»

Kuba zaradi protestov blokira aplikacije za komuniciranje

Slo-Tech - Medtem ko na Kubi potekajo eni največjih protestov v zadnjih desetletjih, so se oblasti zatekle k preverjenim ukrepom, ki jih poznamo iz drugih držav: začele so omejevati dostop do interneta, ki je na Kubi sorazmerno nova pridobitev.

Prvikrat so internet zatemnili v nedeljo, ko je za 30 minut mrknila celotna država. Odtlej je dostop možen, a ne v popolnosti. Virtualna zasebna omrežja (VPN), ki v podobnih primerih predstavljajo osnovni način, kako obiti požarni zid, so blokirana. Nedelujoče so tudi priljubljene aplikacije za sporazumevanje prek telefonov, kot so Signal, WhatsApp in Telegram. To je posebej pomembno, ker večina prebivalcev Kube do interneta dostopa prek pametnih telefonov.

Iz podjetja NetBlocks, ki spremlja dogajanje na internetni infrastrukturi po svetu, sporočajo, da so zaznali blokado dostopa do teh aplikacij, ki jo izvaja kubanski nacionalni operater ETECSA. Blokada se je začela v nedeljo in še vedno traja. To je prvič, da so na Kubi blokirali aplikacije za...

19 komentarjev

Huawei predstavil nove telefone Mate 40

Porschejeva različica za 2.295 evrov.

Slo-Tech - Paradna modela sta Huawei Mate 40 Pro in Pro+, oba si delita zaobljen 6,76-palčen OLED zaslon z ločljivostjo 2772 x 1344 pik, 50 W brezžično in 66 W ožičeno polnjenje svojih 4.400 mAh akumulatorjev, sta odporna proti vodi in prahu po standardu IP 68, oba poganja novi čip Kirin 9000, izdelan po 5 nm tehnološkem postopku. Za slednjega pri Huaweiju pravijo, da je prvi 5 nm 5G procesor in da je zaradi več tranzistorjev obenem tudi močnejši od procesorjev, ki bodo poganjali nove iPhone.

Na Kirinu sicer moči združujeta osemjedrni osrednji in 24 jedrni grafični procesor, glavno vprašanje pa je, koliko zaloge imajo pri Huaweiju, saj jih bodo zaradi uveljavitve ameriških sankcij morali prenehati izdelovati. Ocene analitikov pravijo, da naj bi najmočnejši Kirini pošli nekje prihodnje leto, zaradi česar se novi telefoni odlično prodajajo na Kitajskem, namreč zaradi bojazni uporabnikov, da se bo morda treba že čez nekaj mesecev sprijazniti z manj močno napravo.

Kot običajno je tudi tokrat...

87 komentarjev

Kuba dobiva mobilni internet po celi državi

vir: Reuters
Reuters - Kuba se čedalje hitreje modernizira na internetnem področju. Država, ki je šele pred sedmimi leti dobila širokopasovni dostop do interneta, pred petimi pa prvi podmorski kabel (do Venezuele) za dostop do interneta in pred tremi Netflix, dobiva še mobilni internet. V torek je bil mobilni dostop do interneta po celotni državi brezplačen, ko so storitev preizkušali, sedaj pa se bo začela komercialna ponudba.

Nacionalni telekomunikacijski operater ETECSA bo s tem Kubancem olajšal dostop do interneta. Trenutno večina uporabnikov interneta posega po dostopnih točkah Wi-Fi, kjer pa je internet po 1 dolar na uro žafransko drag. Na Kubi je namreč povprečna mesečna plača okrog 30 dolarjev. Zaradi tega so bili prebivalci še posebej veseli torkove brezplačne preizkušnje....

4 komentarji

Linux star 20 let

Linux 0.01

vir: Heise
Heise - Te dni mineva točno 20 let, od kar je Linus Torvalds začel projekt, ki je popolnoma spremenil svet programske opreme in dojemanje odprtokodnosti. V novičarski skupini comp.os.minix. je 25. avgusta 1991 objavil znamenito sporočilo, v katerem je napovedal razvoj lastnega operacijskega sistema. Dvajset let pozneje jedro operacijskega sistema, za katerega je Torvalds napisal, da je zgolj njegov konjiček, da ne bi nikoli profesionalen kot GNU in da ne bo nikoli prenosljiv na kaj drugega kot x86, poganja naprave vseh velikost od mobilnih telefonov do najhitrejših superračunalnikov na svetu in jedrskih podmornic.

Prva verzija Linux 0.01 je bila dosegljiva 17. septembra 1991, ko ga je Torvalds prenesel na FTP-strežnik in novičarsko skupnost pobaral za mnenje. Tistega...

