»

Nvidia oznanila Geforce RTX 2060 in podporo Adaptive Syncu

vir: Nvidia
Slo-Tech - Letošnji Consumer Electronics Show v Las Vegasu je otvorila Nvidia s povsem igričarsko usmerjeno tiskovko, na kateri so napovedali grafično kartico Geforce RTX 2060, prvo serijo prenosnikov s čipi RTX in končno sprejeli standard spremenljivega osveževanja zaslona Adaptive Sync.

Največji svetovni sejem zabavne elektronike, lasvegaški CES, letos poteka med 8. in 11. januarjem, tradicionalno pa se že pred začetkom odvijejo tiskovne konference večjih podjetij. Nvidijina je tokrat odzvanjala v povsem igričarskih notah, brez kakršnekoli omembe avtonomnih vozil, strežnikov ali kakšne druge rabe strojnega učenja.

Najočitnejša napovedana noviteta je namizniški Geforce RTX 2060, še zadnji manjkajoči člen v nizu RTX 20. Nima...

48 komentarjev

Na CES-u problem tatvine razstavljene opreme

Varovanje zgoščenk pred tatvino.

Slo-Tech - Kjer je množica in po možnosti še ogromno drage tehnične opreme, so tudi tatovi. Vsakoletni lasvegaški sejem CES ni izjema. Vsako leto se tam srečujejo s tatvinami, razkrivajo razstavljavci manj prijetno in izpostavljeno plat CES-a. Tudi letos ni bilo nič drugače.

Največkrat se razstavljavci soočajo z majhnimi tatvinami, čeprav so bili tudi letos primeri nasilnih vlomov in odtujitev. Razstavišče ima sicer svojo varnostno službo, zaradi česar vse tatvine niti niso prijavljene policiji in se po uradnih statistikah torej sploh niso zgodile. Razstavljavci seveda razkrivajo drugačne zgodbe.

Kot recimo pojasnjujejo v Unirexu, vsak večer vso svojo opremo in eksponate zaklenejo v posebno pisarno na svoji stojnici, a niti to ni...

17 komentarjev

CES 2011 minil rekordno

Vrvež na CES-u 2011.

Slo-Tech - V nedeljo se je zaključil vsakoletni lasvegaški spektakel Consumer Electronics Show (CES), koder se zbere računalniška smetana in srečnim obiskovalcem pokaže, kaj bo pisalo nove smernice v prihodnosti. Letošnji štiridnevni CES je bil v vseh pogledih uspešnejši od lanskega.

Na njem se je predstavilo 2700 razstavljavcev. Izmed 140.000 obiskovalcev je bilo 30.000 tujih, torej neameriških, kar je lepa številka. Na njem je sodelovalo 22 izvršni direktorjev velikih IT-podjetij in 80 mednarodnih delegacij. Zvrstilo se je 250 predavanj, kjer je nastopalo več kot 900 govorcev.

Na njem smo videli več kot 80 različnih novih tabličnih računalnikov, pametnih telefonov, TV-tehnologij prihodnosti in pametnih...

1 komentar

Začenja se CES 2011

Tolikšen vrvež je vladal na lanskem CES-u pred vhodom.

Slo-Tech - Novosti in predstavitve s tiskovnih konferenc in drugih dogodkov že cel teden kapljajo na internet, a zares se bo začelo danes. V Los Angelesu se začenja vsakoletni računalniški sejem Consumer Electronics Show (CES), koder se zbere vse, kar karkoli pomeni v svetu računalništva in pokaže, kaj bo letos modno.

Na letošnjem CES-u organizatorji pričakujejo več kot 2700 razstavljavcev iz več kot 50 držav, med katerimi pa ne bo slovenskih. Leta 2008 je bilo na CES-u 140.000 obiskovalcev, predlani 110.000, lani pa okrog 120.000. Organizatorji pričakujejo, da bodo letos to številko še nekoliko izboljšali.

Vse skupaj se bo začelo ob 18.30 po pacifiškem času, kar je danes, 6. 1. 2011, ob pol treh zjutraj po...

5 komentarjev

Jutri se začenja CES 2010

Slo-Tech - Jutri se začenja vsakoletni računalniški sejem Consumer Electronics Show (CES), ki poteka v Las Vegasu v Nevadi takoj po novem letu. Vsako leto od ognjenega krsta v letu 1967, včasih tudi dvakrat letno, v zadnjih letih pa le še januarja, se na enem kupu zbere vsa računalniška smetana in predstavi izdelke, ki naj bi v prihodnosti prestavljali mejnike.

