»

Kako peljati patentno vojno

The Register - Tokratna zgodba se je začela decembra davnega leta 2000. Grafični velikan NVidia je v četrtletnem SEC poročilu svoje delničarje obvestila, da je prejela opozorilo o možnih kršitvah patentov s strani podjetja za razvoj pomnilniških tehnologij Rambus. Delničarji naj vzamejo na znanje, da se NVidia sicer pogaja z Rambusom glede licenčnih pogojev, ampak ker ne morejo garantirati zadovoljivega izida, se lahko pripeti tožba s strani Rambusa praktično kadarkoli.

Zgodba nato za več let izgine iz oči javnosti za pogajalske mize. Nakar se poleti 2008 Rambus odloči, da ima dovolj pogajanj in vloži tožbo zoper NVidio, v kateri očita NVidji kršitev 17 njihovih patentov. Nekaj mesecev kasneje temu sledi še pritožba pred Ameriško komisijo za mednarodno trgovino (USITC) v kateri Rambus zahteva prepoved uvoza NVidijinih produkov v Združene države Amerike (kar vključuje vse od grafičnih kartic do sestavljenih osebnih in prenosnih računalnikov) zaradi direktne kršitve devetih Rambusovih patentov....

6 komentarjev

Rambus bi prepovedal kar vse

engadget - Rambus je znova udaril in objavil seznam podjetij, ki po njihovem mnenju kršijo Rambusove patente. Uradno pritožbo so posredovali ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC), v kateri zahtevajo prepoved uvoza izdelkov podjetij, ki kršijo Rambusove patente. Podjetja Broadcom, Freescale, LSI, MediaTek, Nvidia in ST Microelectronics naj kršila dve vrsti patentov: tiste iz družine Dally, ki se nanašajo na izdelke s PCI Express, SATA, Serial Attached SCSI in DisplayPort, in tiste iz družine Barth, ki se nanašajo na pomnilniške krmilnike za DDR, DDR2, DDR3, mobilni DDR, LPDDR, LPDDR2 in GDDR3.

Tako terjajo prepoved uvoza celega arzenala izdelkov, med njimi osebnih računalnikov, prenosnih naprav, strežnikov, usmerjevalnikov, mobilnih telefonov, predvajalnikov Blu-ray, matičnih plošč, trdih diskov, modemov itn. ITC se bo v prihodnjih dveh mesecih odločil, ali bodo začeli preiskavo. Poleg tega je Rambus vložil tudi tožbo proti istim podjetjem na kalifornijskem okrožnem sodišču...

15 komentarjev

Zmaga za Rambus proti Nvidii

Extremetech - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je ta teden odločila, da so Nvidia in njene stranke kršile patente 6.470.405, 6.591.353 in 7.287.109, ki so v Rambusovi lasti. Gre za "določene krmilnike za sinhroni dinamični naključni (SDR) dostop do pomnilnika in izdelke, ki jih vsebujejo", torej linije GeForce, Quadro, nForce, Tesla in Tegra. Rambus je pritožbo vložil julija 2008 in v njej zahteval prepoved prodaje Nvidiinih izdelkov v ZDA.

Odločitev FTC-ja ne bo imela drastičnih posledic za Nvidio in njene stranke. Odločili so namreč, da bodo morali plačati premijo v višini 2,65 odstotka cene kartice na prodane izdelke, kar za najdražjo kartico GeForce GTX 480 znaša 12 dolarjev. Nvidia je že potrdila, da bo razsodbo upoštevala, a se bo obenem nanjo pritožila. Pri Rambusu pa si manejo roke, saj so vnovič zaslužili lep kupček denarja, ne da bi se pretegnili.

18 komentarjev

Odmor v sporu med Applom in Nokio na sodišču

X-Bit Labs - Obširno smo že poročali o tožarjenju med Applom in Nokio, kjer eden drugega obtožujeta kršitve patentov in terjate odškodnine. Zadnjo potezo je januarja storil Apple, ki je poleg postopkov na sodišču vpletel še ameriško komisijo za mednarodno trgovino (USITC). S pritožbo, ki so jo vložili pri USITC, želijo doseči prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA.

