»

Sedemnajst let zatem še vedno z vami: The Pirate Bay

Naložene in še vedno sejane vsebine. Vir: TPB

Slo-Tech - Najbolj popularen indeks torrentov bo letos poleti praznoval sedemnajst let delovanja. Burnih let, kar ni presenetljivo za spletno stran, ki se ukvarja z domnevno nezakonitim početjem. Prav zato so spletna stran in njeni upravljavci v vsem tem času preživeli veliko vzponov in padcev, pa tudi policijskih preiskav.

Ob novem letu je zdajšnji upravljavec po imenu Winston, ki se sicer oglaša bolj poredko, objavil nekaj statistik. Lani so uporabniki tako na TPB naložili za 776 terabajtov vsebin. Filmov, serij, programske opreme in drugega. Pri čemer je še vedno aktivnih za 405 terabajtov datotek. No, v resnici stran ne gosti podatkov, saj gre za P2P protokol, pri katerem datoteke sejejo uporabniki s svojih naprav.

V vsej sedemnajstletni zgodovini pa je bilo na stran naloženega za 6,7 petabajta (večinoma) wareza, od katerih je še vedno sejalno živih 2,5 petabajta. Winston je še izračunal, da bi s 100 megabitno omrežno povezavo potrebovali približno 19 let, da bi si prenesli vse, na TPB...

32 komentarjev

Internet Archive zasut z obtožbami o terorističnih objavah

vir: Wikipedia
BBC - Internet Archive, neprofitna digitalna knjižnica, obenem pa tudi mreža aktivistov, ki se borijo za svoboden in odprt splet, je ta teden prejela 500 opozoril za odstranitev terorističnih vsebin. Opozorila je poslala francoska podružnica Europolove enote za obveščanje na spletu (EU Internet Referral Unit), pri čemer so zaposlenim na Internet Archivu za odstranitev spornih vsebin dali natanko eno uro časa, v nasprotnem primeru pa so jim zagrozili z blokado njihovih strani na ozemlju Francije.

Zahtevki se nanaša na precej presenetljive vsebine Internet Archiva, denimo na celotno knjižnico...

17 komentarjev

Opravičilo

Slo-Tech - Opravičujemo se za današnji dveinpolurni štiriurni izpad. Hvala za razumevanje.

Zaradi prenizke vlage v zraku so se v prostoru, kjer se nahajajo strežniki, izklopile klime. Pri 60 °C so Slo-Techovi hrčki razglasili splošno stavko (skladno z nastavitvami).

Zaradi moje napake na rezervni lokaciji nismo imeli sinhronizirane zadnje verzije kode, ki poganja to spletno stran (podatki so sicer bili), zato sistem ni uspel preklopiti. Se ne bo ponovilo (upam).

92 komentarjev

Posnetek 5 miljard spletnih strani na voljo zastonj

5 milijard spletnih strani je na voljo lepo zapakiranih in zastonj.

vir: i-programmer
i-programmer - Vsi, ki morda niso zadovoljni z Googlovimi iskalnimi rezultati ali jih moti, da jim velikan ves čas gleda pod prste, lahko zdaj z relativno nizkimi stroški poskusijo izdelati svoj iskalnik. Fundacija Common Crawl je namreč na svoje stroške shranila 5 milijard spletnih strani in jih ponuja na svojem Amazon S3 računu, zastonj in brez omejitev pri uporabi. S tem so raziskovalcem prihranili znatne stroške izdelave "svoje kopije svetovnega spleta" in na široko odprli vrata za nove analize.

Kopijo so izdelali z lastnim pajkom, spisanim s pomočjo Apache knjižnice Hadoop. Hadoop implementira Googlov framework Map:Reduce, ki je namenjen obdelavi zelo obsežnik zbirk podatkov z razdelitvijo na manjše dele, in ga Google s pridom uporablja za hitro izvedbo svojega iskanja. Vsi podatki so združeni v 100MB velike datoteke, ki hranijo HTML...