Letos pričakujejo 2500 razstavljavcev in 110.000 obiskovalcev, kar je nekako v okvirih preteklega leta. Letošnje ključne besede so mobile (tu ne gre mimo telefonov, ki so v zadnjem času z evolucijo prišli do strašljivih sposobnosti), social (Facebook in Twitter ne potrebujeta dodatnega komentarja) in device-shifting (klasične ločnice med elektronskimi...

0 komentarjev

CES 2009 se je končal

Slo-Tech - Predvčerajšnjim je potekal zadnji dan vsakoletnega dogodka CES, kjer so razstavljalci predstavili množico naprav, ki nam bodo v bližnji ali daljni prihodnosti lajšale ali oteževale, vsekakor pa pestrile vsakdan. In kot se spodobi, so na mnogo spletnih straneh že potegnili črto pod letošnji CES ter se ozrli tudi v prihodnost.

Na TG Daily razpravljajo, ali bo CES pogoltnil Macworld Expo. Letos se je Apple odločil, da se Macworlda prihodnje leto ne bo udeležil, kar je IDG-u povzročilo nekoliko sivih las, a kljub temu še vedno smelo načrtujejo prihodnji Macworld. Medtem so na CES-u pograbili priložnost in povabili Apple, da se prihodnje leto udeleži prireditve. Kaj bo Apple storil, še ni jasno. Nekateri pričakujejo, da se bo Apple izprsil in s stojnico postavil ob bok velikanom, kot sta Google in Microsoft, drugi pa pravijo, da se podjetje najverjetneje ne bo več udeleževalo podobnih sejmov, saj na njih doseže le majhen delež publike (levji delež namreč opravijo trgovine apple store...

8 komentarjev

Asus predstavil tipkovnico Eee

OSNews - Naslednja novost, ki so jo predstavili na letošnjem CES, prihaja iz Asusovih laboratorijev. V podjetju, kjer so se odločili pošteno izkoristiti uspeh družine netbookov Eee, so predstavili še tipkovnico Eee. Računalnik v obliki tastature poganja Intelov Atom, zapakiran pa je v lično obliko tipkovnice z majhnim petpalčnim zaslonom, občutljivim na dotik, na desni strani. Za povezljivost je poskrbljeno z USB-jem in Ultra-Wideband Wireless HDMI. Baterije so v prototipu sicer zdržale le poldrugo uro, a Asus obljublja dvakrat daljše delovanje v končnem izdelku, ki bo na voljo septembra.

4 komentarji

AMD izdal nova Phenoma II

AMD - Po pričakovanjih je AMD včeraj na CES-u predstavil svojo novo družino procesorjev, ki so zgrajeni v 45 nm tehnologiji. Že lani je izšel Shanghai kot sploh prvi AMD-jev procesor v tej tehnologiji, sedaj pa se mu je pridružila skupinica Phenom II X4, ki smo jo prej poznali pod kodnim imenom Deneb. AMD od njih pričakuje dvajsetodstotno pohitritev v primerjavi s prvimi Phenomi, ki so bili zgrajeni v 65 nm, predvsem na račun višjih frekvenc, večjega 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika, izboljšav v mikroarhitekturi in uporabe pomnilnika DDR3 (ki ga bodo podpirale šele različice za ležišče AM3, trenutni pa so AM2+). Štirijedrni Phenom II X4 940 Black Edition s 3 GHz bo stal 275 dolarjev, inačica X4 920 z 2,8 GHz pa 235.

AMD ju je za igričarje zapakiral v platformo Dragon, kjer sta poleg procesorjev še AMD-7 vezni nabor in grafična kartica serije ATI Radeon HD 4800, in ki bi morala stati manj kot 900 dolarjev. Veliki proizvajalci računalnikov, kot so Alienware, Dell in HP, so že...

54 komentarjev

Danes se začenja CES 2009

Slo-Tech - CES je okrajšava za The International Consumer Electronics Show, ki se od leta 1967 zgodi vsako leto. Med leti 1978 in 1994 so ga prirejali celo dvakrat letno, tj. januarja v Las Vegasu in junija v Chicagu. Sčasoma je poletni vrhunec razvodenel, tako da so po nekaj neuspešnih menjavah lokacije poletni del leta 1998 kar ukinili.

Pravzaprav že več kot dober mesec poslušamo o tem CES-u in izdelkih, ki jih bodo proizvajalci predstavili na njem, tako da je že bil skrajni čas, da se prireditev res začne. CES bo trajal do nedelje, 11. januarja, prireditelji pa pričakujejo udeležence iz več kot 140 držav. Davnega leta 1967 so našteli 200 razstavljavcev, medtem ko jih pričakujejo več kot 2700 in več kot 130.000 udeležencev. V preteklosti smo na CES-u videli debi mnogo izdelkov, ki so pozneje krojili svet zabavne elektronike, npr. videorekorder leta 1970, DVD leta 1996, plazemski televizor leta 2001 in Blu-Ray leta 2003, o vseh letošnjih novotarijah pa vas bomo pridno obveščali. Letošnji...