Poleg tega so tekli tudi postopki na sodišču v Delawaru, ki jih je prejšnji teden prekinil sodnik. Ta je odločil, da se bo sodni proces nadaljeval šele po tem, ko bo svojo odločitev sprejel USITC. To pomeni, da lahko naslednje dejanje pričakujemo šele leta 2012, sam spor pa se bo vlekel dosti dlje od načrtovanih dveh let. Odvetniki si že manejo roke.

10 komentarjev

Motorola želi prepoved BlackBerryjev

Nič več BlackBerryjev v ZDA?

Slashdot - Nokia in Apple nista edina proizvajalca mobilnih telefonov, ki se srdito borita na sodišču zaradi kršitev patentov in drug drugemu mečeta polena pod noge. Podobno čutita tudi Motorola in Research in Motion (RIM).

Motorola se je pridušala pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), da RIM vodi nelegalne trgovske prakse z uvažanjem in prodajo izdelkov, ki kršijo pet Motorolinih patentov. Ti pokrivajo tehnologije za Wi-Fi, upravljanja aplikacij (application management), uporabniški vmesnik in nadzor porabe (power management). Sedaj od USITC želijo, da sproži uradno preiskavo RIM-a in jim...

48 komentarjev

Apple terja prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA

CNet - Spor med Applom in Nokio, ki se je začel oktobra s tožbo Nokie, ki je Applu očitala kršitev patentov, nadaljeval z Applovo protitožbo, v kateri Nokii očitajo kršenje njihovih patentov, in vnovičnim finskim odgovorom v obliki pritožbe pri ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), se nadaljuje. To pot je iniciativo prevzel Apple.

Apple je pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) vložil pritožbo, v kateri Nokii očita nepoštene prodajne prakse, zlorabo patentov ter kršenje blagovne znamke in avtorskih pravic. Z njo želijo doseči prepoved uvoza in prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA. Nokiin tiskovni predstavnik Mark Durrant je za Bloomberg dejal, da bo Nokia natančno preučila pritožbo, takoj ko jo prejme, in se z vsemi pravnimi sredstvi branila. Apple medtem še ni podal uradnega komentarja.

ITC je ameriška vladna agencija, ki skrbi za zaščito ameriškega trga pred nepoštenimi trgovskimi praksami, kamor sodi tudi kršenje patentov. Če bo Applovo pritožbo obravnavala, lahko odločitev...

55 komentarjev

Rambus odstopil od postopka zoper Nvidio

CNet - Lanskega novembra je Rambus sprožil postopek pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino, ker naj bi Nvidia kršila štiri njihove patente. Trdili so, da so spore poskušali rešiti v zadnjih šestih letih, a se je Nvidia vztrajno izmikala, zaradi česar so zahtevali prepoved prodaje njihovih izdelkov v ZDA. Sedaj si je Rambus očitno premislil, ali pa so uvideli, da jih bo pravdanje stalo preveč in da ga naposled verjetno ne bodo dobili. Komisiji so sporočili, da so ugotovili, da Nvidia ne krši njihovih patentov, zaradi česar umikajo vse zahteve in postopke. Že lanskega junija je ameriški patentni urad zavrnil 41 zahtev v sedmih patentih, ki jih je Rambus navajal v svojem procesu zoper Nvidio pri komisiji.

27 komentarjev

Qualcomm in Broadcom dosegla spravo

Yahoo News - Tožba med Qualcommom, ki je največji svetovni proizvajalec čipov za mobilne telefone, in Broadcomom se je vlekla od leta 2005. Srž spora so bili kakopak patenti, saj je Broadcom Qualcommu očital kršitve patentov. Leta 2007 je Qualcomm že izgubil eno tožbo proti Broadcomu, ki ga je prisilila v omejitve pri prodaji nekaterih svojih čipov. Postopki so tekli v ZDA, EU in Južni Koreji, ocenjeni stroški pa so letno znašali 100 milijonov dolarjev za Qualcomm in 50 milijonov dolarjev za Broadcom, zaradi česar sta se podjetji pogodili.

