»

Intelov prvi SSD s 3D XPoint

Slo-Tech - Pred skoraj dvema letoma smo poročali o novi vrsti trajnega pomnilnika podatkov, ki sta ga razvila Intel in Micron ter poimenovala 3D XPoint. Sedaj imamo pred seboj prve komercialne izdelke, ki ga uporabljajo. Intel je predstavil nov SSD z imenom Optane in kapaciteto 375 GB, tekom leta pa sledijo še večji modeli.

Intel Optane SSD DC P4800X je v obliki kartice PCIe, trenutno na voljo s kapaciteto 375 GB in ceno 1520 dolarjev. V drugem četrtletju ga dobimo še v obliki U.2, še četrtletje pozneje pa s kapacitetama 750 GB in 1,5 TB. Glavna odlika pa seveda ni kapaciteta, temveč hitrost in odzivnost. Že ob napovedi 3D XPointa se je Intel hvalil, da je tisočkrat hitrejši od NAND-a, da imak krajše zakasnitve in da se ne iztroši. Sedaj vidimo, da trendi so takšni,...

45 komentarjev

Samsungov najprostornejši SSD s 15 TB že naprodaj

Samsung - Samsung je z enim zamahom prehitel vse diske, ko te dni začel prodajati avgusta predstavljen 2,5-palčni SSD, ki lahko shrani 15,36 TB podatkov. Največji disk zmorejo shraniti 10 TB, pa še ti so polnjeni s helijem in uporabljajo še nekaj drugih trikov za zvišanje kapacitete (npr. SMR).

Samsung PM1633a ima 512 V-NAND čipov
, ki lahko shranijo vsak 256 Mb podatkov. Ti so zloženi v 16 plasti, tako da ima vsak takšen skupek kapaciteto 512 GB. V pogonu jih je 32, kar skupaj nanese 15,36 TB kapacitete. Tako ogromno kapaciteto so lahko dosegli zaradi uporabe tehnologije navpičnega zlaganja čipov (V-NAND), ki jih Samsung v tretji generaciji zmore postaviti že 48 enega nad drugega.

Koliko bo tak SSD stal, Samsung še ni razkril,...

95 komentarjev

Intelovi SSD-ji leta 2014 v celoti na 20 nm

Slo-Tech - Intelu je na internet ušel - namenoma ali ne niti ni pomembno - načrt za izdajo SSD-jev v prihodnjem letu. V njem lahko preberemo, da Intel v letu 2014 načrtuje izdajo treh novih družin SSD-jev in dokončen prehod na 20 nm-tehnologijo izdelave.

Prve SSD-je v 20 nm iz Intela smo dobili že lanskega oktobra (SSD 335), a je šlo za modele, namenjene domači uporabi. Pri zmanjševanju litografije je namreč čedalje teže poskrbeti, da elektroni ne uhajajo iz celic tja, kamor ne bi smeli. Pri večnivojskih celicah (MLC) je to še težje storiti, zato so bili doslej nekateri strežniški modeli enonivojski (SLC), medtem ko doma to zaradi visoke cene ni prišlo v poštev. Intel pa je očitno prepričan, da so...

31 komentarjev

Plextor in WD začela prodajati SSD-je

X-Bit Labs - Januarja smo pisali, da je družina proizvajalcev SSD-jev dobila novega člana z imenom Plextor. V podjetju so držali obljubo, da bodo novi pogoni kmalu na voljo. Tako lahko od tega tedna kupimo Plextor PX-64M1S s 64 GB, ki pa s specifikacijami ne blesti - sekvenčno bere s 110 MB/s, piše s 65 MB/s in zmore 4200 oz. 1200 naključnih bralnih oz. pisalnih IOPS. Večji brat PX-128M1S s 128 GB bere in piše le za odtenek hitreje. Oba sta opremljena s tehniko porazdeljevanja obrabe (wear levelling), diagnostičnim SMART-om. Krmilnik je izdelalo podjetje Marvell. Pričakovali bi, da bosta diska, ki ju konkurenca zlahka užene, vsaj primerno cenejša, a ju Plextor ceni na 225 oz. 400 dolarjev. Drugi novi proizvajalec SSD-jev je Western Digital, ki...

