»

Microsoft ne bo prevzel Nokie

X-Bit Labs - Stephen Elop, izvršni direktor Nokie, je na letošnji konferenci All Things Digital popolnoma zanikal govorice, da se z Microsoftom dogovarjajo o prevzemu Nokiine mobilne divizije, ki skrbi za proizvodnjo mobilnih telefonov. Na konferenci, ki bo svoja vrata zaprla danes (začela se je 31. maja), je povedal tudi, da govorice nimajo nobene osnove ter da podjetji namesto pogovorov o prodaji svoje moči raje posvečata razvoju Windows Phone 7, da bi z njim postali konkurenčni Androidu in iOS-u.

Elop je povedal tudi, da bo za Nokio pomembna razlika med lastnimi mobilniki z Windows Phone 7 in konkurenčnimi, npr. HTC-jevimi, Samsungovimi, itd. Dejstvo je, da bo Nokia imela nekaj več svobode...

0 komentarjev

Obdržati prenosnik dražje kot kupiti novega

TG Daily - Podjetja običajno amortizirajo svoje prenosne računalnike v treh letih, a sedanja ekonomska slika postavlja pod vprašaj tovrstno prakso. Prikladen način varčevanja se zdi podaljšanje roka uporabnosti prenosnikov s treh let na, recimo, pet. TG Daily poroča o raziskavi podjetja J. Gold Associates, ki se ukvarja z analizo trga. Ta ugotavlja, da so dodatni stroški, ki nastanejo zaradi petletne uporabe prenosnikov, višji od stroškov, ki bi nastali z nakupom novih. Problem naj bi bile predvsem okvare, saj stane popravilo pokvarjenega prenosnika v garanciji podjetje 1070 dolarjev, tistega brez nje pa 1525 dolarjev. Po predpostavki, da vsak zataji enkrat letno, je to po dveh letih dodatnega delovanja 1050 dolarjev, kar je več, kot bi stal nov. Druga možnost je seveda, da želijo nekoliko spodbosti gospodarstvo z napeljevanjem k novim investicijam.

36 komentarjev

Novosti iz Redmonda

Seadragon

vir: Microsoft
Microsoft - Microsoftovi inženirji so pripravili dve zanimivi novosti, ki si ju velja ogledati. Kot odgovor na Googlovo aplikacijo Notebook, ki omogoča uporabnikom zapisovanje in kopiranje informacij, na katere naletijo pri brskanju po internetu in jih bodo še potrebovali, je Microsoft razvil Thumbtack. Čeprav je ideja podobna Notebooku in nekdanjemu vtičniku za Mozillo Joey, razvijalci trdijo, da je njihov...

10 komentarjev

Microsoft sklenil OEM-dogovor z Dellom

ZDNet - Microsoft si na vse kriplje poskuša povečati svoj vpliv na iskalniškem trgu, kjer trži svojo storitev Live Search. V ta namen je z Dellom podpisal pogodbo, da bodo odslej novi računalniki imeli prednaloženo orodno vrstico Live Search in ne več Googlove, trdijo viri blizu podjetij. Spomnimo, leta 2006 je Dell podoben dogovor sklenil z Googlom, na podlagi katerega so imeli Dellovi računalniki prednaloženo Googlovo iskalno vrstico in nastavljeno domačo stran, ki so jo skupaj razvili z Dellom.

Microsoft in Dell uradno ne komentirata dogodkov. Marca lani je Microsoft podobno pogodbo sklenil s proizvajalcem Lenovo, kjer so se slednji zavezali na prenosnike naložiti Live Seach in druge Windows Live servise. Verjetno je tudi novi dogovor podoben.

33 komentarjev

Windows 7 beta bo na voljo vsem

ComputerBase - Na tehniškem vrhu, ki je potekal v Berlinu, je Microsoft naznanil, da bo naslednja beta verzija Windows 7 prosto dostopna vsem zainteresiranim. Prav tako pričakujejo, da bodo v njej že dokončno implementirane vse funkcionalnosti končnega izdelka. Omenjena beta bo izšla na začetku prihodnjega leta, kasneje bo sledil en ali več kandidatov za izid (release candidate), do konca leta pa pričakujemo končno verzijo.

Uporabniki Viste bodo lahko kupili verzijo za nadgradnjo, vsi ostali pa bodo morali poseči po polni verziji. O izboljšavah in novostih, ki jih bo Sedmica prinesla, je bilo prelitega že veliko črnila, tako da tu omenimo le varčnejše upravljanje z energijo, manjši obseg integriranih programov (dodatni bodo na voljo na Windows Live), boljšo podporo z gonilniki in nov uporabniški vmesnik, poroča Computer Base.

