»

Hynix naprodaj, zanima se Abu Dabi

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu, južnokorejski Hynix, naj bi bil naprodaj. Vlada Združenih arabskih emiratov se zanima za delež v njem, medtem ko bi si Korejci bolj želeli domačih lastnikov, ki pa so za zdaj še skeptični. Svoja deleža prodajata Korea Exchange Bank in Korea Development Bank, ki sta ju pridobili leta 2001 in 2002, ko je bil zaradi padajočega povpraševanja po pomnilniku Hynix v hudih škripcih. Takrat sta banki Hynix pred propadom rešili s konverzijo terjatev v lastniške deleže in ti so zdaj naprodaj.

Korejci ne želijo prodati kontrolnega deleža, medtem ko bi si v Abu Dabiju želeli prav to. Spomnimo, da je ta emirat že prevzel proizvodni del AMD-ja, z nakupom Hynixa pa bi postali resen igralec na trgu polprevodnikov. Več o tem.

10 komentarjev

Najhitrejši Hynixov GDDR5 pomnilnik

Expreview.com - Hynixu se je prehod na 40 nm-proizvodni proces pri GDDR5 pomnilniških čipih očitno dodobra poplačal, saj so predstavili najhitrejši GDDR5 čip do sedaj. Čip v velikosti 2 Gb ima 32 bitov široko vodilo, kar z osmimi čipi na tiskanini nanese 2 gigabajta pomnilnika na 256-bitnem vodilu oz. gigabajt pomnilnika s 128-bitnim vodilom, če so uporabljeni le štirje čipi. Delovna frekvenca znaša do kar 7 GHz (oz. dejanskih 1,75 GHz), kar pomeni do 28 GB/s prepustnosti (oz. do 224 GB/s pri dveh gigabajtih delovnega pomnilnika na celotni grafični kartici). Pomanjšanje proizvodnega procesa s 50 na 40 nm blagodejno ni vplivalo le na hitrosti, temveč tudi na porabi. Inženirji so uspeli delovno napetost znižati na vsega 1,35 V, kar...

6 komentarjev

Prihaja nov pomnilniški standard

logotip

vir: TG Daily
TG Daily - Brez skrbi, DDR3 še ni zastarel, saj je nov standard namenjen (sprva ročnim) mobilnim napravam. Serial Port Memory Technology oz. serijski pomnilnik je dobil zeleno luč s podporo Hynixa, Samsunga, LGja ter Silicon Imagea. V primerjavi s trenutnimi standardi, ki so v uporabi v mobilnih napravah, ciljajo na vsaj 40 % zmanjšanje števila nožic, prepustnost med 200 MB/s in prek 12 GB/s, omogočal pa naj bi tudi povezovanje enega čipa k večim porabnikom.

Potrebo za nov standard so člani konzorcija videli v mobilnikih, ki so vsak dan zmogljivejši, saj omogočajo poslušanje glasbe, predvajanje filmov, brskanje po spletu, itd. Posledica je jasno potreba po vedno več pomnilnika, prav to pa naj bi ob nižji porabi prinesel SPMT. Zaradi brezplačne uporabe (brez licenčnine) je obenem tudi cenovno ugodna rešitev.

5 komentarjev

Samsung začel proizvajati 7,0 Gbps GDDR5

X-Bit Labs - Največji proizvajalec pomnilnika na svetu Samsung je objavil, da je začel masovno proizvodnjo pomnilniških čipov GDDR5 v 50 nm postopku. Novi moduli bodo za delovanje zahtevali nižjo napetost, in sicer le 1,35 V namesto 1,8 V, kolikor potrebujejo čipi GDDR4. Prav tako zaradi deset nanometrov manjše tehnologije izdelave pričakujejo opazne pocenitve, saj naj bi se učinkovitost proizvodnega postopka kar podvojila. Čipi bodo zmogli 224 Gb/s na 256-bitnem in 448 Gb/s na 512-bitnem vodilu.