7 komentarjev

Kongresna knjižnica bo arhivirala vse tweete

Slashdot - Ameriška kongresna knjižnica je napovedala, da bo v svoje arhive spravila vse javne tweete, ki so bili napisani od Twitterjeve ustanovitve marca 2006. Vsak dan uporabniki napišejo več kot 50 milijonov tweetov, tako da bodo arhivirali več milijard kratkih sporočil. Ker Twitter ni neko obskurno orodje okultnih ločin, marveč ga uporablja nepregledna množica ljudi, od slehernika do predsednikov, je seveda logično, da bodo kratka, 140-znakovna sporočila dobila svoje mesto v zgodovini pisane besede. Na tak način bo nastala ogromna baza podatkov, ki bo omogočila izvedbo zanimivih raziskav in znanstvenih projektov, ki bodo nam in kasneje našim zanamcem osvetlili duh tega časa, evolucijo postmoderne angleščine (in tudi drugih jezikov) v...

13 komentarjev

Microsoft kupil Opalis

The Register - V Redmondu so odprli denarnico in kupili kanadsko podjetje Opalis Software, ki izdeluje orodja za vzdrževanje podatkovnih centrov. Točnih podatkov o vrednosti transakcije niso želeli podati, a so pri 451 Group izbrskali, da naj bi šlo za 60 milijonov dolarjev vreden posel. Najpomembnejši izdelek prevzemne tarče je Opalis Integration Server, ki bo poslej integriran v Microsoft Systems Center. Microsoftov podpredsednik Brad Anderson je dejal, da gre za ključen korak pri izpolnitvi njihovih idej o dinamični iniciativni za podatkovne centre. Z novo tehnologijo, ki jo bo podjetje iz Toronta prineslo, bo imel Microsoft najpopolnejšo zbirko opreme za virtualizacijo, ki jo lahko ponudi en proizvajalec, so dejali v Opalisu.

0 komentarjev

Podzemni podatkovni center v Sobi 48

Soba 48

ComputerWorld - V Pensilvaniji je za visoko ograjo z bodečo žico ogromen podatkovni center, ki se skriva pod površjem. Leta 1902 je na tem področju podjetje U.S. Steel začelo izkopavati apnenec, ki so ga uporabljali za gradnjo. V petdesetih letih so rudarjenje končali, v tleh pa je ostala velika luknja in ogromen preplet podzemnih jam in kavern. Hitro so ugotovili, da bi ta prostor lahko začeli oddajati različnim institucijam kot prostor za arhiv. Svoje podatke je tam shranjevalo mnogo zasebnih podjetij in vladnih agencij. Skladišče je leta 1998 prevzel Iron Mountain, ki je nadaljeval s poslovnim modelom.

Za razliko od drugih rudnikov apnenca ima ta streho iz skrilavca in ne peščenjaka, ki deluje kot...

10 komentarjev

HP-jevi novi oblačni strežniki

HP Proliant SL2×170z G6

vir: Slashdot
Slashdot - HP se z novimi modeli slečenih rackmount serverjev odpravlja na trg strežnikov namenjenih oblačnim podatkovnim centrom. Tako so najavili na Proliant seriji zasnovane strežnike, katerih glavna lastnost je slečenost. Kar pomeni, da so (po zgledu nekaterih konkurentov) iz ohišja strežnika pobrali večino odvečnih delov in temeljito preuredili postavitev komponent.

Tako preurejen strežnik je lažji in omogoča boljši pretok zraka skozi ohišje. To je v ponavadi nabito polnih omarah računskih centrov precej pomembna lastnost. Poleg tega je še pomembna zmanjšana poraba električne energije. Trenutno so v ponudbi trije modeli - SL160z za delo z aplikacijami, ki potrebujejo veliko delovnega pomnilnika, SL170z ponuja več diskov za shranjevanje podatkov in SL2×170z, ki je namenjen...

