»

Logitech izdelal tipkovnico, ki se pere

Logitech - Še vedno velja, da so tipkovnice eni najbolj umazanih predmetov, s katerimi vsakodnevno stopamo v stik. S problemom se proizvajalci tam, kjer je to potrebno (če recimo želijo, da jim tipkovnico blagoslovi FDA), soočajo na različne načine. Ena možnost je tudi izdelava tipkovnice, ki jo lahko peremo, kar je storil Logitech.

Izdali so tipkovnico K310, ki jo lahko operemo pod tekočo vodo, če jo polijemo ali jo želimo očistiti kar tako. Nanjo je odporna celotna tipkovnica, izogibati se ji mora le priključni USB-kabel. Tipkovnica ima na dnu celo luknjice za lažje odtekanje vode in sušenje. Da oznake na tipkah ne bi obledele po več pranjih, so oznake natisnjene z laserjem in prevlečene s posebno...

64 komentarjev

Seagate napovedal triterabajtni disk

Slashdot - Seagate je potrdil, kar se je potihoma pričakovalo že več tednov: iz njihovega proizvodnega oddelka prihaja trdi disk s kapaciteto 3 TB. Na voljo naj bi bil še letos. Pri tem so morali poleg gostote zapisa rešiti še nekaj drugih programskih problemov, saj je svoje zobe ponovno pokazal mrtvi DOS.

V dosovskih časih se je postavil standard naslavljanja LBA tako, da je uporabljal 32-bitne naslove in 512-kilobajtne sektorje. Skupno to pomeni, da je zgornja omejitev velikosti diska 2,1 TB, kar se je pred tridesetimi leti zdelo nezaslišano. Ker smo vse nove programe pisali na vrh stare krame, je Seagate ta prastara omejitev sedaj ugriznila nazaj.

Da so jo zaobšli, so uporabili naslavljanje z Long LBA, ki prostor opiše z več biti in lahko obvladuje večje diske. Tega mora podpirati tudi operacijski sistem. Takšna sta za zdaj 64-bitna Windows Vista in Windows 7, vse skupaj deluje tudi na predelanem Linuxu, medtem ko testi proizvajalca kažejo, da Windows XP lahko pokažejo tudi samo 990 MB...

11 komentarjev

3 'šasije' za Windows Phone 7

vir: engadget
engadget - Da bo Microsoft za uporabo Windows Phone 7 zahteval zelo ozek nabor strojen opreme, že vemo, a je vse skupaj morda celo strožje, kot se je predvidevalo sprva. Ob izidu sistema, skupaj s prvimi napravami, bodo slednje praktično enake na zunaj, zagotovo pa vse enakega tipa - škatlaste oblike, ki jih bo mogoče upravljati le prek na dotik občutljivega zaslona. Trenutne razvojne različice, s katerih so tudi vsi predogledi vmesnika, naj bi bili prva specifikacija šasije, medtem ko naj bi dodatni različici sledili kasneje. 1. šasija naj bi se tako ponašala z gigaherčnim procesorjem (morda Snapdragon, ki ga poznamo iz Nexus One in HTC Desire?) in čipom za grafično pospeševanje, ki bo nadvse dobrodošel za prelepe prehode med meniji. Za 3....

25 komentarjev

Polovica obtožb zoper Pirate Bay umaknjena

TorrentFreak - V ponedeljek se je na Švedskem pričelo najodmevnejše sojenje za kršenje avtorskih pravic na svetu, ko so pred sodnika morali stopiti ustanovitelji in upravljavci spletnega portala The Pirate Bay. Po dveh dneh sojenja je že prišlo do zanimivega preobrata. Tožilstvo ima namreč obilico težav z dokazovanjem, da so datoteke torrent, ki so zavedene kot dokazno gradivo, dejansko uporabljale sledilnik (tracker) Pirate Bay. Poleg tega tožilec Håkan Roswall ni dovolj dobro obrazložil delovanja DHT, zaradi česar so iz obtožnice odstranili polovico obtožb proti četverici obtoženih.