6 komentarjev

OCZ napovedal zunanji SSD

X-Bit Labs - Zakaj bi nove hitre SSD-je tlačili le v računalnike, medtem ko bi zunanji diski ostajali še vedno pri dobrih starih magnetnih ploščah, so razmišljali pri OCZ in najavili novo serijo zunanjih SSD-jev. V sodelovanju z izdelovalcem krmilnikov Symwave, ki je pripravil krmilnik za povezavo SATA - USB 3.0, so pripravili novo družino SSD-jev, ki se na računalnik priključijo prek USB3. Ta priključek je za zdaj še redek, a se bo po standardizaciji gotovo kmalu uveljavil. Redna oprema naj bi postal najkasneje do leta 2011.

Kot pravijo, je na ta način podprt prenos podatkov s hitrostmi do 5 gigabitov na sekundo in kopica zelenih tehnologij, kot je boljše upravljanje z energijo in nižja obremenitev centralnega procesorja. Uradno predstavitev pogonov pričakujemo v začetku januarja na CES-u v Las Vegasu, do takrat pa cedimo sline.

4 komentarji

Hitachi z najhitrejšim dvoterabajtnim diskom

Hitachi Deskstar 7K2000

Heise - Hitachi je včeraj predstavil nov trdi disk, ki bo prvi dvoterabajtni disk, ki se bo vrtel s 7200 obrati na minuto. Tri in pol inče velik Deskstar 7K2000 bo imel 32 MB predpomnilnika in vmesnik SATA II. Hitachi obljublja, da bo novi disk v neobremenjenem stanju porabil za desetino manj energije kot starejši modeli. V disku najdemo pet plošč, kar pomeni, da Hitachi še vedno ni uspel doseči 500 GB na ploščo. Tako sedaj pravijo, da je gostota bitov na ploščah manjša, kar naj bi prispevalo k dolgoživosti. Cena bo onstran Atlantika okrog 320 dolarjev.

Zanimivo je, da Hitachi poleg tega modela, ki je naprodaj takoj, za bližnjo prihodnost napoveduje tudi manjše člane družine Deskstar 7K1000.C,...

11 komentarjev

Corsair se pridružuje družinici SSD

X-Bit Labs - Tudi znani izdelovalec pomnilnika Corsair Memory se je odločil izkoristiti plimo navdušenja nad prihajajočimi SSD-ji in si odrezati svoj kos pogače, četudi so se druščini pridružili med zadnjimi. Njihov prvi izdelek se imenuje S128 in ima kapaciteto 128 GB, a nudi bornejšo hitrost branja (90 MB/s) in pisanja (70 MB/s), kot bi si želeli, s čimer kar krepko zaostaja za tekmeci. Po vrednosti MTBF (povprečni čas med napakami) disk ne odstopa od povprečja, saj le-ta znaša 1 milijon ur.

Podatkov o ceni Corsair uradno še sporočil, so se pa v nekaterih spletnih prodajalnih ti diski že pojavili in stanejo 333 dolarjev v ZDA in 326 funtov na Otoku, kar ni tako malo. Nauk te zgodbe niso toliko same specifikacije Corsairovega modela kot zavedanje, da entuziazmu in visokim upom, ki jih polagamo na SSD-je, navkljub, ne gre kupiti kar prvega primerka brez branja drobnega tiska ali recenzij, češ da bo tako ali tako hitrejši od vseh klasičnih diskov. Ker to ni samoumevno.