34 komentarjev

Microsoft bo ruski tajni službi FSB omogočil dostop do izvorne kode Windows 7

ZDNet - Kot poročajo na ZDNetu, bo Microsoft ruski tajni službi FSB omogočil dostop do izvorne kodo Windows 7. Poleg tega so se v Redmondu odločili, da bodo Rusom omogočili še dostop do odprte kode Microsoft Windows Server 2008 R2, Microsoft Office 2010 in Microsoft SQL Server. Pravijo, da gre za komercialno odločitev, saj želijo pospešiti prodajo na ruskem tržišču. Omogočanje dostopa do odprte kode je sicer del Microsoftovega Government Security Program.

Nekateri strokovnjaki sicer opozarjajo, da to morda ni dobra ideja, saj bo na tak način ruska tajna služba lažje odkrila kakšno varnostno ranljivost, ki jo bo nato lahko zadržala zgolj zase in nato izkoristila. Dejstvo pa je, da je Microsoft dostop do izvorne kode svojih produktov že omogočil nekaterim zahodnim vladam in nekaterih državam članicam NATA. Poleg tega so nekatere države (npr. Rusija in Kitajska) v preteklosti večkrat postavile pod vprašaj varnost Microsoftovih produktov, zato Microsoft izbire pravzaprav nima.

Pa se le...

21 komentarjev

Google namerava izdati lasten operacijski sistem

Sundar Pichai, podpredsednik razvoja produktov med najavo Chrome OS

vir: New York Times
New York Times - Google, za katerega se je dolgo govorilo, da bo izdal lasten operacijski sistem, je danes tudi uradno objavil takšno vest. Nič kaj presenetljivo bo operacijski sistem temeljil izključno na brskalniku Chrome, tako da bo vsaj na začetku Chrome OS primarno namenjen netbook-om, si pa kasneje obetajo razširitev tudi na preostali trg. Google bi naj delal skupaj z več OEM partnerji, tako da naj bi prve netbook-e z Chrome OS ugledali že v drugi polovici leta...

97 komentarjev

Ruskega operacijskega sistem za zdaj ne bo

Slashdot - Nedavno smo poročali, da so se Rusi odločili razviti svoj operacijski sistem, osnovan na Linuxu, ki bo zmanjšal njihovo odvisnost od zahodnega programja. Kot kaže, so se nekoliko precenili, saj so projekt (začasno) odpovedali (človeški prevod: 1. del, 2. del) . Ilija Ponomarev, ki v Dumi vodi komite za tehnologijo, je svoje pismo o izdelavi "nacionalne programske platforme" poslal predsedniku Medvedjevu, ki ga je posredoval Ministrstvu za komunikacije.

To se je odzvalo z besedami, da pripoznavajo usmerjenost k domači odprti kodi, a se ne strinjajo z načinom. Po njihovem mnenju izdelava domačega operacijskega sistema ne bo prinesla dovolj družbi in ekonomiji, da bi upravičila stroške. Je pa ministrstvo predlagalo sprejem vrste predpisov, ki bi poskrbeli za združljivost različnih vladnih informacijskih sistemov, uvedbo pilotnih projektov za prehod vladnih služb na odprto kodo, izdelavo repozitorija programske opreme in sprejetje zakonodaje, ki bo uperjena proti monopolom pri nakupih...

11 komentarjev

Microsoft in ekonomija Islandije

Slo-Tech - Smári McCarthy. projektni vodja Icelandic Innovation centra, član upravnega odbora Icelandic Society for Digital Freedoms ter član islandske skupine Wikipedistov je pred nekaj dnevi na svojem blogu objavil zanimivo razmišljanje o vplivu Microsofta na islandsko ekonomijo.

Povsod po svetu, enako tudi na Islandiji, Microsoft svojih licenc ne prodaja neposredno podjetjem in ostalim končnim kupcem, pač pa to počnejo preko svojih partnerjev (Microsoft Certified Partners). MCP so tako glavni lokalni zagovorniki Microsoftove programske kode, ki prodajajo, reklamirajo in lobirajo v svojem lokalnem okolju.

A licence se prodajajo za obdobje treh let, podjetja pa licence plačujejo na letni ravni. Zadeva lepo poteka, dokler na trgu ni velikih pretresov. A pretresi so, so tudi krize in Islandija je v času aktualne finančne krize doživela pravi ekonomski kolaps. Številna podjetja so bankrotirala, zato licenc ne morejo plačati.

A to se Microsofta ne tiče. On namreč ni prodal licenc podjetjem,...