91 komentarjev

Microsoft z brezplačnim protivirusnikom

Microsoft - Da bi zajezili širjenje virusov, bo Microsoft v drugi polovici prihodnjega leta ponudil svoj program za boj proti virusom, ki se za zdaj imenuje Morro in bo popolnoma brezplačen, so zapisali v izjavi za javnost. Morro bo zgrajen na starem pogonu, ki ga uporablja že obstoječa Microsoftova aplikacija za lovljenje malwara Live OneCare in bo na voljo za samostojni prenos na računalnike z Windows XP, Visto in 7.

Pri CNet so si ogledali, ali bo takšna poteza v skladu s protimonopolno zakonodajo in kako bodo odgovorili konkurenti. Ker Morro za razliko od Windows Media Playerja ne bo vgrajen v operacijski sistem, kar je potrdil tudi Microsoft, večjih težav z regulatorji ni pričakovati. Konkurenca ostaja skopa s komentarji in pravi, počakajmo.

53 komentarjev

Windows 7 dviguje prah

Microsoft - Nov Microsoftov operacijski sistem Windows 7 sploh še ni izšel, pa se že kadi. Za zelo dobro reklamo je nehote poskrbel Konzorij za odprto kodo (OSC), ki se je BBC-ju pritožil, da BBC v svojih novicah oglašuje izdelek, ki da še ne obstoji in po Microsoftovem lastnem časovnem planu ne bo niti v naslednjih dveh letih. Očitno so zamudili izid neobstoječe predbete pa tudi pri datumu so se ušteli za dobro leto.

Druga zanimiva zgodba so SSD-diski, ki so resda tišji in manj požrešni, a ne toliko hitrejši, kot smo pričakovali. Del problema naj bi bil tudi operacijski sistem, ki jih ne obravnava...

31 komentarjev

Microsoftove novičke

Microsoft - Microsoft je, nekoli nerad sicer, namignil, da lahko Windows 7 pričakujemo že naslednje leto. Uradno stališče podjetja je izdaja novega operacijskega sistema v treh letih od izdaje prejšnjega (Vista je izšla januarja 2007), natančneje pa se nočejo zavezati, da jih javnost ne bi pribijala na križ zaradi še enega zamujenega roka. Neuradno namigujejo, da bo Windows 7 izšel naslednje leto v takem času, da bodo za decembrsko nakupovalno sezono 2009 v trgovinah že novi računalniki s prednaloženo Sedmico. Pred tem pa bo na začetku leta izšla vsaj ena beta in ne več kot en kandidat za izid (release cadidate).

O nesrečnem Yahooju smo v zadnjih dneh pisali večkrat, njegova zgodba pa gre samo na slabše. Po neuspeli prodaji Microsoftu in propadlem poslom z Googlom je v sredo Yahoojev šef Jerry Yang spet poudaril, da pa bi bilo za Microsoft vendarle najboljše kupiti Yahoo. Steva Ballmerja takšno prosjačenje ne gane: "Pripravili smo ponudbo, pripravili smo še eno ponudbo, a so nam jasno...

12 komentarjev

Google in Yahoo vsak na svoje

Google - Takole gre to v svetu, kjer so stave visoke in se sučejo milijoni dolarjev. Še predvčerajšnjim smo poročali, da se bosta Google in Yahoo zedinila, pošteno oklestila nameravani dogovor in ga še enkrat predložila ministrstvu za pravosodje, da oceni skladnost s protimonopolno zakonodajo. Danes je to že zgodovina.

Včeraj je Google uradno objavil, da odstopa od predloga o sodelovanju, ker so kljub temeljiti preureditvi načrta, o čemer smo pisali v torek, dobili indice, da ministrstvo projekta ne bo odobrilo. Nadaljevanje nestrinjanju navkljub bi vodilo do dolgotrajnih pravnih bitk in bi kvarno vplivalo na Googlove odnose s partnerji, so zapisali. Yahoo se je na novico že odzval in poudaril, da še vedno verjamejo, da bi sodelovanje koristilo obema, ter izrazil razočaranje nad Googlovo odločitvijo. Več informacij imata CNet in BBC.

5 komentarjev

Izšla predbeta Windows 7

vir: PC Pro
Slashdot - Kljub temu da je trenutno Windows Vista najbolj razvpit Microsoftov operacijski sistem, pa zanimanje in špekulacije o nasledniku, za zdaj poimenovanem Windows 7, vztrajno naraščajo. Danes je Microsoft sklenil razveseliti najbolj neučakane in je izdal prvo vpogledno kolikor toliko delujočo predbeta verzijo, ki so si jo ogledali na PC Pro. Vse novosti seveda še niso vključene vanjo, omeniti pa velja izboljšan grafični vmesnik, podporo za multitouch (za kar potrebujete zaslon na dotik), nadgrajeno povezljivost, naprednejša orodja za skrbnike in še nekaj drugih bonbončkov. Microsoft za zdaj ni povedal, koliko različnih verzij bo izšlo, so pa namignili, da bodo poskrbeli tudi za segment računalnikov, ki se na njih trenutno spričo...