12 komentarjev

Dvoje novih SSD-jev

EETimes - Približno istočasno sta Samsung in SanDisk pripravila nove SSD-je, ki so sicer namenjeni uporabi v popolnoma različnih segmentih, a si ju vseeno poglejmo na istem mestu. Samsung je v torek dejal, da je razvil 100 GB SSD z imenom SS805, ki bo namenjen uporabi v strežnikih za zahtevne aplikacije, kot sta npr. video na zahtevo ali internetni podatkovni centri. Proizvajalec trdi, da beštija zmore zaporedno branje s 230 MB/s in zaporedno pisanje z 180 MB/s, pri čemer porabi zgolj 1,9 W v delovanju in še trikrat manj v stanju pripravljenosti. Ideja je z enim takim diskom zamenjati štiri klasične diske s 15.000 rpm, plačati za to nekaj več in kasneje prihraniti mnogo električne energije in hkrati imeti več IOPS. S podatki o ceni ali uporabljenem vmesniku (SATA, SAS oz. Fibre Channel) so za zdaj skopi, a obljubljajo, da jih bomo lahko kupili še v tem četrtletju.

SanDisk se je osredotočil na povsem drugo področje - na netbooke. Novi pSSD-P2 in pSSD-S2 bodo na voljo v kapacitetah 8, 16, 32,...

14 komentarjev

Intel povečuje tržni delež

X-Bit Labs - Raziskava podjetja J.P. Morgan Securities nakazuje, da bo Intel v zadnjem letošnjem četrtletju nižji od pričakovane prodaje navkljub povečal svoj tržni delež napram AMD-ju. Ocenjujejo, da se bo ta v OEM-segmentu povzpel z avgustovskih 80 odstotkov na 82 odstotkov, kar je predvsem posledica sodelovanja z Dellom in Hewlett-Packardom, dodajajo. Tako ima 97 % vseh Dellovih in 67 % vseh HP-jevih računalnikov vgrajene Intelove procesorje, kar se na trgu zelo pozna, saj gre za največja izdelovalca oz. sestavljalca računalnikov, ki obvladujeta kar tretjino trga. Omeniti velja, da raziskava ne pokriva celotnega trga, temveč le prenosnike, netbooke in strežnike, ne pa naprimer računalnikov Lenovo za podjetja ipd.

4 komentarji

Intel izdal nova SSD-ja

Intel - Intel je objavil, da je izdal nova SSD-ja za 2,5-palčno družino X25-M in 1,8-palčno družino X18-M. Nova diska merita 160 GB, X25-M je dostopen že sedaj, manjši brat pa bo na voljo prihodnji mesec. Testov seveda še ni, lahko pa si pomagamo s podatki za 80 GB model X25-M, pri katerem pričakujemo podobne karakteristike. Slednji bere z do 250 MB/s, piše s 70 MB/s in obremenjen porabi 0,15 W, kar se ujema tudi z Intelovimi uradnimi specifikacijami za nov model. Cene bo verjetno dvakrat višja, tako da bo 160 GB model stal 700 do 800 dolarjev v prosti prodaji.

42 komentarjev

Polterabajtni SSD iz Toshibe

vir: CNet
TG Daily - Toshiba napoveduje, da bo prihodnji mesec na vsakoletnem srečanju Consumer Electronic Show, ki se odvija v Las Vegasu, predstavila doslej največji SSD-disk. Nov 2,5-palčni pogon bo meril 512 GB, njegova hitrost pa bo v skladu z ostalimi ta hip napovedanimi modeli, tj. do 240 MB/s pri branju in 200 MB/s za zapis. Zgrajen bo iz 43 nm MLC NAND flash čipov, njegova cena za zdaj ostaja še skrivnost, pričakovani datum masovne proizvodnje pa je postavljen v drugo polovico prihodnjega leta.

Niti pol manjši modeli, ki jih proizvajalci obljubljajo za naslednje leto, niso prav nič poceni. Njihove...

24 komentarjev

Intel in Hitachi skupaj na SSD-trg

EETimes - Intel in Hitachi sta objavila, da bosta začela sodelovati pri razvoju nove linije SSD-jev za strežnike in delovne postaje, ki bodo uporabljali SAS (Serial Attached SCSI) in FC (Fibre Channel). Za to se se odločili, ker je trg na tem področju manj nasičen kot na področju SATA SSD-jev, kjer moči meri že kar nekaj proizvajalcev (med drugim tudi Intel). Intel bo svoje znanje izkoristil pri izdelavi diskov in flash čipov ter tehnologijo krmilnikov SATA, Hitachi pa bo pod svojim imenom nove diske tržil, izdelal SAS in FC-vmesnike in Intelu pomagal načrtovati krmilnike.

