bodite dobri državljani - slecite hlače".

O protestu poroča tudi Wired.

615 komentarjev

DPI tehnologija v Sloveniji

Slo-Tech - Ena izmed pomembnih tehnologij, ki lahko vplivajo na komunikacijsko zasebnost na internetu so tim. DPI (Deep Packet Inspection) tehnologije. Gre za tehnologije, ki omogočajo (masoven) vpogled v vsebino elektronskih komunikacij in so se v preteklosti že pojavljale kot tehnologije za zagotavljanje varnosti omrežij, samodejno prepoznavo virusnih in hekerskih napadov, neželene elektronske pošte in podobnih nevšečnosti, v zadnjem času pa se pojavljajo pojavljajo predvsem kot tehnologije množičnega nadzora in zbiranja osebnih podatkov, prestrezanja komunikacij in cenzure oziroma omejevanja prostega pretoka podatkov na internetu.

Na spletnem mestu Pravokator je objavljen članek z naslovom DPI tehnologija v Sloveniji, kjer so predstavljene nekatere sporne rabe DPI tehnologij v svetu (npr. prakse zbiranja osebnih podatkov uporabnikov spleta za namene vedenjskega oglaševanja in vstavljanje oglasov), predstavljen pa je tudi primer sporne prakse uporabe DPI s strani slovenskega delodajalca...

19 komentarjev

Veliki brat v EU

Telegraph News - Evropska unija bo namenila dobrih 10 milijonov evrov za projekt Indect, v sklopu katerega se razvijajo računalniški programi, ki bi nadzorovali in obdelovali informacije s spletnih strani, forumov, datotečnih strežnikov, P2P-omrežij in celo posameznih računalnikov. Cilj je samodejno zaznavanje groženj in nenormalnega vedenja ali nasilja. Sodelovale bodo Poljska, Nemčija, Francija, Španija, Velika Britanija, Bolgarija, Češka, Slovaška in Avstrija. Organizacije za varstvo osebnih pravic, kot je denimo Liberty, so že označile to kot zlovešč korak za vsako državo.

Na spletih straneh projekta lahko preberemo, kaj točno so si zastavili kot cilj. Želijo:
  • razviti platformo za: registracijo in izmenjavo operativnih podatkov, pridobivanja večpredstavnostnih vsebin, inteligentno obdelavo vseh informacij in avtomatsko zaznavanje groženj in prepoznavanje nenormalnega vedenja in nasilja;
  • razviti prototip integriranega okrog omrežja osnovanega sistema, ki bo podpiral operativne aktivnosti...

34 komentarjev

Trgovska veriga Sears vohunila za svojimi strankami

Schneier.com - Obiskovalci spletne strani trgovskih podjetij Kmart in Sears so bili med aprilom 2007 in januarjem 2008 povabljeni, da sodelujejo v raziskavi potrošnikov. Za sodelovanje so dobili 10 USD, namestiti pa so si morali program, ki naj bi jih vključil v "skupnost" in zbiral njihove osebne podatke.

Vse lepo in prav, dokler se ni izkazalo, da je omenjeni program zbiral kar precej osebnih podatkov. Med drugim tudi podatke o receptih za zdravila, e-naslove, nakupe na ostalih spletnih straneh in celo bančne podatke.

Po pritožbi dveh članov "skupnosti" je ameriška FTC od Searsa zahtevala, da zbrane podatke uniči ter v primeru, da nameravajo z zbiranjem podatkov ponovno začeti, stranke obvesti kaj točno njihova programska aplikacija počenja.

Morda pa bo naslednja različica programa z zbranimi bančnimi podatki in nakupnimi preferencami že kar sama, brez posredovanja uporabnika, opravila najustreznejši nakup...