Kdaj bosta AMD (posvojitelj ATI-ja) in Nvidia prešla na nove čipe, še ni znano, a Samsung optimistično pričakuje, da bodo že letos z novim pomnilnikom opremili petino prodanih kartic. Trenutno pomnilnik GDDR5 uporablja le ATI-jev Radeon HD 4870 (X2), a ga zanj izdeluje obubožana Qimonda, ki je prejšnjo generacijo GDDR4 preskočila. Samsung je tako moral predstaviti svoj hitrejši ekvivalent in vsaj na papirju mu je to uspelo, kakšni bodo pospeški v praksi, pa bomo še videli.

23 komentarjev

Reševanje proizvajalcev pomnilnika

EETimes - Če je sprva izgledalo, da bodo države po svetu z odkupi slabih terjatev (bailout) reševale predvsem banke, se je realni sektor kmalu postavil v vrsto. V ZDA so izdelovalcem avtomobilom sicer odrekli državno pomoč, videli pa bomo, kako bo na Vzhodu. Trije veliki proizvajalci pomnilnika na Tajvanu, Powerchip Semiconductor, ProMos Technology in Nanya Technology naj bi prosili državo za pomoč. Podobne želje naj bi imeli tudi v korejskem Hynixu in nemški Qimondi AG, čeprav težav nikjer ne obešajo na veliki zvon in gre v večini primerov za špekulacije bolj ali manj zanesljivih notranjih virov. Analitki se strinjajo, da bi te infuzije le podaljšale agonijo, namesto da bi trg proizvajalce prisilil v krčenje stroškov in konsolidacijo.

Cene DRAM čipov so se v tretjem četrtletju znižale za 34 odstotkov v primerjavi s kvartalom poprej, medtem ko naj bi bila trenutna cena (spot price) celo 52 odstotkov nižja. Posledično se proizvajalci soočajo z izgubami. Micron je v fiskalnem letu, ki se je...

20 komentarjev

Hynix predstavil najhitrejši pomnilnik

Hynix - Južnokorejski proizvajalec čipov Hynix je danes uradno predstavil nove GDDR5-pomnilniške čipe, ki zmorejo delovati s frekvenco 7 GHz, kar je 40 odstotkov hitreje od trenutno dostopnih, in lahko teoretično dosežejo propustnost 224 GB/s na 256-bitnem vodilu oz. 448 GB/s na 512-bitnem. Čip bo zgrajen v 0,054-mikronski tehnologiji, deloval bo pri napetosti 1,35 V, z čimer zmanjšujejo energetsko potratnost. Hynix še ni razkril, ali sta ATI in nVidia nove čipe že preizkusila, a se bodo prej ali slej pojavili na novih Radeonih in GeForceih. Masovno proizvodnjo in prodajo pričakujemo prihodnje leto.

12 komentarjev

Kazen Hynixu preklicana

X-Bit Labs - Pred natanko petimi leti je v veljavo stopila odločitev Evropske komisije, da z dodatnimi 33 odstotki ocarinijo Hynixove pomnilniške čipe naprodaj v EU, saj so jim dokazali nezakonito pridobivanje vladne pomoči iz južnokorejskih bank. Svetovna trgovinska organizacija je leta 2005 ovrgla odločitev Evropske komisije, tudi Hynix pa je še vedno dokazoval svoj prav pred evropskimi sodišči. Stvar je dobila epilog šele po petih letih, ko se je Evropski svet odločil, da se (retroaktivno) s 31. decembrom 2007 odpravijo vse omejitve in dajatve na promet s Hynixovimi čipi v EU. V korejskem gigantu odločitev pozdravljajo. Klik!

6 komentarjev

Hynix predstavil gigabiten DDR-II čip

X-Bit Labs - Korejski izdelovalec pomnilnika je včeraj svetu pokazal svoj gigabiten DDR-II čip. Po njihovih napovedovanjih bo DDR-II pomnilnik nadomestil današnje DDR in SDR pomnilnike v bližnji prihodosti. Masovno proizvodnjo teh čipov tako obljubljajo že za prvo četrtletje prihodnjega leta, Intel pa naj bi jih v drugem četrtletju prihodnjega leta podprl še s svojim čipovjem, ki bo ta pomnilnik tudi podpiralo. Še besedica o samih specifikacijah tega pomnilnika: grajen bo v 0,11-mikronski tehnologiji, tiktakal pa bo pri 533 in 667 MHz. O ceni še ni podatkov. Več o tem.