Novi izdelki bodo namenjeni sistemom, ki zahtevajo visok IOPS nad 50.000 pri naključnem branju, medtem ko Intelovi trenutni SATA-diski zmorejo 35.000 IOPS pri pisanju in 3.300 pri branju. Uporabljali bodo enonivojske celice flash čipov (NAND SLC), na voljo pa bodo v velikostih od 50 do 700 GB. Prve primerke lahko OEM-proizvajalci pričakujejo konec leta 2009, masovno prodajo pa leta 2010.

15 komentarjev

Micron obljublja najhitrejše SSD

TG Daily - Proizvajalec čipov Micron obljublja diske SSD, ki bodo zmožni dosegati hitrosti do 1 GB/s. V dokaz so ponudili video posnetek, ki je sicer preslabe ločljivosti, da bi razpoznali številke, a jim verjamemo na besedo, da so dejansko prenašali podatke po disku z 800 MB/s in dosegli 160.000 naključnih IOPS. Pri takih hitrostih bi bilo ozko grlo sama infrastruktura z vodili, zato sta bila diska na dvoprocesorski osemjedrni Xeon priključena prek vmesnika PCIe. Najhitrejši SSD-ji na voljo danes zmorejo 250 MB/s in 30.000 IOPS, najhitrejši klasični diski pa okrog 100 MB/s. Podatkov o ceni še ni, dobavljivost pa Micron označuje s kmalu.

54 komentarjev

Western Digital razmišlja o SSD

The Register - Podpredsednik za trženje iz Western Digitala, Richard Rutledge, je dejal, da je premišljujejo tudi o ponudbi SSD in flash diskov. Kot se je sam izrazil, obstaja vrsta platform in izdelkov, kjer niso prisotni. Vedo pa, da trg obstaja in da lahko nanje vstopijo, ko bo priložnost prava. Trenutno sta zanimiva dva segmenta SSD-diskov.

V nižjem gre za diske, ki stanejo manj kot 30 dolarjev in se uporabljajo v prenosnih napravah, npr. telefonih, fotoaparatih in tudi nekaterih prenosnih računalnikih. WD razume ta del trga, potrebne tehnologije in resno razmišlja o vstopu nanj, z čimer bi postal konkurenca Sillicon Motionu in Intelu. Priložnost vidijo tudi v novem križancu med telefoni in netbooki s platformo Linux/ARM z imenom smartbook. Bil bi cenejši od prenosnikov, a imel večji zaslon in boljše tipkovnice od smartphonov. Tu bi prišli poceni SSD-ji zelo prav.

Drugi segment pa zajema dražje enote, ki stanejo več kot dvesto dolarjev. Tu so glavni igralci STEC, Intel in Samsung, ki...

18 komentarjev

Postavljajo se standardi za SSD

X-Bit Labs - JEDEC, ki skrbi za odprte standarde v proizvodnji in načrtovanju polprevodniških elementov, npr. pomnilnika DDR, je pozval podjetja po svetu, da pristopijo k razvoju standardov za SSD-diske. Pododbor JC-64.8 namerava v prihodnjem letu postaviti standarde za SSD-je, ki bodo natančno specificirali in poenotili podajanje ključnih karakteristik, kot so vzdržljivost, kapaciteta, poraba energije, zanesljivost (MTBF oz. AFR), enkripcija in druge. Sestajali se bodo vsak mesec, hkrati pa se bodo posvetovali tudi z ostalimi odbori v JEDEC-u in drugimi organizacijami (INCITS, SATA-IO, IDEMA in SNIA).

Diski med tem seveda že veselo izhajajo in so prilezli do kapacitete 256 GB. Nov Samsungov model te velikosti je s tem največji doslej. Omogoča doseganje hitrosti do 220 MB/s pri zaporednem branju in 200 MB/s pri zaporednem pisanju. Samsung pravi, da je to tako, kot da bi imeli klasičen disk, ki bi se vrtel 15.000 obrati, a bil hkrati neslišen in nepožrešen. Cena še ni znana.