7 komentarjev

Intel ugovarja kazni Evropske komisije

CNet - Evropska komisija je maja Intelu naložila plačilo rekordne globe zaradi zlorabe monopolnega položaja - plačati morajo kar 1,06 milijarde evrov. V odločitvi so Intelu očitali sklepanje skrivnih dogovorov s proizvajalci sestavljenih sistemov, ki so dobivali popuste pri Intelovih procesorjih, če so obljubili, da ne bodo vgrajevali preveč AMD-jevih čipov. Intel se je na kazen pritožil. V pritožbi ugovarjajo, da Evropska komisija ni upoštevala, da je v danem obdobju AMD v resnici povečeval tržni delež, da ni uspela dokazati vzročne zveze med Intelovimi popusti in manjšo prodajo AMD-jevih procesorjev, da ni analizirala, kako so ti popusti vplivali na potrošnike in da se ni držala pravnih postopkov pri izreku kazni. Sedaj zahtevajo preklic kazni ali občutno zmanjšanje in plačilo vseh sodnih stroškov, ki jih bo utrpel Intel.

15 komentarjev

Evropska komisija odločno tudi za varovanje zasebnosti na medmrežju

The Register - Evropska komisija je danes izrekla ultimat vsem medmrežnim podjetjem: če ta ne bodo v kratkem času izboljšala varovanja zasebnosti svojih uporabnikov, jim grozi zakonodaja, ki jih bo v to prisilila. Meglena Kuneva, evropska komisarka za varstvo potrošnikov, je v govoru na okrogli mizi o zbiranju podatkov, profiliranju uporabnikov in ciljnem oglaševanju jasno izrazila stališče, da morajo vsa podjetja, ki se ukvarjajo s takšnim početjem, zagotoviti za varovanje zasebnosti. Po mnenju komisarke trenutne prakse teh podjetij kršijo osnovne pravice potrošnikov na področjih transparentnosti, varovanja tako zbranih podatkov in nadzora tveganj. Po njenih lastnih besedah, se komisija ne boji uporabiti trde roke v primeru, da se podjetja ne bodo odzvala na skrbi potrošnikov.

Največjo skrb povzročajo eksperimenti operaterjev z tehnologijami za vpogled v vsebino komunikacije (DPI - Deep Packet Inspection), ki jih izkoriščajo za zbiranje podatkov o uporabiških navadah pri brskanju po svetovnem...

13 komentarjev

EU pripravlja represivna pravila za preprečevanje piratstva

Slo-Tech - Kot poročajo na BBC, sta včeraj dva stalna odbora Evropskega parlamenta, za Notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) ter za Industrijo, raziskave in energetiko (ITRE), obravnavala osnutek pravil t.i. "telekomunikacijskega paketa" (Telecom Package oz. Telecom Framework), ki naj bi določila pravila za poenotenje zakonodaje na področju pravic potrošnikov na področju telekomunikacij na ravni celotne Evropske unije.

Osnutek pravil so pripravili z namenom poenotiti telekomunikacijski trg, kar naj bi olajšalo investicije v telekomunikacijski sektor ter poenotilo pravice potrošnikov.

Vendar pa se je v predlagani osnutek, katerega predlog je bil včeraj izglasovan, vrinilo nekaj precej nenavadnih amandmajev, na katere so pred nekaj dnevi opozorili tudi na The Open Rights Group.

Kljub temu, da so omenjena pravila namenjena poenotenju telekomunikacijskega trga, se je namreč vanje ob pomoči protipiratskih lobistov ter poslancev britanskih konzervativcev Malcolma Harbourja in Syeda Kamalla...

140 komentarjev

Začela se je akcija proti predlagani hrambi prometnih podatkov

Slo-Tech - Evropski minister za pravosodje ter Evropska komisija želijo kot ukrep v boju proti terorizmu in organiziranemu kriminalu uvesti hranjenje podatkov o telefonskih in internetnih komunikacijah vseh Evropejcev.

Iz shranjenih prometnih podatkov bo mogoče ugotoviti, kdo in kdaj je komu telefoniral ali poslal elektronsko sporočilo, kdo in kdaj je obiskal katero spletno stran ter celo to, kje se je kdo nahajal, ko je imel s seboj svoj mobilni telefon. Telekomunikacijske družbe ter ponudniki internetnih storitev bi morali shranjevati vse podatke o svojih strankah. Dostop do njih bi imeli evropski organi pregona ter...

