» »

Reševanje proizvajalcev pomnilnika

Reševanje proizvajalcev pomnilnika

EETimes - Če je sprva izgledalo, da bodo države po svetu z odkupi slabih terjatev (bailout) reševale predvsem banke, se je realni sektor kmalu postavil v vrsto. V ZDA so izdelovalcem avtomobilom sicer odrekli državno pomoč, videli pa bomo, kako bo na Vzhodu. Trije veliki proizvajalci pomnilnika na Tajvanu, Powerchip Semiconductor, ProMos Technology in Nanya Technology naj bi prosili državo za pomoč. Podobne želje naj bi imeli tudi v korejskem Hynixu in nemški Qimondi AG, čeprav težav nikjer ne obešajo na veliki zvon in gre v večini primerov za špekulacije bolj ali manj zanesljivih notranjih virov. Analitki se strinjajo, da bi te infuzije le podaljšale agonijo, namesto da bi trg proizvajalce prisilil v krčenje stroškov in konsolidacijo.

Cene DRAM čipov so se v tretjem četrtletju znižale za 34 odstotkov v primerjavi s kvartalom poprej, medtem ko naj bi bila trenutna cena (spot price) celo 52 odstotkov nižja. Posledično se proizvajalci soočajo z izgubami. Micron je v fiskalnem letu, ki se je končalo 28. avgusta, izgubil 1,6 milijarde, zaradi česar bo vodilnim znižal plače za petino, druge stroške pa bodo z 1,5 do 2 milijard sklestili na 1 do 1,3 milijarde dolarjev. Hynix je v enem četrtletju pridelal 1,82 milijarde dolarjev prometa in sedemsto milijonov izgube. Največje težave pa ima Powerchip, ki je uspel ob dohodkih v višini 448 milijonov dolarjev napraviti 449 milijonov izgube, zaradi česar so se že pojavile govorice, da jih bo prevzela japonska Elpida.

20 komentarjev

kopernik ::

Če se ne motim, ZDA niso odrekle pomoč izdelovalcem avtomobilov. Senat je predlog resda zavrnil, a sta potem Bush in Paulson skovala načrt za pomoč mimo odobritve senata.

moowy123 ::

Prav imaš. ZDA so odobrile pomoč avtomobilski industriji ( v 2. poskusu ).

nekikr ::

Hm, ravno včeraj sem kupil 2x2GB DDR2 rama za ceno 37€. Cene so res prenizke :)

opeter ::

Jep, hvala Bogu. Saj moderni sistemi zahtevajo toliko pomnilnika. Si predstavljaš, da bi v začetku leta 2009 plačal za 1 GB navadnega RAMa recimo 200 €?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

jimmb0 ::

Hmm res je .
Bom verjetno sam izkoristil te nizke cene in napolnil se en slot ;D

nekikr ::

Se pa spomnim davnega leta 199x, ko sem plačal za 32MB rama okroglih 60.000sit. V kišti sem imel dve taki ploščici in sem bil z naskokom glavni na vasi :D

Jumping Jack ::

Hm, banke grejo v franže, zavarovalnice grejo v franže, avtomobilska industrija gre v franže, proizvajalci RAM-a grejo v franže... kdo sploh ne gre v franže?

Podvprašanje: Se bo sesul svet ali ne (glede na to, da v državih blagajnah verjetno ni dovolj denarja, da bi subvencionirali ves svetovni biznis)?

opeter ::

Zakaj bi se sesul svet?

Mogoče se bo globalni denarni sistem kot tak sesul, ljudje pa še vedno ostajajo. Hja, dobili bomo lokalne warlorde, mafijce, kneze in hlapce, saj bo fajn. Naj samo še kakšno areno, pa gladiatorje zrihtajo, pa bo super!

Torej, eno vprašanje: to, kar v novici piše, pomeni kaj za potrošnike? Višje cene pomnilnikom?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

antonija ::

Nic ne gre v franze... nekaj financnih ustanov je propadlo ker so pocele bedarije (in to vesoljske, take s katerimi ni sans da kdo prezivi, pa so zgleda upal na najboljse). POsledicno so ljudje zaceli celo razmisljati ce je nov avto vsake 3 leta res tako nujno potreben... et voila! "kriza" v avtomobilski industriji (ne moronsko visoka proizvodnja pred "krizo", to ne).