Dogovor o poravnavi predvideva, da bo v prihodnjih štirih letih Qualcomm plačal 891 milijonov dolarjev, pri čemer prvi obrok v višini 200 milijonov zapade konec letošnjega junija. V zameno bodo opustili vse tožbe v omenjenih državah. Oboji so obljubili, da ne bodo več uveljavljali svojih patentov pri konkurentu, Broadcom pa je še obljubil, da bo umaknil pritožbe pri Evropski komisiji in korejski zbornici. To seveda ne pomeni, da bosta slednji avtomatsko...

0 komentarjev

N97 pod drobnogledom FCC

vir: engadget
engadget - FCC je ameriška komisija za komunikacije in dodobra pregleda vsako napravo, ki ima opraviti z radijskimi valovi. Sem recimo spadajo mobilni telefoni, dlančniki in zaradi brezžičnih mrežnih kartic tudi prenosniki. N97 s kar štirimi testiranimi načini povezljivosti (mobilna telefonija, WLAN, Bluetooth in FM radio sprejemnik) tako ni izjema, kljub ameriški organizaciji pa so uporabili model, ki v ZDA ne bo naprodaj. Zanimivi so predvsem pdf dokumenti, ki jih je pregled sproduciral. Tako si je mogoče slike težko pričakovane Nokie N97 ogledati z vseh strani od zunaj in od znotraj, priloženi pa so...

24 komentarjev

Hynix dosegel dogovor z Rambusom

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu Hynix je dosegel dogovor z Rambusom, ki bo pripomogel h končanju spora med podjetjema, ki traja že osem let. V poravnavi predlaga, da bo Hynix plačal naslednje licenčnine: en odstotek za naprave s SDR SDRAM in 4,25 odstotka za tiste z DDR SDRAM (sem sodijo naprave z DDR, DDR2, DDR3, GDDR, GDDR2, GDDR3 SDRAM in DDR SGRAM), ki bodo prodane med 31. januarjem 2009 in 18. aprilom 2010. Poleg tega naj bi Rambus prejel še 349 milijonov dolarjev odškodnine in 48 milijonov dolarjev zamudnih obresti, če bo poravnava v taki obliki potrjena tudi prek sodiščem, kjer teče postopek.

6 komentarjev

Velik minus za Nvidio v zadnjem kvartalu

TG Daily - Nvidia je v torek objavila finančne rezultate za fiskalno četrtletje, ki se je končalo 25. januarja 2009, s čimer so končali fiskalno leto 2009. Izidi niso preveč vzpodbudni, saj so se prihodki zmanjšali za 60 odstotkov z lanskih 1,2 milijarde dolarjev na 481 milijonov dolarjev. Hkrati je izpuhtel tudi dobiček, saj so v četrtletju pridelali 148 milijonov dolarjev minusa, ki se je zajedel v celoletni rezultat, ki znaša 30 milijonov dolarjevi izgube (leto prej pa 798 milijonov dolarjev dobička). Izvršni direktor Jen-Hsun Huang je bil v svoji izjavi seveda spravljiv in je dejal, da je za podjetjem sicer izjemno težko leto, a hkrati eno najbolj inovativnih. Dan po objavi rezultatov so Nvidiine delnice potonile za 13 odstotkov.

16 komentarjev

Rambus bo znova poskusil

TG Daily - Rambus je sicer bolj poznan kot izvedenec za tožarjenje, saj je s spretnimi pogodbami in tožbami mnogo proizvajalcev (notoričen primer je bil pred davnimi časi Intel) vedno znova uspel napolniti svojo mošnjo. To pot pa naj bi imeli v rokavu pravega asa in ne nove majave tožbe, pravijo, ki bo Rambus spet trdno postavil na zemljevid proizvajalcev pomnilnika.

Novi pomnilnik bo namenjen napravam, ki terjajo nizko porabo in visoko prepustnost: pametnim telefonom, netbookom in drugim prenosnim napravam za predvajanje večpredstavnostnih vsebin. Trdijo, da bo čip omogočal hitrost 4,3 gigabite na sekundo ali pa 537,5 megabitov na sekundo v varčnem načinu delovanja, tako da bo iz ene ploščice moč iztisniti prepustnost 17 gigabajtov na sekundo. Prototip nameravajo predstaviti na DesignConu 2009, ki se začenja danes.