84 komentarjev

Biometrični potni listi tudi v Sloveniji?

Slo-Tech - V času vsesplošne paranoje pred teroristi in "teroristi" so se ameriške oblasti odločile zagnati projekt US-VISIT (United States Visitor and Immigrant Status Indicator Technology). Program predvideva zbiranje osebnih podatkov za vse tujce, ki za vstop v ZDA potrebujejo vizum, osebni podatki pa vključujejo med drugim tudi fotografiranje in oddajo prstnih odtisov. Celoten postopek naj bi trajal okrog 15 sekund.
Za državljane 28 držav, ki so vključene v program visa waiver oz., ki za obisk ZDA do 90 dni ne potrebujejo vizuma pa ta program ne velja, vendar...
Vendar pa ZDA zahtevajo, da te države v svoje potne liste po 26. oktobru vključijo biometrične podatke, sicer bodo njihovi državljani ob vstopu v ZDA obravnavani na enak način kot državljani drugih držav, ki za vstop potrebujejo vizo.

Ministrstvo za notranje zadeve RS je tako 12. januarja izdalo sporočilo za javnost, iz katerega je moč razbrati, da bodo imeli novi slovenski biometrični potni listi vgrajene brezkontaktne čipe z...

43 komentarjev

Nova zakonodaja na področju nezaželene pošte

Arnes - ZAKON O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O VARSTVU POTROŠNIKOV (ZVPot-A) prinaša poleg drugih novosti tudi precej sprememb, bolje, končno ureja tudi nezaželeno pošto - spam.

Novi 45.a člen (link) v prvem odstavku določa, da lahko podjetje (po definiciji tega zakona: pravna ali fizična oseba, ki opravlja pridobitno dejavnost, ne glede na njeno pravnoorganizacijsko obliko ali lastninsko pripadnost) uporablja takšen način komunikacije s potrošnikom samo, če potrošnik na to vnaprej pristane, torej šele njegov konsenz izključi protipravnost. Seveda pa lahko potrošnik od prejemanja tovrstnih vsebin kadarkoli odstopi.

Ob taki spremembi, je zakonodajalec moral spremeniti tudi sankcije (77. člen, 22. in 23. točka): posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, se kaznuje za prekršek z denarno kaznijo najmanj 1.000.000 tolarjev, pravna oseba pa z denarno kaznijo najmanj 3.000.000 tolarjev, če krši zgoraj omenjeni člen.

Kaj to pomeni? Predvsem upam, da so...

15 komentarjev

Zasebnost na spletu

Yahoo News - Ameriški zakonodajalci so v petek povedali, da načrtujejo sprejem zakonodaje v začetku naslednjega leta, ki bo zagotavljala osnovno zaščito za zasebnost uporabnikov spleta. Predvidena zakonodaja pa naj ne bi obremenjevala podjetij, ki poslujejo na spletu. Spletna podjetja so se do sedaj namreč močno upirala kakršnikoli zakonodaji na področju zasebnosti uporabnikov, saj trdijo, da tako pridobivajo podatke o trgu in morebitnih njihovih strankah oz. kupcih.
Zakonodaja bo določala samo osnovne standarde zaščite osebnih informacij obiskovalcev spleta na komercialne spletne strani. Tako bodo morala podjetja označiti, kje lahko uporabnik dobi njihovo izjavo o varstvu zasebnosti ob kakršnem koli zbiranju podatkov o uporabnikih. Prav tako bodo podjetja morala dati uporabnikom možnost za izjavo, da ti ne želijo, da se njihovi osebni podatki posredujejo tretjim osebam.
Sedaj je še vsa zakonodaja, kar se tiče zasebnosti na spletu, v pristojnosti posameznih federalnih držav v ZDA; ta nova...

0 komentarjev