»

Nemške železnice iskale administratorja za Windows 3.11 for Workgroups

Slo-Tech - Na nemških zaposlitvenih portalih se je pojavil nenavaden oglas, s katerim je Deutsche Bahn iskal administratorje z znanjem operacijskega sistema Windows 3.11 for Workgroups. Gre za 30 let star sistem, ki je izšel konec leta 1993 in je že zdavnaj zastarel. Četrtletje pozneje, torej februarja 1994, je izšel še Windows 3.11, katerega poznavanje takisto zahtevajo v oglasu. Kandidati morajo poznati tudi DOS in druge stare Microsoftove sisteme. Danes okrog 11.30 je oglas skrivnostno izginil, kar je še podžgalo špekulacije o razlogih zanj. Delovno mesto so oglaševali kot delo na daljavo, opis pa je vključeval posodabljanje gonilnikov in vzdrževanje sistema.

Uporaba starejših operacijskih sistemov v industriji in na produkcijskih sistemih ni tako zelo neobičajna, saj se delujočih strojev in sistemov pogosto ne menja, še zlasti če niso priključeni v internet ali kako drugače ogroženi. Na jedrskih podmornicah britanske mornarice še vedno teče Windows XP, če omenimo le najbolj ekstremen...

15 komentarjev

Windows je star 40 let, Windows Update pa pol toliko

Slo-Tech - Pred štirimi desetletji, 10. novembra 1983, je Microsoft napovedal i zid Windows 1.0. Tedaj je bil Microsoft še precej manj poznano podjetje kot danes, operacijski sistem DOS pa je bil še vedno sorazmerna novost. Navsezadnje je Microsoft DOS šele dve leti pred tem našel pot do prvega računalnika IBM PC. Miške so se šele uveljavljale.

Microsoft je na novinarski konferenci v New Yorku napovedal revolucijo pri uporabi računalnika. Grafični vmesnik Windows 1.0, ki bo tekel nad DOS-om, so seveda začeli pripravljati zaradi pritiska konkurence. Applov Lisa PC je bil eden prvih osebnih računalnikov z grafičnim vmesnikom, ki ga za IBM PC še ni bilo v tej obliki. Pri tem je treba vedeti, da DOS sploh ni bil Microsoftov otrok, temveč ga je podjetje kupilo od Tima Patersona in njegovega SCP (Seattle Computper Products). Nakup 64-DOS, ki je kmalu postal Microsoft DOS, je bila ena najboljših potez, a je še vedno manjkal grafični vmesnik.

Leta 1982 je VisiCorp na sejmu COMDEX predstavil...

41 komentarjev

Linux poslal diskete na smetišče zgodovine

Slo-Tech - Linus Torvalds se je odločil, da diskete sodijo v koš za smeti ne pa v jedro operacijskega sistema. Gonilnik za diskete ima odslej status orphaned, kar pomeni, da aktivnega razvoja ali vzdrževanja ne bo več. Čeh Jiří Kosina, ki je skrbel za razvoj gonilnika, je povedal, da sploh nima več delujoče strojne opreme za testiranje.

To seveda ne pomeni, da v Linuxu ne bo možno več uporabljati disket. Status sirote dobi kos kode, ko zmanjka razvijalcev, ki bi ga bili še pripravljeni vzdrževati. Sčasoma potem tak modul tudi odstranijo iz jedra. V bližnji prihodnosti se tega še ni bati. V resnici pa so klasične disketne enote na starih krmilnikih prava redkost, saj se dandanes uporabljajo take s priklopom na USB. Slednje ne...

19 komentarjev

Windows star 25 let!

Windows 1.0

Slo-Tech - Pred četrt stoletja, 20. novembra 1985, je izdal Microsoft prvo verzijo svojega 16-bitnega grafičnega okolja, s katerim je poizkusil na osebne računalnike na platformi PC prinesti večopravilni grafični vmesnik. Takrat je namreč že bilo jasno, da prihodnost ne leži v ukazni vrstici, koder bi si morali uporabniki zapomniti vsak ukaz, ampak v grafičnem okolju, koder bo mogoče premikanje s tipkovnico in miško. Windows 1.0, ki so mu sledile podverzije vse do 1.04, tudi s podporo za druge velike evropske jezike poleg angleščine, ni bil dih jemajoč uspeh.