48 komentarjev

Kuba predstavila Novo

Reuters - Zadnji trend, ki je zajel države po svetu, je očitno razvoj lastnega operacijskega sistema ali vsaj svoje distribucije Linuxa, ki naj bi jim omogočila neodvisnost od ameriške dobre volje. Kitajcem in Rusom bodo sledili tudi Kubanci. Reuters poroča, da je Kuba ta teden izdala svojo verzijo Linuxa, ki se imenuje Nova.

Ob predstavitvi na konferenci v Havani so oblasti izpostavile željo, da bi ta distribucija zamenjala Microsoftovo programsko opremo na večini računalnikov na otoku. Pravijo, da je uporaba zaprte kode problematična, ker utegnejo imeti ameriške obveščevalne službe dostop do izvorne kode. Ironično je, da ameriški embargo seveda večini otežuje legalen nakup Microsoftovih programov na Kubi, tako da si lahko mislimo, kako so do njih prišli. Vladne službe in univerze že sedaj v veliki meri uporabljajo Linux, so dejali, problem pa predstavljajo državna podjetja, kjer se bojijo težav z združljivostjo. V petih letih naj bi se na Linux preselilo petdeset odstotkov računalnikov,...

62 komentarjev

Rusija bo razvijala svoj operacijski sistem

Slashdot - Prejšnji mesec je na spletu zaokrožila novica, da se Rusija pripravlja na izdelavo lastnega operacijskega sistema, ki bo osnovan na Linuxu, s čimer se želijo rešiti izpod Microsoftovega jarma.

Zdaj je znanih nekaj več podrobnosti o projektu. Za zdaj najverjetnejši kandidat je Fedora, saj so Rusi organizirali sestanek z Wernerjem Knoblichom, podpredsednikom divizije EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika) Red Hata, kjer so govorili o razvoju proste programske opreme v Rusiji. Beseda je tekla o ustanovitvi posebne ruske skupine razvijalcev Ruske Fedore, ki bi bila odskočna deska za razvoj lastnega operacijskega sistema.

73 komentarjev

Kuba bo dobila novo okno v svet

Yahoo News - Kuba bo prihodnje leto dobila novo povezavo v svet, saj bodo do tega otoka napeljali nov 1550 km dolg optični kabel, ki bo to državo skupaj z Jamajko in Haitijem z internetom povezal prek Venezuele. Oblasti trdijo, da se bo s tem opazno povečala povezljivost in dostopnost Kube. Žal to ne pomeni, da bo pogled v splet bistveno bolj odstrt tudi za končne uporabnike, so dodali predstavniki oblasti, saj bo država še vedno omejevala dostop do interneta za posameznike.

Trenutni problem internetnega dostopa na Kubi je ameriški embargo, ki prepoveduje navezavo na podmorske kable, ki tečejo borih trideset kilometrov od obole, zaradi česar se morajo v splet povezovati prek dragih satelitskih povezav. Trenutno je v tej 11,4-milijonski državi 1,4 milijona uporabnikov interneta. Washington medtem zavrača očitke, da so krivi za drakonske omejitve pri dostopu do interneta na Kubi. Že julija so napovedali, da bodo ameriškim podjetjem dovolili priklop Kube na ameriške podvodne kable, tako da naj bi...

7 komentarjev

UserLinux bo kmalu nared

Portret UserLinuxa

Silicon - Bruce Perens, ugleden protagonist prostega programja in odprte kode ter antagonist Microsofta in njemu podobnih, je novembra 2003 začel z razvojem nove distribucije Linuxa, ki jo je poimenoval UserLinux. Temeljni namen distribucije je, da podjetjem in domačim uporabnikom zagotovi popolnoma brezplačen, prost, zmogljiv operacijski sistem z možnostjo dodatnih storitev, podpore in certifikatov o združljivosti, ki bo povečal storilnost in varnost, a zmanjšal stroške. Razlog za razvoj nove distribucije je ogorčenost pobudnika nad početjem komercialnih ponudnikov, predvsem Red Hata in SuSE-ja, ki svoje distribucije za poslovno rabo ponujata za več 100 ameriških dolarjev. Klik!

Na konferenci...

4 komentarji

Hancom Linux

Slashdot - Korejsko podjetje Hancom, ki poleg distribucije izdeluje tudi pisarniško okolje za Linux je s korejsko vlado sklenilo pogodbo o namestitvi 120000 Linux namizij. Korejska vlada je s tem prihranila več kot 80% v primerjavi z Microsoftovo ponudbo. Za podobne smernice se odločajo tudi na Kitajskem, čeprav gre tam bolj za strah pred ameriškimi obveščevalnimi programi v Oknih.
Kaj pa dela naša vlada z našim denarjem?

3 komentarji