47 komentarjev

Transcend začenja novo serijo SSD trdih diskov

Bo Transcend prevzel trg SSD?

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Kot smo že videli, se je področje solid-state diskov začeli zelo razvijati, zato je Transcend ponudil najnovejše od najnovejših, 2.5" SSD trde diske. Podjetje je tem diskom dodalo novo čipovje, ki je podvojilo hitrost branja in zapisovanja, s tem pa tudi znižalo porabo energije. Novi SSD diski so na voljo vse do 64GB, v SATA2 in IDE izvedbi. Vgrajene imajo celo ECC (error correction code), za zanesljive prenose podatkov, ob hitrosti do 159 MB/s (branje) in 136 MB/s (pisanje), z dostopnimi časi pod 1ms. Cena zaenkrat še ni znana.

12 komentarjev

Hitachijev novi favorit

X-Bit Labs - V četrtek je izdelovalec diskov Hitachi predstavil doslej navečji disk v najelitnejšem razredu, ki se vrti s 15.000 obrati na minuto. Ultrastar 15K450 sprejme 450 GB podatkov na štirih magnetnih ploščah, do katerih lahko spričo velike kotne hitrosti dostopamo povprečno v 3,6 ms v povezavi s 16 MB predpomnilnika. Priklop na osnovno ploščo je urejen preko 3 Gb SAS (Serial Attached SCSI) ali FC (Fibre Channel) vmesnika. Za tišje delovanje so poskrbeli s tekočinskimi ležaji (FDB), za varnost podatkov pa s tehnologijo RVS (Rotational Vibration Safeguard), ki predvideva in blaži motnje, ki se pojavljajo v sistemih z več diski. Masovno prodajo načrtuje Hitachi še za to četrtletje, o ceni pa še ni podatkov. Klik!

34 komentarjev

Dva nova AMD-jeva superračunalnika

The inquirer - AMD je izbojeval še eno pomembno bitko na področju superračunalnikov, saj so se pri Los Alamos National Labs odločili prav zanje in ne za Intel, ko so izbirali ponudnika za izgradnjo dveh superračunalnikov. Zverini, ki se bosta imenovali Lightning in Orange, bosta sestavljeni iz več kot 3.300 64-bitnih Opteron 244 procesorjev, ki jih bo krmilila Linux distirbucija. Računska moč enega takšnega računalnika bo nepredstavljivih 11,2 teraflopsov, Američani pa nameravajo enega porabiti za jedrske raziskave, drugega pa za raziskave na področju znanosti in medicine. Klik!

9 komentarjev

Predstavljen naslednik SCSI

News.com -

V New Yorku so na tamkajšnji ameriški inačici CeBIT-a trije zavezniki -- Hewlett-Packard, Seagate in Adaptec -- predstavili prototip novega načina dostopa do diskov, ki bo po njihovem mnenju nasledil zdaj uveljavljeni SCSI-standard. Novi standard se imenuje Serial Attached SCSI ali krajše SAS. Njegovi utemeljitelji verjamejo, da bo ta standard ostal korak pred SATA-standardom, ki se sedaj prebija v cenejše (domače) sisteme.

Prve Adaptecove krmilnike lahko pričakujemo s koncem tega leta, dočim je pričetek masovne proizvodnje in prodaje planiran za leto 2004. Zanimivo je še to, da bosta SAS in SATA uporabljala enake vodnike, le da bodo ti pri SAS lahko dolgi do osem metrov, medtem ko pri SATA le slab meter. Za prve verzije SAS napovedujejo hitrosti tja do treh gigabitov na sekundo, druga inkarnacija pa naj bi jih še podvojila. Tehnične karakteristike SAS-standarda uradno še niso potrjene, a pričakujemo lahko, da bo T10-skupina Mednarodnega komiteja za standarde informacije...

2 komentarja