Tudi Windows 2.0, ki je izšel dve leti pozneje, še ni osvojil širokih ljudskih množic, čeprav smo na njem lahko poganjali prve verzije Worda in Excela, prvikrat imeli okna prekrita eno nad drugim ter uporabljali...

79 komentarjev

Western Digital z dobičkom, SSD-ji mogoče 2011.

X-Bit Labs - Western Digital je objavil poslovne rezultate za drugo fiskalno četrtletje, ki se je izteklo 1. januarja, v katerih je videti, da podjetje posluje in da prodaja SSD-jev še vedno šepa. Lepo po vrsti.

Prihodki od prodaje so v tem četrtletju znašali 2,6 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa 429 milijonov dolarjev. V tem času so prodali 49,5 milijona trdih diskov, kar je za 40 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. Prihodke so povečali za 44 odstotkov, medtem ko je dobiček poskočil za skoraj 30-krat. To je razumljivo, saj so leta 2008 vknjižili za 113 milijonov stroškov prestrukturiranja, ki očitno daje rezultate. Povprečna cena prodanega diska je znašala 52 dolarjev oz. en dolar več kot lani.

Glavni del še vedno predstavljajo prihodki od prodaje diskov, saj so vsi ostali programi skupaj prinesli le 47 milijonov dolarjev. So pa vedno pomembnejši, saj so še leto prej znašali le 12 milijonov dolarjev.

Področje, ki nas najbolj zanima, so SSD-ji. Tu domači uporabniki nad Western...

6 komentarjev

Ali Microsoft pritiska na proizvajalce netbookov?

Slo-Tech - Po tem, ko je Asus na Computexu prikazal Eee PC zasnovan na ARM arhitekturi z Google Android operacijskim sistemom, pa so se predstavniki Asusa včeraj opravičili, ker so ta izdelek sploh prikazali.

Tik pred tem je bil predstavnik Asusa na tiskovni konferenci s predstavnikom Intela in Microsofta in seveda so se pojavila ugibanja ali morda Microsoft ni pritisnil na Asus glede ARM netbookov.

Predstavnik Asusa pravi da ne, zanimivo pa je, da je britanska veriga trgovin PC World prav tako napovedala, da ne bo prodajala Linux netbookov. Odločitev Asusa je nadvse nenavadna, saj gre pri novem Eee PCju za zrel izdelek, ki ga je mogoče relativno hitro uvesti v proizvodni proces.

Vsekakor ostaja dejstvo, da je Linux že popolnoma pripravljen na ARM platformo (Ubuntu je svojo kodo na ARM arhitekturo prenesel že lansko leto), Microsoft pa pač ne.

Kljub trditvam nekaterih, da so netbooki z Linuxom doživeli neuspeh, pa ne smemo spregledati da je bila večina privzetih Linux distribucij na...

17 komentarjev

Izšel Python 3.0

The Register - Če ste morebiti zamudili, v sredo je izšel Python 3.0, katerega nova verzija ni več popolnoma združljiva z družino 2.x. Guido van Rossum, oče projekta, je dejal, da je jezik večinoma enak, so pa spremenili vrsto detajlov, popravili nekaj nadležnosti in pobrisali nekaj zastarele kode ter reorganizirali standardno knjižnico. Priznava, da verzija 3.0 teče deset odstotkov počasneje od predhodne in pravi, da se bodo tej težavi posvetili pozneje. Seznam vseh novosti je na voljo na uradni spletni strani.