Zanimivo je, da se tokrat Rambus ni odločil za trg PC-jev, temveč za trg manjših naprav, kjer so pred surovo hitrostjo na prvem mestu druge kvalitete. Prav v ta namen so razvili...

3 komentarji

Rambus toži nVidio

EETimes - Tako dolgo že nismo poročali o kakšni tožbi Rambusa, da se je vse skupaj zdelo že skoraj sumljivo, a se podjetje spet vrača na stara pota. To pot je v škripcih nVidia. Poleg tožbe, ki so jo vložili že julija, so sedaj podali še pritožbo pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC). V njej Rambus trdi, da nVidia in njeni partnerji kršijo devet njihovih patentov, ki zajemajo pomnilniške standarde DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, GDDR, GDDR2 in GDDR3, zaradi česar zahtevajo takojšnjo prepoved uvoza in prodaje nVidiinih izdelkov v ZDA. Rambus trdi, da je nVidii pravice poskušal prodati že zadnjih šest let, a je ta to odklanjala in še vedno namenoma kršila njihove patente, zato so prisiljeni ukrepati. V nVidii se še niso uradno odzvali. Odločitev USITC-a se pričakuje v 30 dneh. The Register, The Inquirer, Electronista, EE Times.

45 komentarjev

Tržni deleži grafičnih proizvajalcev v drugem kvartalu

X-Bit Labs -

Po podatkih zadnje IDC-jeve raziskave tržišča je trg 3D grafičnih kartic v drugem letošnjem kvartalu predstavljal 54 odstotkov, trg 2D kartic pa 46 odstotkov celotnega tržišča. Največja igralca sta gotovo nVidia in ATi, manjše tržne deleže pa imajo še 3Dlabs, Matrox, Appian in HP. Posvetimo se največjima.

Na tržišču 3D kartic je nVidia obvladovala dve tretjini, ATi pa le 24 odstotkov trga. Med prodajalci 2D kartic je nVidia takisto v prepričljivem vodstvu, saj ima v lasti 53 odstotkov trga, sledi pa ji presenetljivo Matrox z 19. Skupno ima nVidiine izdelke tako 73 odstotkov uporabnikov, ATijeve pa zgolj 13. Več o tem.

3 komentarji

RAMBUS z dobičkom med tožarjenjem

X-Bit Labs -

RAMBUS je zagotovo eno najbolj znanih računalniških podjetij na svetu. In nenavadnih, jasno. Najprej ponudijo svoj RDRAM pomnilnik, pomnilnik prihodnosti, ki pa, kot se kasneje izkaže, to seveda ni. Z izsiljevanjem Intela, ki je z njimi podpisal pogodbo o njegovi uporabi, so si pridobili lep kupček denarja, nakar so se različne tožbe ponovile v obratni smeri. Tokrat je bila tožena stranka RAMBUS. A podjetje se vede, kot da se jih tožbe ne tičejo. Poslujejo celo z dobičkom.

Poglejmo številke. RAMBUS je v preteklem letu četrtletju lani dosegel dobiček. Dobiček od prodaje je znašal $5.5 mio, kar je manj kot leta 2001 v istem časovnem obdobju ($6.9 mio) ter v tretjem četrtletju lani ($5.9 mio), a vendarle ... Celotni prihodki v zadnjem četrtletju so znašli kar $25.7 mio. Ostale statistike in celoten članek.

Da, vodstvo RAMBUSa so res čarodeji ...

1 komentar

To ni več res..

Gambit - Če pošteno priznam, se mi danes nič preveč ne da več delati, ker sem spravil svojo sobo v škatle za selitev, samo tale novica se mi je pa zdela vredna objave.
Po vsem peripetijah, ki so se dogajale okoli Napsterja, se je nekaj pamentnih (beri: ameriških) glasbenikov spomnilo, da bi bilo dobro na plano potegniti še kakšno tožbo. Tako so se spravili nad MusicCity.com (Morpheus), katerega funkcija vem je dobro znana, in za vsak nelegalno snet komad zahtevali 150.000 $. Ja, prav ste prebrali
Ne morem si pomagati, da ne bi bil skeptičen glede uspeha tožbe, samo ni mi pa jasno, kako se nekateri tako cenijo. Sicer pa, link do vira.

