»

Izšel je Firefox 9

Devetka je že zunaj, 10ka je zdaj v beti, delo pa poteka na 11ki in 12ki. Veliko obeta predvsem napovedana podpora za 3D-pospešeni HTML5.

vir: Mozilla.org
The H - Šest tednov je naokoli in kot je zdaj že v navadi, imamo na voljo novo različico Firefoxa. Glavna nota je tokrat znatno hitrejše izvajanje, izstopajo pa še nov Android vmesnik, skoraj samodejne nadgradnje in HTML5 podpora za kamero.

Hitrostne pridobitve bodo vidne zlasti pri javascriptu. Devetka vključuje tehnologijo Type Inference, ki jo pospešeno razvijajo že leto dni in ki skuša z analizo kode dognati, katerega tipa je določena spremenljivka in potem s tem izboljšati prevajanje kode v JãgerMonkey JIT prevajalniku. Mozilla pravi, da Type Inference pohitri standardne hitrostne teste Kraken oz. V8 za 30%, še večja pa naj bi bila pridobitev pri z javascriptom bogatih straneh, kot so...

107 komentarjev

Prihaja Firefox za androidne tablice

CNet - Firefox je že na voljo za osebne računalnike in pametne telefone, medtem ko so tablični računalniki tista niša, za katero Mozilla še ni pripravila prilagojenega brskalnika. Ta je visoko na prioritetni listi, zato so javno predstavili prve testne verzije Firefoxa za Android na tabličnih računalnikih.

Kot je razvijalec Lucas Rocha zapisal na blogu, so dosegli zadosti delujoče stanje, da si upajo izdelek pokazati svetu in zaprositi za odzive. Gre sicer še za zelo zgodnjo preizkusno verzijo, ki jo lahko do končne doleti še precej sprememb. Velik del dizajna so prenesli iz verzije za pametne telefone, ki pa so mu zavoljo večjega zaslona lahko dodali gumbe za navigacijo in vrstico z naslovom.

Mozilla se na Android osredotoča predvsem zato, ker je to...

19 komentarjev

Izid Firefox 4 se seli v leto 2011

Ena izmed bolj vidnih novosti v Firefox 4 je nov vmesnik

vir: CNet
CNet - Težko pričakovani izid 4. večje izdaje Mozillinega glavnega brskalnik,a Firefox, se je nekoliko prestavil in tako padel v leto 2011, medtem ko je bil prej napovedan za konec letošnjega leta. Brskalnik, ki je zdaj že v 6. javni beta različici, bo prvo javno kandidatko za izid (različico RC1) po trenutnih načrtih ugledal zgodaj v letu 2011, čemur bo v kratkem sledil izid stabilne različice, če seveda ne bodo našli večjih težav v različici RC1.

Prihodnja beta različica, že 7. po vrsti, bo vsebovala prav vse lastnosti, ki jih pri Mozilli načrtujejo za novo različico brskalnika, a jim povzročajo težave prenovljeni pogoni za izrisovanje Javascripta. Na spletni strani arewefastyet.com si lahko...

51 komentarjev

Google dodal prevajanje v Gmail

Rezultat

TechCrunch - Google sicer že dlje časa ponuja prevode med 41 jeziki, med njimi tudi iz slovenščine in v njo, na svojih straneh, sedaj pa so funkcijo integrirali še v svoj klient za elektronsko pošto. V razdelku Google Labs, kjer najdemo kopico novih zmožnosti, ki so še v eksperimentalnem stadiju, tako da vsake toliko časa kakšna izgine ali se pojavi, si lahko vklopite možnost Message translation. Ko jo odkljukate, se vam ob prebiranju vsakega sporočila prikaže možnost prevoda. To je bilo sicer že prej dosegljivo z ročnim odpiranjem Googlove strani Translate in kopiranjem sporočila nanjo, sedaj pa je postopek poenostavljen. Prevodi so sicer daleč od popolnosti, a boljši od ničesar.

Sedaj se lahko nadejamo...

9 komentarjev

Firefox 3 je najbolj razširjen brskalnik v Evropi

Internet Explorer 7 je za vedno izgubil primat v Evropi

vir: Reuters
Reuters - Firefox 3 je v 13. tednu letošnjega leta z dobrimi 35 odstotki trga postal najbolj priljubljen brskalnik v Evropi. In to ni prvoaprilska šala! Kot ugotavlja StatCounter, ki spremlja več kot 3 milijone spletnih strani, je Internet Explorer po mnogih letih izgubil primat in pristal pri 34 odstotkih in pol. Natančnega števila let diktature Microsoftovega brskalnika do konca redakcije nismo uspeli izbrskati, je pa številka grozno visoka.