60 komentarjev

Windows 3.x na smetišče zgodovine

BBC - Serija Windows 3.x, kamor sodijo verzije 3.0, 3.1, 3.11 in taiste omrežne različice z oznakami for Workgroups, je bila prelomnica v Microsoftovi zgodovini, saj velja za njihov prvi grafični vmesnik, ki je dosegel svetovni uspeh. Z izboljšano grafiko, več barvami, podporo za multimedijo je postal resni konkurent Applu in tlakoval pot za enormni uspeh Windows 95.

Čeprav Windows 3.x, ki so izšli v zgodnjih 90. letih, Microsoft ne podpira od leta 2002, pa se takrat še niso povsem poslovili. Še vedno so bili v uporabi kot embedded sistem, kar pomeni, da so poganjali blagajne in recimo zabavne sisteme na nekateri letalih. Od začetka tega meseca pa se je Microsoft dokončno odločil narediti...

49 komentarjev

Neutrudni Windows XP

C|NET News - Microsoft je največjim izdelovalcem računalnikov tokrat pa res zadnjič ponovno podaljšal rok za prodajo Windows XP, in sicer iz 31. januarja 2009 do 31. julija 2009. Razlog za to potezo so v Redmondu skoraj ustrezno pojasnili. Čeprav operacijskega sistema z izjemo namestitev na ultra-poceni naprave že nekaj časa ne smejo prodajati več, lahko izdelkom še vedno prilagajo namestitvene plošče Windows XP ali naprave z Visto "podgradijo" na Windows XP. To bodo tako lahko počeli nekoliko dlje, kot nazadnje dogovorjeno, seveda pa ni izključeno še kakšno podaljšanje. Marsikaj je namreč odvisno od datuma izida Windows 7, ki bo za večino uporabnikov najverjetneje naslednji operacijski sistem po XP.

Windows XP je postal popularen takoj zatem, ko je Microsoft pokazal, da lahko naredi še kaj slabšega.

397 komentarjev

Smrt Windows XP Home prestavljena na 30. junij 2010

Daily Tech - Sprva je sicer kazalo, da bodo pri Microsoftu prenehali s prodajo Windows XP že junija 2008, vendar so danes obelodanili, da bo različica Home na voljo vse do 30. junija 2010.

Glavna motivacija za ta, marsikomu všečen korak, je seveda porajajoč in finančno zelo obetaven trg ultra-poceni osebnih računalnikov, katerih predstavnik je npr. trenutno zelo popularni Eee PC. Ob dejstvih, da se na trenutno razpoložljivih nizko cenovnih računalnikih bohotijo različne distribucije Linuxa in da Vista za gladko delovanje potrebuje strojno opremo na steroidih, so pri Microsoftu očitno primorani podaljšati življenjsko dobo Win XP Home, če želijo odgrizniti vsaj majhen košček pogače, za katero kaže, da nikakor ne bo majhna.

DailyTech in Microsoftovo sporočilo za javnost.

44 komentarjev

65 let jedrske dobe

Slo-Tech - Na današnji dan drugega decembra pred 65. leti, je bilo iz Chicaga v Washington Jamesu Conantu, enemu od vodij Projekta Manhattan, poslano naslednje sporočilo:
'Italijanski pomorščak je pristal v novem svetu... Domorodci so bili prijazni'
Na ta dan je skupina pod vodstvom fizika Enrica Fermija prvič v človeški zgodovini uspela sprožiti kontrolirano samovzdržno jedrsko reakcijo v reaktorju CP-1, ki je bil zgrajen pod stadionom Chichaške univerze.

Poskus je bil prelomnica pri preučevanju jedrske energije, saj je pokazal, da je uporaba jedrske energije, ne samo teoretično, ampak tudi praktično mogoča.