127 komentarjev

Windows 7 se bo imenoval ... Windows 7

bit-tech.net - Microsoft se s prihajajočim Windows 7 vrača nazaj k Windows koreninam, saj bodo prvič po letu 1995, ko so izdali Windows 95 (ter ostale tri po letnicah poimenovane verzije, 98, Millenium in 2000, katerim sta sledila poimenovana XP in Vista), novo verzijo operacijskega sistema označili z številko. Windows 3.11 bo torej sledil Windows 7.

Za to so se odločili zaradi relativno nerednega izdajanja operacijskih sistemov (letnice s tem odpadejo), menijo pa tudi da neko ime ne bi prikazalo pravega namena Windows 7. Ta pravi namen pa je ostati trdno zasidrani v smernicah Viste, obenem pa graditi na njej in dodajati nove funkcije, z čimer bi bodoči(/-e) operacijski(/-e) sistem(e) ponesli na naslednji nivo.

Zato, pravi Mike Nash, podpredsednik oddelka za upravljanje z izdelki, je poimenovanje Windows 7 smiselno, poleg tega pa še dodaja, da ima Microsoft v prihodnje namen izdajati različice operacijskih sistemov bolj pogosto.

Mogoče bo pa Windows 7 to, kar bi morala biti Vista in bo...

68 komentarjev

Microsoft umaknil ponudbo za nakup Yahoo-ja

Microsoft

vir: New York Times
New York Times - Drama, ki se je odvijala okrog možnega Microsoftovega nakupa Yahoo-ja za 44,6 milijarde ameriških dolarjev se je včeraj dokončno zaključila z Microsoftovo umaknitvijo ponudbe, po kateri bi plačal slednji 31 dolarjev za delnico. Pogovori med velikanoma so dokončno propadli po zadnjem sestanku med Steve-om Ballmerjem in Jerry-jem Yang-om, na katerem naj bi Ballmer zvišal svojo ponudbo na 33 dolarjev za delnico, Yang pa naj ne bi bil pripravljen prodati za manj kot 37 dolarjev na delnico oziroma skupno za približno 53,2 milijarde dolarjev.



Vsaj deloma je za propad pogovorov verjetno krivo tudi dejstvo da je Microsoft v tretjem četrtletju zabeležil kar 11 odstoten upad...

40 komentarjev

Yahoo med dvema ognjema

Reuters - Pretekli teden je Microsoft objavil prevzemno namero za Yahoo, po kateri bi bili pripravljeni zanj odšteti 44,6 milijarde dolarjev ali 31 dolarjev za delnico. Nad novico, ki je delnice Yahooja katapultirala za skoraj 50 % in vsaj za kratek čas pognala ameriške indekse v zeleno, Yahoojeva uprava ni preveč navdušena. Pravijo, da so bili po objavi deležni zanimanja mnogo medijskih, tehnoloških, telefonskih in finančnih podjetij, ki bi se morda tudi ogrevala za nakup. Trdijo še, da je cena 31 dolarjev prenizka, kljub temu da je pri tej ceni vrednost kazalnikov P/E 66, F P/E pa 52,9. Spomnimo, da je bil Yahoo res že vreden prek 400 dolarjev po delnici, a to se je zgodilo pred pokom IT balončka 1999. leta.

Yahoo se zelo trudi jasno pokazati, da ni sprejel še nobene odločitve, kar jasno trobenta vsem novinarskim hišam. Po drugi strani so vedno glasneje govori o nadaljevanju pogajanj z Googlom, ki bi lahko z nasprotno ponudbo Microsoftu začasno prekrižal načrte. Resnost Googlove ponudbe...

13 komentarjev

Microsoft ponudil 44,6 mrd $ za Yahoo!

Reuters - Po poročanju The inquirer in Reuters je Microsoft ponudil za nakup Yahooja 44,6 milijard USD. S tem nakupom naj bi se še bolj zaostril boj med Redmondom in Googlom za internetno prevlado. Microsoft je pripravljen plačati 31 USD za delnico Yahooja, kar je za 62% več, kot je bila včeraj cena delnice po zaprtju na ameriški borzi - Nasdaq.

Yahoo pričakuje nadaljnjo strmo rast spletnega oglaševanja, ki naj bi do leta 2010 obsegalo že 80 milijard USD, v primerjavi s 40 milijardami USD v letu 2007. Dodajajo pa, da je na tem področju vse bolj dominanten le en igralec - Google.
Yahoo je bil zadnje čase tarča vse več kritik zaradi ne najboljšega konkuriranja Googlu na področju spletnega oglaševanja in spletnega iskalnika ter, še bolj pogosto, porastu "social network" strani, kot sta Myspace in Facebook.

Microsoft pravi, da so identificirali štiri področja, kjer bo prihajalo do medsebojne sinergije. Ta pa bo vredna milijardo USD letno.

Na novico sta nas opozorila tudi root987 in metalc.

35 komentarjev