Zamenjavo vodstva smo sicer pričakovali nekaj tednov pozneje, a se je zaradi prihoda Internet Explorerja 8 delež njegovega predhodnika v zadnjem tednu zmanjšal nekoliko bolj občutno. Tak trend je pričakovati vsaj še nekaj mesecev, zato je Internet Explorer 7 prvo mesto skoraj zagotovo izgubil za vedno.

Ker ima Firefox...

43 komentarjev

Slovenija: Firefox prevzel vodstvo

Firefox prevzel vodstvo

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Novembra 2004 je izšel Firefox 1.0 in verjetno ga ni bilo junaka, ki bi si drznil napovedati prevlado tega takrat novopečenega brskalnika v nekaterih delih sveta že po nekaj letih, saj je Internet Explorer obvladoval izjemen tržni delež, krepko večji od 90%. Štiri leta pozneje prve države že beležijo tak dosežek in med njimi je po ugotovitvah analitske hiše Net Applications tudi Slovenija. Monopol Internet Explorerja se torej počasi že končuje. Čestitamo!

Firefox je v Sloveniji dosegel 52-odstotni tržni delež, medtem ko je v svetovnem merilu ravno pred kratkim presegel 20%. Še zanimivost: delež...

131 komentarjev

Firefox 2.0 in Gecko 1.8 se poslavljata

Mozilla.org - Mozilla nas na svojih straneh obvešča, da bodo v skladu z njihovo prakso o podpiranju starih različic pol leta po izidu nove vse podverzije Firefoxa 2 in pogon Gecko 1.8 podprti le še do sredine decembra, potem pa bo čas, da počasi prestopimo na Trojko. To pomeni, da bodo nehali izdajati popravke za varnostne pomanjkljivosti in stabilnost, kar bo vplivalo tudi na vse ostale na Gecku 1.8 temelječe projekte, denimo Thunderbird 2, Sea Monkey 1.1, Camino 1.5 in druge. Situacija je nekoliko neprijetna, saj npr. njihova naslednika Thunderbird 3 in Sea Monkey 2 sploh še nista izšla.

11 komentarjev

Prihaja Firefox 3.1

Uporabljajte odprte standarde!

Slo-Tech - V začetku prihodnjega leta pričakujemo izid nove različice najbolj razširjenega brskalnika na Slo-Techu, Firefoxa 3.1. Med drugim bo prinesel podporo značkam video in audio iz specifikacije HTML 5, klic XMLHttpRequest (XHR) preko različnih domen, česar bodo najbolj veseli razvijalci spletnih aplikacij, prikazovalnik Gecko 1.9.1 in TraceMonkey, ki z do 40-kratnimi pohitritvami JavaScripta spominja na V8 v Google Chrome.

Že te dni pa bo izšla razvojna različica Beta 2, ki bo tudi prva izdaja Firefoxa 3.1 v slovenščini. Tudi sami lahko prispevate k izboljšanju prevodov in vsega ostalega, kar lahko prevodi zlomijo, tako da napake in predloge za izboljšave objavite na

27 komentarjev

ECMAScript Harmony

Slo-Tech - ECMAScript, ki je večini razvijalcev bolje poznan pod imenom Javascript, se je že lep čas razvijal v dveh različnih komitejih ECMA standarizacijskega telesa, ki sta imela v svoji preteklosti nadvse lepo določljivo in predvsem ločeno nalogo kako se naj v prihodnosti ECMAScript razvija - EMCAScript 4 naj bi tako v prihodnosti prinesel na splet koncepte in zmožnosti jezikov, ki jih sedaj podpirajo nekoliko bolj konvencionalni jeziki.

Ker pa tako radikalen postopek ne more biti dosežen čez noč se je začel razvijati tudi EMCAScript 3.1, ki naj bi popravil manjše napake in hrošče obstoječe in danes vsem spletnim razvijalcem poznane različice 3.

Ker pa je skupina zadolžena za razvoj ECMAScript 3.1 (sestavljala sta jo Microsoft in Yahoo) hotela z časom vgraditi v jezik določene koncepte, ki bi bili nekompatibilni z četrto različico (razvijali so jo Google, Mozilla, Adobe in Opera), se je pojavilo v odboru trenje, ki bi lahko povzročilo marsikateri sivi las. A se to vseeno ne bo zgodilo,...