3 komentarji

Sun napovedal nove strežnike z Nehalemi

TG Daily - Sun je včeraj kot zadnje večje podjetje predstavil nove strežnike, ki bodo zgrajeni okrog Intelovih procesorjev družine Xeon 5500, poznanih tudi pod kodnim imenom Nehalem. Pripravili so šest modelov. Fire X4270 in Blade X6270 bosta namenjena za virtualizacijo, Fire X4170, Fire X2270 in tudi Fire X4275 bodo namenjeni za zahtevna okolja in spletne aplikacije, medtem ko bo Blade X6275 najmočnejša beštija. Sun pravi, da bo slednji prvi strežnike družine Blade z QDR (quad data rate) InfiBandom, tako da bo na primer polno ohišje Blade 6048 teh strežnikov zmoglo 9 teraflopsov. Vsi bodo opremljeni s procesorji Xeon X5570 (2,93 GHz, 95 W), E5540 (2,53 GHz, 80 W) ali L5520 (2,26 GHz, 60 W). Modeli z dvema podnožjema za procesorje bodo imeli 12 (X2270) oz. 18 rež za DDR3-pomnilnik. Cene se začnejo pri 1488 dolarjih za X2270.

0 komentarjev

Wayback Machine se seli na Sunove strežnike

Slo-Tech leta 2000

ComputerWorld - Organizacija The Internet Archive že mnogo let upravlja znano domeno archive.org, na kateri domuje časovni stroj Wayback Machine, ki nas lahko popelje v preteklost, da se načudimo, kako so včasih izgledale spletne strani. Podatke za praktično vse nekoliko bolj znane in popularne spletne strani shranjujejo od leta 1996, tako da se je v trinajstih letih nabral zajeten kup podatkov. Pravijo, da imajo v arhivih kar 85 milijard spletnih strani, kar skupaj znese tri petabajte podatkov. Za primerjavo, to je 150-krat več, kot vsebuje podatkov ameriška kongresna knjižnica. Vsak mesec pa se ta številka poveča za 100 terabajtov.

Doslej je Wayback Machine uporabljal klasičen podatkovni center z mnogo...

6 komentarjev

Zoetrope: časovni sprehod po spletnih straneh

Slashdot - Neprofitna organizacija Internet Archive oziroma njihova storitev Wayback Machine že dolga leta shranjuje posnetke spletnih strani in tako omogoča brskanje po spletni zgodovini vse od leta 1996. Raziskovalci z Univerze v Washingtonu in vsem dobro poznanega podjetja Adobe razvijajo aplikacijo Zoetrope, ki bo po funkcionalnosti precej presegla enostavno (na nek način statično) pregledovanje starejših različic spletnih strani.

S pomočjo Zoetrope bomo lahko na (podprti) spletni strani premikali vodoravni drsnik na dnu brskalnika in se na ta način pomikali skozi zgodovino spletne strani, lahko pa bomo z lečo (v bistvu pravokotnikom) označili le del spletne strani (npr. ceno določenega proizvoda v spletni trgovini ali vašo priljubljeno...

8 komentarjev

Najboljše sporočilo o napaki

The Register - Če so običajna sporočila o napakah (error messages) dolgočasna, nezanimiva in ne povedo veliko, so na The Registerju našli doslej najizvirnejše sporočilo o napaki. Angleška spletna stran Fish4.co.uk je zbirka malih oglasov za hiše, zaposlitve in avtomobile, ki je bila včeraj zaradi okvare Sunovega Fire E6900 Serverja nedosegljiva. V sporočilu na spletni strani je pisalo: Na žalost je spletna stran fish4 zaradi odpovedi zelo drage komponente Sunove strojne opreme nedosegljiva. Sunov inženir je že v podatkovnem centru, a je pozabil s seboj prinesti nadomestni del. Upamo, da bo Sunov inženir napako uspel popraviti do dvanajste ure. Časovno oceno bomo po potrebi popravili, kakor bo pač napredovalo delo. Ja, še so ljudje s smislom za britanski humor.

41 komentarjev