3 komentarji

Intel se je opekel z Rambusom

The inquirer - Mogoče se še kdo izmed vas spomni, kako je Intel obešal na veliki zvon novico, da je podpisal pogodbo s podjetjem Rambus, ki naj bi ponujalo izjemno zmogljiv pomnilnik. Kasneje se je izkazalo, da je pomnilnik zmogljiv samo na papirju, pri takratnih Pentium3 procesorjih, pa se je izkazal za ne preveč neučinkovitega. To je bil prvi hud udarec za Intel. Drugi udarec je sledil s ploščami, ki so bazirale na naboru i820 in so podpirale pomnilnik Rambus, preko posebnih konverterjev pa smo lahko uporabili tudi pomnilnik SDRAM. Plošče so se izkazale za zelo problematične, saj so nabori i820 bili preveč hroščati, Intel pa se je s temi nabori še dodatno osmešil. Kasneje je moral Intel celo vpoklicati nazaj vse prodane plošče na i820, kar pa gotovo ni bilo poceni. Po nekaj brezplodnih letih, si je pomnilnik Rambus ustvaril topel domek na platformi Pentium4, kjer so se končno pokazale njegove prave lastnosti, saj je bil P4 v osnovi zasnovan za ta tip pomnilnika. Kljub dobrim rezultatom, pa se...

2 komentarja

Rambus zopet na sodišču

Hartware.net - Kot že veste je Rambus tožil različne proizvajalce pomnilniških medijev zaradi kraje patentov in vedno ˝popušil˝. No sedaj pa se je zgodila manjša sprememba. Rambus to pot ni tisti ki toži, temveč je to pot tožen on. Zakaj gre. Trenutno je Rambus soočen z večinsko tožbo delničarjev proti njem. V tožbi delničarji očitajo Rambusu zavajanje o posedovanju patentov in z tem posledično tudi izgube na račun delnic,zaradi tega zavajanje, ki so temu sledile. To pa je tudi razumljivo, saj so delnice v enem letu izgubile skoraj 90% vrednosti.

2 komentarja

Spet udarec za Rambus

The Register - Rambus je čisto Ameriško podjetje - tako po značaju, kot po izvoru. Ima pa tudi precej "zanimivo" taktiko, kako izživcirati konkurenco- na sodišču seveda. No, čeprav je Rambus precej prisoten na raznih tožbah proti drugim proizvajalcem, pa ga sodišče ne jemlje preveč resno, saj Rambus po tekočem traku izgublja tožbe. Tako se je zgodilo tudi tokrat, ko je Rambus zahteval zaprtje Micronove tovarne v italijanskem Avezanu, zaradi domnevnega kršenja patentnih pravic. Rambus je zopet zvisel, Micron pa lahko spet nemoteno "štanca" svoje module. Ni kaj Rambus, namesto, da bi denar porabil za napredek pomnilniških tehnologij, ga raje trosiš po sodiščih .

0 komentarjev

Rambus izgubil na sodišču

SystemLogic - Na Slo-Techu smo Rambusovo tožarjenje pozorno spremljali že od samega začetka in sedaj se zadeva počasi zaključuje. Po tem, ko jim je uspelo podrediti nekaj manjših proizvajalcev pomnilnik, se je Rambus lotil velikanov in na prvem mestu je bil Infineon. Na srečo se je vse skupaj pri Infineonu tudi končalo. Ne le, da Rambus ni dobil, kar je zahteval, temveč jih je sodnik spoznal za krive prevare pri pridobivanju patentov, ki so jih pomnilniški proizvajalci razvijali pod okriljem JEDECa. Tako mora Rambus plačati $3.5 milijona odškodnin. Na sodbo se sicer mislijo pritožiti, toda dvomim, da bo to kaj spremenilo. Pa so le dobili, kar so si zaslužili!

