»

Indija razvija svoj operacijski sistem iz varnostnih razlogov

V. K. Saraswat

Slo-Tech - Indijska Organizacija za obrambne raziskave in razvoj (DRDO), ki deluje pod okriljem indijske vojske, je objavila, da bodo razvili svoj operacijski sistem. Predsednik DRDO V.K. Saraswat je novinarjem pojasnil, da bodo na razvojnih mestih v Bangaloreju in New Delhiju začeli razvijati sistem, ki bo podoben že napisanim, le da bosta izvorna koda in arhitektura v ekskluzivni lasti indijske vojske. Na ta način se želijo obvarovati pred zunanjimi grožnjami in kibernapadi iz tujine, saj jih sila moti, da so vsi operacijski sistemi razviti v tujini. Na projektu za zdaj deluje 50 najpametnejših znanstvenikov iz različnih laboratorijev (Indian Institute of Science, Indian Institute of Technology) in zasebnih podjetij.

Ideja...

26 komentarjev

Indija razvija tablični računalnik za 30 evrov

Kapil Sibal predstavlja prototip

CNN - Indijska vlada želi računalniško opismeniti svoje milijardno prebivalstvo, zato iščejo proizvodnega partnerja za novi tablični računalnik, katerega prototip so že predstavili. Namenjen bo šolajoči se mladini, ki bi lahko prve primerke prejela že prihodnje leto. Glavna odlika bo nizka cena, saj bo končni izdelek sodeč po prototipu stal manj kot 30 evrov.

Minister za razvoj človeških virov Kapil Sibal je dejal, da gre za indijski odgovor na MIT-ov stodolarski računalnik. V mislih ima seveda prenosnike fundacije OLPC, za katere je Nicholas Negroponte postavil ciljno ceno 100 dolarjev, a so se na koncu podražili na njen dvakratnik.

Nov indijski prototip se na domačem trgu ni srečal z navdušenjem privatnega sektorja, zato se je Sibal obrnil na študente in...

22 komentarjev

Nov simbol za rupijo ali kako dolgo traja vključitev znaka v Unicode

Nov simbol za indijsko rupijo

Slo-Tech - Indijska vlada je sprejela nov grafični simbol, ki bo v uporabi za njihovo valuto rupijo in jo bo razlikoval od pakistanske in nepalske rupije. Doslej so rupijo označevali kot Rs, v standardu Unicode pa je obstajal tudi poseben znak ₨. Lanskega marca so razpisali natečaj, na katerem so izmed prijavljenih simbolov ta teden uradno določili, da bo nov znak indijske rupije videti kakor znak za črko R brez navpične črte...

50 komentarjev

Načrti OLPC za prihodnja tri leta

OLPC XO

PC Magazine - Projekt OLPC (One Laptop per Child) je predstavil svoje načrte za prihodnje triletno obdobje. Že prihodnji mesec se nam obeta XO 1.5, to bo prenosnik za 200 dolarjev. Šlo bo za načeloma isti sistem, kot je trenutni XO 1.0, le da bo imel namesto AMD-jevih procesorjev Viine, več pomnilnika in hitrejši takt. V začetku leta 2011 bomo deležni nadgrajene verzije XO 1.75, ki naj bi imela 8,9-palčni zaslon, občutljiv na dotik, in procesor ARM Marvell, cena pa znašala le še 150 dolarjev.

Cilj nameravajo doseči do leta 2012, ko bomo dobili tablet PC XO 3.0 za manj kot sto dolarjev. Ideja je plemenita, a OLPC se od samega začetka bojuje s težavami. Lani so tako izgubili podporo Intela, letos pa so...

0 komentarjev

Indijski prenosnik za deset dolarjev, ki to ni

Slashdot - Kar je prelepo, da bi bilo res, po navadi tudi ni. Pretekli teden smo namreč poročali, da Indija razvija v odgovor na OLPC svoj prenosnik, katerega izdelava naj bi stala le 10 dolarjev. Sedaj se je izkazalo, da je realnost nekoliko drugačna. Indijski mediji in vsi, ki so sklicevali nanje, so nekoliko zapretiravali. Resnica je ta, da cel izdelek ni nič drugega, kot dvogigabajtni trdi disk, zapakiran v ohišje z brezžično povezljivostjo, na katerem je shranjena izobraževalna vsebina, ki so jih lahko ogledamo na običajnem prenosniku. Da ne boste rekli, da niste vedeli.

18 komentarjev

Prenosnik za deset dolarjev?

Slashdot - Indijska vlada je napovedala, da razvija poceni prenosnik za svoje šolarje, ki bo stal 500 rupij ali približno deset dolarjev, kot odgovor na prenosnike iz programa One Laptop Per Child. S slednjim se Indijci ne razumejo preveč dobro, ker se jim zdi 100 dolarjev, ki se je s skritimi stroški povzpelo na 200 dolarjev, preveč. Prototip, ki so ga sestavili na Indian Institute of Science Bangalore, Indian Institute of Technology Chennai in podjetju Semiconductor Complex, bodo na ogled postavili 3. februarja, ko bodo zagnali Nacionalni projekt izobraževanja z informacijsko in komunkacijsko tehnologijo, in naj bi trenutno stal 20 dolarjev, a pričakujejo znižanje cen ob masovni proizvodnji. Specifikacij nano prenosnika niso razkrili, tako da najpomembnejše vprašanje ostaja, kaj lahko v prenosnik stlačimo za 10 dolarjev. Prav mnogo gotovo ne. Slashdot.