V spisih tako ostajajo obtožbe, ki se nanašajo na pomoč pri omogočanju dostopa do vsebin (assisting making available), medtem ko so pomoč pri samem kršenju avtorskih pravic (assisting copyright infringement) odstranili. Obramba je nad razpletom navdušena in ga opisuje kot senzacijo, saj, tako pravijo, se redko zgodi, da ti uspe odbiti polovico obtožb v dveh dneh, medtem ko tožilstvo ostaja stvarnejše. Po njihovem...

73 komentarjev

Logitech bo odpuščal

Logitech - Švicarski gigant Logitech, ki izdeluje vse vrste periferije za računalnike, je objavil, da bo moral v tem letu odsloviti 15 odstotkov vseh zaposlenih. Gerald Quindlen, izvršni direktor in predsednik podjetja, je dejal, da so že v zadnjem četrtletju imeli obilico težav zaradi padca naročil, v prihodnjih mesecih pa pričakujejo še poslabšanje razmer. Natančne številke bodo objavili 20. januarja skupaj s poslovnimi rezultati za tretje četrtletje. Kljub temu Logitech pomirjujoče zatrjuje, da nimajo težav z likvidnostjo, da nimajo težav z zadolženostjo in da njihov tržni delež ne pada.

3 komentarji

Logitech izdelal milijardto miško

Slashdot - Po tem, ko smo vas na Slo-techu spomnili, da računalniška miška praznuje že štirideseto obletnico, je Logitech objavil, da je njihove proizvodne trakove zapustil že milijardni primerek omenjene naprave. Dogodek je še toliko bolj zanimiv, saj se redko zgodi, da eno samo podjetje izdela toliko gotovih izdelkov (dodane vrednosti). Kako so se njihove miške spreminjale, prikazuje hkrati z relevantnimi mejniki računalništva sledeča shema.

Vendar se glede na konkurenco v obliki vse bolj prisotnih na dotik občutljivih zaslonov, prenosnikov, ki miške načeloma ne potrebujejo in podobnih tehnologij, zastavlja vprašanje, ali bo naslednja okrogla številka sploh kdaj dosežena.

36 komentarjev

Računalniška miška stara 40 let

Prva miška

vir: Wikipedia
Guardian - V prihodnjih dneh bo minilo 40 let, od kar je bil izumljen mali glodalec za rokovanje z računalnikom, poroča Guardian.co.uk. Poleg tipkovnice bržčas najbolj pogosto uporabljan vmesnik so na Standford Research Institutu v Kaliforniji sestavili leta 1968 in ga 9. decembra istega leta javnosti predstavili v San Franciscu.

Načrte za izdelavo je Doug Engelbart, ki je v zgodovini zapisan kot izumitelj, začel risati že 1961., saj je bil prepričan, da zmore napraviti nekaj boljšega, kot so bili tedaj ogromni tracking balli in igralne palice. Bill English, ki je sodeloval, je zgradil napravo za pozicioniranje x-y, ki ni bila nič drugega kot lesena lupina s kolesi in priključnim kablom zadaj. Ker je hodil v napoto, ga je...

37 komentarjev

Novosti na področju računalniških mišk

Microsoft Habu

Slo-Tech - Microsoft in Razer sta predstavila prvi sad sodelovanja, računalniško miško z imenom Habu, z ločljivostjo 2,000 DPI. Po besedah pristojnih, gre za prvi izdelek iz nove generacije t.i. High-End računalniške periferije.

Genius je predstavil igračarsko miško Navigator 535 Agama, posebnost katere je pet prednastavljivih programov delovanja, kar omogoča enostavno menjavo med različnimi nastavitvami.

Logitech bo s...