8 komentarjev

Firefox 3 Release Party 2008 v Kiberpipi

Firefox 3 Release Party 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Izid nove različice najbolj popoularnega odprtkokodnega spletnega brskalnika Firefox 3 se naglo bliža in ob tej priložnosti Kiberpipa in Društvo študentov informatike pripravljata veliko zabavo!

Na programu pa ne bo "le" zabava, temveč se bo marsikaj dogajalo že pred tem. Dogodek bo potekal v torek, 24. junija 2008, v Kiberpipi. Ob 11. uri se prične z novinarsko konferenco, od 15. ure dalje poskrbljeno za niz zanimivih predavanj, tako z gosti z Mozille (zagotovo med drugim ne smete zamuditi keynote-a Tristana Nitota, predsednika Mozilla Europe) kot drugimi. Vrhunec dneva bo seveda zabava od 21. ure dalje, kjer bo čas za sprostitev in klepet ob ritmih DJa. Poskrbljeno bo za obilico pijače in jedače, seveda ne bo manjkalo priložnosti za druženje, mreženje in spoznavanje.

Vse novosti o dogajanju in...

36 komentarjev

Samsungovi hibridni diski 2007.

X-Bit Labs - Samsung Electronics je objavil, da lahko v začetku prihodnjega leta pričakujemo nove hibridne trde diske, ki bodo z vgrajenim predpomnilnikom NAND flash opazno hitrejši in baterijam v prenosnikih prijaznejši.

Microsoft in Samsung sta prvi tovrstni pogon premierno predstavila že na lanskem WinHEC-u. Hibrid ima vgrajenega 128 MB predpomnilnika, na katerega se zapisujejo vse spremembe podatkov pri delu z diskom. Pri običajnem delu se diskovne plošče večino časa ne vrtijo; zgolj vsakih petnajst do dvajset minut se zaženejo za nekaj sekund, da prepišejo vsebino predpomnilnika na trdi disk. S tem zmanjšajo hrup, gretje, porabo energijo in povečajo hitrost. Po Samsungovih navedbah tako podaljšajo avtonomijo pri delu s prenosnikom do deset odstotkov. Seveda vse skupaj ne pomaga nič, če ves čas intenzivno beremo z diska.

Tudi Intel predlaga podobno tehnologijo, ki se zaenkrat imenuje še Robson, le da je pri njih predpomnilnik vgrajen na matično ploščo, kar pomeni, da lahko na tak način...

38 komentarjev

Predstavitev novega Pinga - 3.1

Slo-Tech - Torej kot verjetno večina ve, je Linux distribucij malo morje, nekatere pa ustvarja celo naše gore listje ... Slo-tech Linux, Slix in seveda Pingo!

Pingo je tisti, ki ste ga morda že srečali na nekaterih računalnikih v slovenskih osnovnih šolah. Pingo je pred kratkim dočakal svoj 3.1 rojstni dan in ob tej priložnosti bo eden od njegovih očetov - Aleš Košir, predstavil kaj se s Pingom dogaja, kje je in kam gre.

To se bo zgodilo v sredo 12. januarja ob 19.00 v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana). Preden kdo vpraša, predstavitev je seveda brezplačna, vsak udeleženec pa prejme tudi komplet CDjev ali DVD te distribucije (tudi to brezplačno).

Pingo ima med slovenskimi distribucijami Linuxa najdaljšo tradicijo, a se večkrat letno pomladi z novostmi, ki jih prinasajo nove izvirne različice paketov in posodobljeni stabilni prevodi v slovenščino. Pingo ponuja predvsem celovit sistem za domačo uporabo. Njegovi paketi so medsebojno usklajeni in večinoma poslovenjeni. Združuje tako orodja za...

8 komentarjev

KDE 3.1.2

KDE - Namizno okolje KDE 3.1 za sisteme UNIX je doživelo drugo pomladitev. Različica 3.1.2 ne prinaša novih zmožnosti, ampak izboljšano varnost in stabilnost. Vsebuje tudi večji obseg prevodov v ostale, neangleške jezike. Za natančnejši spisek novosti preberite opombe k izdaji ali pa se kar naravnost odpravite proti povezavam za prenos paketov. Tisti, ki uporabljate Konstruct si lahko KDE 3.1 prenesete skoraj samodejno.

Edino, kar me moti, je poimenovanje -- zakaj se niso odločili za KDE 3.11 for Workgroups? [>:D]

5 komentarjev