67 komentarjev

OLPC-ju škripa

CNet - Pri denarju se vse konča in še posebej to velja za raznovrstne človekoljubne projekte. Iniciativa OLPC (one laptop per child), ki skuša revnim otrokom v tretjem svetu s pomočjo bogatih botrov v razvitih državah priskrbeti poceni računalnike, se je znašla v finančnih škripcih. Tako bodo odpustili polovico zaposlenih, medtem ko bodo preostalim 32 srečnežem znižali plače in nekoliko prestrukturirali svoje delovanje. Ustanovitelj in predsednik OLPC-ja Nicholas Negroponte je dejal, da se bodo osredotočili na razvoj druge generacije prenosnikov OLPC, medtem ko bodo razvoj Sugarja prepustili odprtokodni skupnosti. OLPC se je v zadnjem letu spopadel s kar nekaj težavami in preprekami, saj ga je npr. zapustil pomemben partner Intel, a ni umrl. Na novo so v sodelovanje privabili Amazon, ki tržni njihovo ponudbo Podari enega, prejmi enega, kjer lahko vsakdo kupi dva prenosnika OLPC XO-1, od katerih se potem eden pošlje plačniku, drugi pa daruje otrokom v tretjem svetu.

44 komentarjev

OLPC G1G1 prihaja v Evropo

Slashdot - Projekt OLPC (One Laptop Per Child ali po naše En prenosnik na otroka) je prejšnji božič izpeljal akcijo G1G1 (Give 1 Get 1), kjer ste za 399 ameriških dolarjev podarili XO-prenosnik otroku iz razvijajočega se sveta, enega pa ste dobili vi. Žal je ta akcija v letu 2008 bila na voljo le v ZDA ter Kanadi, medtem ko naj bi bil letošnji projekt s pričetkom 17. novembra na voljo tudi v EU, Švici, Rusiji ter Turčiji.

To je vsekakor spodbudna novica za vse ljubitelje gadgetov na stari celini, še posebej pa za ljubitelje odprte kode, kajti otrokom prijazna Sugar platforma temelji Fedori 9 in ne na Windows XP.

33 komentarjev

OLPC ima novo ceno

Slashdot - One Laptop Per Child projekt je na Slo-Techu dobro poznan, gre za prenosnik po neverjetni ceni $100 za kos, ki bi ga imel marsikateri geek v svoji zbirki gadgetov. Čeprav je namenjen državam v razvoju, kjer je računalniška pismenost dokaj nizka, se mu je cena dvignila na $188 na kos, predvsem zaradi nezainteresiranosti držav v nakup in dražjih materialov. Odgovorni pri projektu OLPC obljubljajo, da se cena končnega produkta ne bo dvignila nad $190.

Vir

In spet smo pri polemiki, kaj si bo lačen otrok z juga Afrike kupil. Hrano ali prenosnik...

8 komentarjev

Intel se je pridružil OLPC iniciativi

X-Bit Labs - Intel se je danes uradno pridružil iniciativi OLPC ( One Laptop per Child), navkljub delu na svojem sorodnem projektu z imenom ClassmatePC. Kot smo že poročali, je cilj OLPC iniciative opremiti otroke v državah tretjega sveta s prenosniki, ki bi državne mošnjičke olajšali zgolj za 100 $ po kosu. Intel je tako od danes naprej član sveta OLPC, sodelovanje pa bi naj obrodilo sadove tako v kontekstu tehnoloških kot tudi izobraževalnih smotrov iniciative. Čeprav bo v prvih različicah prenosnikov tiktakal AMD procesor, lahko za prihodnje verzije upravičeno pričakujemo, da bo tudi Intel pristavil svoj piskrček (npr. v poštev bi prišla napovedana čipa Tolapai in Silverthorn z integriranim pomnilniškim kontrolerjem in grafičnim jedrom).

O dogodku (in odličnem delu Intelovega PR oddelka) so se razpisali na straneh The Inquirer, X-bit labs, PhysOrg in Intelovi domači strani ( sporočilo za javnost).

12 komentarjev

HyperThreading gor, HyperThreading dol

The inquirer - Intel je zopet povzročil velik dvig prahu okrog njihove HyperThreading (HT) tehnologije. Po poročanju The Inquierja naj bi majhna modifikacija procesorja (prestavitev enega pina) zadoščala, da le-ta ne bo prepoznan kot HT-compliant in tako posledično čipovje ne bo vklopilo podporo HT. Zakaj bi kdorkoli počel kaj takega? Da, v ozadju je ponovno denar. Intel upa, da si bo s takšnim izsiljevanjem pridobil dodatnih deset dolarjev z vsakim prodanim čipovjem, če bo lastnik želel uporabiti prednosti HT. Da ne omenjamo, da boste za uporabo HT potrebovali novo ploščo. Fej in fuj!

6 komentarjev

505: Go away, spammer!

The Register - Hehe, dotični odgovor je začel prejemat nekdo, ki je na Slo-Tech vztrajno pošiljal "novičke" (beri: stran in pol dolgo besedilo z mega slikovja, jako nekomercialno obarvano, seveda). No, predlog 'zakona' proti smetilcem poštnih predalov pa je doživel podporo tudi v ameriškem senatu. Po njem morajo podjetja ljudstvu omogočiti "opt-out" iz raznovrstnih (ne)prostovoljnih seznamov, sicer so lahko kaznovana s po desetimi dolarji na sporočilo oz. največ $500.000. Hura!

5 komentarjev