3 komentarji

RAMBUS izgublja

EBN - Kaj naj rečem o podjetju, ki na trgu neslavno propade, nato pa za zadovoljitev toži prav vse proizvajalce po vrsti, češ da so kršili njegove patente? Karkoli bi rekel, bi strogo kršilo moralna pravila naše strani, zato ostanimo samo na reku: "Bes jih plentaj". Resno. Njihov neprofesionalni arogantni odnos jih bo pripeljal samo do ene stvari - propada. Tega se zavedajo tudi v ZDA, saj je okrožni sodnik Robert Payne ovrgel prav vse tožbe RAMBUSA proti podjetju Infineon, razen treh, v isti sapi pa izjavil, da Infineona itak ne bi obtožil kakršnihkoli zlih dejanj. RAMBUS je spet pogorel v celi črti. Živel ameriški sodni sistem ! Klik!

5 komentarjev

Rambus ujet

Electronic News - Sodeč po tej novici na ENews, je pravni boj za Rambus pravkar postal zelo, zelo otežen. V javnosti so se namreč pojavili dokumenti, e-maili in poslovni načrti, ki samo potrjujejo dejstva, da je Rambus načrtno kršil pravila JEDECa z namenom, da na skrivaj prevzame nadzor nad celotnim DRAM trgom. V dotični novici tako lahko preberete kar nekaj "sočnih" izsekov iz e-mailov, kot so recimo skrivni pogovori najvišjih operativcev Rambusa, načrti za prevzem DRAM tehnologij in podobne stvari. Seveda to vse skupaj pomeni, da je svet za Rambus v trenutku postal precej bolj črn in da je pričakovati, da bodo v prihajajoči sodni bitki popolnoma poraženi. Juhej .

1 komentar

Rambus kmalu na sodišču

ZDNet - No, pravna bitka o pomnilniških licencah, o kateri se govori že precej časa, je že skoraj tu (začela se bo ta teden). Na nemškem sodišču se bodo namreč spopadli Rambus kot tožnik, ter Micron, Infineon in Hyundai kot nasprotniki. Seveda gre za sojenje, ki bo zelo vplivalo na celotno pomnilniško industrijo, tako da pozornejše spremljanje ni odveč. Za vse tiste, ki ne veste o čemu sploh gre, je kot naročena ta ZDNetova novica, v kateri je zadeva razložena kratko in jedrnato (kolikor to pač gre v takših primerih). Me prav zanima, kako dolgo bo trajalo to tožarjenje...

2 komentarja

British Telecom licencira hipertekstovne povezave

BBC - Angleški British Telekom je po svojem lastnem prepričanju lastnik patenta na hipertekstovne povezave, ki povezujejo Internet. Sodeč po njihovih arhivih so leta 1976 v ZDA patentirali tekstovne povezave za Prestel in Viewdata informacijske servise, sedaj pa so (po lastnem mnenju, seveda) lastniki vseh HTML povezav v ZDA (njihov patent so priznale samo ZDA). Seveda s tem nameravajo mastno profitirati in so se tako že lotili tožbe enega izmed največjih ISPjevv ZDA, Prodigya. Tožba bo po vsej verjetnosti trajala zelo dolgo časa, izida pa trenutno ni mogoče napovedati. Smešno... Več o vsej zadevi lahko preberete na BBC News.

2 komentarja

Rambus toži Nvidio

The Register - Heh, yup, zdaj so se spravili celo na Nvidio, trenutno enega izmed najmočnejših grafičnih gigantov. Sodeč po registerjevem poročilu je Rambus nedavno "obvestil" Nvidio, da z določenimi produkti krši njihove patente in licence in seveda zahteva podpis licenčne pogodbe in plačilo licenčnine. Odvetniki Nvidie so na "obvestilo" že odgovorili in kot lahko sklepate, ni odgovor nič kaj prijazen. Rambusu se definitivno ne nameravajo podrejati, čeprav upajo na sklenitev kakšne, za obe strani ugodne, pogodbe.Hm, Rambus je vedno bolj podoben podivjanem pravnem stroju... Po internetu se celo svaljkajo novice o skorajšnjem pravnem sporu med Intelom in Rambusom. We shall se...

4 komentarji