»

AMD z GPUOpen odpira orodja in gonilnike za svoje grafične čipe

AMD - AMD se je odločil, da bo odprtokodni skupnosti in razvijalcem iger ponudil orodja in gonilnike za boljšo izrabo svojih grafičnih čipov, s čimer želi Nvidii odgrizniti čim večji tržni delež. Slednja namreč nudi zaprtokodno orodje GameWorks, ki ga uporabljajo pisci iger za boljšo izrabo moči Nvidiinih grafičnih procesorjev. Igre, ki uporabljajo GameWorks, navadno na Nvidiinih karticah tečejo bolje kot na AMD-jevih. So seveda tudi izjeme, ki so optimizirane tako za Nvidio kakor AMD (npr. GTA V uporablja tako AMD TressFX kakor Nvidia HairWorks). Drugi problem so gonilniki za Linux (tu je tudi Nvidia velika črna ovca), kjer imamo za AMD-jeve kartice na izbiro hitrejše zaprtokodne in proste odprtokodne gonilnike.

Tu bo vstopil GPUOpen. Za pisce iger bo GPUOpen imel...

48 komentarjev

Nvidiina ploščica Jetson TX1 za pametnejše naprave

Nvidia - Nvdia je predstavila ploščico Jetson TX1 za razvijalce, ki nadomešča lani izdano TK1 in je namenjena uporabi v napravah, ki se morajo učiti. Gre za naprave, ki se zanašajo na dinamične vhodne parametre, kot na primer računalniški vid, prepoznavanje obrazov, avtonomni letalniki ipd. TX1 bo namenjena razvijalcem in bo glede na njihove potrebe na voljo v dveh paketih.

Osnovna ploščica v velikosti kreditne kartice ima Tegrin X1 SOC, le da ima izključno jedra A57 z 2 MB drugonivojskega predpomnilnika in nič A53. Grafični čip je Maxwellov z 256 jedri ter 4 GB pomnilnika LPDD4 (hitrost 25,6 Gb/s), vse skupaj pa porabi manj kot 10 W električne energije. Nvdiia je šla celo tako daleč, da primerja zmogljivosti z Intelovim Core i7 6700K, a hkrati dodajajo, da "le v...

10 komentarjev

Tudi Nvidia podprla OpenGL 3

Heise - Tri tedne za AMD-jem je tudi Nvidia izdala svojo verzijo grafičnih gonilnikov, ki v celoti podpirajo in izkoriščajo OpenGL 3.0. Gonilniki GeForce 182.06 (WHQL) so namenjeni karticam serij GeForce 6, 7, 8, 9 in 200. Nvidia obljublja poleg tega tudi hitrostne pohitritve, ki naj bi znašale okrog deset odstotkov v igrah, kot so Fallout 3, Half Life 2 in Race Driver, če je vklopljeno glajenje robov. Izboljšan je še PhysX, ki naj v novi verziji ne bi imel več težav z neangleškimi sistemi. Prenos je mogoč s predvidljivega mesta.

13 komentarjev

AMD v novem Catalystu podprl OpenGL 3.0

AMD - AMD je izdal novo verzijo grafičnih gonilnikov Catalyst za svoje grafične kartice, ki nosi številko 9.1. Delujejo v operacijskih sistemih Windows XP in Vista in so namenjeni za vse Radeone od serije 9500 do serije HD 4800, vključno z All-In-Wonder inačicami. Poleg vrste popravljenih hroščev, ki naj odslej ne bi več povzročali neodzivnosti Control Centra, kadar je slika raztegnjena na več zaslonov, in povzročali težav težav v 64-bitni Visti pri več kot 4 GB RAM-a, je najpomembnejša novost polna podpora za OpenGL 3.0.

Ta je sicer izšel že avgusta lani, vendar se doslej še nekako ni udomačil in očaral razvijalcev. Za razliko od največjega konkurenta, Direct3D 10, lahko OpenGL sodeluje tudi z Windows XP, kar je ena izmed večjih prednosti za pisce iger, ki želijo doseči čim večjo publiko. Razvijalci OpenGL-a medtem trdijo, da lahko ta povsem brez problema nudi iste funkcije kot konkurent (izrazili so se nekoliko manj poetično, gre za rough feature parity). Prenos novih gonilnikov je...

33 komentarjev

Pipin odprti termin: OpenGL drugič

Slo-Tech - V torek, 7. 3. vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje o OpenGL. Prejšnji mesec smo pričeli z uvodom, tokrat pa bo Ivan Leben predstavil zahtevnejše primere uporabe OpenGL.

Serija predavanj o knjižnici OpenGL se nadaljuje z drugim delom. Od samih osnov se bomo premaknili k zanimivejšim primerom in nekoliko zahtevnejši kodi. Tokrat si bomo ogledali tehnike transformacije podane geometrije ter uporabo notranjih stanj, ki vplivajo na rasterizacijo le-te (barvna maska, mehčanje robov ipd.). Monotone barvne prelive bomo nadomestili s teksturami in s tem povečali realističnost grafike. Lotili se bomo tudi animacije in jo preko zaznavanja miške in tipkovnice združili v interaktivno aplikacijo.

2 komentarja

Pipin odprti termin: OpenGL

Slo-Tech - V torek 17. januarja vas vabimo na Pipin odprti termin (v Kiberpipo), kjer bo Ivan Leben predaval o OpenGL.

V predavanju bodo predstavljene osnove programiranja grafike s knjižnico OpenGL. Na začetku bo prikazan sam princip povezave med programom in grafično kartico ter potek obravnave vhodnih podatkov na čipu kartice (verteksi, lastnosti verteksov, projekcija, povezovanje v oblike, rasterizacija).

Sledila bo intializacija grafičnega pogona z GLUT knjižnico, nato pa delo z OpenGl API-jem: osnovni elementi (point, line, triangle, quad, polygon) ter njihovi sestavni deli - verteksi (barva, lokacija). Za zaključek si bomo pogledali še delo z animacijami.

7 komentarjev

Radeon OpenGL hack

ZDNet - RivaTuner kot program za "tvikanje" ATIjevih grafičnih kartic je že zaslovel s tem, da je Radeonu 9500 omogočil kar precejšnje hitrostno napredovanje z malce spremenjenimi gonilniki. No, sedaj pa je z njim možno prilagoditi tudi OpenGL gonilnike za FireGL X1 na Radeonu 9700 in s tem pospešiti delovanje OpenGL na teh karticah tudi za 166%. A ta modifikacija gonilnikov, se v igrah na žalost ne bo odražala prav veliko, saj bodo pohitritve minimalne, razlike se bodo kazale šele v bolj profesionalnih programih, kot Maya/3DSMAX. Prevedeno verzijo članka iz nemškega ZDNeta si preberite tukaj.

Na to novico nas je opozoril Putimir.

1 komentar

Članek o OpenGLju

Beyond 3D - OpenGL je dolgo časa veljal za edini "pravi" 3D API in Microsoftov DirectX se mu je komaj zadnje čase začel približevati po robustnosti in zanesljivosti. Še vedno pa boste našli veliko grafičnih zanesenjakov, ki brez izjeme prisegajo na OpenGL in zavračajo DirectX. No, če vas zanima več o tem, sedaj že precej starem APIju, je dobro mesto za začetek ta članek na Beyond3D. Gre za prvi del njihove serije člankov o OGLju, govori pa o texture mappingu, eni izmed najbolj osnovnih funkcij.

0 komentarjev