1 komentar

Dodatni davki na Hynixove proizvode

The Register - Če se še spomnite, smo pred natanko mesecem dni poročali o nedovoljenem sodelovanju med južnokorejsko vlado in Hynixom, s katerim je Hynix pridobil ustrezna sredstva, da je lahko v Evropi prodajal pomnilnik pod proizvodno ceno. Takšno ravnanje je po pravilih Svetovne trgovinske organizacije prepovedano, zato je Evropska komisija takrat zavoljo teh pripetljajev naložila dodatnih 33 % davščin na Hynixove izdelke v Evropi. Odločitev je sedaj tudi uradno stopila v veljavo, poroča Dow Jones. Več o tem.

0 komentarjev

Hynix je kriv

X-Bit Labs -

Hynix je kriv, pravijo pri Evropski komisiji. Po osmih mesecih preiskovanja so prišli do teh zaključkov, so sporočili ta konec tedna. S temeljito preiskavo so namreč ugotovili, da je podjetje Hynix Semiconductor neupravičeno pridobivalo korejsko vladno pomoč prek nakazil v bankah, ki jih je nadzorovala država.

Da bi omejili morebitno nelojalno konkurenco na evropskih tleh s Hynixove strani, so tako pri Evropski komisiji določili dodatnih 30-35 % davka na Hynixove pošiljke DRAM-čipov v države Evropske unije. Kdaj natančno bodo omejitve stopile v veljavo, še ni znano, a predvidevamo lahko, da bo do tega prišlo 25. aprila, ko bo dozdaj preliminarna odločitev bodisi stopila v polno veljavo bodisi bo preklicana. Več o tem.

3 komentarji

Bell izdelal "molekulske" tranzistorje

The inquirer - Bell labs (podružnica Lucneta) načrtujejo, da bodo tranzistorji velikosti molekul pomenili pravo revolucijo na področju izdelovanja čipov. Čerpav ima Bell v laboratoriju že delujoče testne primerke takih tranzistorjev, pa bo potrebno tehnologijo še dodelati. Znano je, da sta najbolj zagreta podpornika IBM in Intel, ki v razvoj nanotehnologije vložita ogromne kupe denarja. Če me spomin ne vara, sem pred kakimi tremi leti slišal, da bo običajnim čipom, ki so zgrajeni na osnovi tranzistorjev kmalu odbila zadnja ura, saj je samo vprašanje časa, kdaj bomo dosegli tako mejo (v MHz), čez katero ne bomo več mogli priti. Vendar pa so se napovedovalci prihodnosti še vedno opekli in tudi tokrat je bilo tako. Tehnologija izdelave je vedno bolj napredna in po zadnjih podatkih, bomo brez problemov dosegli 10 GHz procesorje, kako pa bo šlo naprej, pa je zaenkrat še težko napovedovati. V primeru, da se bo trenutna tehnologija v prihodnosti izkazala za močno zastarelo, pa znanstveniki vzporedno...

1 komentar

AMD Athlon 1.35GHz proti Pentiumu4 1.5GHz

Hexus - Na Hexus.net so objavili kratko primerjavo med Athlonom 1.35GHz ( overclock, seveda ) in Pentiumom4 v SiSoft Sandri 2001. Rezultati so kar malce presenetljivi, saj v vseh benchih razen pomnilniške prepustnosti Athlon zelo temeljito poseka 150MHz hitrejšega Pentiuma4. Rezultati v pomnilniškem benchu pa tudi niso presenečenje, saj je testni Athlon bil 100MHz model in je uporabljal le PC133 SDRAM, medtem, ko se je Pentium4 šopiril z Rambusom in svojim Quad Pumped vodilom.

0 komentarjev