97 komentarjev

Kitajski procesor

The inquirer - Kitajska se že nekaj časa trudi z izdelavo lastnega procesorja, ki bi bil primeren za širšo uporabo. Tako jim je končno uspelo izdelati procesor po imenu Godson-2 oziroma Dragon, ki je 64 biten procesor z manjšo napako - je namreč kopija procesorja MIPS R10000, kar bi lahko Kitajcem povzročalo težave pri poskusih prodaje enot v tujino. Zaenkrat se procesor prodaja zgolj na domačem trgu, v tujino bi pa lahko prodrl kot procesor, uporabljen v napravah zabavne elektronike. Eno resnejših ovir za Kitajce predstavlja tudi njihov proizvodni proces, ki zaenkrat za sodobnimi zaostaja okoli dve generaciji.

35 komentarjev

Miza ali okno = zvočnik?

ZDNet - Olympia, podjetje znano po izdelovanju pisalnih storjev je izdelalo zanimivo napravo, ki spremeni skoraj vsako ravno površino v zvočnik. Zadevici se reče Soundbug in s priključitvijo tega hroščka v vtičnico za zvočnike (ali slušalke pri discmanu oz. walkmanu) z magnetostrikcijo (ne me spraševat, kaj je to) oddaja signale na ravno podlago, ta pa jih v obliki vibracij spreminja v zvok, ki ga mi zaslišimo. Za več podrobnosti o tej tehnologiji si preberite tole.
Pravijo, da je zvok presenetljivo dober (skoraj enak pravim zvočnikom), najboljši pa je, če je podlaga dovolj debela in trdna, kot na primer miza. Soundbug bodo prodajali v več različicah. Osnovna bo vredna £29.99, miniaturna izvedenka za...

2 komentarja

Miška brez kroglice in senzorjev

golem.de - Hm. Kako začeti. Do sedaj poznamo miške, ki imajo kroglice in seveda novejše optične miške. Slaba lastnost krogličnih mišk je ta, da jih moramo stalno čistiti. Pri optični pa to seveda odpade. Slaba lastnost brezžičnih optičnih mišk pa je ta,da se baterije dokaj hitro izrabijo. No. Nov izum Fraunhofer Technologie-Entwicklungsgruppe (TEG) naj bi temu tudi naredil konec. Miška prihodnosti naj bi delovala brez kroglic in brez svetlobnih diod. Namesto tega so miški vgradili samo senzor, ki pomaga pri računanju gibanja in tako izračunava njeno pozicijo (kako to točno deluje ne piše). Tako ni več potrebno, da ima miška stik s podlogo. Ampak v prihodnosti bojo na podlagi tega lahko izdelovali miške, ki jih bomo lahko samo nataknili na prst in se pač udobno usedli ter jo začeli uporabljati.

3 komentarji

Spet en ultramajhen PC

Slashdot - Še ena novica iz Slashdota:
Na tej strani so objavili slike in specifikacije enega izmed najmanjših PC-jev, ki je velik, kot računalniška miška. Specifikacije so:
  • Procesor: Intel Celeron 733 ali Celeron 800

  • Format: Mini-Book PC (All-in-One Solution)

  • Mere: 157 x 146 x 45 mm

  • Teža: 950g

  • Pomnilnik: 64MB SDRAM DIMM PC100 City Desk

  • Nabor (chipset): Intel i810, UDMA66

  • Trdi disk: 10GB IDE UDMA66

  • Grafika: VGA vgrajena v i810 (S-Video & Composite)

  • CD-ROM: 40x Slim

  • Mrežna kartica: vgrajena 10/100Mbps (RJ-45 Port)

  • Zvočna kartica: SB kompatibilna -vgrajena (Line Out, Mic In)

  • Modem: vgrajen Fax-Modem 56Kbps V.90 (RJ-11 Port)


  • Zakaj proizvajalci izdelujejo take majhne pohabljence? Spet zaradi prenosnosti (spomnite se Ripleya). Tisti, ki imajo res velike probleme s prenašanjem računalnika (in imajo preveč denarja), si pač omislijo nekaj podobnega kot ta računalnik. Aja, originalna stran je v nekem romanskem jeziku (španščina ali portugalščina), zato sem specifikacije zaradi sigurnosti...

    6 komentarjev