Drzavne blagajne pa nimajo kaj subvencionirat svetovnega biznisa... cela poanta kapitalizma je da korporacije delajo profit, ce tega ne morejo, propadejo (res smola za ljudi ki zgubijo sluzbe, ampak nic ni vecno, tud delovno mesto ne). Ce to komu ni vsec naj na naslednjih volitvah glasoje za opcijo ki bo namesto kapitalizma uvedla kaksno drugo gospodarsko politiko.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

morbo ::

Hm, ravno včeraj sem kupil 2x2GB DDR2 rama za ceno 37€. Cene so res prenizke :)

In kakšen ram bi bil to? Ker kolikor gledam moraš za ta setup (2x2 DDR2) pri priznanih proizvajalcih plačat nekje še enkrat več...

McMallar ::

Odvisno, za kaj rabiš in kakšen performance. Danes grem po 2x 2GB A-Data - cena 48€.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

morbo ::

Jp. 48€ je najnižja cena ki sem jo do sedaj uspel izbrskat (2x2GB DDR2 Supertalent)

nekikr ::

PATRIOT DDR2 ram, 2x 2GB PC2-6400 800MHZ s hlad.

Ni neki navijalski ram, ampak za mojo uporabo ga niti ne rabim.

keber ::

Razvijalci naj nove programe "optimirajo", da bodo rabili najmanj 4 GB rama za zagon, pa bodo proizvajalci pomnilnikov rešeni.:D

Mitch ::

Sj to je že Windows Vista naredila, ki rabi minimalno 2GB RAMa za neko ugodno delo... Zdj se pa vsi nekaj bunijo čez njo, češ da je premalo učinkovita.:D

Wirko ::

DailyTech pravi, da so prodajne cene globoko pod proizvodnimi. Livarne RAM-a so že v prejšnjih letih redno spuščale novičke o tem, kako da so na robu rentabilnosti.

Zakaj se to dogaja samo v tej industriji? Res so stroški za uvedbo nove generacije v proizvodnjo mnogomilijardni, ampak to velja za vse nastopajoče livarje. Ali obratno vprašanje: zakaj ni tako tudi pri kakšnih drugih polizdelkih, kjer si tržišče deli podobno majhno število proizvajalcev? Trdi diski, matične plošče, flash čipi...
[:4{#]

Dr_M ::

Mislm, da tudi pri trdih diskih ni nekega velikega zasluzka. Glede na to, kako komplicirana in zahtevna je izdelava, so se zelo poceni.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

rejven ::

vrjetno jih vsa podjetja delajo za blagor naroda...Treba je pa vedit da so 100%+ marže možne samo na majhnih nefleksebilnih trgih kot je slovenija..

feryz ::

Zdaj bo pa že vsak prosil za pomoč v imenu krize. V novici ni nikjer razvidno, da ta podjetja tare upad prodaje, kar je neposredno povezano s krizo. Njih zajebava prenizka cena, ki ni nikakor povezana s krizo. Zaradi nekonkurenčnosti so podjetja crkavala in opuščala proizvodnjo že prej. Je pa ta kriza kar pripravna, če se želiš rešiti delavcev.

Relanium ::

vrjetno jih vsa podjetja delajo za blagor naroda...Treba je pa vedit da so 100%+ marže možne samo na majhnih nefleksebilnih trgih kot je slovenija..

Mene je zadnič skor na rit vrglo ko sem primerjal cene iz Big-banga in drugod (hint: Asus eeePC)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD zaradi izgube odpušča

Oddelek: Novice / Rezultati
145072 (4026) opeter
»

Nokia tretjič zapovrstjo z izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6619820 (16795) bluefish
»

RIM z izgubo in brez fokusa

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
3317252 (15452) Pier
»

Samsung še vedno prvi proizvajalec pomnilnika

Oddelek: Novice / Pomnilnik
54176 (3901) particle
»

AMD objavil rezultate Q3

Oddelek: Novice / Procesorji
132316 (2316) MRtwister

Več podobnih tem