55 komentarjev

Vista proti Cairu, pogled nazaj

Slashdot - Daniel Eran v članku na RoughlyDrafted pobrska malo po Microsoftovi zgodovini in ves presenečen ugotovi nič drugega kot to, da se zgodovina ponavlja. Namreč trenutna dogajanja v zvezi z Microsoftovim svežim operacijskim sistemom Vista so zelo podobna tistim, ki so se dogajala okoli projekta s kodnim imenom Cairo, okoli katerega se je veliko govorilo v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Kratki povzetek: Pri Cairu so Microsoftovci eno za drugim začeli odstranjevati bistvene funkcije, tako da je od njega ostala samo še lepotna predelava Windows 3.0 pod imenom Windows 95. Enako se je zgodilo tudi z Windows Vista, ko so najpomembnejše prednosti novega sistema metali eno za drugo skozi okno, dokler nismo dobili lepotno predelane Windows XP z nekaj malenkostmi.

Izvorna novica vam postreže s podrobnostmi.

87 komentarjev

Samsungov flash "trdi" disk, Seagate odpušča

TweakNews.net - Samsung bo naslednji mesec na tržišče poslal dve prvi računali z NAND flash trdim diskom, velikosti 32 GB, lastne proizvodnje. Poleg prednosti v manjši porabi energije in tišine pri delovanju (ni gibljivih delov), se flash trdi disk ponaša še z nekoliko manjšo težo, manjšo občutljivostjo, ter večjo hitrostjo dostopa do podatkov. Tako pravijo, da se bo operacijski sistem WIndows XP zagnal do 50% hitreje.



Napravi, ki bosta ta disk prvi vsebovali, sta prenosnik Q30 za 3700 zelencev in ultra prenosno računalo*, ki še nima slovenskega poimenovanja, Q1 za 2430 zelencev. Q1 zna predvajati multimedijske vsebine brez zaganjanja operacijskega sistema.

Seagate bo medtem odpustil 6000...

8 komentarjev

Podpora Windows XP Home podaljšana

Microsoft - Kljub nekaterim napovedim oziroma opozorilom o tem, da bo Microsoft že v prvi polovici leta 2007 Windows XP Home poslal na odpad, so si v Redmondu, kot že večkrat prej, premislili. Odločili so se, da bodo tekočo podporo podaljšali in z njo prenehali šele 2 leti po izidu Windows Vista, tako kot so prvotno nameravali storiti le s profesionalno inačico Oken XP. Če ne verjamete nam, se prepričajte sami.

31 komentarjev

Windows XP home - predčasno stara šara?

Ars Technica - Naslov novice je žal resničen. Uporabniki microsoftovih izdelkov za poslovne uporabnike (2003 server, XP Professional) bodo še 2 leti po izidu Windows Vista uživali tekočo podporo, nakar bodo prešli v fazo razširjene tehnične podpore, ki bo trajala vsaj še 5 let. Obe vrsti podpore vsebujeta vse posodobitve, varnostne popravke, servisne pakete, telefonsko podporo in možnost plačljive podpore. Po zaključku obeh obdobij bo Microsoft še 10 let nudil spletno podporo v obliki baze znanja, raznih FAQ-jev in podobno.

Drugače pa je z Windows XP Home, verziji za domače uporabnike. Ta izdaja bo namreč 1. 6. 2007 takoj prešla v fazo spletne podpore, kar med drugim pomeni tudi, da uporabnikom Windows XP ne bo več mogoče posodabljati njihovega sistema z varnostnimi popravki in ostalimi posodobitvami, ki so jih bili do takrat deležni.

Za uporabnike Home izdaje to pomeni, da bodo po izidu Viste, ki bo predvidoma oktobra, imeli le 2 meseca časa, da presedlajo na novejši sistem, preden podpora...

66 komentarjev

Katere Windowse uporabljate?

Slo-Tech - - XP (44%);
- 2000 (22%);
- 98 (18%);
- ME (10%);
- 3.11 (2%);
- nekaj tretjega, 95 in NT (vsak po 1%).
Pohvalno je to, da vas veliko stopa v korak s časom z Windowsi XP in 2000, tisti pa, ki imate razne MEje in 98ke ter celo 3.11 pa počasi razmišljajte o nadgradnji, če vam vaš hardware dovoljuje seveda. Anketo je izpolnilo 1542 ljudi.

19 komentarjev