4 komentarji

Tudi letos sekundo daljša najdaljša noč

Slashdot - Po treh letih bomo spet našemu merjenju časa dodali prestopno sekundo, da bo naš čas čim bližje sončnemu, so izračunali v IERS. Problem je zelo enostaven. Zemljin dan po stari definiciji sekunde traja 86.400 sekund in kljub temu da od leta 1967 eno sekundo določa 9.192.631.770 period EM-sevanja, ki ustreza prehodu med dvema hiperfinima nivojema osnovnega stanja atoma cezija 133, je lepo, da je sonce v zenitu res točno ob dvanajstih (če smo seveda na 15. poldnevniku za srednjeevropski čas). Ker se Zemlja počasi ustavlja, je potrebno univerzalnemu času UTC bolj ali manj periodično dodajati prestopne sekunde, kar se lahko zgodi 30. junija ali 31. decembra. S tem poskrbimo, da je UTC manj kot 0,9 sekunde oddaljen od pravega sončnega časa UT1. Mednarodni atomski čas TAI upočasnjevanja ne upošteva, zato se vsakokrat za sekundo oddalji od UTC. Prihodnje leto bo razlika znašala že 34 sekund.

Od leta 1972, ko dodajamo prestopne sekunde, smo tako skupaj dodali 23 sekund. Zadnjikrat smo to...

17 komentarjev

Alienware z zaobljenim zaslonom

Gizmodo - Alienware je na lasvegaškem Consumer Electronics Showu (CES) predstavil zaobljen monitor z ločljivostvo 2880x900 pikslov. Sodeč po treh jasno vidnih črtah na slikah omenjenega monitorja se predvideva, da je le-ta sestavljen iz štirih med seboj povezanih delov.

Po zagotovilih proizvajalca je reakcijski čas monitorja pod 0,02 milisekundama, kupcem pa bo na voljo predvidoma v drugi polovici letošnjega leta. O morebitni ceni zaenkrat ni informacij.

Več o tem si preberite na Gizmodu

10 komentarjev

LCD televizor ogromne ločljivosti

Daily Tech - Da je CES ( Consumer Electronics Show) oder, na katerem se bohotijo najnovejši izdelki svetovnih proizvajalcev, vam je razkril že Matek v nedeljski novici, da pa je temu res tako, med drugim dokazuje tudi podjetje Westinghouse Digital Electronics, ki je na letošnjem CES-u predstavilo svojo novo serijo LCD TVjev, računalniških monitorjev in digitalnih fotografskih okvirjev, med katerimi pa najbolj izstopa prav poseben LCD TV.T.i. Quad HD model z diagonalo 56 palcev odlikuje naravnost ogromna ločljivost, ki znaša 3840 x 2160 točk (več kot 8 megapikslov), kar so dosegli z združitvijo štirih zaslonov ločljivosti 1920 x 1080. Pri Westinghouseu so poskrbeli še za nizek odzivni čas, ki znaša 8 milisekund, kot zelo...

8 komentarjev

Zapisovalnik HD DVD še januarja

X-Bit Labs - Vneta zagovornica standarda HD DVD, Toshiba Corporation, je včeraj predstavila prvi zapisovalnik ploščkov v standardu HD DVD. Toshiba SD-H903A lahko predvaja, bere, piše in prepisuje eno- in dvoslojne DVD-je, HD DVD-je in običajne CD-je. Za nemoteno zapisovanje skrbi osem megabajtov predpomnilnika, na matično ploščo pa se naprava povezuje z novim standardom SATA. Pogon bo uradno predstavljen z vsem pompom v Las Vegasu na International Consumer Electronics Showu med 8. in 11. januarjem. Prve primerke bodo razposlali še ta mesec, širšo prodajo pa pričakujemo v februarju. Več o tem.

19 komentarjev

Dell "premagal" Compaqa

CNet - Trg osebnih računalnikov si v vrhu delita Compaq in Dell. V prvi četrtini tega leta (po raziskavah podjetja Gartner) je Dell prodal 12,8%, Compaq pa 12,1% vseh na svetu prodanih osebnih računalnikov. To se je zgodilo prvič po sedmih letih, saj je bil do sedaj v vodstvu vedno Compaq. Za zanimivost naj še povem, da je v letu 1990 največ računalnikov prodal Apple, v letih med 1991 in 1994 je bil vodilni IBM, nato od 1994 do konca leta 2000 Compaq, sedaj pa je to vodstvo prevzel Dell. Celotno novico z dodatnimi podatki najdete tukaj.

3 komentarji